Juni rystet Brasil

Juni 2013 går over i historien som måneden som endret Brasil. Som tvang de korrupte politikerne i Brasilia til å bøye både hode og nakke og etterkomme folkets krav om mer demokrati, kamp mot korrupsjon, bedre helse og skoletilbud og et mer effektivt kollektivsystem. Folket som demonstrerte i de største byene, krevde også noe mer, nemlig et regnskap på hvor mye VM i 2014 egentlig vil koste, og hvor mye av dette som folket via skatteseddelen må betale. Confederations Cup, som etter planen skulle hatt hovedfokus, kom i skyggen av demonstrasjonene som samlet millioner av brasilianerne i gatene. Og som vil fortsette å demonstrerer også etter at lyset på Maracana ble slukket kl 2100 søndag 30.juni.

Confederations Cup ble en sportslig suksess, først og fremst for Brasil og trener Luiz Felipe Scolari, som med sin taktikk, entusiasme, maktet å få spillerne til å tro på at de kunne vinne. Ja, 3-0 over Spania i finalen var i overkant, men viste et brasiliansk landslag som nå er på vinnersporet, og som ikke har tenkt å spore av. Felipao vil bruke året frem til VM til å pusse og drille på den germanske modellen, som han kaller spillesystemet til Bayern München. For det er slik han ønsker at nye Brasil skal fremstå. Og skal Brasil vinne VM, må laget også slå Tyskland.

Mye ros, men også ris, for gjennomføringen av Confederations Cup på de seks arenaene. For å begynne med rosen, så får publikum terningkast 10. Det var fulle tribuner, med et snitt på 49 900, god stemning, og ikke noe bråk. I tillegg fikk de se mange mål, et snitt på 4,36 per kamp. Men publikum klaget på de stive prisene på drikke og matvarer, og at så få frivillige av hjelpemannskapet snakker engelsk. Og på samtlige seks arenaer ble det klaget på sikkerheten, ankomsten til arenaen, og servicen publikum ble møtt med inne på stadion.

Det er ett år til 2014 og mye må rettes på, skal arrangørene klare målet om å få terningkast 10 av FIFAs dommerpanel. Selv om FIFAs president Joseph Blatter roser gjennomføringen av Confederations Cup, har uavhengige dommere gitt mesterskapet terningkast 7. Det er et halvt poeng lavere enn hva turneringen fikk i Sør-Afrika for fire år siden.  VM har helt andre dimensjoner. Det varer en måned, foregår i 12 delstater og 12 arenaer, 32 landslag deltar og det spilles 64 kamper. I tillegg skal en huske på at kampene går i ulike klimatiske soner, som tropiske i nord og nordøst med høye temperaturer, til sør i landet hvor det til og med kan falle en snøfille eller to. Husk det er vinter i Brasil, men det er kun i sør det kan bli skikkelig kaldt.

Juni måned rystet Brasil. Mange analytikere tror at demonstrasjonene kan ta seg opp igjen, og da i større omfang, når VM begynner i juni 2014. Men det avhenger om landets politikere oppfyller gatas krav om mer åpenhet, og i tillegg landets økonomiske situasjon. Hvis økonomien fortsetter å forverre seg, inflasjonen øker, mens veksten avtar, så går Brasil inn i en fase med stagflasjon, (stagnasjon og inflasjon). Da kan folket igjen innta gatene og stille politikerne til ansvar.

Men juni gledet også de mange millioner brasilianske fotballhjerter, alle de som banker for den lille gule kanarifuglen. Men som de siste fire årene bare har opplevd motgang og nedgang, hvor landslaget har tapt mot alle de store og vandret i skyggenes dal. Men så kom oppturen, og det på hjemmebane. Den lille gule kanarifuglen kvitret og samlet millioner foran tv-skjermen. Alle ville de oppleve oppturen. Endelig, endelig. Og de stemte i : Nå er vi igjen mestre, nå er vi igjen mestre.