Ronaldinho – våkn opp!

Det ser ut som Ronaldinho Gaucho kjeder seg og lengter etter å komme seg raskest mulig av banen og hjem til samba og moro. Nå er det er på tide å våkne opp og gjør opp for million-lønna han har for å spille på Rio-laget Flamengo, Brasils mest populære lag. Akkurat det med lønn er riktignok et kinkig punkt, fordi Ronaldinho ennå ikke har mottatt lønn for de siste tre måneder. Det er krangel mellom manager, sponsorer og Flamengo om den nye kontrakten. Og så lenge kontrakten ikke er reforhandlet, stiller heller ikke Ronaldinho opp på sponsormøter for Flamengo. Det har gått rykter om at han er på vei til Hellas, men det er vel mest av alt et taktisk utspill for å legge press på Flamengo. For selv om han spiller dårlig for øyeblikket, har Ronaldinho vært helt avgjørende for Flamengos suksess hittil i år. Laget vant Rio mesterskapet i januar-mars og ledet lenge den brasilianske serien, Brasileiro, før Ronaldinho begynte å kjede seg. Nå gjenstår det to kamper og Flamengo har ennå muligheten til å kvalifisere seg for Copa Libertadores – hvor Brasil er representert med fem lag. Klarer Flamengo det, kan året oppsummeres som bestått.

Den brasilianske serien har aldri vært jevnere enn i år. Tre lag kjemper om tittelen, Corintihans fra Sao Paulo med 67 poeng, foran de to lagene fra Rio de Janeiro, Vasco med 65 og Fluminense med 62 poeng. På søndag viser TV2 den uhyre spennende kampen mellom Corinthians og laget som ligger på femte-plass, Figueirense fra Florianopolis i sør Brasil. Kampen sendes kl 2000 norsk tid. Corinthians er Brasils nest mest populære lag, ifølge målinger. Det er laget til tidligere president Lula, og det var her Carlitos Tevez spilte (2004-2006), da han også ble kåret til Brasils beste spiller. Og da Ronaldo “Fenomeno” vendte tilbake fra Europa gikk han ikke til Flamengo, som alle trodde, men valgte istedet Corinthians. Det samme har Adriano gjort etter et mislykket comeback i Roma i 2010. Han ville helst tilbake sin gamle klubb Flamengo, men det ønsket verken trener eller ledelse. Så dermed fikk Ronaldo “Fenomeno” ham over til Corintihans. Adriano har slitt med skader og ikke minst vekten, som har vært på over 110 kilo. Han fikk sin debut for et par uker siden, da han kom innpå de siste 10 minuttene. Det gjør han sannsynligvis også på søndag, for stort mer enn 15 minutter har han ikke fysikk til.

Det er Figueirense som har hjemmebane og det passer treneren Jorginho utmerket. Han ble verdemester for Brasil i 1994 og var hjelpetrener for Dunga i Sør-Afrika i 2010. Jorginho har hatt et utrolig godt år, og tatt et middelmådig lag nesten helt til topps. Ja, vinner laget på søndag har det muligheten til å kvalifisere seg for en plass i Libertadores. Til avisen Globo sier han at målet er å bli Brasils neste landslagstrener: “Det å trene Brasils landslag er noe helt annet enn å være klubbtrener. Det å lede Brasil til et VM er det jeveste en trener kan oppnå i livet.” Dermed har han lagt inn søknaden – for hvem vet om dagens landslagstrener Mano Menezes sitter frem til juni 2014.