Ny gutt på blokka

Tottenham er og forblir et merkelig lag. Alltid har de hatt en enorm forskjell på høyeste og laveste nivå. Mer enn andre lag, føles det som. De kan i perioder av kamper filleriste de beste lagene, og de kan se ut som et middels norsk tredjedivisjonslag.

 

I går møtte de Norwich på bortebane. Det blåste og Norwich spilte tøft. Fra starten av var det tydelig at dette kom til å bli en kamp der Tottenham skulle vise seg fra sin mindre heldige side.

 

Norwich fikk kommandoen på kantene, og når Bale og Lennon blir ufarliggjort faller det aller meste av Tottenhams angrepsspill sammen. Både Dempsey og Defoe kan score, men de er avhengig av at laget fungerer. De er begge gode avsluttere, men når laget sliter, så mye som det gjorde i går, da kommer de ikke til disse avslutningsmulighetene. En Dempsey som skal forsøke å løpe gjennom på egen hånd er et svært tynt halmstrå å klamre seg til.

 

1-0

 

Norwich’ 1-0-scoring var nok et eksempel på det som er en besynderlig svakhet ved Dawsons midtstopperspill, spesielt med tanke på samarbeidet med høyreback Walker. Dawson er meget god i lufta når det slås lange baller imot, men når det kommer høye innlegg har han vanskelig for å taime disse riktig. Spesielt når de kommer fra motstanders høyrekant og han må fordele ansvar med Walker. Svært ofte klarer de da ikke å plukke opp motstanderne. Det skjedde i går og det skjedde mot Manchester United nylig. Nå skal Pilkington ha stor ros for pasningen han slo inn til målscorer Hoolahan, for det var på ingen måte ferdigscoret etter at Dawson og Walker hadde misset i duellen med Holt. Men uansett, det ligger en klar og tydelig svakhet i Tottenhams forsvarsspill akkurat her.

 

Grant Holt var et lite mareritt for Tottenhams forsvar. Ikke bare ved målet. Faktisk er Grant Holt en spiller man lurer på hvordan hadde gjort det på et topplag. Det var svært sterkt å score 15 Premier League-mål for Norwich i fjorårets sesong, hva om han hadde hatt enda bedre medspillere? Kanskje hadde det ikke vært så dumt av Villas-Boas å ta med seg Holt tilbake til White Hart Lane etter kampen. For med kantspillere som Bale og Lennon er nettopp en mann som Holt noe Tottenham desperat kunne ha trengt i de tette, forblåste, kalde kampene Tottenham sliter med.

 

Holts svakheter er åpenbare. Tidlig i kampen ble han spilt gjennom, forbi Vertonghen. En rask spiller hadde lett scoret her. Men Holt, med litt mer intelligent løp, burde også ha holdt Vertonghen bak seg inn til en mye bedre avslutningsmulighet enn det han kom til. Nå fikk Vertonghen lov til å rette opp noe i en, for ham, skuffende svak kamp. Men som sagt, med alt trøbbelet som Tottenham har hatt på spissene sine i år, der Defoe står igjen som det eneste brukbare alternativet, kunne en mann som Holt, med sitt ekstreme hodespill og sin store kraft, vært en kortsiktig, fornuftig løsning.

 

Det er flere grunner til at Tottenham leverte såpass dårlig i går. Kanskje aller tydeligst er mangelen på kamptrening hos flere av spillerne. Assou-Ekotto, som i fjor var en av verdens beste venstrebacker, som jeg skrev om på denne bloggen https://blogg.tv2.no/arildstavrum/2012/01/12/benoit-assou-ekotto/  har i år slitt med skade. Han er langt unna det han var da jeg hyllet ham. Det samme må sies om Scott Parker. Han var også en av Premier Leagues beste spillere i fjor. Foranledningen til Norwich’ scoring var begge delaktig i. Assou-Ekotto lot seg overspille, mens Parker ikke klarte å følge løpet på kanten som førte til innlegg.

 

Jeg var på Santiago Bernabeu for et par sesonger siden og så Real Madrid mot Milan. Sjelden har jeg sett bedre defensivt backspill enn det Marcelo viste i denne kampen. Grunnen var kanskje at Mourinho er en enda bedre defensiv organisator enn Villas-Boas, som da hadde forlatt sin læremesters side. De gangene Marcelo ble satt under press, med fare for å bli overspilt, som Assou-Ekotto, falt Marcelo av og inn mot midtstopper. Kun da laget var skikkelig i balanse gikk han ut igjen i press på kantspilleren. Hadde Assou-Ekotto opptrådd på samme måte ville ikke målet ha kommet. Norwich ville da ha brukt mer tid til å komme til et eventuelt innlegg, Tottenham ville fått samlet seg igjen og Dawson/Walker ville ikke ha blitt satt i en, for dem, ukomfortabel situasjon.

 

Med Assou-Ekotto og Parker ute av form, med Defoe som muligens er halvskadet og Dempsey som ikke fulgte opp sin noe gryende form i det siste ble det tynt for Tottenham. Det eneste som kunne endre noe var en innbytter. Og som tilskuer satt man og irriterte seg litt over at Villas-Boas ventet så lenge med å prøve Lewis Holtby.

 

Holtby

 

Å hente Holtby er nettopp slikt Tottenham skal gjøre. Tottenham kan ikke konkurrere med spesielt City og Chelsea om de helt største overgangene. Derfor bør laget finne store talenter i begynnelsen av tjueårene. Holtby-overgangen har dessuten vært lenge planlagt, på samme måte som det vellykkete kjøpet av Vertonghen var. Holtby hadde for lengst signert fra sommeren, men overgangen ble fremskyndet grunnet enda en skade i Tottenham-leiren, nemlig på Sandro. Slik situasjonen ble var det helt riktig å hente ham nå. (Og ja, jeg vet jeg snakker litt mot meg selv ved å anbefale en eldre spiller som Holt fra Norwich, men det er fordi situasjonen har blitt prekær for Tottenham på spissplass og en kortsiktig løsning har tvunget seg frem.)

 

Tilbake til Holtby. Han holder den ideelle alderen for nye spillere. Han kan komme til å bli verdt mye mer enn de 1.5 millioner pund Tottenham måtte ut med for å løse ham fra kontrakten med Schalke nå. Han har i ung alder allerede debutert for det tyske landslaget og spilt masser av Bundesliga-kamper. Men likevel, det er alltid en usikkerhet med nye spillere og spesielt når de kommer midt i sesongen.

 

Jeg har selv skiftet klubb under sesong og det er en vanskelig situasjon. Man flytter til et nytt sted, man blir gjerne plassert på et hotell og kjæreste/kone/barn/venner/familie er langt unna. Det er svært individuelt hvordan spillere takler denne situasjonen. Noen liker så godt å bo på hotell at de egentlig håper at klubben ikke finner en leilighet eller et hus, andre klarer ikke å spille opp mot sitt beste før de har kaffemaskina og sofaen plassert der de skal stå. Det var derfor svært spennende å se på da Holtby entret banen. Forventningene til ham var det eneste som holdt meg fra å skifte kanal og heller se på El Clásico.

 

Det er altfor tidlig å spå noe om hvordan Holtby kommer til å gjøre det i Tottenham-drakta, men det er lett å si noe om hans inntreden i går. For Holtby gjorde det en spiller skal gjøre i en slik kamp, der han ikke kjenner med- eller motspillere spesielt godt: han tilførte et tannløst Tottenham-lag temperament. Han kom inn, løp, fant gode posisjoner, flikket til medspillere, dro seg fri, slo pasninger og taklet. Han var så engasjert at det tok kort tid før han fikk sitt første gule kort i engelsk fotball, men det er så mye bedre med spillere som tipper over mot overtenning enn det noe slappe ved resten av Tottenham denne dagen.

 

1-1

 

Holtby var også delvis involvert i Tottenhams utligning, men her må man til syvende og sist bare beundre Gareth Bale. Det er ikke mange spillere som gjør dette målet etter ham, kanskje kun Messi eller Ronaldo i dagens internasjonale fotball. Bale løp i femti meter før han banket ballen inn bak Norwich’ svært gode keeper for dagen, Mark Bunn. For en kraft i løpet til Bale, for en scoring! Og stakkars Tettey som fortvilet forsøkte å stoppe ham …

 

Likevel var det som om det var Holtbys inntreden som vekket resten av Tottenham. Også Bale hadde vært blek til da i kampen. Holtbys entusiasme smittet over, så mye at man kan undres om Bale hadde gjort det samme hvis ikke Holtby hadde kommet innpå.

 

I kamper som i går, mangler nemlig Tottenham innimellom det vi på godt norsk kan kalle fighting spirit. Tottenham har mange gode spillere, de kan slå alle lag i Premier League, men de vinner aldri ligaen uten å vinne kamper som i går. Man kan ikke miste såpass mange poeng mot Norwich, QPR, Wigan osv. Det er her kommende seriemester Manchester United er så sterke. Selv om de åpner dårlig mot et lag som Southampton vet man at sannsynligheten er stor for at United snur det til seier. Det samme har ikke alltid vært tilfellet med Tottenham. Kanskje er det nye spillere som Holtby som kan endre litt på denne kulturen, og det hadde vært interessant om Villas-Boas også hentet en type à la Grant Holt i løpet av kvelden …