Soldado-for dyr?

 

Tottenham er denne, som forrige sesong, blant de mest aktive på overgangsmarkedet. Skulle Bale forsvinne til Real Madrid, slik Modric gjorde, er det nesten skremmende likt.

 

Jeg skrev i min forrige blogg om Tottenham (https://blogg.tv2.no/arildstavrum/2013/07/21/tiden-er-na-tottenham/)

at det trengtes en ganske stor utskiftning i stallen. Foreløpig har Tottenham hentet tre svært interessante spillere i Soldado, Paulinho og Chadli, men Tottenham er også avhengig av å selge spillere. Daniel Levy, Tottenhams mektige styreleder, virker å styre dette med jernhånd. Og mye av det han gjør virker fornuftig.

 

Mange ble riktignok fortvilet over salget av Steven Caulker, midtstopperen som er et produkt av Tottenhams ungdomsakademi og av mange sett på som en ny Ledley King. Det var han ikke. Caulker har mange tydelige begrensninger i sitt spill, som King ikke hadde. I en slags bekymringsløs FM-verden, kunne det kanskje være fristende å beholde Caulker som en del av troppen, men i den virkelige verden, for et Tottenham som verken har oljesjeiker eller oligarker på bakrommet, må det selges spillere for å kjøpe. Caulker kommer sikkert til å bli en god spiller for Cardiff, men økonomisk var det en god avgjørelse av Levy og co.

 

Det var det i alle fall å kvitte seg med Clint Dempsey. Tottenham klarte nesten å få tilbake pengene de ga for amerikaneren da han kom fra Fulham i fjor sommer. Her og ved overgangen til Raphael van der Vaart har Levy imponert. Kjøp av såpass aldrende angrepsspillere er som regel tapsprosjekt, men i tilfellet van der Vaart fikk Tottenham en god spiller i to sesonger og gikk til og med så vidt i pluss økonomisk.

 

Men det er kjøp som Modric, Vertonghen, Dembele, Paulinho som tiltaler aller mest. For det første får man da toppspillere i sin rette alder, som kan gå rett inn på laget og dominere. Det er ikke billige spillere, man snakker i kategorien 10-20 millioner pund, men det er spillere som grunnet alder kan bli gode investeringer. Spillere som kan selges videre med stort overskudd, slik som skjedde med Modric, og ikke minst, slik som kan skje med Gareth Bale.

 

Derfor er overgangen til Soldado litt merkelig. 26 millioner pund for en 28-åring. Er dette for mye?

 

Soldado er flink til å stikke inn bak motstandernes forsvar og han er en iskald avslutter. Søk opp 1-0-scoringen hans mot Deportivo i fjor og dere vil skjønne hva jeg mener. Legg merke til det aller siste han gjør. Hvor han plasserer ballen etter å ha driblet keeper. Slike situasjoner skiller de gode fra de som brenner ballen oppå tribunen. Jeg så også kampen Sarpsborg 08-Strømsgodset i helgen. Sarpsborgs spiss, Aaron Samuel kan utvilsomt bli god, men likevel, når man ser avslutningen hans mellom beina på Larsen Kwarasey for man ikke samme inntrykket av ro og kontroll, slik man får når Soldado avslutter. Her har nok den unge spissen i blått noe å lære av ringreven fra Spania.

 

Tottenham er Gareth Bales lag. Spillet må legges opp rundt ham eller så må han selges. Det er fryktelig vanskelig å vite hvordan man skal skrive rundt Tottenham, all den tid man ikke aner hva som skjer. Og er det noe man over tid har lært så er det at spanske og engelske aviser i alle fall ikke alltid har helt rett i sine skriverier.

 

Men la oss si at Bale blir i Tottenham, vil da han og Soldado være en god match? Egentlig så trenger Bale en som kan holde ballen oppe, og så slippe den når Bale har kommet opp i fart. Soldado er mer den som selv trenger de små stikkerne gjennom, noe Bale ikke bidrar med så ofte. Det som slår meg er at Soldado kanskje passer bedre sammen med Modric enn Bale. Men det er lett å ta feil i slike sammenhenger. Det var jo også mange som mente at Dwight York og Andy Cole ville være for like til å fungere sammen. Ofte er det slik at klassespillere får det til likevel. Og skulle Bale forsvinne til Real Madrid, ja da er det sikkert mulig å hente en erstatter for den småville pengesummen det garantert kommer til å bli. Det vil være et hardt slag for Tottenham hvis Bale skulle forsvinne, men i det store og hele spørs det om det ikke er det riktige hvis det er sant at det nærmer seg en milliard kroner i overgangssum.

 

Og det er økonomi som er og blir ankepunktet mot Soldado. Jeg gleder meg til å se ham i Tottenham-drakta, men likevel, er det for mye penger for Tottenham å betale for en relativt gammel spiss? Det er vanskelig å se at Levy skal utføre et mirakel på transfermarkedet om en to-tre år her. Sannsynligvis fører overgangen til et tap på over 20 millioner pund. Og det er mye penger for Tottenham, salg av Bale eller ikke.

 

Selvsagt er det penger å hente hvis Soldado skulle vippe Tottenham forbi et lag eller to og dermed havne i Champions League. Slik sett kan en investering à la Soldado la seg forsvare. Soldado havnet på en hyggelig femteplass på toppscorerlisten i La Liga. Det er helt ok når det er Messi, Ronaldo, Falcao og Negredo som kommer på plassene foran. Scoringssnittet hans på 0,69 mål per seriekamp (24-35) er meget bra.

 

Tottenham har hentet klasse, og det kan bli en suksess, men det var uansett en atypisk handletur av Daniel Levy. Det var sikkert derfor Soldado, etter at klubbene hadde blitt enige, ble hentet med Ryanair til London. Levy hadde da brukt nok penger på spanjolen.