Tiden er nå, Tottenham!

Sønnen min er mer opptatt av jul og bursdager enn jeg er. Han er tross alt barn, jeg er voksen. Men det er også naturlig at denne gleden over gaver (hvis det er det man forbinder med jula…) erstattes av andre ting. Og julen, for en del av oss voksne, har nå blitt flyttet til sommeren, til det som på godt norsk kalles Silly Season.

 

Og det smitter over på sønnen min. Han kom løpende ut i hagen her en dag og sa: ”Manchester United har lyst å kjøpe Gareth Bale!” Det var dyp og ekte fortvilelse å lese i ansiktet hans. Jeg har alltid vært Tottenham-supporter og har styrt ham, må jeg innrømme, mot det samme . (Man skal selvsagt ikke presse barn til noe som helst, men når jeg kjøper fotballdrakt til ham eller en ball, så er det fort et Tottenham-merke der. Det ble Tottenham Juniors og ikke Chelsea eller City…)

 

Jeg sjekket selvsagt Bale-saken umiddelbart. Og ganske riktig, United hadde lagt inn et bud. Sommeren som hadde startet så lovende, var nå full av mørke skyer.

 

Et salg av Bale vil være katastrofalt for Tottenham. Kanskje den enkeltspilleren som, ved siden av Messi, var mest avgjørende for sitt lag. Hadde Tottenham vært uten ham i 2012-2013 ville laget fort ha havnet bak begge lagene fra Liverpool og kanskje ned mot midten av tabellen, omtrent på nivå med Norwich. Så avgjørende var Bale.

 

Han er også en spiller som gjør det vanskelig å bedømme Andre Villas-Boas’ karriere som Tottenham-manager. Villas-Boas har blitt et av de heteste navnene blant managere. Han ble nevnt da PSG skulle ansette ny og også i disse dager etter den tragiske nyheten om at Vilanova må trekke seg i Barcelona. Men hvor god jobb har egentlig Villas-Boas gjort? Uansett hvordan man vrir og vender på det, laget kom én plass høyere året før med Redknapp som sjef.

 

Men Redknapp hadde spillere som Modric og Van der Vaart vil mange innskyte. Ja, men han hadde ikke Vertonghen, Lloris eller Dembélé. Og Bale har blitt et år eldre og enda bedre. Dette siste jeg sier her kan også plukkes fra hverandre. For kanskje er det Villas-Boas’ fortjeneste at disse fire siste har tatt så store steg fremover. Det er vanskelig å konkludere vedrørende Villas-Boas ennå, og det er nettopp det som skjer nå, dette overgangsvinduet og utviklingen av laget frem mot jul som blir viktig. Det er nå man vil se hvor dyktig han er, for det er nå Tottenham må ta steget skal de være med å kjempe om titler.

 

Manchester City har vist at de mener alvor. De kvittet seg med Manchini og hentet Pellegrini, noe som virker som en kvalitetsheving. Laget har også hentet spillere for drøyt 800 millioner kroner. City er foreløpig den største favoritten til seriegull. Men også Manchester United, Chelsea og Arsenal rasler med sablene. Det er mange som mener alvor, også Liverpool ulmer i bakgrunnen. Det begynner å haste, Tottenham.

 

Sommeren begynte som sagt bra. Paulinho-kjøpet var helt ideelt. Dette er en overgang à la Vertonghen, en klassespiller, i sin aller beste alder. Paulinho er 25, som Vertonghen var da han kom. Man forventer at Paulinho vil gå rett inn på laget og være en av de beste midtbanespillerne i Premier League. Dette gjør at Tottenham for øyeblikket har tre sentrale midtbanespillere i verdensklasse. Brasil er kanskje den største favoritten til VM i 2014, og det kan faktisk tenkes at den sentrale midtbanen utgjøres av to Tottenham-spillere, da en skadefri Sandro vil være vanskelig å komme utenom for Luiz Scolari.

 

Men her ligger også det alltid fortvilende med Tottenham. De kan ha tre sentrale midtbanespillere i verdensklasse (brassene pluss Dembélé), men mangler kanter. Hvis Bale fortsetter, slik han må gjøre, i en mer sentral rolle, da har Tottenham kun Lennon og det er ikke nok. Derfor var dagens nyhet, om at Nacer Chadli var klar, svært gledelig. Spilleren fra Twente kan løse krisen på venstrekant hos Tottenham, der eksempelvis Gylfi Sigurdsson har vikariert med varierende hell. Chadli holder også en god alder (23), er etablert i troppen og på laget til Belgia, et lag som er outsider til VM-tittelen neste år. Belgia har ikke vært på dette nivået siden 1986, da de kom til semifinale. Tottenham har dessuten hatt stort hell med sine to siste belgiske signeringer (Vertonghen og Dembélé) så det er egentlig bare å håpe at klubben fortsetter på dette sporet. Kanskje ligger nøkkelen i å hente Benteke (eller Lukaku som jeg fremdeles drømmer om å se i Tottenham-drakta, og som kanskje blir enda mer aktuelt om Rooney skulle velge Chelsea…) at det begynner å bli så mange belgiske spillere i klubben som kjenner hverandre.

 

Men dette med Benteke/Lukaku er det virkelig viktige. En Tottenham-offensiv kan ikke i 2013-2014 bli ledet av Adebayor eller Defoe. Det holder bare ikke. Ny spiss er avgjørende. Alternativt kan man prøve å bruke Bale som en slags falsk nummer 9. Bale i en helt fri rolle, som slipper seg ned for å hente ball, med Chadli og Lennon på kantene og en trio Paulinho, Sandro og Dembélé kan fungere. Men kanskje ikke over en hel sesong. Derfor vil en ny spiss gi en ekstra dimensjon hos Tottenham. En kraftspiss  som Benteke/Lukaku foran Bale er meget interessant, men det virker jo også som om Benteke tviler litt selv på hva han vil og jeg håper at Tottenham ikke kaster bort for mye tid på ham. De må bevege seg til nestemann på lista.

 

Forsvaret og keeper er også nesten godt nok. Jeg ser at Villas-Boas tviler på Assou-Ekotto, og kanskje får Danny Rose sitt gjennombrudd, men har han potensial til å bli bedre enn Assou-Ekotto? En som i alle fall ikke har det er Kyle Naughton, en svært ordinær back. Forhåpentligvis fortsetter Tottenham med Assou-Ekotto, som på sitt beste er en toppspiller. Det samme er Lloris, Walker og Vertonghen. Ingen av disse tre siste er det vits å vurdere å erstatte. Men midtstopper nummer to er ikke god nok. Det vil si, Kaboul er det, men hvordan er han etter sin langvarige skade? Er Kaboul i toppform, så er ikke dette noe tema. Da kan Tottenham spille med Vertonghen og Kaboul og ha kanskje Premier Leagues beste stopperpar. Men steget ned til nestemann er for stort. Dawson og Caulker er svært begrenset i sitt spill. Dawson kan ikke beregne innlegg og Caulker kan ikke forsvare seg mot kjappe driblere. Begge to er ok, men de koster også poeng. Klare punkter der Tottenham kan forbedre seg, hvis man tenker seriegull.

 

Spennende blir det også å se sesong to til Sigurdsson, Dempsey og Holtby. Alle tre er spillere jeg har kritisert tidligere på denne bloggen. Litt som med Dawson og Caulker er de ikke helt i toppklasse. Spesielt har jeg problemer med å finne ut av hva Holtby er god på. Mange hevder at han vil komme nå etter å ha blitt ”integrert” i troppen, men var ikke prestasjonene hans litt vel langt under pari denne våren? Mistanken er at Holtby rett og slett er et feilkjøp. Dempsey kritiserte jeg fordi Tottenham brukte mye midler (overgangssum og lønn) på en gammel angrepsspiller. Dempsey har kvaliteter, han kan score mål, men det blir ikke stabilt godt, og det ligger i alle fall ingen investeringsmulighet i ham. Gylfi Sigurdsson blir jeg ikke helt enig med selv om. Han kan glimte til, men til nå for sjelden. Likevel, det ligger noe der. Spørsmålet blir vel om han får nok sjanser til å vise seg frem. Han faller fort inn i kategorien innbytter.

 

Midtbanen trenger også en utrenskning. De tre nevnte stjernene Paulinho, Sandro og Dembélé hører ikke hjemme i samme tropp som Parker, Huddlestone og Livermore. Og det hadde vært bra økonomi for Tottenham nå å selge disse siste tre, sammen med Dawson, Naughton og Caulker. Skjønt, i samme slengen, selg Holtby, Adebayor, Demsey Defoe og Townsend også. Alle disse er det mulig å få bra med penger for, for Tottenham har ingen bunnløs pengesekk, slik City eller Chelsea har.

 

Jeg har ofte sett det for meg. At Bale, Sandro og Dembélé blir satt opp på samme lag i tre mot tre, og Huddlestone står der sammen med Adebayor og Holtby, bryter sammen og sier: ”Trener, det er feige lag!”

 

Denne utrenskningen høres voldsomt ut, men øyeblikket for Tottenham er nå. Det kan gå mot en katastrofe, med salg av Bale og forsatt Dawson og Adebayor på laget. Eller det kan skje en liten omveltning, der man selger unna daukjøtt og erstatter det med flere typer som Chadli. Da kan det også bli enda flere positive anmerkninger på den stadig pågående bedømmelsen av Villas-Boas’ tid som Tottenham-manager. Jeg håper han snart vipper meg over fra å tvile, til fullt ut la meg begeistre. Men da må han kjøpe mer!