Ronaldinho og Kaka ute av landslaget

Ronaldinho Gaucho er ute, Kaka er ute og jaggu ble også Ramires fra Chelsea utelatt troppen som landslagstrener Luiz Felipe Scolari i dag offentliggjorde i Rio. Spillerne som skal representere Brasil under årets Konføderasjonscup, som skal spilles i Brasil mellom 15. og 30. juni. Det gikk et sukk gjennom salen hvor mer enn 300 journalister var benket, inkludert undertegnede for å høre dommen til Felipao. Høre hvilke spillere han satser på og hvilke som er ute i kulda. Eller i beste fall står på vent med muligheter for å snike seg med i VM troppen når den tas ut om et år. Sukket som gikk gjennom salen, etterfulgt av mumling, og lavtalende nettjournalister til sine redaksjoner: – Ronaldinho og Kaka er ute. Ja, de er ute.

Ja visst. Ingen i salen, og den talte som sagt over 300 journalister, fotballkjennere, analytikere, tidligere storheter, trodde hva de hørte, eller retter sagt, hva de ikke hørte. De ventet alle på at Ronaldinhos navn skulle leses opp, men det uteble. I stedet leste Felipao opp noen ”nesten” ukjente. Som ungdommen Bernard fra Ronaldinhos klubb Atletico MG og reserven på Bayern München, Luiz Gustavo. Hvorfor dette sukket gjennom salen? Jo, siden Ronaldinho Gaucho gikk fra Flamengo i Rio til Atletico MG i 2012 har han spilt som i gamle dager. Eller nesten, og det er jo mer enn godt nok for hvilket som helst landslag. Men ikke for Felipao.

Mye kan tyde på at Ronaldinho Gaucho og Ramires ble utelatt av disiplinære årsaker. Hvis det er noe Felipao legger vekt på så er det disiplin og samhørighet. Han har alltid snakket om familien Scolari, og i denne familien har Ronaldinho og Ramires sviktet et viktig prinsipp. Da Brasil møtte Chile i Belo Horizonte i april, byen hvor Ronaldinho bor og spiller, kom han for sent til hotellet. Oppmøtet var kl 1900 og Ronaldinho kom bakveien kl 1930. Det samme gjorde Ramires da landslaget møtte England i januar, og slikt gjør du ikke når Felipao er trener. Men døren til VM 2014 er ikke lukket. Den står så vidt på gløtt.

Troppen består av 12 spillere fra Europa og 11 fra den hjemlige serien. Spillerne kommer fra 17 forskjellige klubber, og den teller mange unge og uerfarne turneringsspillere. På midtbanen satser Felipao på unge, raske og markeringssterke spillere som Luiz Gustavo-Bayern, Hernanes-Lazio, Lucas-PSG, Paulinho-Corinthians, Oscar-Chelsea, Jadson-Sao Paulo og Fernando- Gremio. Troppen er spennende, men Felipao spiller høy poker. Han satser på ungdommen og fremtiden, som jo er bedre enn å satse på fortidens spillere.