Tre hvite brasilianske elefanter

Tomme tribuner er noe av det tristes som finnes. En klatt tilskuere til venstre, noen midt på, og andre som har satt seg høyt oppe for å høre radio, snakke i mobilen eller ta seg en ekstra stiv en. Ja, så finnes det dem som følger sitt lokale lag i tykt og tynt. Oftest i tynt. Slik som det er i de tre VM-byene Brasilia, Cuiaba og Manaus. Ingen av de nevnte byer har nemlig lag i de to øverste divisjonene, og dermed er interessen mindre enn laber. Den er katastrofal lav. I landets hovedstad har gjennomsnittet for 2013 ligget på 844 betalende tilskuere. I delhovedstaden i delstaten Mato Grosso, Cuiaba, har snittet ligget litt lavere, nemlig på 612 betalende og i Manaus, hovedstaden i delstaten Amazonas, enda lavere med 588 betalende tilskuere. Til sammen har de tre millionbyene 2044 betalende tilskuere. To tusen og førtifire tilskuere. Da kan du legge til noen ekstra, som foreldre, venner, kjærester noen funksjonærer og en sponsor eller to. En ildsjel som har åpnet lommeboka og som ennå har tro på at laget, som en gang befant seg i 2 divisjon, skal ta et byks og komme seg opp i divisjonene. Men så langt er det lite som tyder på akkurat det.

Men VM skal byene arrangere, og flott skal det være. For hva sier du til følgende: Estadio Nacional i Brasils koster 4.5 milliarder kroner og tar 71 000 tilskuere. Litt lengre sør i landet ligger Arena Pantanal i Cuiaba med prislappen 1.6 milliarder kroner og med plass til 43.600 tilskuere. Og midt inne i Amazonas regnskog ligger Arena da Amazonia med en foreløpig prislapp på 1.8 milliarder kroner og med kapasitet på 45 000 tilskuere. Tre byer, tre arenaer som til sammen tar 160 000 tilskuere, og til den nette sum av 7.9 milliarder kroner. Jeg kan her og nå garantere at prisen vil øke noe, når den endelig regningen skal gjøres opp. 160 000 tilskure i tre byer som hittil i år har i snitt har trukket 2044 tilskuere.

Er det verdt det? Kunne pengene heller vært brukt til noe mer fornuftig, som utbygging av helse og skole? Da tenker jeg først og fremst på Manaus og Amazonas. Jeg gjorde for et par år siden en reportasje for TV2 om Amazonas og utbyggingen av Arena da Amazonia. Jeg intervjuet lederen for utbyggingen, som bestemt mente at det ikke skulle bli noe problem med etterbruken. Ja, at arenaen ikke skulle bli en hvit elefant, en tom koloss som ville minne verden om stormanngalskap i en del av verden der folk i gjennomsnitt tjener kr 2500 i måneden, og hvor det er skrikende behov for utbedring av det meste, spesielt innen helse og skole. Likevel ville politikerne ha VM til byen. Og for FIFA ble det ekstra eksotisk med VM inne i Amazonas regnskog. Jo, etterbruken. Utbyggingslederen mente at arenaen som tar nesten 45 000 tilskuere kunne brukes til konserter og store arrangementer. Som hva, spurte jeg, og han ble svar skyldig.

For riktig å underbygge interessen for fotball i byen, gikk jeg på tre kamper. Jeg så Rio Negro spille mot Fast for 215 betalende tilskuere, det samme laget møtte Sul-America foran 176 tilskuere. Jeg betalte kr 15 for billetten, så de store inntektene finnes ikke. De to største klubbene i Manaus, Nacional og Sao Raimundu, samler mellom 500 og 700 tilskuere. Ingen må komme og fortelle meg at de to topplagene som spillere i Serie D, 5 divisjon i Norge, vil klare å fylle Arena da Amazonia. I dag spiller de for folketomme tribuner og det på en liten stadion. Tenk deg når 500 ildsjeler skal samles på en arena som tar 45 000.