FIFA bossen stikker

Det ble rett og slett for mye for FIFAs president Joseph Blatter, som valgte å stikke fra Brasil lenge før planlagt. Ja, ikke bare lenge før planlagt, men han brøt rett og slett et løfta han gav den brasilianske sportsministeren Aldo Rebelo, om at han skulle besøke samtlige av de 12 arenaene som skal være vertskapet for neste års VM. Han besøkte ikke engang de seks arenaene som brukes under årets Confederations Cup. Nei, den godeste Blatter har fått nok av Brasil, forsinkelser, brutte løfter og nå store demonstrasjonene. Som han litt furtet ordla seg: Det var ikke vi som ba Brasil om VM. Det var Brasil som ba oss.

I går kveld mens gatas parlament hersket i store deler av Brasil, ringte FIFA bossens talsmann til sportsministeren og beklaget så meget, men at Hr. Blatter måtte innfinne seg i Tyrkia, hvor årets VM for spillere under 20 år skal foregå. Nei, det hadde ikke noe å gjøre med de store demonstrasjonene. Slettes ikke, bedyret talsmannen, uten at noen tror på den historien. President Blatter viste det så tydelig under åpningen av Confederations Cup forrige lørdag, at han lever i sin egen verden. En boble av en verden hvor han er både konge og president, og hvor det ikke finnes demokrati. FIFA har ikke råd til demokratiske beslutninger, det forsinker og fordyrer inntektsstrømmen. Da det ble buet på president Dilma Rousseff grep Hr. Blatter mikrofonen og stammet på en blanding av portugisisk og spansk: Hvor er respekten for landets president.

Jo, den har allerede falt 8 prosentpoeng, og president Dilma Rousseff har nå en oppslutning på 55 prosent. Ennå høyt, men målingen ble tatt opp før de store demonstrasjonene begynte. Det politiske Brasil ble tatt på sengen og de er kjørt på sidelinjen av folket – av den jevne og hardt arbeidende brasilianer, som får lite igjen for de sure skattekronene. Elendig kollektiv tilbud, helsetilbudet finnes nesten ikke for vanlige folk, og det samme gjelder for skole og utdannelse. Og Brasil beskatter sine borgere hardt og brutalt. Hele 36 prosent av landets BNP kommer fra skatter og avgifter. Nå da politikerne i Sao Paulo og Rio besluttet å sette opp prisen på kollektiv systemet, rant det over og folket inntok gatene. I dag er det varslet en megademonstrasjon i 18 delstater og 80 byer.

Demonstrasjonene retter seg ikke mot landslaget og fotball VM, det ser alle på som en gode og velsignelse for landet. De reagerer derimot på pengesløsingen, bruken av skattebetalernes kroner, overskridelser, korrupsjon og de evinnelige politiske løftene som aldri blir innfridde. Hva skal du si til en stadion som koster 4.5 milliarder kroner, som Mane Garrincha i Brasilia. Eller Marcana i Rio til 3.3 milliarder kroner, mens folk står i køer for å komme seg inn på et sykehus, for å nevne noe. VM har et budsjett på 110 milliarder kroner, det inkluderer arenaer og infrastruktur. Det etablerte politiske systemet, Kongressen i Brasilia og de lokale folkevalgte i Brasils delstater, ja de skjelver og er synlig redde for hva som skjer. Nå kan det være at gatas parlament beslutter å rette all oppmerksomhet mot den politiske korrupsjonen, som når en politiker øker sin personlige formue med opptill 1000 prosent. Og det uten å blunke eller rødme.

Neymar var banens beste spiller i går, da Mexico ble beseiret med 2-0. Han spilte strålende, ja en oppvisning i blendende teknikk og overblikk. Han forklarer i dag hvorfor han nå endelig slo til, og spilte slik vi har sett ham uttallige ganger i Santos: – Stemningen på stadion i Fortaleza var magisk. Da 50 000 stemte i nasjonalsangen, og like mange er i gatene for å vise sin forrakt for korrupsjon, da fikk jeg først gåsehud. Dernest løftet det meg til nye høyder. Jeg støtter folkets demokratiske krav, forteller Neymar, som har følge av Fred, Hulk, David Luiz, Ronaldo ”Fenomeno” og trener Luiz Felipe Scolari. Det siste en smule merkelig, men desto mer gledelig. For 10 år siden gikk han nemlig ut og roste tidligere diktator Augusto Pinochet i Chile. Det ble han grundig kritisert for og med rette. Den godeste Felipao har nok angret på uttalelsen. Og det er som kjent aldri for sent å snu.