Neymar – en ekte brasiliansk broiler

Neymar(19) er den første brasilianske spilleren, fra den hjemmlige serien, som er innstilt av Fifa til å konkurrrere om tittelen “Verdens beste fotballspiller”. I Brasil er han allerede kronet som Kronprinsen, som bare venter på at Kong Pele skal abdisere. Neymar er en suksess. Han er et fenomen. Ikke bare på banen, men like mye utenfor. Unge jenter hyler når de ser ham, gråter, dåner om kapp. Som han skulle være en rockestjerne. Han er elsket av fansen, og han skuffer dem sjelden. Neymar gir alt – alltid. Eller som han uttrykker seg:- Jeg vil vinne alt. Jeg vil være best. Jeg vil spille alle kamper. Jeg vil bli kåret til verdens beste spiller før jeg forlater Brasil. Og jeg vil vinne VM med Brasil i 2014. Men mitt første mål er å slå Barcelona i VM-finalen i desember, uttaler Neymar sikkert til avisen Globo. Rundt Neymar svever et helt korps med investorer og bankierer. Alle vet de at å investere i Neymar er langt sikrere  enn å sette pengene på børs. Et møte var spesielt viktig for å definere Neymars fremtid.

Den 23de august 2010. En sen kveldstime i en av Sao Paulos storbanker. I det eksklusive møterommet sitter faren, Neymar da Silva Santos, agent til sønnen. Videre rundt bordet finnes et titalls investorer, banksjefer, og presidenten i Santos, Luis Ribeiro. På bordet ligger et forslag fra Chelsea verdt rundt 300 millioner kroner. En gigantsum for både Neymar og klubben, og dessuten et tilbud fra en av Europas topp klubber. Et fristende tilbud, som faren ønsker å takke ja til. Men som presidenten i Santos har andre planer for. Derfor blir han ikke synlig overrasket når mobilen ringer. Han nikker til Neymar senior og sier at Pele ønsker å snakke med ham. I løpet av 15 minutter klarer Pele, det største idolet i Santos og det store forbildet til familien Neymar, å overbevise faren om at sønnen vil utvikle seg bedre i Santos enn i Chelsea. At det er for tidlig å dra til Europa. Dermed er saken opp og avgjort. I løpet av kvelden syr så investorene og Santos sammen en finansiell pakke, som kan matche tilbudet til Chelsea. Og Neymar blir i klubben.

Neymar er en broiler. Han kunne like godt ha vært oppvokst i det gamle Øst-Tyskland, hvor kommunistpartiet dyrket frem idrettstalenter fra de var 5-7 år gamle. De østtyske idrettstjernene var brikker i den politiske krigføringen mot kapitalistene i vest, da først og fremst mot erkefienden USA. Som kjent gikk den østtyske staten under da Berlinmuren ble revet i november 1989. Jeg var selv til stede og deltok i rivingen av muren. En sann fornøyelse. Så –  hva har dette med Neymar å gjøre? Jo, ganske mye. Ikke politisk, men utvelgelsen av talentet. De som ikke kjenner historien, vil tro at Neymar er nok et produkt av den brasilianske fotballskolen. Unge og talentfulle spillere som vokser opp i en av landets slumområder, favela, og som tilfeldigvis oppdages av en agent. Som Romario og Ronaldo.

Nei, ikke slik med Neymar. Da han var seks år gammel ble han oppdaget av treneren Betinho, samme mann som har trent Robinho. Han så øyeblikkelig at her var et talent helt utenom det vanlig. Han kontaktet faren som ga tillatelse til at Neymar kunne begynne å trene under Betinho. Da Neymar var syv år gammel, 1 klasse på folkeskolen, begynte han å trene profesjonelt. Han løp på stranden, drev med styrke, og lærte seg å bruke begge beina. En kunst han i dag har utviklet til det fullkomne. Da han var 11 år, ennå et barn, hadde han bare en fridag i uka. Han trente fire ganger og spilte innendørs og utendørs to dager i uka. Som 12 åring fikk han egen agent, Wagner Ribeiro, en av de mest kjente i Brasil. Han skrev så kontrakt med Santos. Året etter dro de til Real Madrid hvor Neymar viste seg frem, og han ble øyeblikkelig tilbudt en kontrakt på 10 000 euro i måneden. Det tvang Santos til å tilby samme sum, og dermed ble han værende i klubben. Da Neymar var 17 år debuterte han på Santos profesjonelle lag og mottok rundt 180 000 kroner i måneden. To år senere tjener han 5 millioner kroner i måneden, inkludert lønn fra Santos og sponsoravtaler. Så den 9de november inngår han en historisk avtale med Santos, som binder ham til juli 2014, men som gjør ham til den best betalte spilleren i Brasil. Han får en månedlønn på 10 millioner kroner. Ikke verst for en 19 år gammel gutt.

For å klargjøre Neymar til det store spranget, som antagelig heter Real Madrid, så har Neymar en hel stab rundt seg. Her finnes psykologer, han har lærerere i engelsk og spansk, han har egen mediatrener, han lærer hva han skal si og ikke si under et intervju, og hvordan han skal oppføre seg utenfor banen. Og han har pr-agenter som gjør ham moteriktig.

Neymar er flasket opp til suksess. I motsetning til faren som var totalt mislykket, men som prøvde seg profesjonelt, så sikter Neymar mot stjernene. Det som gjør at han vil lykkes er hans innstilling. Han vil spille, og han elsker å trene i motsetning til nevnte Romario og Ronaldo. I år har Neymar spilt nærmere 70 kamper, men han vil spille mer. Det han nå tenker på er ikke bare oppgjøret mot Barcelona i desember, men hvem som er best av ham og Messi.

På lørdag viser TV2 oppgjøret mellom Botafogo(3) og Figueirense(8) kl 2200 norsk tid. Det er en kamp som Botafogo, en av Rios fire store klubber, må vinne for å ha håpet om å vinne serien, når seks kamper gjenstår. Styrken til Botafogo, foruten at de har Brasils landslagskeeper Jefferson og den uruguayanske landslagsspilleren Loco Abreu, er samholdet i troppen. Botafogo er som en stor familie, ifølge Abreu. I tillegg består laget av veteraner og ungdom. Treneren Caio Junior har dessuten en offensiv fotballfilosofi, og han har klart å komponere et lag som spiller hurtig og bevegelig. Men det blir ingen enkel kamp for Botafogo. Men jeg tipper på en knepen seier.