Hvor er Brasils VM lag, Mano Menezes?

Jeg skal innrømme det – jeg sovnet ut i første omgang – men våknet heldigvis tidsnok til å få med meg målet Neymar scoret i andre omgang i går natt mot Costa Rica. Nok til å vinne 1-0 og dermed redde litt av den brasilianske æren. Men bare litt. For i forkant av kampen var alle, inkludert landslagstrener Mano Menezes sikre på seier, og da helst med mål i bøtter og spann. Som kjent står hovmod for fall, også i dette tilfellet. Brasil spilte dårlig, og Costa Rica kunne like godt ha vunnet kampen. I tillegg fikk Brasil to spillere skadet, nemlig keeper Julio Cesar fra Inter og Fabio fra Manchester United.

Spørsmålet jeg stiller meg er hva i all verden gjør Mano Menezes utvalgte krigere i Costa Rica, når ambisjonen er å vinne VM i fotball på hjemmebane i 2014? Hvorfor spille mot et landslag som er ranket som nr 57 på Fifas liste, og det samme kveld som Argentina feier Chile av banen med 4-1 i Buenos Aires og Uruguay slår Bolivia 4-2  på hjemmebane. Både Argentina og Uruguay betraktes av brasilianerne som utfordrere til VM tittelen. Ennå er det ingen europeiske lag som har vunnet noe mesterskap i Latin-Amerika, noe som bør være et tankekors for europeiske fotballstormakter.

Mano Menzes er en respektert trener, men han var ikke førstvalget til den mektige Ricardo Teixeira, presidenten i det brasilianske fotballforbundet, CBF. Han var heller ikke andrevalget, men da de andre trakk seg i tur og orden, ble det Mano som tok på seg utfordringen med å bygge opp et landslag som skal hente hjem VM trofeet i 2014. Dette er ikke bare et mål for CBF, det er et krav fra 190 millioner brasilianere.

Mano Menzes har en offensiv fotballfilosofi og i går spilte han med tre spisser – Fred, Lucas og Neymar – og med Ronaldinho Gaucho som bakspiller og ball servitør. På papiret en fryktet kvartet, men som på den sleipe og dårlig gressmatten i hovedstaden San Jose fungerte dårlig. I det hele tatt mangler Brasil stil og struktur. Mano Menezes har siden han overtok jobben etter VM fiaskoen i Sør-Afrika testet over 70 spillere. Både fra den hjemlige serien og spillere i Europa, som brasilianere flest knapt nok har hørt tale om. Han vil tilbake til det han kaller for den klassiske brasilianske spillestilen. Men hva er en klassisk brasiliansk spillestil? Er det VM laget i 1970 han tenker på, da Pele hentet hjem sin andre VM-tittel. Et lag som lignet Barcelona i spillestil, mener mange trenere i Brasil. Eller tenker han på laget som ble slått ut av Spania VM i 1982? Kanskje det beste laget Brasil noensinne har hatt.

Jeg intervjuet Sico, Brasils mest kjente spiller på den tiden, i Rio i 1983 og spurte ham hvorfor Brasil ikke vant VM det året, da alle mente at laget spilte den beste og flotteste fotballen. Sico, som nylig har overtatt Drillos gamle trenerjobb med Irak, var klar på at skulle Brasil igjen vinne noen titler, måtte laget bli mer kynisk, bli flinkere til mannsoppdekning, og spille mer taktisk som i Europa. Husker dere Brasil i 1986, 1990 og 1994: Ikke særlig oppløftende. I dag drar Brasil videre til Mexico. På tirsdag blir det en helt annen motstander enn de tapre costaricanere, som burde ha slått stormakten Brasil. Jeg sovnet raskt etter kampen.

Og jeg våknet til en flott dag her i Rio. Sol, varme og et yrende folkeliv på Copacabana. Etter en rask tur langs den 4 km vakre sandstranden, fortonte livet seg enklere og lettere, og den søvdyssende kampen natten før gled langsomt ut av systemet. Og igjen var det bare å skue fremover. For helgen byr på to spennende kamper. I kveld spiller Botafogo mot Bahia, en kamp som vises på TV2 kl 2300. Botafogo har muligheten til å vinne Brasileiro – 1 divisjon – for første gang på 16 år. Laget ligger på 4de plass, men med en kamp mindre spilt enn lederlaget Vasco. Det gjenstår 12 kamper og Botafogos trener Caio Junior er klar på at laget må slå Bahia i kveld, for at drømmen om mesterskapet skal holdes varm. Et morsomt poeng i kveld er at Bahias trener Joel Santana var den forrige treneren til Botafogo, og en av de mest populære trenere laget noensinne har hatt. Joel Santana, som er fra Rio, er også den eneste treneren som har vunnet Rio-mesterskapet fire ganger. Og det med hvert av de store lagene, Vasco, Botafogo, Fluminense og Flamengo.

Og i morgen, søndag, er det duket for det klassiske derbyet Fla-Flu. Flamengo mot Fluminense. Men det blir til en annen dag.