Karakter til Villas-Boas

 

Jeg har i høst begynt som lærer på idrettslinjen til Lambertseter Videregående skole. Hoveddelen av dette er fotball. På mange måter en lik jobb jeg tidligere har hatt som trener, men det er én stor forskjell og det er at elevene skal ha karakterer. Heldigvis er skoleverket litt mer tålmodig enn det som er vanlig i pressen, karakterene kommer først etter et halvt år. I fotball ellers er vi altfor hissige til å bedømme, gjerne etter kun én kamp.

 

Det har blitt skrevet mye om Per-Mathias Høgmo de siste dagene. Men det er selvsagt altfor tidlig å si noe som helst om hvordan hans epoke som landslagstrener kommer til å bli. Dette har heldigvis de aller fleste skjønt. For uansett hvordan det hadde gått mot Slovenia, ville det vært umulig å kommentere landslagssjefen Høgmo per dags dato. Man kan selvsagt ha meninger om han var rett mann for jobben eller ikke, man kan diskutere om Fotballforbundet gjorde noe galt i behandlingen av Drillo, men om Høgmo er en suksess eller ikke, det må vi vente med.

 

Jeg skal likevel trene på å sette karakterer, men velger da en trener jeg har fulgt tett de siste par årene, nemlig Andre Villas-Boas.

 

Villas-Boas tok over etter Harry Redknapp som trener, eller da manager, i Tottenham. Redknapp hadde gjenreist Tottenhams ære etter noen magre år. Tottenham hadde under Redknapp nådd kvartfinale i Champions League, og ble av en formalitet snytt for ny deltagelse da Chelsea vant turneringen og tok plassen. Dette er selvsagt ikke noe å klandre Chelsea for, men det er et mysterium at reglene er slik. Det eneste fornuftige hadde jo selvsagt vært at Chelsea fikk en ekstra plass i turneringen, ikke på bekostning av et allerede kvalifisert lag.

 

Harry Redknapp er en managertype som ikke akkurat utstråler en enorm fotballkyndighet, men på et eller annet vis fikk han resultater. Og det virker klart at det ikke var de sportslige resultatene som gjorde at han måtte forlate White Hart Lane. Til det var de rett og slett for gode.

 

Villas-Boas fikk flere poeng med Tottenham i sin første sesong, enn Redknapp noen gang fikk. Likevel ble det én plass ned på tabellen. Gjorde Villas-Boas det da bedre eller dårligere enn sin forgjenger? Og hvor mye av sesongen ble egentlig reddet av Bale som var fra en annen planet?

 

Selv om innspurten var av det skuffende slaget, var likevel sesongen mer enn godkjent,. Så kom denne sommeren, og det som må ha vært Tottenhams mest spennende overgangsvindu noensinne. Laget kjøpte spillere for nesten 104 millioner pund og solgte for nesten 107. En intens aktivitet på markedet, i stor grad på grunn av Bales transfer til Real Madrid. Akkurat på dette punktet fremstår Tottenham som en foregangsklubb. For tredje sesongen på rad klarer de å være aktive og fremdeles gå i pluss. Dette er selvsagt ikke bare managerne Villas-Boas og Redknapps sin fortjeneste, men det havner på plussiden i bedømmelsen av dem begge.

 

Men hva med spillerne Villas-Boas kjøper inn? Lykkes de? Her kommer det største spørsmålstegnet ved Villas-Boas. Siste lagoppstilling mot West Ham var i så måte bekymringsverdig. På benken denne kampen satt Chiriches, Soldado, Lamela, Holtby og Chadli. Alle kjøpt inn av Villas-Boas. Alle, med unntak av Holtby, for store pengesummer.

 

På benken satt også Friedel, der han skal sitte, som en perfekt backup til suksesskjøpet Lloris, mens Sandro er for god til en benketilværelse. Hadde Tottenham trengt å kjøpe så mange sentrale midtbanespillere og da benke en av verdens mest lovende defensive midtbanespillere?

 

Men mest kritikkverdig er tilfellene Lamela og Soldado. Soldado har ikke imponert i Spurs så langt, mens Lamela har fått altfor korte innhopp. Poenget er at begge to er kjøpt for ca 26 millioner pund. Det er store penger i internasjonal fotball og man forventer da at begge to skal være nøkkelspillere på et lag som kjemper om seriegull. Der er ikke disse to foreløpig og laget er heller ikke helt i troverdig gullkamp-klasse ennå.

 

Chiriches og Chadli har heller ikke overbevist, men det er tidlig. De skal få mer tid. Slik det virker som om Holtby har godt av. Holtby ser mer ut som en fotballspiller nå enn i den første tiden da han løp rundt som en hodeløs kylling.

 

Den som umiddelbart gjorde inntrykk av de nyinnkjøpte var danske Christian Eriksen. Med intelligente bevegelser og presise kortpasninger klarte han å flytte spillet til Tottenham høyere på banen, og vi fikk se elegante stikkere og farlige skudd. Synd det ene kom mot Tromsø og ikke i en viktigere kamp… Men også stikkeren han slo til Sigurdsson mot Norwich var det høy klasse over. En pasning som kunne vært avbildet på Wikipedia under det å vekte en pasning. Midtbanespillerne Capoue og Paulinho kom også i sommer. Det var bare behov for én av dem. Capoue, som riktignok er skadet nå, gjorde et godt førsteinntrykk, mens Paulinho har vært på det jevne hele veien. En spiller, som med fast plass på Brasil, egentlig burde forventes enda mer av.

 

Det er vanskelig å hente inn mange spillere og oppnå suksess umiddelbart. Eksemplet Sigurdsson er godt, en spiller som i fjor ikke leverte for Tottenham, men som har startet denne sesongen langt bedre. Noen spillere trenger tid til å tilpasse seg. Men en manager har ikke mulighet til å vente særlig lenge. Inne i sin andre sesong skal nå Villas-Boas oppnå fremgang. Kanskje hadde denne artikkelen sett annerledes ut hadde Tottenham vunnet over West Ham sist. Da hadde laget ligget på delt førsteplass. Men det er noe som hele tiden halter i laget. Det mangler den store offensive trusselen. Tottenham har kun scoret seks mål på de første syv kampene og to av målene kom på straffespark. Og det er noe inneffektivt over flere av spillerne i de offensive posisjonene. Soldado har vært direkte svak og Townsend har for stor tillit. Townsend er en spiller det er lett å la seg blende av, men når man ser alle skuddene som går over og innleggene som lander hos en motstander, da ser man litt av grunnen til at Tottenham ikke scorer noe særlig med mål. Løsningen ligger heller ikke i å bruke Defoe. Defoe er en perfekt innbytter og til å bruke i Europa League, men som førstevalg på en tittelutfordrer i Premier League er han ikke god nok. Det vil overraske hvis han starter en seriekamp igjen med det første. Forhåpentligvis er det nå duket for Lamela fra start. Kampen mot Cardiff var svært symptomatisk for styrkeforholdet mellom Lamela og Townsend. Townsend driblet og driblet og avsluttet som om han skulle være Gareth Bale. Det var bare at avslutningene til Townsend ikke fikk den berømmelige duppen, men fortsatte over som i en annen form for fotball, nemlig den amerikanske. Innleggene søkte mot motstander som en magnet mot metall. Så kom Lamela inn, dro av en forsvarer og spilte Paulinho fri. Assist med en gang og kampen var avgjort. Det er noen spillere som er som Townsend. Med et utrolig register og fart, men hvis det aldri blir tellende resultat av det, da har det liksom ikke noe for seg.

 

Det er også grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved behandlingen av Assou-Ekotto. Han ble sendt på lån til Q.P.R. mens Rose skulle bekle venstrebacken. Etter Roses sin skade har denne plassen blitt tilkjent Naughton. I et lag, som har kjøpt spillere for 106 millioner pund i løpet av sommeren, er dette ganske så utrolig. Naughton er knapt en Championship-spiller og klassevis svakere enn Assou-Ekotto. Et klart svakhetstegn ved Villas-Boas gjerning.

 

Men Villas-Boas skal også ha stor skryt for utviklingen av en del av spillerne. Vertonghen og Dembele har nådd høy europeisk klasse og virker å stadig være i utvikling. Det samme må sies om Lloris. Og jeg står ved tidligere utsagn om at Walker har blitt Premier Leagues beste høyreback.

 

Likevel er det mangler ved laget totalt sett. Det er litt for ufarlig i perioder og det er litt for lett å sitte og savne Gareth Bale. Det virker også vanskelig å komponere et helhetlig lag ut av troppen. Det er noe riv ruskende galt når Naughton spiller og Sandro sitter på benken. Da kan man kritisere komponeringen av troppen. Uansett er det bare å håpe at Villas-Boas snart finner en løsning der Lamela kommer inn. Laget trenger noen som kan overraske motstanderne på en tellende måte offensivt.

 

Karaktersettingen blir for Villas-Boas 4. Mye bra, men langt unna en toppscore foreløpig.

 

Skulle Villas-Boas ønske å klage på denne karakteren får han sende en henvendelse til Fylkesmannen, eventuelt TV2.