Brasil hyllet – Dilma buet

Et feststemt brasiliansk publikum , 71 000, buet og peip da landets president Dilma Rousseff entret Estadio Mane Garrincha i hovedstaden Brasilia, for å foreta den offisielle åpningen av Confederations Cup på lørdag. Ikke bare ble hun møtt med buing inne på stadion, men utenfor var flere hundre demonstranter i direkte slåsskamper med spesialpoliti, som på en brutal måte slo ned på demonstrantene. Alle som satt foran tv-skjermen kunne se hvordan Brasils president krympet seg, hvordan hun mislikte situasjonen, og hvordan hun kun ønsket å komme seg raskets mulig ut. Brasil vant enkelt 3-0 mot et svakt japansk lag, noe som lettet stemningen. Ikke minst etter Neymars drømmetreff etter 3 minutters spill. Brasils lag ble hyllet og heiet på, men dagen ble overskygget av demonstrasjonene. For hva skjer egentlig i Brasil i disse dager?

Confederations Cup? Ja vel, men media i Brasil er likevel mer opptatt av demonstasjonene som foregår i de store byene som Sao Paulo, Rio de Janeiro og Recife. Og i kveld også i Belo Horizonte, hvor Nigeria møter amatørene fra den eksotiske øya Tahiti. Ikke engang David mot Goliat. Demonstrasjonene begynte i Sao Paulo i forrige uke, og var en protest mot økningen av bussbillettene på 20 centavo – 60 øre. Lite, vil en nordmann si, men ikke for en hardt arbeidende brasilianer som har en gjennomsnittlig månedslønn på 5000 kroner.

Via de sosiale medier, og det er noe nytt, ble det organisert demonstasjoner mot prisøkningen. Tusener fylte gatene i Sao Paulo, Brasils økonomiske lokomotiv, hvor de ble møtt med usedvanlig brutalitet fra politiets side. Mange skadde, inkludert flere journalister som dekket demonstasjonene. Eller som en kjent advokat uttrykte det: – Politiet er ennå ikke modent for demokratiet. ( Fra 1964-85 ble landet styrt av et militærdiktatur. Det første frie demokratiske valget var i 1989.)

Fra å være en demonstrasjon mot prisøkning på bussen, har demonstasjonene nå rettet seg mot politikere, korrupsjon og pengebruken på neste års VM i fotball. For hvem kan forsvare overskridelser på 40-50 prosent, som i Rio og Brasilia? Maracana var budsjettert til litt i overkant av 700 millioner real ( 2.1 milliarder kroner), men har foreløpig en prislapp på 1.1 milliarder real. ( 3.3 milliarder kroner) Det samme med Estadio Mane Garrincha i Brasilia som for øyenlikket ser ut til å koste skattebetalerne 4.5 milliarder kroner. Demonstantene protesterer ikke mot Conferations Cup eller VM i seg selv, men mot korrupte politikere, entreprenører og byråkrater som stikker penger i egne lommer.

Første helg er unnagjort og så langt har mesterskapet vært en suksess. Fulle tribuner, Brasil med seier, Neymar blomstrer, og alle gleder seg over at både Italia og Spania vant sine kamper. For i finalen på Maracana den 30. juni er drømme finalen Brasil-Spania. På onsdag møter  Brasil et  heltent mexicansk lag som skal revansjere tapet mot Italia i går. I tillegg har Mexico et godt grep om Brasil, som tapte de to siste oppgjørene lagene møttes. Tap 2-1 i OL-finalen i London i fjor, og i tillegg et tap på 2-0 i en privatkamp. Alle gode ting er tre, eller hva…?