Premier League – tabelltips

 

Det blir unektelig merkelig, hvis Premier League starter uten at en av de tre musketerene Rooney, Suarez eller Bale har skiftet klubb. I så fall har en del unødvendige spaltekilometere blitt trykket i avisene.

 

Vlad Chiriches er en annen som var nær å skifte klubb. Mannen med det perfekte fornavnet på en blodtørstig midtstopper, og attpåtil fra Romania. Han burde ha fått trykt ”Dracula” på drakta og med det blitt en hit i Premier League (for Tottenham). Og det er nettopp slike nestenoverganger (eller kanskje de er litt lenger unna enn vi ofte tror …) som gjør det så vanskelig å tippe i Premier League.

 

Det er rart at overgangsvinduet er åpent opptil flere uker etter at serien har begynt. I år drøyer de til og med til midnatt 2. september før det stenges. Det er en enorm ekstra stressfaktor for klubbene, og de første ukene av serien må være et mareritt for enhver manager. Først gjennom å avse spillere til, ja i den store sammenhengen, helt uviktige treningslandskamper, der de bare må håpe at deres største stjerner unngår skader, for så å ha et enormt overgangskjør de neste drøye to ukene. Dette kombinert med presseinteressen rundt seriestart, må gjøre forberedelser praktisk talt umulig. Men slik er det. Og særlig disse ryktene, disse mulige overgangene gjør det jo bare enda mer spennende å følge med, men også svært vanskelig å tippe noe.

 

Jeg skal likevel gjøre et ydmykt forsøk.

 

Hvis vi tar utgangspunkt i at topp seks blir (alfabetisk): Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Chelsea, ser vi at Chelsea, United og City har skiftet manager, mens Arsenal, Liverpool og Tottenham har samme som i fjor. Rodgers og Villas-Boas har noen likhetstrekk. De er unge og lovende, men det er vanskelig å vurdere hvor stor suksess de har hatt i sin ene sesong som sjef i Pool og Spurs. Liverpool gikk fra en 8. plass under Dalglish til en 7. plass under Rodgers, mens Tottenham kom én plass høyere med Redknapp enn Villas-Boas. Klubbene sliter dessuten med at deres største stjerner er ryktet bort fra klubben. Og begge har hatt klare maritime øyeblikk: Suarez gjennom å ha en gullfisks hukommelse (for hva han har sagt eller ikke), mens Tottenhams ubestridte ener, Bale, har blitt stum som en østers. Og nettopp disse to spillernes avgjørelser er så viktige for hvordan klubbene kommer til å prestere.

 

Jeg stusser også litt over Liverpools keeperløsning. Ja, Pepe Reina har hatt en noe nedadgående kurve, men likevel, er man sikker på at det å hente Mignolet for drøye 80 millioner kroner, er en investering verdt å ta? Jeg har stor sansen for Reina som keeper, og er ikke sikker på at Liverpool med denne transaksjonen har forsterket seg i det hele tatt. Alberto og Aspas er spennende signeringer, men å hente Kolo Touré? Det vil overraske hvis han kan heve Liverpool, og i og med at Carragher har lagt opp kan kanskje Liverpool få seg en overraskelse i den defensive dekningen.

 

Arsenal har igjen dummet seg ut på overgangsmarkedet. Ingen spillere inn er en fallitterklæring for Arsene Wenger, som neppe får fortsette så mye lenger nå, hvis han ikke hanker inn en storspiller eller to, og vinner noe. Det er trist, men det spørs det om han snart har spilt seg selv så langt ut over sidelinja at han aldri helt kommer innpå igjen. Tidligere hadde jeg tiltro til de aller fleste spillere som Wenger hentet, men tilfeller som Chamakh, som de lasset over på Crystal Palace, indikerer at Wenger har mistet noe av den magiske touchen. Også her har gullfisken Suarez vært involvert. Arsenal har, hvis man da skal tro avisene,  hatt en langvarig drøm om å sikre seg den uruguayanske spissen, men kampen virker å være over. Og kanskje skal Wenger vise seg å bli fornøyd med det, for vil Suarez oppnå samme scoringssnitt (0,7) som i fjor? Neppe. Det er større sjanse for at hans bitesnitt skal øke …

 

United har også vært innblandet i den tilsynelatende evigvarende såpeoperaen denne sommeren. Wayne Rooney har vært linket bort fra klubben og det blir smått sensasjonelt hvis han dominerer for United i år. Rooney er en fantastisk fotballspiller, og ikke minst, en av de aller mest arbeidsomme angrepsspillere verden har sett. Det er nok lettere for de fleste fotballfans, som ikke har et forhold til verken United eller Liverpool, å like ham fremfor Suarez. Men vil han komme til å prestere igjen for United? Eller er forholdet så skadet at hans tilstedeværelse i klubben bare blir et uromoment? Det virker som om det er rett øyeblikk for Rooney å skifte klubb, men jeg forstår inderlig godt at United ikke vil slippe ham til en utfordrer til seriegullet. Men viktigst av alt for United er vel, på samme måte som i Arsenal, at de snart må få ut fingeren og kjøpe noen klassespillere! (Selv om det skal bli spennende å følge utviklingen til Wilfried Zaha.)

 

Chelsea har tatt det med ro så langt. Denne sommeren har de handlet for beskjedne 250 millioner kroner. Sjokkerende lite. Det er nesten som om Mette Marit skulle begynt å handle veskene sine på Coop. Men men. De aller viktigste signeringene hos Chelsea kan være å hente Lukaku tilbake fra lån og Mourinho fra exil i Madrid. Mourinho og Chelsea er skapt for hverandre, i alle fall helt til han får sparken.

 

Manchester City virker likevel å være, sammen med Tottenham, vinneren på overgangsmarkedet så langt. Også her blir managerbyttet viktig. Inntrykket er at Pellegrini er en dyktig manager. Klubben klinker også til, i financial-fair-play-tidsånden med nye spillere for over 800 millioner kroner. Det skal det bli vanskelig å etablere seg som en av de seks spillerne fremover på banen. Der tåler City en skade eller to, for å si det mildt. Men forsvaret er ikke like sterkt som resten av stallen. (Litt som Liverpool og flere andre, det virker litt kulere å kjøpe offensive spillere…) Det finnes bedre backer enn Clichy, Kompany var ikke i nærheten så god i fjor som året før, og en spiller som Lescott passer liksom mer som Stoke- eller Fulham-spiller, enn på et lag som skal vinne Champions League og Premier League.

 

Tottenham kjører også på. De har hentet bra denne sommeren. Med Paulinho, Chadli og Soldado som de virkelig store. (Jeg skrev nok om Soldado her: https://blogg.tv2.no/arildstavrum/2013/08/05/soldado-for-dyr/ )

Dempsey har forsvunnet, en av flere som kostet mer enn han presterte for klubben. Og skal man tro ryktene, er det en fornuftig utrensking på gang på White Hart Lane. Det kan ikke gjentas for ofte, men spillere som Huddlestone og Livermore hører ikke hjemme på et lag som vil vinne noe. Kanskje er Wenger så ute av det at han kan lures? Men Tottenham er avhengige av en positiv Bale. Blir han, må han prestere slik Modric gjorde det året han ble holdt mot sin vilje i klubben. Jeg har sjelden respektert en spiller så mye som nettopp Modric det året. Tiden vil vise om Bale greier det samme, hvis da dagene går frem til overgangsvinduet stenger og han fremdels ikke har forlatt klubben.

 

Dette gjør at jeg tipper topp seks slik:

 

1: Manchester City

2: Chelsea

3: Manchester United

4: Tottenham

5: Arsenal

6: Liverpool

 

 

Det er ikke sikkert at det blir i denne rekkefølgen, men at i alle fall fire av disse lagene kommer i topp seks, det er nesten avgjort. Til det er avstanden for stor ned til de neste. Så blir det vanskeligere, men vi får prøve å tippe videre nedover tabellen.

 

 

7:West Ham

8: Swansea

9: Everton

10: Sunderland

 

 

West Ham blir brukbare. Selv om spillere som Downing og Carrol er overpriset, så har West Ham etter hvert fått et slagkraftig lag.

 

Swanseas manager er min helt Michael Laudup, en av to nordiske fotballspillere som har nådd et nivå en del over de andre. Man skal ikke i disse dager, etter Norge møtte den andre vri kniven i såret og nevne hvem det er…  Swansea har dessuten gjort et utrolig interessant spisskjøp i Wilfried Bony.

 

Everton faller, men hvor langt? Minst et par-tre plasser på tabellen.

 

Man trenger ikke å være fascist for å tro på at Sunderland er på vei oppover. Di Canio kunne godt ha fremstått annerledes politisk, men jeg holder likevel Sunderland som et mulig overraskelseslag. Man må jo velge minst ett lag til å overraske positivt!

 

Og resten noe slik:

 

11: Newcastle

12: Fulham

13: West Brom

14: Norwich

15: Southampton

16: Cardiff

17: Stoke

18: Hull

19: Aston Villa

20: Crystal Palace

 

Cardiff klarer seg akkurat. Villa kollapser og blir det laget som overrasker mest negativt. Norwich og Southampton har kjøpt bra, selv om det er litt trist at Norwich slipper Holt… mens Lukakus retur til Chelsea gjør det vanskelig for West Brom.

 

Det starter igjen til helgen, og godt er det. Det kan diskuteres om Premier League er den beste ligaen, men likevel, det er den beste ligaen…