Stormkast over Brasil VM

Det er som en dårlig roman. Og alle som har lest en dårlig roman vet hva jeg snakker om. Ikke bare det, men VM i Brasil 2014 har så langt vært en eneste serie med skandaler. Og det knappe tre år før avspark i Sao Paulo på en stadion hvor 85 prosent av arbeidet gjenstår, og hvor det krangles om finansieringen på til sammen 2.7 milliarder kroner. Men det er blåbær i forhold til alle konflikter som  tårner seg opp og som må løses raskt. Hvis ikke kan det hele ende i en gedigen skandale for Brasil. Slik ser det ut i skrivende stund. Jeg begynner på øverste hylle:

Brasils president Dilma Rousseff er forbanna på Fifas president Joseph Blatter, som forsøker å presse Fifas sine egne regler på mesterskapet. Og på den måten sette til side brasiliansk lovverk. Fifa vil bl.a bestemme hvilke ølmerker som får selges under VM-kampene, de vil nekte arrangørene å selge billetter til redusert pris ( studenter, eldre), og Fifa vil rettsforfølge personer som har kjøpt billetter som ikke brukes. Det vil selvsagt koste mer å rettforfølge en person som velger å sitte hjemme med billetten i lomma, enn å få igjen kronene billetten koster. Det har jo også Fifa forstått, dummere er de ikke. Ifølge Fifas reglement skal brasilianske myndigheter dekke slike juridske prosesser. Dette finner ikke president Dilma seg i av forståelige grunner. Så i neste måned kommer Hr. Blatter til Brasil for å diskutere reglene med Dilma. Det blir sikkert et hyggelig møte i hovedstaden Brasilia.

Så er det oppgjør på hjemmebane. President Dilma har aldri likt den mektige og arrogante presidenten i det brasilianske fotballforbundet(CBF), Ricardo Teixeira, som nå etterforskes for korrupsjon. Ikke bare av brasiliansk politi, og det er ikke første gang, men også av Fifa. Men det siste svir for Teixeira som aldri har lagt skjul på sine ambisjoner om å bli Fifas neste president når Blatter trekker seg. Alle vet at Teixeira er korrupt, men som så mange her i Brasil har han sine støttespillere som ikke tør annet enn å stille opp når det blåser som verst. Og rundt Teixeira blåser det konstant.

Ricardo Teixeira på sin side liker ikke president Dilma. Han føler seg tilsidesatt og får ikke audiens hos presidenten, slik han fikk det av den fotballgale ekspresidenten Lula. Sønnen til Lula er forøvrig keepertrener for Corinthians i Sao Paulo, klubben i Lulas hjerte. Nå er det ikke så mange mennesker Ricardo Teixeira liker, men en av dem som han aller minst liker, er Kong Pele. CBF presidenten forsøkte å holde Pele utenfor VM, men det fant ikke president Dilma seg i. Så nå er Pele VM- ambassadør for Brasil til Ricardo Teixeiras store ergrelse.

Brasils sportsminister Orlando Silva, fra det brasilianske kommunistpartiet( PCdoB), anklages for korrupsjon. Han skal ifølge en tidligere partifelle ha mottatt over seks millioner kroner i bestikkelser. Noe han hardnakket benekter, og som har satt grå hår i hodet på president Dilma. Så langt velger hun å støtte sin minister, men politiet har nå startet etterforskning. Så tiden vil vise. Og tar jeg ikke helt feil, så er han ute innen noen uker. Men i Fifas hovedkvarter ser man med glede på muligheten for at sportsministeren forsvinner. Fifa mener nemlig det er Orlando Silva som saboterer samarbeidet mellom Brasilia og Zurich.

Hva så med det sportslige, bygging av stadioner, infrastruktur, etc? Her kan O baixinho( småen) Romario svare. Han er nylig innvalgt i Kongressen i Brasilia og sitter i komiteen for sport. Til avisen Globo  sier den tidligere stjernespilleren: “Jeg er ikke optimistisk og tror at 9-10 stadioner blir delvis ferdige, og bare 7-8 helt ferdige.”  Og det har Romario helt rett i. Jeg har selv besøkt noen av byene. Så langt har Brasilia ferdigstilt 40 prosent av arbeidet,  mens Curitiba og Natal bare har unnagjort syv prosent av anleggsarabeidet. Jeg er imidlertid litt mer optimistisk enn Romario, og tror at de 12 idrettsanleggene vil stå ferdig til VM i juni 2014. Men det som er akilleshælen blir utbyggingen av infrastruktur, som flyplasser, hoteller og veinettet.

I Rio raser folk på Fifa og kamp-oppsettet som ble offentliggjort på torsdag. Det viser seg at Rio og Maracana ikke får se det brasilianske landslaget før finalen. Det vil si, hvis Brasil spiller seg frem til finalen. Og det er langt fra sikkert. Brasil skal spille i Sao Paulo, Belo Horizonte, Brasilia og to ganger i Fortaleza, men ikke i Rio. Og her finnes landets fotballkatedral, Maracana, som koster 3.5 milliarder kroner i ombyyging og som vil romme 76500 tilskuere når den står ferdig i 2013. En skandale, selvsagt.

Så til noe hyggeligere. I kveld sender TV2 Fluminense-Atletico-MG,  og i morgen toppoppgjøret Internacional-Corinthians. I kveldens kamp, topp mot bunn, så bør Fluminense vinne skal de ha håp for å sikre seg mesterskapet. Problemet for trener Abel Braga er at de tre toppspillerne, Deco, Fred og Rafael Moura, er ute. Mest alvorlig er det for Deco som igjen sliter med en strekkskade.

I morgen, søndag, er det lederlaget Corinthians ( 54 poeng) som tar imot formsterke Internacional ( 47 poeng og syvende plass) fra Porto Alegre. Alle venter på at Adriano, eks Roma og Flamengo, skal finne tilbake scoringsformen. Men før han gjør det må han ned fra 102 kilo til noen og nitti kilo. De siste to kampene har kommet innpå de siste 15-10 minuttene, uten å gjøre noe som helst. Han har større støtte blant Corithians fans enn hos treneren.

Ha en fin helg.Selv regner jeg med noen slappe timer på stranden.