Neymars guttedrøm oppfylt

 

På gutterommet hang bildet av Robinho, den store stjernen i Santos for 10 år siden, og forbildet til den 11 år gamle Neymar. Siden gikk det som det gikk med Robinho, han dro til Europa for å tjene store penger, bli en bedre spiller og sikre seg fast plass på det brasilianske landslaget. Kort fortalt –  han er blitt rik – men det er alt. Ikke slik med Neymar som allerede er rik, og som i dag, mandag 3. juni, lander i Barcelona for den offisielle signeringen og visningen. Like etter kampen mot England på Maracana i går kveld, dro Neymar i all hast til flyplassen, hvor Barcelonas eget jet stod klar for å bringe den nye superstjernen vel til Barcelona.

I ettermiddag skal guttedrømmen manifisteres på Camp Nou i Barcelona, hvor 90 000 fans er ventet for å hilse Neymar velkommen. Deretter skal han gå igjennom den obligatoriske legesjekken, før han spiser en bedre lunsj med klubbens president. Deretter direkte til flyplassen, raskt til Brasil, og direkte til landskampen mot Frankrike. Guttedrømmen sikrer Neymar en årslønn på 57 millioner kroner i året. I tillegg får han beholde sine 11 sponsorerer, som raskt vil doble årsinntekten. Penger er viktig, men ikke det viktigste, skal vi tro Neymar, som var ydmyk og omtalte Barcelona som om han selv skulle være en juniorspiller: – Endelig. Alle har vi en drøm. Noen vil bli lege, andre advokater, håndverkere og jeg – fotballspiller. Og Barcelona har alltid vært min drøm, fortalte Neymar et hundretalls journalister, deriblant 80 utenlandske, i Rio de Janeiro.

Neymar har et poeng. Penger er viktig, men ikke alt. I 2010 kunne han ha signert en lukrativ kontrakt med Chelsea, men valgte å fortsette i Santos. Riktignok etter press fra Pele, kongen over alle fotball konger. Like etter inngikk Neymar en intensjonsavtale med Barcelona, men samtidig kom Real Madrid på banen med mer penger i potten. Neymar forteller at både Kaka og Ronaldo presset ham til å velge Real Madrid, som var villig til å gi gutten en årslønn på 90 millioner kroner og 105 millioner kroner til Santos. Men Neymar falt ned på Barcelona, og det var nok lurt. Ikke bare tjener han godt nok, men jeg tror Barcelona er et bedre valg rent sportslig.

Hvorfor? Jo, for det første vet Neymar hvilken spillestil som enhver trener i Barcelona må følge. Det er å slå ballen frem og tilbake, og helst frem til Messi, som kan omsette den i mål. Slik han har for vane. I Real Madrid skiftes det trener både titt og ofte, og her vet en aldri hvilken stil treneren legger seg på. For det andre ligger Barcelona ved havet. Byen har strender som i Santos, og det er enklere å føle seg hjemme. Noe som er viktig for en brasilianer, ja svært viktig. I tillegg har Barcelona tradisjoner med stjerner fra Brasil, nok å nevne Ronaldo, Romario, Rivaldo, Ronaldinho, Deco( som er født i Brasil, men som har gjort portugiser av seg) og Daniel Alves.

Neymar vil bli verdens beste spiller. Det blir han neppe de første fem årene, men han kan bli en bedre spiller i Barcelona. Og ikke minst, Barcelona har brukt for Neymar for å løfte spillet litt ut av den stereotype spillestilen, som alle nå kjenner og garderer seg mot. Han blir ikke verdens beste spiller fordi Messi er verden beste spiller, og alle i Barcelona må tilpasse seg spillet til Messi. Ellers er de ferdige, slik som Ibrahimovic, som trodde han var større, ikke fysisk, enn Messi. Dermed fikk han marsjordre, fordi Messi ikke ville spille på kanten. Så hvis Neymar er med på å heve Barcelona, hever han også Messi, som er en bedre spiller enn Neymar. Derfor blir han ikke verdens beste med det første. Men Neymar er bare 21 år, og han vil bli verdens beste, om han får lov til å utvikle seg, og ikke blir offer for misunnelse. Ikke fra de tre store i Barcelona, men fra alle pedroene.