Opplest og vedtatt

Bunnlag får ikke dommeravgjørelsene med seg. Sånn er det bare. Gang etter gang hører vi som sliter i bunnen av tabellene dette. Hvorfor i huleste h….. er det slik?

Jeg er inne i mitt andre år som trener for Skeid. I fjor vant vi 2. divisjon helt overlegent, i år havner vi overlegent sist. I fjor opplevde vi at de tvilsomme dommeravgjørelsene gikk i vår favør, i år er det stikk motsatt.

Det er ganske “trygt” å skrive dette i dag. Vi er i resultatsmessig bakrus etter 0-6 mot Hønefoss. Ingen dommer i verden hadde dømt oss til poeng. Likevel opplever vi situasjoner i kampen som er ganske uforståelige. Frispark som Hønefoss får, som vi ikke får for lignende forseelser. Treffer to spillere noenlunde samtidig, så går kastet til Hønefoss. Sånn er det bare.

Moren min holder alltid med det svakeste laget. Ser hun en fotballkamp med to lag hun i utgangspunktet ikke bryr seg om, holder hun alltid med de som ligger nederst på tabellen. Intenst hvis det er en cupkamp og forskjellen er en eller flere divisjoner. Mange har det slik. Hvorfor ingen dommere?

Dagbladet har satt opp den uhøytidelige, men morsomme Sofatabellen, der de ser for seg hvordan tabellen ville vært uten “dommertabber”. At Rosenborg figurerer heftig her er ingen overraskelse. Dommertabber på Lerkendal er etter hvert like norsk som fårikål. Ser vi internasjonalt er det ikke få ganger at Manchester United har fått alt for mange tilleggsminutter til å utligne på.

Som spiller opplevde jeg også begge deler. I Besiktas, som er en av de tre store i Tyrkia (ved siden av Fenerbache og Galatasaray), fikk vi omtrent aldri straffe imot oss på hjemmebane. Bortelagets motstandere kunne omtrent bli flådd og hengt opp som en kebabrull uten at dommeren gjorde antydning til å gripe etter fløyten.

I Skottland opplevde jeg å spille mot de to store (Rangers og Celtic) for et mindre lag (Aberdeen). Mot Rangers skjedde noe jeg aldri glemmer. Jeg snappet et tilbakespill og hadde fri vei til mål. Barry Ferguson, mangeårig Rangers og landslagskaptein sto bak den horrible bakoverpasningen. Han løper etter meg. Jeg skal skyte fra 7 meter da han kaster seg inn i meg. Feier meg ned. Tidenes klareste røde kort pluss straffe. Dommeren dømmer fordel til Rangers og de kontrer på oss. Sykt. Jeg glemmer det aldri. Mot Kilmarnock eller St. Johnstone hadde vi fått straffe. Punktum. Som sagt, jeg har som spiller og trener opplevd fenomenet fra begge sider, men jeg kan ikke forstå hvorfor det skal være sånn.

Diskusjonen er helt 100 prosent umulig å ta. Dommerne vil nekte. De vil si at de vurderer alle situasjoner helt nøytralt. Sorry, men sånn er det bare IKKE.

Skeid hadde rykket opp i fjor og ned i år uansett dommere, men i en ideell verden hadde vi rykket opp med litt færre poeng i fjor og ned litt nærmere sikker plass i år. Det er bare å håpe at fenomenet ikke blir avgjørende for andre lag. Kommende helg er en potensiell høydramatisk serierunde. Topp møter bunn i både Tippeliga og Adecco. Mye kan avgjøres om hvem som spiller hvor til neste år. Forhåpentligvis avgjøres dette utelukkende på grunn av kvalitet.

Og kjære dommere, hvis dere er i tvil, kan dere ikke gi de tvilsomme avgjørelsene til de svakeste, det hadde vært så mye mer fair. Om enn bare et lite innkast…