Norsk fotball trenger penger

Da Nils Arne Eggen hadde vunnet 107 seriegull på rad pekte de aller fleste forståsegpåere i norsk fotball på viktigheten av kontinuitet. Det samme ble holdt frem da Mons Ivar Mjelde omsider førte Brann til seriegull i 2007.  Derfor overrasker noen av diskusjonene i fotballen meg om dagen.

Alt har blitt galt. Og spesielt er det serieordningen det er noe galt med. En serieordning som endres hele tiden. Det er umulig å vite fra et år til et annet. Blir det kvalifisering eller ikke? Hvor mange rykker ned? Når er seriestart? Hvilke dager skal kampene gå på? Alt endres hele tiden.

Kanskje er ikke en serieordning så mye bedre eller dårligere enn andre. Kanskje er det bare at vi ikke får tid til å sette oss inn i den.

I 1987 innførte norsk fotball straffekonkurranse ved uavgjort. Galskap mente noen, moro mente andre. Men som det har blitt typisk i norsk fotball, ordningen ble vraket etter bare ett år.

Tradisjoner er viktig i fotball. Derfor er det spenning i cupens semifinaler. Fordi spillerne vet av egen erfaring, eller via tv-skjermen, at cupfinalen er noe helt spesielt i norsk fotball. Den har blitt det gjennom sin lange historie. Hadde cupen blitt innført i dag hadde den sikkert blitt vraket etter første sesong.

Noe av det første Nils Johan Semb gjorde da han ble innsatt som toppfotballsjef var å kritisere at det var 16 lag i Tippeligaen. Uten at ordningen hadde blitt prøvd noe særlig i praksis. Dette senket nivået mente han og mange har hivd seg på dette i senere tid. Hvordan kan vi konkludere at det er 16-lagsserien som senker nivået etter kun to hele sesonger?

Fotballen plages av publikumssvikt. Fredagskampene er visstnok  en av synderne. Og Nils Røine i Norsk Toppfotball var nylig ute og sa at fredagskampene forsvinner fra 2013. Nok engang en ordning som ikke får tid på seg. Skal fredagskamper ha en sjanse til å bli en tradisjon må man da i alle fall gi det noen år. Hvis ikke er det ikke vits å prøve ut noe nytt.

Bakgrunnen for diskusjonene er at norske klubblag og landslag gjør det stadig dårligere. Vi ryker ut av e-cuper sammen med færøyske lag og den gode innledningen av EM-kvaliken har vist seg å være et blaff. Ja, det er bekymringsverdig at kvaliteten synes å være på retur, men hva er årsaken?

Svaret er økonomien i norsk fotball, mye mer enn serieordninger og eventuelle fredagskamper. Tidligere hadde klubbene penger, de hadde flere trenere og de hadde muligheter til å hente inn gode utenlandske spillere. Stabæk på sitt beste i 2007-2008 er et eksempel. Med utenlandske profiler som Tchoyi, Alanzinho, Pall Gunnarsson og Nannskog, kombinert med unge fremadstormende norske spillere, var laget nær å nå et relativt høyt europeisk nivå. (Med det mener jeg ikke at de kunne vinne Champions League, men Stabæk på sitt beste var ikke så mye dårligere enn eksempelvis Rangers og Fulham, lag som har gjort det svært godt i Europa-ligaen) Det samme var Rosenborg under Erik Hamrén (og Eggen). Men, begge lagene opplevde å miste spillerne og muligheten til å vokse videre.

Dette har vært et tydelig problem for norsk fotball. De beste lagene ribbes for profiler, kvaliteten faller og til slutt, publikum kommer ikke.

Skal norsk fotball komme seg videre spiller det ikke så stor rolle om det er 5, 10 eller 16 lag i Tippeligaen. Ei heller hvilke dager kampene går på. Norsk fotball trenger penger. De trenger at flere profiler hentes inn og utfyller og utfordrer de norske talentene, samtidig med at det satses hardt på talentutvikling. Slik det er nå er det faktisk for lett for et norsk talent å få sjansen i Tippeligaen. Og hvis det ikke er så spesielt så kjempes det ikke så hardt for det heller.

Rosenborg har kjøpt seg gode i augustvinduet. De nye utenlandske spillerne har hevet laget og gjør at trønderne ikke er helt ute av gullkampen. Dessuten tror jeg at et talent som Markus Henriksen utvikler seg ved at han må stå på for å være sikker på laget. At han må presses litt for å prestere slik han gjorde under Hamrén.

Så glem serieordninger og fredagskamper. Skal norsk fotball bli bedre trengs det penger. Og det trengs nå. For kvaliteten er i fritt fall. Det er jeg enig i.