Ronaldo -alt å tape -lite å vinne

Hele Brasils smørklump, Ronaldo “Fenomenet”, smilte og gliste. Ja, endog lo så fettet ristet, da han møtte pressen sammen med den mektige, men lite respektere presidenten i Det brasilianske fotballforbundet(CBF), Ricardo Teixeira. Den som hadde mest grunn til å smile av de to herrene, var uten tvil Teixeira som lyktes i å overtale Ronaldo til å bli en slags ambassadør for den lokale arrangementkomiteen (LOC) for VM i 2014. Ronaldo skal ha samme funksjon som Franz Beckenbauer hadde under VM i Tyskland i 2006. Fronte pressen, åpne arrangementer, drikke sjampagne og smile om kapp med sola. Men det finnes en stor forskjell. Mens Franz Beckenbauer representerte et tysk forbund som det stod respekt av, skal Ronaldo nå bruke sitt gode navn og rykte på å forsvare en av Brasils minst respekterte ledere, Ricardo Teixeira. Ronaldo har ikke noe å vinne på å ta jobben, nesten alt å tape. For det første legitimerer han en pill råtten Teixeira, som har sittet som president i CBF siden 1989, da han arvet posisjonen av daværende svigerfar Joao Havelange (95). Siden har Texeira vært anklaget for det meste, men som oftes for korrupsjon. Akkurat som eks-svigerfaren, Havelange, som valgte å trekke seg fra Den olympiske komiteen dagen før en avslørende korrupsjonsrapport skulle offentliggjøres. Dermed slapp den gamle gudfaren å bli ydmyket og deretter sparket ut av det gode OL-selskapet.

Ronaldo “Fenomenet” har vært en suksess i det meste han har foretatt seg siden han slo gjennom som 17 åring. To ganger verdensmester, kåret av FIFA til verdens beste spiller tre ganger, og VMs mestscorende gjennom tidene. I tillegg er han en vellykket forretningsmann som er god for noen milliarder kroner. Hvorfor stiller han så opp som lynavleder for Teixeira, som jaktes av alle, inkludert økokrim? Jo, for Ronaldo handler det om folket. Han vil gjøre en jobb for det brasilianske folket. Ikke for eliten, ikke for utlendinger eller det politiske hierakiet i Brasil, men for folket, er hans begrunnelse. Men dette er ingen god forklaring, ikke når du spiller på samme lag som Teixeira, som aldri har skjenket folket en tanke. Teixeiras har selvfølgelig en plan med å hente inn Ronaldo, som tross alt er folkekjær i Brasil. Så lenge det varer. Ronaldo skal fronte pressen, slik at Teixeira selv kan manøvrere i skygge og dermed ha mindre fokus på seg, samtidig som han leder LOC. Både Brasils president Dilma Rousseff og Fifas president Joseph Blatter ønsker å fjerne Teixeira fra den lokale arrangementskomiteen, LOC. Men alle som bor i Brasil, eller kjenner noe til mannen, vet at det er lettere å flytte fjell enn å fjerne Ricardo Teixeira. Til det har han for mange betrodde håndlangere rundt seg, deriblant Ronaldo.

Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira døde i går. 57 år gammel. Kjent for verden som Socrates. Kanskje den mest elegante av Brasils mange utsøkte midtbanespillere gjennom tidene. En gigant på banen, men like mye utenfor. En mann som var sosialt engasjert og utdannet lege. Som var politisk aktiv for å gjenskape demokratiet i Brasil under juntatiden(1964-85), og som var kaptein på et av de beste landslagene Brasil har hatt, men som dessverre ikke vant mesterskapet i 1982. Til det var forsvaret for dårlig. Socrates spilte, i likhet med Ronaldo, på Corinthians som i går ble serimester for 2011. Et mesterskap som ble tilegnet “Doktoren” eller den “Magre”, som han bare kaltes. Brasils landslagstrener Mano Menezes, som selv trente Corinthians før han ble forbundstrener i 2010, sa følgende presise minneord: “Socrates var en forsvarer av demokratiet og av den vakre fotballen.”