Stoltenbergs to møllesteiner

Erna Solberg får i denne valgkampen betydelig drahjelp fra de tre andre borgerlige partilederne som generelt vurderes godt av velgerne. Jens Stoltenberg derimot, har følge av to partiledere som i velgernes øyne fungerer som to møllesteiner rundt halsen på ham.

En måling fra Ipsos MMI, som presenteres for første gang i dette blogginnlegget, viser at Audun Lysbakken og Liv Signe Navarsete er de eneste partilederne hvor flere mener de gjør en dårlig jobb enn det er som mener de gjør en god jobb. Dette bekreftes av TV2 målingen som visere at Jens kunne fått 114.000 flere stemmer dersom han droppet SV og Sp. Det betyr at det hadde vært bedre om Jens Stoltenberg hadde frontet Regjeringen uten hjelp fra Lysbakken og Navarseter. Kanskje han bør be «sjarmtrollene» Lysbakken og Navarsete om å holde seg hjemme på neste partilederdebatt?

Her er tallene som ikke har vært publisert tidligere: «Synes du følgende partiledere gjør en god, middels eller dårlig jobb for sitt parti?»

 

Jens Stoltenberg

God                            59

Middels                      30

Dårlig                         9

 

Erna Solberg

God                            79

Middels                      14

Dårlig                          3

 

Siv Jensen

God                            58

Middels                      30

Dårlig                         8

 

Liv Signe Navarsete

God                            22

Middels                      37

Dårlig                         32

 

Audun Lysbakken

God                            23

Middels                      39

Dårlig                         26

 

Trine Skei Grande

God                            46

Middels                      31

Dårlig                         8

 

Knut Arild Hareide

God                            57

Middels                      29

Dårlig                         6

 

Informasjonen over kan forenkles betydelig uten å tape utsagnskraft ved å se bort fra velgere som svarer «middels» og trekke de som svarer «dårlig» fra dem som mener partilederen gjør en «god» jobb.  Da får vi ett tall pr partileder:

 

Erna Solberg:              76

Knut Arild Hareide    51

Jens Stoltenberg         50

Siv Jensen                   50

Trine Skei Grande      38

Audun Lysbakken      -3

Liv Signe Navarsete   -10

 

Partiledere påvirker valg av parti selv om vi ikke vet i hvor stor grad partilederne i seg selv er avgjørende for norske velgeres partivalg. I Norge stemmer vi på partier, ikke personer som for eksempel i USA. Likevel vet vi at kandidatene dyktighet og omdømme er direkte avgjørende for noen velgere, og ikke minst er partilederne indirekte viktig fordi de er de fremste målbærerne av et partis politikk.

 

Takk til Ipsos MMI for muligheten til å publisere tallene.