For tidlig ute!

Vi er tidlig ute med å avskrive lag i dette VM. Italia er for dårlige til å bli verdensmestre, Tyskland for gode(!), mens ingen er noensinne blitt levnet så små sjanser som England ble det i Viasats studio.

Det har vært mye snakk om å forby denne summingen som høres ut som elefanter under VM. Personlig synes jeg ekspertene i Viasat bør få ha sine meninger. Men er vi ikke vel tidlig ute med å avskrive lag?

Eller vel tidlig ute med å hylle? Maradona seiret i sin første kamp. Og ”alle” som før VM var skeptiske til legenden har begynt å hylle ham som et geni. Jeg tviholder på min skepsis, og tror at den største grunnen til at Argentina ryker er nettopp Maradona. Men som alle andre, innerst inne digger jeg mannen. Jeg sitter og ser på den lille tykke med det grå skjegget og tar meg i å håpe at han er gal nok til å sette inn seg selv.

Hos England måtte det jo komme en keepertabbe. Med alt styret på forhånd om hvem som skulle stå, var det nesten så man bare nikket og knapt registrerte at Green slapp inn det ikke alt for harde skuddet. Det var slik det måtte bli. Men kanskje kan det denne gang være bra at det kommer så tidlig, og ikke slik som i 2002 da England røyk ut for Brasil fordi David Seaman hadde mistet en ganske viktig keeperegenskap, nemlig det å hoppe. England har noen av verdens beste fotballspillere i Lampard, Gerrard, Terry og Rooney. Og de har en god nok og kynisk nok trener til at dette kan bli et vinnerlag til slutt.

Det er også en utbredt oppfatning at Tyskland kommer sent i gang i turneringer. Et kjedelig maskinlag som blir sterkere og sterkere. Slik er det egentlig ikke, i alle fall ikke de siste VM. I 2002 begynte de med 8-0 mot Saudia-Arabia og ble til slutt nummer to. I 2006 ble det 4-2 mot Costa Rica og knepent tap i semifinalen mot Italia. Et VM på hjemmebane der Tyskland for mange ble den moralske vinneren med en enorm offensiv fotball. Akkurat slik vi så det mot Australia. Føyer vi til at Tyskland også tok sølv i EM for to år siden ser vi de som regel gjør det bra! Tyskland blir farlige, gode og faktisk underholdende.

Og i dag starter to fra topp tre på FIFA-rankingen sitt VM. Portugal og Brasil. La oss vente litt før vi bestemmer oss for mester. La oss hoppe bukk over Japan, Kamerun, Hellas og noen til, men fremdeles kan en 8-10 lag vinne. Og Spania starter først i morgen…