Jabulani

Verdensstjernene har stått i kø for å kritisere VM-ballen Jabulani. ”Ballen har ikke lyst til å bli sparket”, ”Den oppfører seg rart i luften”, ”En katastrofe” er bare noen av uttalelsene de siste dagene. Fra så store profiler som Morten Olsen, Xavi, Luis Fabiano og flere av keeperne.

Uttalelsene må fungere som bensin på bålet for hissige bloggere. Spillere og trenere som tjener millioner på millioner skal kritisere ballen som tross alt er lik for alle.

Har de rett til å kritisere ballen?

Ballen er ny for eksempelvis spillere i England som er vant med Nikes baller, mens den i norsk serie har vært brukt hele sesongen av mange klubber. (I Norge er det jo ikke krav til hvilken ball man skal bruke. ) Den er uvant for VM-spillerne og kanskje skulle de ha ventet litt. Prøvd den noen treninger til.

Eller?

Selv har jeg testet ballen. Jeg har ikke spilt kamp med den, men jeg har trikset og skutt med den. Og jeg ble nostalgisk. Ballen minte om de man for noen år siden kunne kjøpe på bensinstasjoner for 29 kroner. Men kanskje kom den aller beste sammenligningen fra Real Madrids og Spanias keeper Casilllas som rett og slett kalte den ”En badeball”.

Fotballspillere, internasjonale stjerner som Casillas og Luis Fabiano er gode. De er følsomme for utstyret og de må få lov til å si fra. Hvem skal ellers kunne gjøre det? Ballen er dårlig, den er uforutsigbar og kan i enkelte tilfeller få helt avgjørende påvirkning på kampresultatet. Jeg ser for meg noen keepertabber i VM!

Ingen ville vel ha kritisert en kirurg som klagde på skalpellen hvis han mente dette senket hans prestasjon, uansett hvor mye kirurgen tjente.

Adidas lager stort sett meget bra utstyr, men denne gangen har de bommet. Keepere og spisser er enige. Det er sensasjonelt. Å få disse gruppene til enes om noe i fotballen er litt som å få frem en avtale i Israel og Palestina-konflikten.

Dessuten, ballen er stygg, kanskje ikke et brukbart argument, men likevel, for et elendig design!

Gammeldags?

Er fotballspillere og eks spillere som meg gammeldags som ikke vil si velkommen til nytt utstyr? Personlig har jeg aldri hatt problem med nyvinninger, så lenge de er gode. Om fotballspillere vil spille i rosa sko så gjør det meg ingenting. Og etter hvert kommer kanskje et kunstgress som er i nærheten av følelsen å spille på naturgress. Jeg skal ikke utelukke det.

Men Jabulani er ikke en god fotball. Select lagde mye bedre på 80-tallet!

Til slutt litt om forberedelse.

Er det ikke rart at VM-spillerne ikke har prøvd den før nå? I blant annet norsk 2.divisjon har den vært i bruk hele sesongen…