Historiens dyreste VM

VM i Brasil blir historiens dyreste, og det vil koste mer enn VM i Tyskland ( 32 milliarder)  og Sør-Afrika ( 22 milliarder) til sammen. Alle løftene som ble inngått i 2007, da Brasil fikk tildelt VM, er allerede brutt. Da ble det sagt at mesteparten av pengene skulle komme fra private lommer, som store industriseskaper, og at staten bare skulle garantere for småpenger. Slik er det ikke blitt. I dag er den foreløpige regningen på 76.5 milliarder kroner, en økning på syv prosent bare fra i 2011. Men hele 83.5 prosent, eller 63,9 milliarder kroner, skal tynes ut av hardt beskattede brasilianere, og bare 12.6 milliarder kroner kommer fra private lommer. At brasilianere betaler mye skatter viser det faktum at 36 prosent av landets bruttonasjonalprodukt(BNP) kommer fra skatter og avgifter.

Og det i et land som mangler det meste for det store flertallet av de vel 200 millioner brasilianere –som skole, helse og sikkerhet. Er det rart at folket marsjerer, og det er landets middelklasse og dets barn som er i flertall i Brasils gater. Hva skal det brasilianske folket med dyre arenaer, når det ikke bevilges penger til sykehus? Eller til skole og utdanning? Verre er det at VM har sprengt alle budsjetter, og at den strukturelle korrupsjonen fordyrer arrangementet . Folket som marsjerer og demonstrerer i disse dager er ikke imot fotball VM, viser undersøkelser, men de er imot pengesluket og det faktum at skattebetalerne sitter igjen med svarteper.

FIFAs arrogante ledere, spesielt utsendingene fra hovedkontoret i Zürich, har irritert brasilianere flest, men også en del politikere. Her er jeg enig med tidligere superstjerne Romario, som nå er folkevalgt og leder komiteen for idrett i Kongressen. Han kritiserer pengebruken, og det faktum at mange arenaer vil bli stående igjen etter VM som hvite elefanter. Han kritiserer også arrogansen til FIFAs representanter i Brasil for måten de opptrer på og kravene de stiller myndighetene. Eller som den alltid munnrappe og krasse Romario uttrykker seg: – I dag er det FIFA som styrer Brasil, og ikke president Dilma Rousseff.

På torsdag gikk det rykter om at Italia ville trekke seg, for manglende sikkerhet for sine spillere. Demonstasjonene i Salvador hadde skremt spillerne og deres familier. Ja, det gikk også rykter om at FIFA ville avblåse Confederations Cup, og muligens VM i 2014. Men allerede fredag var FIFA ute med brannslukning, og benektet det hele. For FIFA ville det vært en økonomisk katastrofe å avlyse Confederations Cup og VM neste år. For hvem vil vel frivillig gi fra seg 4 milliarder dollar, som er de inntektene FIFA sitter igjen med når VM er over i midten av juli 2014. Det er 800 millioner dollar mer enn FIFA tjente i Sør-Afrika i 2010. Her snakkes det ikke om vekslepenger, men det gjør det sjelden når det snakkes om FIFA.

Italia trakk ikke laget, heldigvis for alle fotball interesserte. Og det er tross alt fotball det snakkes om. Og hvilken herlig kamp Brasil og Italia vartet opp med, spesielt i andre omgang. Igjen viste Neymar hvilken eminent spiller han er, og alt tyder nå på at han vil gå mot en strålende sesong i Barcelona. Han har klart å etablere seg som landslagets ubestridte stjernespiller.

Hva har skjedd med spillerne, som for bare et halvt år siden haltet rundt på banen, uten å finne rytme og mønster? Her har trener Felipao sin styrke. Han er en mester i å bygge opp selvtilliten til den enkelte spiller. Og så er han sikker på hvilke spillere som er de 11 utvalgte: – Jeg er bombesikker. Jeg kan ikke høre på media og bytte på laget for hver kamp. For hver kamp blir vi mer samspilt, og for hver kamp kommer vi et skritt nærmere målet som er VM på hjemmebane. Men slik vi spiller i dag er vi ikke gode nok til å vinne VM. Men vi er på riktig vei, uttalte Felipao for et par dager siden. Og får han rett, så blir det finale mellom Spania og Brasil på Maracana neste søndag.