Taklar Erna motgangen?

Mønsteret for innspurten i valkampen avteiknar seg: Det store Høgre-forspranget er i ferd med å bli innhenta.

Det er ikkje uventa. Dei fleste observatørane har spådd at det ville gå slik. Spin-dokterane i Høgre har også flittig mint om at partiet var på eit historisk og kanskje urealistisk høgt nivå på målingane det siste året. Det gjeld å ikkje gjera fallhøgda for stor.

Psykologi og politikk

I ein moderne valkamp er det mykje psykologi. Sjølv med den “dårlege” målinga frå TV2 på 26,8 prosent i går, ligg Høgre an til å gjera eit av sine beste val nokon gong. Sjansane for at det blir regjeringsskifte og at Erna Solberg blir den nye statsministeren er stadig overveldande. Men når eit parti begynner å tapa terreng midt i ein valkamp, breier det seg lett nervøsitet i rekkene. I verste fall raknar det fullstendig, og vinnaren endar opp som tapar. Høgre har også opplevd det.

I ein slik situasjon kviler mykje av ansvaret på partileiaren. Og i utgangspunktet skulle Erna Solberg vera robust nok til å bera det. Ho har vore ute ei vinternatt før. Det var ikkje tilfeldig at ho fekk tilnamnet “Jern-Erna” som kommunalminister. Og det er ikkje meir enn vel fire år sidan Høgre låg elendig an på målingane, og Erna var nær ved å bli kasta.

Denne gongen er det likevel annleis. I lang tid har det politiske miljøet forskottert at Erna vil bli den nye statsministeren. Høgre har sett heilt utilnærmelege ut. Og sjølv om ein fornuftsmessig forstår at løpet ikkje er kjørt og den avgjerande etappen ennå står igjen, er det likevel fare for at ein inst inne tar sigeren for gitt. Den same psykologiske mekanismen gjer seg gjeldande hos veljarane. Når det viser seg at valet kanskje ikkje var så avgjort likevel, kan mykje skje.

Ukomfortabel i forsvar

Det må også seiast at Høgre lenge har opplevd “fina veret og beine veien”, som me seier i Rogaland. Den mykje omtalte snuoperasjonen “frå milliardar til menneske” fekk lenge pågå utan noko særleg kritisk søkelys. Ernas runde og avvæpnande stil har medverka til det. Men også Høgre måtte vera førebudd på at det ville bli heilt annleis i valkampen. Når partiet på førehand var utropt til valvinnar, blir det ikkje så enkelt å driva valkamp som opposisjonsparti. Høgre må forsvara seg meir enn dei liker.

Så langt i valkampen kan det sjå ut som at Erna Solberg ikkje har vore heilt klar for ein slik situasjon. Jens Stoltenberg fekk henne ut av stilen i den første partileiardebatten, og ho reagerte irritabelt då NRK konfronterte henne med  NHH-rapporten om formuesskatten som gjekk Høgre imot. At ektemannen Sindre Finnes tvitrar i veg med krav om at NRKs Ingunn Solheim måtte fjernast, er meir ein kuriositet som må skrivast på kontoen for overivrig ektefellehjelp, men det byggjer opp under eit inntrykk av at Solberg og miljøet rundt henne er i overkant hårsårt og nervøst, og ikkje er heilt komfortabelt i motgang og ikkje-regisserte situasjonar.

Kor farleg er det?

I TV2s partileiardebatt i går kveld var det tydeleg at Solberg ville motverka dette inntrykket, og ho la for dagen ein raus og humoristisk stil. Men då Audun Lysbakken provoserte henne med å visa til dårleg eldreomsorg i Høgre-styrte kommunar, gnistra ho til igjen.

Temperament treng ikkje vera negativt, men når Erna Solberg så lenge har forsøkt å framstå som statsmannsaktig, er ho sårbar om ho lar seg riva med i småkrangling. Det vil utan tvil dei raud-grøne prøva å utnytta i innspurten.

Kor farleg er dette for Erna og Høgre? I utgangspunktet vil eg hevda at den personlege faktoren ofte blir overdriven i politiske analysar. Dei fleste stemmer ut frå saker, interesser og kor dei føler seg heime i det politiske landskapet. Men i ein valkamp som er den mest duell-prega sidan Gro og Kåre si tid, blir partileiarane sin stil og karakter viktigare. Det gjeld ikkje minst  “Arne Olav-veljarane” som ligg i gråsonen mellom Høgre og Ap, veljarar som er lite ideologiske, men som først og fremst etterspør stabilitet og styringsevne. Og det er desse veljarane som til slutt kan avgjera regjeringsspørsmålet.

 

 • Peter Bering

  H bør be Ap om å danne regjering. Realiteten er at H+Fp har 77 mandater og at Ap og sfæren rundt dem har 92. Da blir regjering for H bare frustrasjon.

 • Regjeringsskifte

  Når TV2 nå skriker ut at FRP skal følge handlingsregelen, får de ikke utrettet stort av kjernesakene sine….? hva er begunnelsen for dette? FRP kan spare inn hundre milliarder på ødslingen til denne regjeringen og bruke dem mye bedre i Norge enn å sende dem til Kongo, det er en måte å finne penger til kjernesakene, en annen ting er å fjerne en IDIOTISK pressestøtte…..å heller bruke den på de fattige.

 • Regjeringsskifte

  Jeg kunne ikke vært mer enig, dette er så elendig arbeid og kommentarer fra denne Jan Erik Larsen at man skulle tro han var gift med søstra til jens og bodde i kjelleren til jens

 • Regjeringsskifte

  Jeg er dritt lei å lese denne “EKSPERT” kommentaren Jan-Erik Larsen sine kommentarer som bare er ren AP propaganda, mannen er inngift i AP familien, han er medlem i AP og taler AP sin sak, er det så vanskelig for TV2 ¨finne folk som er litt nyansert? Dette er elendig håpløst å måtte lese.

 • Tor Arne Larsen

  Det var ikke sofaen som senket AP, det var elendig politikk gjennom 8 år….men hva kan man forvente annet enn skremselskudd og bortforklaringer fra en mann rødere en stalin

 • Jan Haugen

  Hersketeknikken med å spå dommedag om NOEN ANDRE overtok roret, samt tydelig bevist manglende gjennomføringsevne var nok en sterkt medvirkende faktor til at den R/G “regjeringen” tapte med glans….

 • Åge Fred Gram

  De Rødgrønne ble senket av sin egen politikk.Olje boring,gasskraft uten Rensing,fler fattige ,fler kriminelle,fler på uføretrygd,avkristing av norge,skatteøking for pensjonister,sykehuskøer,skifergass.

 • Peter Bering

  V og KF vil bevisst og planlagt droppe regjering, ha som eneste mål å plage en kortvarig regjering av H og Fp, innen rimelig kort tid la seg fange inn av Ap og Sp hvor de politisk hører hjemme, for så å danne regjering med disse. Alt vil så fortsette som hittil, bortsett fra at KF hyklersk får kaste enda flere milliarder til korrupte land og at Venstre får gjøre Norge islamsk enda raskere. Stoltenberg får fortsette sin ekstreme ødeleggelse av organisasjonen og kulturen i offentlig sektor og sikret oljefondet som det enorme korrupsjonsfondet utenfor borgernes kontroll det er.

  H+Fp tapte valget med ca 43 % av stemmene. Hadde de fått ca 46%, f eks H 28% og Fp 18%, tror jeg at de hadde vunnet minst 85 mandater og majoritet på Stortinget. Kondolerer til alle som ville ha en ny retning i et svært vanstyrt Norge hvor Ap-regjeringen tar æren for og dekker over med uforskyldt oljerikdom, noe andre land ikke kan, og ødelegger landet innenifra.

 • Privilegiert

  Jeg tror nok det er behagelig å skylde på “sofaen”. Men, faktum er at folk er lei av tomme løfter. I denne familien stemte 3 tidligere trofaste AP velgere i år på noe annet. Politikere som håner velgerne, ved ikke å engang være interessert i å innfri det de ble valgt for, og som i tillegg håner befolkningen ved å si at deres klager, er løgn (tenker på ikke-fungerende offentlige etater i fleng) og som nekter å ta ansvar ovenfor miljø og fremtidige inntekter og energi. Som lukker øynene for alt som er skjevt, kaller det “enkeltsaker” og kan ved det ro seg unna…. Slike politikere kan vi jo ikke ha. De kjører jo landet i grøfta. Viser til vekst og fremgang, med fiktive målinger! Nei, tusen takk, slikt finner vi oss ikke i.

 • Per Olav Olsen

  Sofaen for noe tull, elendig politikk og en løgner som sjef senket AP

 • OomBlou

  Jeg går på pub hver dag jeg er hjemme, på min egen pub altså, og har aldri opplevd å blitt rane på noen måte, og det har ingen andre heller opplevd på dette stedet.

 • sturlason

  Gå på puben og bli ranet ? nei takk 😉

 • Peter Bering

  Det er bare å kondolere dem som ville ha en ny og bedre kurs i Norge. Med KF og/eller V “på vippen” blir det bare meningsløs stolvarming for Ap i noen år.

 • Larsarus50

  Hvis Jan-Erik Larsen mener det er sofaen som er vinner, bør jo Arbeiderpartiet virkelig gå i seg selv å se hva de har gjort feil.

  Fram til det er kommunevalg om to år og nytt stortingsvalg om fire år, bør en av fanesakene til AP være å få byttet ut alle sofaene i de norske hjem.
  Kun en hard, smal, lav og ukomfortabel sofa bør tillattes slik at sofavelgerne ikke har lyst til å sitte/ligge hjemme. Få dem ut av heimen!
  Sikkert flere partier som vil støtte en så viktig sak.

 • OomBlou

  Du kan jo gå på puben, den delen av loven ble opphevet for noen år siden!
  Oftest har jo resultatet fra valgdagen vært grått som en begravelse!

 • Arrangert_klone

  Eksakt. Vi har stemmerett – ikke plikt.
  Sofavelgerne har mer integritet enn kveget som manipuleres til å stemme på det som regimetro organisasjoner og medier prenter inn i hodene deres.

 • OomBlou

  Å stemme er en rett men slettes ikke en plikt!
  Ellers ser jeg ikke noe poeng å stemme for å legitimere et falskt luredemokrati.

 • Regjeringsskifte

  at dui er “ekspert” kommentator i TV” ap kanalen sier det meste, det du har skrevet i denne valgkampen er ikke akkurat objektivt for folk flest om man ikke har et sugerør inn i ap-kassa, det vet jo du alt om.

 • sturlason

  Det har vi våkne vist hele tiden.

 • sturlason

  Jeg kan enda ikke forstå hvorfor man ikke kan kjøpe øl på valgdagen ? må valgdagen være trist og grå som en begravelse ?

 • Handlingslammet

  Hvem hadde trodd at Frp har en politikk som tar bedre vare på minioritetskvinner enn SV?

 • Boffe11

  Ikke skyld på sofavelgerne. AP og halehenget har skylden selv om de ikke vinner. Det kan f.eks være de fattige som senker dem som protest. De blå er neppe bedre for de svakeste, men de har ikke lovet å fjerne fattigdommen heller 🙂

 • B. Fossevik

  Ingen av målingene som har blitt publisert fanger opp alle sofa-velgerne. Når de blir ringt opp og spurt på telefon om hva de vil stemme, så er det langt fra sikkert at de vil stemme på valgdagen.

  For mange lokker sofaen mest. Dessuten ser allerede nær 80% av velgerne at det blir et regjeringsskifte uansett. De rødgrønne ryker. En stemme fra eller til har ingenting å si når det borgerlige flertallet med Erna i spissen er så overveldende. Det ser de fleste sofa-velgerne.

  Selvom målingene har vist rundt 28-29% for AP, mens Høyre har holdt seg like i nærheten på 27-28%, så er det faktisk AP som har størst mulighet til å falle igjennom når de endelige valgresultatene blir talt opp.

  Erna er tross alt i vinden, hun har allerede flertallet i ryggen og folk som ønsker skifte aktiveseres letter og går for å stemme Høyre eller et av de andre borgerlige partiene. Stoltenberg derimot har tapt flertallet forlengst og velgerne ser at AP har ingen sjanse. Derfor er det ingen vits å stemme rødgrønt.

  Man skal ikke utelukke at Høyre er størst og at AP ligger et stykke under dagens målinger når valgresultatet foreligger. Da får vi se de store utslagene fra reelle stemmetall.

 • pacpeder

  Sofaen senker ikke AP , AP har greid å senke seg sjøl når de bryter valg løfter gang på gang på gang , når det er sagt så kommer ikke den blå siden til holde mange av sine valg løfter heller . jeg hater uærlige politikere som kun vil ha makta for å tjene seg rike !

 • Johnny Martinsen

  Rødgrønt har tatt fra de som har jobbet lengst slitt mest og gjort disse til minstepensjonister mens deres lo venner med god lønn skall ha 80% når de går av

 • sturlason

  AP kan bare overleve om de sparker alle toppene de livsfjerne, og lar vanlige arbeidere overta partiet.

 • Helen Østbye

  Helt enig her:)) og tillater seg å sverte andre partier. True med kaos. De kan jaggu først feie for egen dør før de mobber andre. De rødgrønne har hatt en oppførsel i denne valgkampen som ikke passer seg for noen som skal styre et land. De har lagt seg på et lavmål. Slikt gjennomskues.

 • Mjolner

  Årsaken kan vel være at mange har fått opp øynene og tenkt tilbake på tidligere løfter og hva som er realpolitikken.
  AP har ikke snakket egen politikk, kun hva som er galt med alle andres, kanskje de ikke har noen egen politikk.?
  Samrører med LO, er AP partiorganisjonen til LO, og dermed får store utbytter som ikke føres som partistøtte, samtidig som de sitter i hverandres styrer?
  Samrøret hvor de gir hverandre gode stillinger?
  Lederskap som er ikke-tema, prøver noen å ta det opp, trekkes 22. juli kortet opp.

 • Helen Østbye

  Folk er lei de rødgrønne. Tror de kunne tjent mye på en mer ydmyk linje. De kunne fortalt velgerne hvorfor gamle løfter ikke er innfridd, for det er antakelig ikke viljen det står på. Så kunne de også vært rause nok til å gi den borgelige fløyen ” støtte”. Hvorfor skal ikke de borgelige kunne styre landet minst like godt som dem selv? Som Hareide sa:det blir ikke ellevilt med Erna. Og alle disse løftene de har kommet med nå i valgkampen kunne de spart seg. Det tror ingen på, og viser et parti som er villig til å love hva som helt, bare for å beholde makta. Det å styre landet har blitt en karrierevei, uten tanke på de beste løsninger for innbyggerne.

 • fornuften22

  Velgerne svikter ikke.
  Ikke.
  Velgerne gjør sin plikt.
  Velgerne stemmer etter sin overbevisning.
  Og de rødgrønne overbeviste ikke.
  Noen er så skuffet at de ikke vil stemme, og da er det politikerne som svikter og ikke de som legger seg på sofaen.
  Og ellers tror jeg at en av ti velgere kan få lov til å avstå fra å stemme på grunn av for lite kunnskaper eller for liten mulighet til å forstå eller for liten evne til å forstå politikk.
  Men opp mot 90 prosent av velgerne tror jeg kan ha en mulighet til å velge og å forstå litt.
  Jeg mener at alle bør være veldig forsiktige med å skylde på velgerne.
  Jeg tror på et godt oppmøte og på stor valgdeltakelse og på godt vær mange steder på valgdagen.
  Jeg mener at jeg kunne se et meget bra oppmøte der jeg stemte, og mange forhåndsstemmer kan også tyde på stor deltakelse.

 • fornuften22

  Det viktigste er å få til fornyelser og handling og å slippe mer handlingslammelse.

 • ann

  programledere behøver och lære folkeskikk og sundt bondevett .

 • ann

  høyre og arb.partiet er ganske lik fordi noen har rappet idene fra høyre . det er ikke bra i et direkte sendt program .Erna er en flott dame hun er bra for norge

 • OddEgilRamboel

  Her er i grunnen spørsmålet: Hvor uopplyst er det mulig å være?(“majoriteten – altså mer enn 50 prosent av befolkningen enten sykemeldt, ikke eier arbeidsmoral eller er trygda”, stort mer bevisstløs er det vel ikke mulig å være).
  Norge ligger høyt på alle internasjonale målinger når det gjelder både vekst og velferd.

 • Moff99

  AP er faktisk ikke særlig trygt for de svakeste, de fattigste.. Lurer på når de ser det?

 • Same Old Arsenal

  Problemet er vel alt alle trygdebeistene skal kjekke seg før valget og svarer at de ville valgt Høyre dersom det var stortingsvalg neste mandag. Når valget derimot nærmer seg faller de tilbake til “trygge og gode” AP. Slik er det hver gang. Ett fett hva Erna gjør eller ikke under valgkampen, er det en slik tendens. Problemet i dette samfunnet er enkelt og greit at majoriteten av befolkningen enten er sykemeldt, ikke eier arbeidsmoral eller trygda. Så lenge det er tendensen i samfunnet vil APs rotte-politikk være den mest populære. Dessverre.

 • Høire har sitti mest mulig stille og profitert på rødgrønne flauser. Det er et under at de ikke har greid å utnytte dette i langt større grad.

  Easy come easy go

 • reduxAbsurdum

  Høyre har bygget seg opp sakte men sikkert over de siste 8 årene. De har snakket mye om egen politikk og om nye løsninger på reelle utfordringer som de rødgrønne ikke har klart å løse – over ganske så mange år. Både Høyres tilnærming til å snakke om egen politikk, og ikke minst regjeringens manglende evne til å levere + synliggjøre sine egne løsninger (hva har blitt gjort feil og hva skal vi lære av dette) har bidratt over tid til et soleklart borgerlig flertall.

  Det er ønsketenkning å tro at dette er “easy Come” og at dette rakner. De står veldig støtt.

 • reduxAbsurdum

  Dette er vås og ønsketenkning. Målingene fra i går var innenfor feilmarginer, og i dag har Høyre framgang igjen. Snakk om å lage en artikkel på oppkok og spekulasjoner. Høyre er meget stabil, på samme måte som AP er det.

  Det som virkelig er interessant er hvordan småpartiene klarer seg. Det er faktisk en forskjell på SV over eller under sperregrensen. Det betyr en forskjell med et sterkere MDG i Stortinget.

 • Hvis de gjør det, hvilket ikke skulle forundre meg, har de i alle fall ingen andre å takke enn seg sjøl. Kjøre samma taperstrategi som sist? Høire tapte valget sist, burde lært av dette og kjørt på med FrP.

  Hva driver strategene i Høire med???

  Easy come easy go

 • Anonym

  …at jeg ikke hadde noe fornuftig argument for å la være å kjøpe den…
  Og så er den karosserimessig utrolig bra med hensyn til rust det er jo kun de to hullene under frontruten, under ser den ut som ny! Skinninnredningen ser også hel ut, og blir som ny etter en liten rens! Har akkurat vært og hentet den, og det var litt av et syn; 262’en dere kjørte til Italia som dro denne på henger etter seg…mange som har fått kink i nakken etter å kastet hodet rundt tror jeg…

 • Utrolig kult Stig. Håper du får mye glede av bilen. Den er skikkelig flott syns jeg. Hva var det som fikk deg til å kjøpe den?

 • Anonym

  Heisann Kjetil
  Har knapt rukket å få beskjed om at bilen er ankommet, og så ser jeg bilder av den hos dere allerede!
  Vel, vel, har planer om å hente den til torsdag…så kan den bli gjenforent med tvillingen sin….(som dere kjenner så godt allerede)

  mvh
  Stig Braa