Første 11

 

 

En sommer med mange utskiftninger i managerstolene og i spillerstallene, har gjort at man ikke helt vet hvor lagene er på vei. Men noen inntrykk har jeg dannet meg i løpet av Premier Leagues første 11 dager.

Manchester United mot Chelsea på mandag ble av mange omtalt som en slags sjakk-kamp. Taktikk sto i fokus, og i mangel av scoringer ble det defensive grunnmønsteret hos lagene fremhevet. Og det er forståelig, men hvor mye av dette som er innført av Moyes og Mourinho er vanskelig å si. Sannsynligvis er det preget av de tidligere managere, samt at de individuelle ferdighetene defensivt ble viktigst. Individuelle defensive ferdigheter havnet i en ren kamp med de offensive. Slik er det ofte i en stillingskrig. Det måtte en helt spesiell enkeltmannsprestasjon til for å vinne denne kampen.

Det luktet mål da Van Persie dro seg fri i førsteomgangen og banket ballen i nettveggen. En av få enkeltmannsprestasjoner som forsvarerne ikke klarte å forhindre. Hva hadde forresten skjedd med Terry? Han lignet jo en klassestopper igjen!

Likevel virket United som den mest sannsynlige vinneren. Fordi de individuelle ferdighetene helt på topp i laget er større enn hos Chelsea. Med fare for å gjenta meg selv, skjønt i dette tilfellet gjør jeg det gjerne, Chelsea kan ikke vinne serien uten en skikkelig spiss. Lukaku, som kan bli god nok, virker å ikke få tillit foreløpig og da Torres igjen kom innpå ble jeg bare trist. Det er en lidelse å se den gamle klassespissen mislykkes med nesten alt. For å sette det på spissen (om spissen!), en gang for alle: hvor mange bedre spisser enn Torres har egentlig de to Manchester-lagene? 7? 8? 9? Bruken av Torres vil stagge Chelsea, men med verdens kanskje beste manager på sidelinja, er det vel ikke helt usannsynlig at Torres etter hvert forsvinner til USA eller noe slikt. Det  overrasker bare at Chelsea ikke har vært mer frempå for å hente en ny.

En annen spiss jeg er litt skeptisk til er Soldado. Selvsagt er det drygt å kritisere en mann som har 4 mål på sine 3 første kamper for Tottenham, men likevel, det er noe ved spillet hans som ikke helt overbeviser. Begge målene i serien har kommet på straffespark og de to e-cupmålene kom ikke mot all verdens motstand. Men det er først og fremst spillestilen som er litt foruroligende ved Soldado. Han har ikke fysikken til å være et oppspillspunkt, og spørsmålet er om han i Premier League må ha muskler ved siden av seg. Det innebærer i så fall at Villas-Boas må legge om spillet. Tottenham har full pott, men de har hanglet seg gjennom de første to kampene mot Crystal Palace og Swansea. Til helgen venter motstand av helt annen klasse da turen går til Emirates. Hvordan vil Soldado lykkes i et så tøft oppgjør?

Chadli har heller ikke helt overbevist, og har falt litt gjennom i perioder av seriekampene. Innhoppet hans mot Tbilisi derimot bar prov på klasse ved et par anledninger. Hans skrudde venstrefotsinnlegg, som Soldado scoret på, var perfekt slått bak forsvaret. Og så gjorde han det mange vinger ikke makter, nemlig å gå inn i banen, fra venstre side og slå et godt innlegg med høyre (eller da motsatt fra høyre, med venstrefot). Ofte resulterer dette i slappe, halvhøye innlegg som midtstopperne lett klarerer vekk, men Chadli fant her Harry Kane perfekt. Bare synd at headingen kun traff stanga. Likevel, Chadli viste interessante detaljer her, og kanskje er det bare en tilvenning av tempo og fysikk som skal til før han blir en suksess. Men jeg må se det i Premier League før jeg blir overbevist….

På midtbanen har Tottenham investert særdeles klokt. Både Paulinho og Capoue har det som skal til for å lykkes i Premier League. Ikke minst, de har fysikken. Men til syvende og sist, vil mye av Tottenhams sesong bli avgjort av utfallet av Bale-sagaen. Kanskje blir Tottenham bedre av å selge ham og hente nye spillere, men det er i skrivende stund utrolig vanskelig å forutsi dette. Bales fremtid, er utvilsomt linket opp mot Tottenhams, enten han blir eller drar.

City sjokkerte med å tape mot Cardiff, men likevel, se på kvaliteten i noen av avslutningene til nå. Agueros perfekte skudd i langhjørnet mot Newcastle, Dzekos kraftscoring mot Cardiff og måten Negredo styrte inn det siste. Det er spisser med skremmende kvaliteter, City kommer til å score mye. Men. Som jeg tidligere har kommentert på denne bloggen: hvorfor har City, som tross alt er rimelig villige til å kjøpe spillere, ikke hentet flere midtstoppere? Sannsynligvis vil det komme en inn før overgangsvinduet stenger, men burde ikke City ha sett faresignalene før?

Arsenal er det bare morsomt å følge. For et mas det har vært om at det trengs nye spillere, og så vinner de mot Fenerbache og Fulham, og diskusjonen går på nytt: er spillerne likevel gode nok? Ja, de er gode nok til 4. eller 5. plass. Men de vinner ikke serien med keeper, midtstoppere og spiss som de har nå. Det trengs alternativer, selv om det tyrkiske sølvlaget fra siste sesong ble grei skuring.

(Sorry, alle Liverpool-fans, men det blir 6. plass til slutt. Derfor kun denne litt kjedelige parentesen denne gangen.)

Jeg står ved tabelltipset mitt om at Manchester-lagene og tre London-lag blir de fem øverste på tabellen. Og det er noe med spiss-situasjonen i Manchester som tilsier at gullet igjen havner i den byen…