Ronaldinho er historisk

Så ble han historisk, Ronaldinho Gaucho. Han er den første spilleren som har vunnet alle store mesterskap: Verdensmester mer Brasil i 2002, Champions League med Barcelona i 2006, og nå søramerikansk mester med Atletico Mineiro etter seier i Copa Libertadores . Jeg var på finalen mellom Atletico og Olimpico fra Paraguay i Belo Horizonte, som ble spilt på den nye Arena Minerao, som skal brukes under VM i 2014. Ronaldinho spilte dårlig i den første finalen i Paraguay som laget tapte 2-0, og han ble skiftet ut, noe som irriterte ham voldsomt. Men trener Cuca gjorde det eneste riktige. Klubben først, deretter spillerne. Dermed måtte Atletico vinne med 3 mål eller 2 for å oppnå ekstraomganger. Det var akkurat det laget gjorde, i tillegg vant de straffekonkurransen og ble mestre.

Hva har egentlig skjedd med Ronaldinho etter han forlot Flamengo i 2012 og flyttet fra strendene i Rio til fjellene Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais? Har han igjen blitt den seriøse fotballspilleren, som gledet en hel fotballverden med sin utrolige teknikk, ballbeherskelse, utsøkte frispark og geniale pasninger? Er han tilbake for fullt, har han sluttet med sine nattlige utskeielser, damer, børst og samba? Det som dessverre gjorde han kjent i Rio, den korte stunden han spilte for Flamengo i 2011/2012? Svaret er blandet. Eller som den mangeårige kommunikasjonsdirektøren i Atletico, Rogerio Bertho, sa det til meg før kampen forrige onsdag: – Han leder laget som en general. Han er årsaken, sammen med trener Cuca, for at laget gjør det så bra. Men om han har endret livsstil, det vet ingen. Men så lenge han spiller bra, møter opp på trening, lar vi ham være i fred her i Belo Horizonte. Det var annerledes i Rio.

I desember møter Ronaldinho og Atletico Mineiro de europeiske mestrene Bayern München i verdensfinalen for klubblag . Det blir en spesiell kamp for Ronaldhino. Da møter han igjen sin gamle trener Pep Guardiola, mannen som sparket ham ut av Barcelona for seks år siden. Atletico har mye å rette på for at det skal bli en jevn kamp. Til det er laget for ujevn, spesielt er forsvaret svakt, og lagets borte statistikk er til å grine av. Men fotball er fotball så alt kan skje. Det viste Internacional fra Porto Alegre i 2006 da laget vant 1-0 mot nettopp Ronaldinho og Barcelona i verdensfinalen.

Cuca som har trent laget de siste årene, er den 13 brasilianske trener som vinner det søramerikanske mesterskapet. Den første var Santos treneren Luis Alonso Perez tilbake i 1962. Cuca har en klar fotballfilosofi, som er en blanding av Barcelona og Bayern München. Mens Barcelona velger ikke å ha en fast spiss på topp, heller Cuca mer til Bayern Münchens stil. En variant av 4-3-3 eller 4-5-1. Cuca vil spille rask fotball, forsvar, midtbane og angrep skal bevege seg samlet for å presse motstanderne maksimalt tilbake på egen banehalvdel. I tillegg vil Cuca ha spillere som han kan bruke i flere roller. Og han gir dem frihet, men innenfor mønsteret som han har lagt opp. Cuca er ikke i tvil om hvilke som er best i verden: Xavi og like bak Iniesta.

Fotballkjempen og to ganger verdensmester Djalma Santos døde i forrige uke 84 år gammel. Han ble verdensmester i 1958 og kåret til verdens beste høyreback. I 1962 ble han igjen verdensmester for Brasil. Han var en komplett spiller og hylles i Brasil.