Derfor taper Jens på Vestlandet

 

Dagens Rogalands-måling i Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis er eit nytt katastrofevarsel for dei raud-grøne.

Av 13 faste mandat på rogalandsbenken går ti til opposisjonen, åtte av desse igjen til Høgre og Frp. Regjeringssida står igjen med tre mandat, alle til Ap. At utjamningsmandatet sannsynlegvis vil gå til Sp eller SV, forandrar lite på situasjonen.

Rogaland ligg dermed i tet i kappløpet om å vera det blåaste fylket i landet. Men tendensen er den same på heile Vestlandet. Med unntak for Sogn og Fjordane er det klart blå-blått fleirtal i heile landsdelen.  Ap-sekretær Raymond Johansens tøffe parole om å vinna Vestlandet er blitt tafatt prat.

Gammalt sentrumsland blir blått

Nå har aldri Vestlandet vore nokon bastion for sosialismen. Bøndene og fiskarane i landsdelen sat oftast i små kår, men det var liten forskjell på folk, så klassekamp hadde dei liten sans for. Arbeidarpartiet sleit fælt med å vinna innpass i bygdene på Vestlandet.

Men det gjorde også Høgre. I kjerneområdet for motkulturane –  bedehuskristendom, fråhaldssak og nynorsk – var brennevins- og riksmålspartiet Høgre eit framandelement utanom dei større byane.

Vestlandet var politisk sentrumsland, der særleg Venstre og KrF hadde langt større oppslutning enn i resten av landet.

I dag er det mindre igjen av dette særtrekket, sjølv om KrF ennå ligg høgare i vest enn på landsbasis.  Den frodige politiske fargepaletten på Vestlandet er blitt stadig meir dominert av blått i ulike nyansar.

Kva har skjedd?

Økonomisk suksess

Vestlandet er i dag ei økonomisk suksesshistorie. Landsdelen står for 30 prosent av verdiskapinga i landet. Olje, fisk og maritim industri står for ein stor del av norsk eksport. Arbeidsløysa er låg, og velstanden aukar, spesielt i dei mest oljesmurte områda på Sørvestlandet. Tilflyttinga til byane er sterk også i denne delen av landet.

Den moderne vestlendingen er i dag eit velberga, urbant middelklassemenneske, som i aukande grad ser Høgre som sitt naturlege parti. Overgangen er blitt enklare av at Høgre i vest har ein utprega lyseblå profil – i sentrale partimiljø gjerne omtalt som ”Kommunist-Høyre”.   I byar som Stavanger og Haugesund har Høgre manøvrert seg inn som det store, samlande sentrumspartiet, med støtte frå 35-40 prosent av veljarane ved dei siste kommunevala.  I 2011 var Bergen oppe på same nivå.

Legg så til at Frp gjer det over gjennomsnittet sterkt i alle vestlandsfylka minus Sogn og Fjordane, og du får Norges mest høgrevridde landsdel.

Kunne det gått annleis? Kunne moderniseringa og urbaniseringa av Vestlandet i staden kome Arbeidarpartiet  til gode?

Ap=Oslo

På 1980-talet såg ein visse tendensar til at Vestlandet var i ferd med å bli meir likt resten av landet, også i politisk forstand. Men den utviklinga har stoppa opp. I staden er mange vestlendingar blitt beint fram aggressive mot Ap og dei raud-grøne.

For om det er noko den nye, økonomisk sjølvsikre vestlendingen er overbevist om, så er det at suksessen er hans eige verk. Han har så visst ikkje fått almisser frå staten. Tvert om, staten betyr byråkratisk heft , og i Oslo driv dei berre med uproduktiv penge- og papirflytting, det er noko alle vestlendingar veit.

Og staten, det er Arbeidarpartiet, det.

Naturstridige Erna

Stadig oftare høyrer ein vestlendingar snakka om at ”me burde lausriva oss og danna ein eigen stat”. Det er mest spøk, naturlegvis, men ikkje alltid. Det har vore på tale å stifta eit vestlandsparti for å få meir igjen av den nasjonale kaka. Få vestlendingar meiner dei får sin del. Når raud-grøne politikarar håpar på å sanka stemmer ved å lansera store, nye fjordkryssingsprosjekt langs vestlandskysten, smiler vestlendingen sarkastisk og minner om at dei stort sett skal betalast av vestlendingane sjølve, med bompengar.

Noko vestlandsparti vart det ikkje. I staden er det Høgre og Frp som i dag surfar på vestlandspatriotismen. Mens Jens og dei raud-grøne styrer i Oslo, talar ein hærskare av ordførarar og fylkesordførarar frå høgresida Vestlandet sine interesser. Veljarane i vest ser det, og dreg sine konklusjonar.

Men snart kan Oslo-makta bli representert av ein Høgre-statsminister frå Bergen. Det passar liksom ikkje heilt inn i verdsbildet  her vest. Vestlandsfanden sjølv må vita korleis vestlendingane då vil reagera politisk. Men enn så lenge er det blått, blått og atter blått som gjeld.

 

 • fornuften22

  Oljepengene tilhører folket i Norge.
  Ikke den delen som oljeselskapene har rett på da så klart, men det som staten soper inn på skatter og avgifter fra oljeindustrien og fra alle som tjener på norsk olje og gass er det folket som eier og har rett på.
  Folket i Norge da så klart.
  Handlingslammelsen og regelen om hestehandler og handlingslammelse kan de rødgrønne få ta med seg videre som det heter.
  Med rødgrønn handlingslammelse og somling vet velgerne mye om hva de får og ikke får.Jeg er sikker på at mange nok fant ut hva de ikke får med en handlingslammet regjering.
  Og de som ser at de ikke får vil trolig ønske en forandring.
  De som har treningen og styrken og motet og dyktigheten kan kjøre utfor på ski og ned piste noir eller der hellingsvinkelen lager problemer for trakkemaskinen.Men det er på ski altså.
  Mandige Martin med mot markerte mandighet og mot.
  Han var ikke like heldig med det hele tiden og i alle situasjoner, men ingen bør kalle den mannen for feig i alle fall.
  Høyre for full fart og ned de stupbratte bakkene?
  Neppe hele Høyre i alle fall.Neppe.
  Og lynraske FrP som ordner mye på 100 dager?
  Det vil vise seg snart.Tiden går fort.
  Men risiko på Tusenfryd?
  Aldri for meg i alle fall.
  Jeg regner med at jeg går og stemmer på noen alt for trege kandidater fra FrP.
  Heldigvis er toppledelsen av eller i FrP noe kvikkere enn mange av kandidatene og politikerne på valglistene.

 • B. Fossevik

  Stemmer man rødgrønt øker risikoen for at du må stå i en stadig lenger helsekø. Det er en stor risiko for folk flest som er opptatt av helsa si.

 • Jan Haugen

  Du stemmer R/G – og har nok lyttet trofast til Jens & Jonas sin skremselspropaganda om at Høyre og FRP “vil rasere landet, bruke opp oljefondet og spise små barn til frokost”…..
  Du burde titte litt rundt deg, og kanskje spørre deg selv om livet ditt virkelig leves i et “paradis bestående av sosialistisk velferd og frihet”..

  Jens & Jonas sier det de sier fordi de har (godt) betalt for å si det, og at de håper å kunne styre så de tjener enda mere i årene fremover…..

 • Ole Bro

  Her er der vist noet du ikke har fått med deg. Du må nok se flere valg programmer og lese litt mere parti programmer. En regjering med FrP, har jo alltid ville redusere byråkratiet. Den rødgrønne regjering har jo alltid sett på byråkrati som deres religion og løsningen på alt.
  Så at du mener at byråkratiet vil øke med en høyre/ FrP regjering er du nok en av de få som mener.

 • Perso22

  Ja Tor Mikkel.Her har du jo plukket på øverste hylle i arogansens og dumskapens høyborg .

 • gvor

  Hva med LOs Thon boikott. En demonstrasjon i at de har økonomisk makt via sine medlemmer til å skusle bort en 1/2 million kroner. Respektløshet er usjarmerende uansett hvem den er siktet mot. Det er en ærlig sak å være uenig i partipolitikk, men å bedrive straffesanksjoner på eget initiativ mot enkeltvelgere er jo bare skremmende. Det er ikke en oppgave for et overordnet organ.

  Var det Lo som også hadde en sjarmerende pr-kampanje mot privatisering av helsevesenet ved forrige valg? Der hvor helsepersonell i det private ble fremstilt som reneste, ja hva skal man kalle det, gærninger. Herregud så flaut.

  Intelektuell aktivitet og finesse er tydeligvis helt fraværende. I tillegg klarer de selv å bygge seg et antirenome, og gjør seg selv til drømmefiende nr.1, mot hvilket parti det nå skulle være.

 • Pellepoliti2

  haha, snakker meg om… NM i å drite seg ut for snaue 2000kr…

 • Pellepoliti2

  Rene skjære Brekkmiddelet

 • Arild2440

  Det at Martin Kolberg misliker Frp er faktisk en god grunn å stemme Frp. Makan til motbydelig, frekk, selvgod pamp skal man lete lenge etter.

 • drusus

  Ja, med slike fiender trenger man jo ikke venner. De overnevnte har gjort en utmerket innsats for FrP i valgkampen 2013. Partiet burde sende en flaske god rødvin til hver og en av dem etter valget (eller kanskje en tepose i Krekars tilfelle).

 • ann

  lanskje du kan komme hjem og hjelpe til med den grønne politikken slik at de for starthjelp fra deg .evaj joly .

 • Les Paul
 • Beer_oculos

  Hehe, hadde helt glemt den. LOL Veldig bra!

  Korrupsjonsjegerinnen….

 • sjises

  Symboleffekt

 • sjises

  Men de kan også bruke mykere ord som “våkne opp”, “sosialister” og “kneblet”

 • sjises

  Ja, det var en del flinke politikere som sluttet/måtte slutte etter Dolkesjø. Men Siv stod igjen (som den eneste)

 • Les Paul
 • Fullt Navn

  Rødt synes det var synd at TMW trakk seg fra politikken.

 • Det kan jo ha sammenheng med kuppet av ikkedemokratiske institusjoner (i hovedsak media/forlag, utdanning og fagforening) initiert av KGB via underbruket STASI… hvor blir det av STASI-arkivene? Det har kommet fram at utenlandske forskere stadig forundres over hvorfor de ikke når fram med sine søknader, i motsetning til i andre land. Slik, har de fått faktisk (definisjons)makt i Norge, innflytelsesagenter heter dette i fagterminologien. “Behovet” deres har ikke vært til stede i like stor grad som i andre land.

 • På hvilken måte mener du debattene som feks krever FB-konto er bedre enn andre debatter? Hvor mange dager tror du det tar å lage en troverdig falsk profil?

  Si det som det er. Du ønsker å kneble en masse folk som av en eller annen grunn ikke kan stå fram offentlig.

  PS
  Har forstått at en del synes de er tøffe som står fram med fullt navn, ikke alle er helt enige i det. Særdeles ikke i disse overvåkningstider.

 • Igec

  Det beste med Kolberg er at han virkelig ikke skjønner og oppfatter hvor langt ute på jordet han faktisk er!

 • Terje Røberg

  Hmmm var det etter … eller før han dro ned til Kirgisistan og hadde møter med presidentetn der. Korrupt som få. Ble avsatt og lever vel pr dags dato i eksil i Russland! Ja dem har vel gått i “læra” noen steder!

 • Finn Oddvar Stensrud

  Der har du et poeng! 🙂
  Jeg har lurt på hvorfor kommentarfeltene totalt domineres av høyreekstreme holdninger – parret med dårlig folkeskikk?
  Det er ikke det at man vil ha en “blå” politikk, jeg reagerer på – nei det er personhetsen og mangel på språklig dannelse: Ord som “tulling”, “klovn” m.v. blir flittig brukt om de man er uenige med…
  Det må være flaut for “Erna” og “Siv” at venstresidens ufine debattanter utgjør en så liten andel av netthaterne?

 • Finn Oddvar Stensrud

  Helt enig – men jeg tror vi også tar med ekstremister på høyresiden. Vi har opplevd terror fra ytterste høyre – vi kan; meget sannsynlig oppleve terror fra ekstreme islamister. Ekstreme terrorister på ytterste venstre – slik som de hadde i Tyskland – har heldigvis ikke vært til stede i Norge.

 • SolarClep

  Sjekk opp hva som hendte på Dolkesjø.

  Hagen kvittet seg med den liberale fløyen og satt tilbake med byoriginaler og bygdetullinger. Og siden har ikke partiet forandret seg.

 • Regnskapsfører

  No shit? Skjønte du artikkelen?

 • Beer_oculos

  Haha, dette er ekte valgflesk! 5-kløveret..
  …med Komiske-Kolberg, har savnet å trene lattermusklene HaHaHa. Nå er han ferdig med å spille inn ” Enda ondere hensikter III”, og skal igang med FrP-nøtter igjen HohoHaha Haaaa
  Men lista må jo være mye lenger, hva med Inga Marthe Torkildsen, og NRK dama Ingunn Solheim som legger igjen sneglespor i stolen når hun ser Jens, Ostetoll-Vedum, dameavdelingen i Dagbladet med Marie Simonsen som skriver best etter 3 flasker rødvin, og GRO landssvikeren hæhæhæhæ, vræææl,

 • frank

  Wara ble aldri kastet ut av FRP! Så vet du det. Han valgte å legge aktiv politikk på hyllen, og starte i annen type jobb. Så slipper du å spekulere på det mere!

 • Bjørnar Hansen

  Vi har et demokratisk problem når Eva Joly nærmest hetser 500 000 nordmenn for sympati med Frp. I prinsippet så blir de jo stemplet som dumme individer. Mulig Eva J hadde passet inn i et mer diktatorisk forum a là Hvite Russland hvor hun ville treffe meningsfeller med nedsettende synspunkter på landets borgere,

 • dagjohansen

  Ja, og hvorfor ble Wara kattet fra Frp?

 • romsdoel

  Hvorfor korrupsjonsjeger og miljøforkjemper Eva Joly?

 • Gamleoslo

  ??

 • El Josso

  Tor Mikkel Wara burde også lage en liste over FRPs verste venner. Der burde kommentarfeltmilitsen sikre seg en god plassering.

 • Rodilla2

  Kohlberg, er et bevis på at AP virkelig ER et parti som er FOR velferd… Hvem andre ville beholdt en slik tulling i en sentral posisjon? Han er så ubrukelig, at han ikke ville ha truffet havet, om han hadde falt fra et skip i havsnød….

 • sturlason

  Helt enig med

  Tor Mikkel Wara 😉 må legge til mange flere , mange skulle vert hivd ut av landet for lenge siden som Profetens Ummah tullinger.

 • Kolberg har jo begynt å fiske stemmer for FrP i minoritetsmiljøene også… 🙂

  http://www.dagsavisen.no/fremtiden/kolberg-odela-stemningen/#cxrecs_s

 • Jørn

  Måtte bare kommentere Martin Kolberg. Når han begynner å snakke om FRP, koden osv, så begynner jeg å le så jeg får egentlig ikke med meg hva han sier. Det blir meget komisk og derfor er han også kalt: Komiske Kolberg

 • Igec

  Kreket skaffer vel FRP flere stemmer. Det samme gjelder forsåvidt med Komiske-Kolberg. Man vet sjelden om man skal le eller gråte når den mannen sier noe…

 • Marie_Kjeks

  Mulla Krekar er vel i realiteten heller en venn av FrP, når han går ut offentlig og støtter AP, SV og Rødt.

 • Perso22

  1-5 For noen exempler !!

 • ann

  er du i tvil stem på de grønne

 • Jan Haugen

  “ALT” er bedre enn de Rødbrune, men det beste hadde vært om FRP og Høyre var mere likverdige i størrelse.

  Ved å stemme FRP er du “garantert” en borgerlig regjering, helst uten V og KRF…

  Dersom det frister med levestandard ala 1970 og fri Hasj – stem MDG

 • fornuften22

  Det er ingen tvil om at Ap tynges ned av partnerne SV og av Sp, men på den andre siden spiser og forsyner Ap seg av velgere fra akkurat SV og trolig noe fra Sp også.
  Helt på slutten av valgkampen kan Ap slå til med forsøk på å jafse til seg der det er noe å nå.

 • Urd Synøve Vandbakk

  Moroklumpen Jonas 🙂

 • Simen Midtfjord

  Dette hørtes ut som et rimelig hjelpeløst/kunnskapsløst grunnlag for å velge et parti å stemme på…… .

 • Hadde det enda vært så vel, men det spørs om du ikke overvurderer befolkninga… hvis vi skal tro tallene som kom fram forrige dagen. Tallene jeg har blandede oppfatninger om. På en måte er det vanskelig å tro på tallene, på en annen side skjønner jeg godt at folk har gitt opp å følge politikken.

  – Bare 39 prosent av de spurte vet at det er Audun Lysbakken som er leder i SV

  – 48 prosent vet at det er Liv Signe Navarsete som er leder i Sp

  – 55 prosent har fått med seg at Trine Skei Grande er leder i Venstre.

  – 63 prosent vet at Knut Arild Hareide leder KrF

  – 86 prosent vet at Siv Jensen leder Frp.

  – 89 prosent har fått med seg at statsminister Jens Stoltenberg er leder i Arbeiderpartiet

  – 93 prosent gjenkjenner Erna Solberg som Høyre-leder.
  (Tall fra NRK)

  Merker sjøl at jeg knapt gidder å følge med lenger. Har ikke sett en eneste valgsending, ved foregående valg satt jeg benka. Mister jeg trua på det norske demokratiet? Tja. De rødgrønne har sammen med media og kaoskameratene Venstre, KrF og Høire gjort at jeg setter spørsmålstegn ved det….

  – Er Norge egentlig banankongedømmet Nårge?

 • larudi

  Ja, takk. Jeg er vel inneforstått med politiske prosesser.
  Det er menneskesynet og den åpenbare populismen som skremmer så mange.

 • larudi

  Det er resten av Sivs ideologi, den hun ikke snakker om, som skremmer. Hennes yndlingsforfatter er Ayn Rand, En rå og nådeløs liberalist som forfekter bl.a. at enhver er sin egen lykkes smed i den betydning at enhver som ikke “henger med” fortjener å gå til H…, og lykke på reisen.
  I resten av Europa er Ayn Rands ideologi karakterisert som ekstremt facsistisk. Forh.v president Bush sto for denne ideologien, men hadde ingen støtte for den i Senatet. Partiet hans støtter den fullt ut.
  Det er nettopp derfor det er så underlig at kjernevelgeren til Frp er menn med lite eller ingen utdannelse. Det er disse som blir pariaklassen i Sivs idealsamfunn.

 • tini59

  Personlig lurer jeg på hva som er så vanvittig skremmende med FrP? Er ikke programmet lest – eller har rødgrønn indoktrinering og evige løgner virkelig fungert så til de grader?

 • Jonny Oddvar Brandal

  Norge er vanstyrt. Andre land er fattige, eller fattige og vanstyrt.

 • fornuften22

  Jeg tror at tiden for skravlesalg av Ap er over.
  Jeg tror at tiden for knebleteknikker og tåkelegging og propagandateknikker er over for Ap.
  Kamuflasjeteknikker og markedsføringstriks og propagandateknikker holder ikke i hele åtte år.
  Velgerne vil ha resultater.
  Nå vil et flertall av velgerne ha en ny regjering, og det flertallet av velgere vil handle og skaffe resultatet de ønsker.
  Et flertall er nå overbevist om at de ønsker en ny regjering.
  SV drar ned dette rødgrønne prosjektet så det er umulig nå.
  Den rødgrønne regjeringen kan ikke lenger overleve på primitive teknikker som dette å stemple alle kritikere som sure og som sytere og sutrere og som folk som gnåler.
  Ren og tydelig og frekk arroganse gir nå et større og større nederlag for Ap hvis Ap fortsetter på den veien.
  Et industrifiendtlig Ap vil ikke ha muligheter til å vokse.
  Folk vil oppdage en fallende norsk oljeproduksjon.
  Folk vil oppdage at SV er mot oljeinntekter til Norge.

 • Peter Bering

  Det er ikke rart at Apene har lett spill med slike motstandere….

 • fornuften22

  Hva som er en skam for hvem er det nok delte meninger om.
  Å komme her med ønsker om at Ap skal havne under sperregrensen ved dette valget og det andre som Peter Bering her kommer med er vel underlig nok.
  Etter min mening er det skammelig med ekstremt dumme kommentarer her.
  Og etter min mening er det ekstremt dumt å komme her med ønsker om at Ap skal havne under sperregrensen i forbindelse med dette valget.
  Og det er skammelig at så dumme kommentarer får så mange liker.
  Og jeg regner med å stemme på opposisjonen, og det mest sannsynlige er at jeg vil stemme på FrP.
  Men jeg skal ikke komme her med ønsker om at andre partier havner under sperregrensen.
  Jeg sørger likevel ikke over at politikere i SV jobber med saken selv for å få SV under sperregrensen.
  Men det er ikke urealistisk eller dumt å se den muligheten at SV havner under 4prosent.
  Når det gjelder Ap er det helt urealistisk å tro at Ap havner under 4prosent ved dette valget.
  Kutt ut slik tull.

 • fornuften22

  SV er mot norsk oljeindustri.
  Jeg tror at mange velgere blir veldig bekymret for hva som vil skje med fallende norsk oljeproduksjon og fallende inntekter.

 • OomBlou

  Det hjelper ikke med snakk, uten handling fortsetter det bare som før, og det gjør det vel uansett hvem som kommer i regjering.

 • ELIN

  98 %

 • Sjaron

  Stoltenberg svarer med brask og bram at de fire hundre milliardene for det meste har gått til lønninger.

  De har gått til lønninger til Stoltenbergs førti tusen nye BYRÅKRATER! DERFOR blir det ikke bygget veier, drevet sykehus, skoler.

  Bøndene sysselsetter to byråkrater hver seg. Hver bonde koster to millioner i byråkrati!

  Dersom man la ned byråkratiet og ga en million til hver bonde, ville man sart den andre millionen.

  Klart vi må ha høyt skattetrykk i dette landet. Hva tror folk en byråkratby på førtitusen + tilhørende pensjoner og sykelønn, svangerskapspermisjoner og infrastruktur koster!

  Hva det koster og bygge opp en hel by som skal lønnes av staten og ikke drive med annet enn å lage merarbeid for andre!

 • mittfedreland

  Jan Erik Larsen, tidligere statssekretær for Norges statstminister Jens Stoltenberg, “Arbeider”partiet og spesialrådgiver i “Arbeider”partiet spør: “Hvem blir vinneren.”

  Svar: Det er det jaggu meg ingen som veit ennå, vettu!

 • jhdsfdfs

  Jeg håper venstre går langt under sperregrensen, og både Høyre og frp får bare 30 prosent av stemmene og Krf forsvinner med dem. En blå regjering vil være det verste for Norge bare se på pappapermisjon, sine planer til privatisere Statoil og Vinmonopolet og for å gjøre Norge enda mer av en marionett til USA

 • jhdsfdfs

  Jeg tror Erna kan ha tapt valget med pappapermisjon og skattelette kan ikke brukes hvis de kommer nesten utelukkende til selskaper og rike mennesker. Håp for en rød-grønn regjering.

 • Ida mai lea hagen

  Så verdens beste land å leve i er vanstyrt? Hva er da alle andre land i verden?

 • mittfedreland

  Ja, før valget i 2005 lovte Jens Stoltenberg at alle skolebassengene skulle fylles med vann. Mange bassenger rundt omkring i landet som fremdeles står tomme for vann.

 • freemanblaa

  Det hjelper lite med eiendomsskatt når Jens vanstyrer;
  sluket er bunnløst.
  STORE grunner for ikke å stemme AP.

  http://www.na24.no/article3568599.ece

  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2596653.ece

  http://stavrum.blogg.no/1369724424_innvandring_koster_10.html

 • Hupp70

  Tenker at Høyrebølgen på Vestlandet får hjelp i fra FrP-Vinden 🙂

 • Ida mai lea hagen

  Har de benyttet muligheten for mer inntekter til kommunen med eiendomsskatt i Ålesund eller har de seg selv å takke?

 • KompetansePaValgdagen13

  Siste måling frå Rogaland og nasjonalt visar at Sveinung Rotevatn (SOF), Terje Breivik (Hordaland) og Iselin Nybø (Rogaland) alle er inne på meir eller mindre sikre mandat.

  Tar ein desse med i reknestykket på borgarleg side, saman med KrFs Hareide i Hordaland og deira 1. kandidat i Rogaland (namnet unnslepp meg) så vert biletet enda tydelegare.

  For KrF er direktemandat i Rogaland vanleg, det er det ikkje for Venstre, som også får mandat i SOF som sagt.

  Ein kan trygt seie at Vestlandet på så veldig mange felt er drittlei dei raudgrøne.

 • ola

  Venstre ligger an til å få et mandat i alle vestlandsfylker (inkludert sogn og fjordane, men ikke møre og romsdal) så det er en siger i seg selv.

 • vard47

  Årsaken til at AP mister stemmer kommer nok av at de har sviktet totalt i forhold til løftene de ga. I tillegg ser vi hvordan foreksempel politiet drives.

  Når man ser på den offentlige sektor så har dette blitt en stor elefant som tildels er svært inneffektiv. Jeg jobber selv i offentlig sektor og ser at det er mulig å slanke og effektivisere her. Men dette gjøres ikke fordi det ikke vil se pent ut på arbeidsledighetsstatistikken.

  Våre naboland og europeiske land fintuner nå kostnadssiden av samfunnene sine. I Norge gjør vi dessverre ikke det og kommer til å bli straffet for det om noen år. Vi kan ikke ha en regjering som er blind for dette. Vi reiser til h***te på første klasse som en kjent politikker sa.

 • Jan Haugen

  Jens & Co er travelt opptatt med å løse verdensproblemene må vite.
  Så lenge Vestlandet sørger for milliarder inn i Statskassa som Jens kan strø ut til gode formål i Gaza, Afghanistan, Indonesia, Brasil og Somalia legger han seg lite opp i hva som skjer på Vestlandet. Så lenge kronene ruller inn.

  Jens “tror på gjenvalg” – akkurat som barna tror på Julenissen – og barna er nærmere sannheten enn Jens – nissen finnes, og han er Sta(t)sminister frem til 9.9.13
  Bare synd at han er nisse for alle andre enn sine egne landsmenn….

 • Frøya

  Jens Stoltenberg lot seg avbilde i det tørrlagte svømmebassenget – i lag med stoler – hos Volsdalen Skole i Ålesund for over åtte år siden. Han lovte at han bare ble valgt, skulle bassenget fylles med vann. Når er over åtte år gått, svømmebassenget er fortsatt tørt – litt mer støv på stolene siden sist han var der – og typen er freidig nok til å be om gjenvalg? Hvis det norske Ap lurer på hvorfor de mister “folket” er dette grunne. Det loves over og det loves – men det leveres ingenting. Er dere virkelige så tjukke i tåka på Youngstorget ?

 • fornuften22

  Jeg kaller ikke oppmerksomhet til demokrati og valg og valgkamp og til ytringsfrihet og til menneskerettigheter her i Norge for navlebeskuelse.

 • chrissvor

  gå på en håndballtrening og si du vil spille strek en time..hvis du overlever all julingen du får der..skal jeg spandere en øl på deg..for du aner ikke hva du snakker om

 • chrissvor

  la oss sette deg på strek i håndball,hvor du får juling i 6o min konstant..så vil du se at enn 8-10 dueller iløpet at 90 min med jaap stam blir barnemat

 • Rolf Østby

  latterlig svar! Hvor ofte blir noen taklet med to strake bein???? Enig i at håndball har en viss feminin side ved seg, men da kommer du ikke med sosse pappagutte idretten tennis som eksempel….

 • Rolf Østby

  Var nok litt tullete å utelukke rugby her, til tross for at du sa at det var unntaket. Ser at mange her vil ha Amerikansk fotball som ett alternativ, jeg har selv spilt amerikansk fotball i canada (ja jeg ser ironien) og det var ett helsikes adrenalinrush hver gang. Allikevel føler jeg at amerikansk fotball har for forskjellige krav til hver spiller til å kunne hevde seg her. Fotball er ikke en fysisk idrett og det må noen bare innse så det er helt utelukka, volleyball fyller jo ingen andre krav enn at det brukes en ball, men da kan jo baseball også vurderes. Så da står vi igjen med håndball og basketball, også blir det for dumt å ikke ta med rugby helt inn. Du ser fler tøffe taklinger i håndball enn basket, men de blir jo ofte også avblåst, type 9 meterkast, noe som gjør at det er ulovlig og da er vi inne på taktiske vurderinger, så jeg føler at håndball og basket er ganske likt stilt, med en liten fordel håndball, men det er fortsatt ett stykke opp til rugby, som nok går ganske klart ut av din kåring her!

 • Tidenes mest provoserende innlegg, ærlig talt: er du dum eller lever du virkelig i den fantasi at håndball er verdens tøffeste idrett?

  Amerikansk fotball er i en egen liga for tøffhet. Med en gang en spiller har ballen følger det med en risiko for å ende opp som en grønnsak pga. de enorme påkjenningene man kan få av en takling. Du er ikke supermann med en gang du får på deg beskyttelsen.

  Forresten, uten fysikk er det ikke vits å prøve seg på ballidrett i det hele tatt.

 • Minigrill

  Hvorfor drar dere inn fotball i denne diskusjonen? Fotball er jo ikke akkurat en veldig fysisk idrett? Er det et mindreverdighetskompleks jeg aner? Håndball ER en tøff sport. Har du ikke fysikken, har du ingenting på banen å gjøre. Til dere som roper “amerikansk fotball er tøffestetøffestfordijegikkelikerhåndball”… Selvfølgelig er det en fysisk sport, men å sammenligne det med håndball er.. hm, søtt!

 • zinho17

  Skal dette være en spøk?

 • Yousack

  Hvorfor har beskyttelse så mye å si? Kan garantere deg at enkelte av taklingene i Amerikansk fotball foreksempel er så tøffe at bein brekker. Taklingene tillater rett og slett tøffere sammenstøt, uavhengig av beskyttelse eller ei. Beskyttelsen gjør deg ikke immun mot store sammenstøt. Det avtar kasnkje litt av kraften og beskytter hodet, men ellers er det ekstreme påkjenninger og langt større enn håndball.
  Om eneste kriterie for hvor tøff en sport er, er i hvilken grad man får albuer i fjeset så er nok håndball der oppe ja.

 • noleftwing

  Det som hvertfall er sikkert er at Fotball er den minst ærlige av alle ballidretter. I hvilken annen idrett drives det med systematisk forsøk på filming på en slik skala, som supporterne på toppen av alt applauderer?
  Noe slikt ville vært helt tabu på håndball banen, og du ville kjapt bli stempla som ei pingle.

 • brt67

  Olympiatoppen reflekterer ikke VERDENS beste utøvere. Verdens beste håndballspillere er ikke raskere enn verdens beste fotballspillere. Mikkel Hansen slår neppe Cristiano Ronaldo eller Theo Walcott i en sprint. Angående ESPN-undersøkelsen, så er den kanskje ikke 100 % nøyaktig, men den gir nok en god pekepinn. Hånball er ikke blant de sportene der det kreves mest styrke, noe som sikkert kommer overraskende på mange nordmenn som ikke har innsikt i kravene til utøvere i idretter med mer prestisje og konkurransenivå, som feks amerikansk fotball og basket.

 • sorgenfri81

  kan nevne at håndballspillere har flere bestetider enn fotballspiller på 40 metertesten på olympiatoppen….

 • sorgenfri81

  undersøkelsen til espn viser jo at de ikke har satt seg inn i noe i det hele tatt…de gir håndball 3, 40 på styrke?

 • MojoYoyo

  Jeg synes hodedueller er enda tøffere. Hvorfor er du så interessert i å lese svaret mitt? Det er ikke sånn at hvis jeg er enig med deg at det første alternativet er tøffest så er håndball den tøffeste sporten. Så er det vel gjerne midtstopperne i fotball som får gjennomgå mest. De veier vel ofte rundt 100 kilo dem og.

  Ellers er det liten tvil om hvilke sporter som er tøffest; Ischokey og Rugby

 • MojoYoyo

  Se her ja, en som ikke er så happy med at andre er Ronaldo supporter. Rooney sitt kutt var dypere og farlgere ja, men poenget var jo bare at det blir for dumt å sette Ronaldo i dårlig lys hele tiden. Det skal jo ingen ende ta! Det er stor forskjell på å være pyse og klyse!
  Hvorfor skal du være så vanskelig egentlig? Og hvorfor skal du absolutt vite hvilken skade jeg pådro meg? Jeg fikk prolaps og det har i tillegg gjort at jeg ikke klarer å løpe lenge på venstrebenet. Hvorfor er du så stor taper? Ingen grunn til å være frekk! Synes synd på deg, så skal ta å be for deg din patetiske Ronaldo hater!

 • Guest

  Randi Gustad er den mest pr-kåte personen jeg vet om! Etter hun sluttet på landslaget har hun kommet med den ene utspillet etter det andre for å komme på tv eller i avisen! Linselus…

 • chrissvor

  Da RBK var på topp,spilte cham.league osv.Ble de med i ett prosjekt på olympia toppen.Med både håndball,fotball og basket..Etter å ha tatt oksygentest,løpetest osv.Sier de på olympiatoppen at RBK er de som er dårligst trent,Nils Arne Eggen blir forbannet og tar med seg gutta og går.For han trenger ikke høre på sånt…

 • chrissvor

  men hockey har du jo full beskyttelse

 • paolo35

  Spill 90 minutter mot en motstander som Jaap Stam, så skal vi se hvilken sport som er tøffest

 • SvosJ

  Det går ikke ann å sammenligne disse idrettene. Alle har sine egne styrker og taktiske spilleregler. Hadde et lag fra hver idrett møtt hverandre, hadde de som hadde hjemmebane feid banen med den andre motstanderen. Når det er sagt, snakker vi om proffeliten i NFL er nok disse de beste atletene. De har rå styrke, fart, teknikk og et killer innstink du ikke finner i noen andre idretter, dog også de verste skadene innen idrett. Bare fordi de bruker beskyttelse så skal de ikke telles med, blir for dumt. Sporten er jo så rask at uten hadde de sittet i rullestol alle mann.

 • Ronny Dæili

  Bli med på bedriftsfotball… Det er den hardeste idretten… Folk med dårlig kondis med like dårlige taklingsferdigheter.. Definisjons sak… ‘
  Hvorfor skal håndball hevdes hele tiden? Er dere dårlig utrustet`? Mannehåndball er uansett mer interesant enn pikeball…

 • supergreg1

  Og rugby er ikke voldelig?

 • Nils Jørgensen

  Flott, Randi. Stå på!

 • Jon Sebastian Kaupang

  Dette var tynn suppe, Randi. Utrolig mye usakeligheter tatt med i vurderingen din, og viktige elementer utelatt.

 • Improved

  Latterlig analyse. Skulle likt og sett en håndballspiller bli taklet med to strake bein og knottene først. De største idrettstalentene går aldri til håndball, men til fotball, tennis, basket (altså skikkelige idretter for ekte menn). Det er noe udefinerbart feminint med håndball for menn, som er med på å avgrense populariteten internasjonalt.

 • mongonucleosis

  og jeg må sitte når jeg urinerer. har ikke lov til å løfte tungt…

 • MaWaSc

  Porbably a gooner

 • brt67

  1. Sammenlikningen er meningsløs. Å basere hva som er “verdens tøffeste ballidrett” på hvor mye kroppskontakt sporten innebærer og hvor mye “svette, blod og klister” som flyter på banen, blir en vurdering på helt feil premisser. Vurderingskriteriet må åpenbart være hvor tøft det er å nå opp på toppnivå i sporten, og på dette punktet faller håndball tvers igjennom, på den simple bakgrunn av at det er en ørliten sport som majoriteten av verdens befolkning knapt har hørt om. Om du spør en tilfeldig person i verden hva håndball er, er sannsynligheten stor for at vedkommende tror du snakker om “hands” i fotball. Det er latterlig innlysende at en sport som bedrives av hele verden, som har enorm popularitet i media og som det er en hver unggutts drøm om å bli proff i, har et høyere toppnivå og dermed må anses som tøffere enn en bitteliten idrett som praktiseres i enkelte områder i Europa. Og dersom rugby avfeies som følge av at idretten er relativt lite utbredt i Norge, var det kanskje ingen strålende idé å kalle blogginnlegget “VERDENS tøffeste ballidrett”.

  2. Utstyr og beskyttelse er ingen hindring for at idretten er tøff. Amerikansk fotball medfører ekstreme sammenstøt, kollisjoner og påfølgende skader. Det kan faktisk hevdes at utsyret gir en “falsk beskyttelse” som gjør at utøverne tar enda større risiko og at sjansen for skader dermed ikke reduseres i alt for stor grad. Se dessuten pkt 1: prestisje, berømmelse og økonomisk gevinst i amerikansk fotball på toppnivå er av kollosal dimensjoner sammenliknet med håndball, hvilket innebærer at utøverne må trene hardere, ta større risiko og ofre mer for å nå toppnivå. Det er ingen tvil om at håndball er en tøff, fysisk krevende og spennende idrett, men tittelen “Verdens tøffeste ballidrett” faller på sin egen urimelighet også på dette punktet.

  3. Håndball er helt klart en fysisk tøff idrett, og håndballspillere på toppnivå er utvilsomt i god fysisk form (de er jo tross alt toppidrettsutøvere) Sammenliknet med andre idretter, når de imidlertid etter min mening ikke opp på dette punktet heller. For det første er også denne diskusjonen av mindre praktisk betydning, da fysikken gjenspeiler idrettens krav og det er vanskelig å vekte fysiske egenskaper opp mot hverandre. En sentral midtbanespiller i fotball har feks bedre utholdenhet enn en håndballspiller, mens de fleste håndballspillere trolig scorer høyere på overkroppsstyrke. ESPN prøvde å gjøre dette i en undersøkelse fra 2012, basert nesten utelukkende på fysiske egenskaper: http://sports.espn.go.com/espn/page2/sportSkills
  Av ballidrettene finner vi amerikansk fotball på tredje plass, basket på fjerde og fotball/soccer på 10. Håndball? 26. plass, rett bak freestyleski og fekting.

  4. Hvor godt trent er egentlig en håndballspiller? Ja, mange av dem er raske, men sammenlikner du 60- eller 100-metertidene til en håndballspiller med en fotballving eller en running back i NFL, er resultatet nedslående.

  De er også relativt sterke, men også her skuffer den gjennomsnittlige håndballspiller sett opp mot amerikanske fotballspillere, rugbykjemper eller til og med basketspillere. (som nevnt gir det liten mening å sammenlikne konkrete resultater, men som illustrasjon: Kristian Kjelling tar (visstnok) 135 kg i benkpress, mens de fleste NFL-backer ligger opp mot 200-tallet)

  Håndball stiller ikke ekstreme krav til utholdenhet, pga banens korte lengde, moderat intensitet og mange bytter. På dette punktet må nok håndballspillere se seg slått av fotballspillere (kanskje også innebandy, mens de sannsynligvis har overtaket på NFL og NBA-proffer.

  Høyde og vekt er heller ingen god indikator på fysisk form. Riktig nok er de fleste håndballproffer relativt muskuløse og mange veier 90 kg eller mer. Det er derimot ingen tvil om at fettprosenten blant håndballspillere er relativt høy sammenliknet med andre atleter. Svært “rippede” utøvere (lav fett%, markerte muskler) er sjeldent i håndball, i motsetning til i rugby og basket. Her vil utøverne ofte (i likhet med sprintere og de raske NFL-utøverne) ha stor muskulatur ifht fett og dermed en bedre relativstyrke.

  Som eksempel, kan vi se et bilde av Kristian Kjelling (som langt i fra er den håndballspilleren med høyest fettprosent):
  _FEK2404s.jpg
  http://www.freewebs.com/kjellingsiden/_FEK2404s.jpg

  , opp mot eksempelvis wide receiver Michael Garvin på Cardinals:
  http://media-cache-ec6.pinterest.com/upload/45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg
  45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg

  Eller hva med rugby?

  http://images.watoday.com.au/2009/03/26/434434/article-cousins-420×0.jpgarticle-cousins-420×0.jpg

  Kom gjerne med liknende fysikker fra håndballverden. Husk at dette ikke automatisk betyr at håndball er mindre tøff sport enn andre, men det illustrerer de fysiske kravene. Som nevnt innledningsvis er håndball klart en tøff og krevende sport, men “verdens tøffeste” er i beste fall svært naivt å hevde.

 • Dessverre må dette være noe av det dummeste jeg har hørt, seriøst, noe av det dummeste. “håndball har den tøffeste fysikken fordi alle må løpe i angrep og forsvar, og de blir taklet når de er i angrep” altså, først burde vi gå over ordet “takling”. Det dere kaller taklinger er det fotball kaller “duell i boksen” dere holder og drar i hverandre. Oi, kjempeslitsomt. i fotball er en takling når man spurter og hopper ned, knottene først og treffer vanligsvis ballen så spilleren, selv om det finnes bedre og dårligere taklinger enn det. ja vi har leggbeskyttere, men herregud, hvor ofte brekker noen beinet etter en takling i håndball??? skader for dere får fotball også, eneste stedet dere er mer belastet er knærne. Fotball har det like tøft for blant annet anklene.Det at håndball er sporten som trengs best fysikk for å bli god i er også latterlig, ja dere løper opp og ned i 5 minutter, deretter sitter på benken i 5 minutter. Kampen varer 2×30, ikke 2×45, fotball har maks 3 bytter, som betyr at minst 8 av de 11 spillerene som starter, må spille i disse 90 minuttene. kan ærlig si at jeg ikke leste hele artikelen, for da hadde jeg mensa. Takk for meg.

 • $26870326

  uff…. passer best at du holder deg på kjøkkenet før du gjør mer ugang

 • Makissen

  Ser at du fikk med deg hele skadeomfanget rundt Rooney. Kuttet var jo såpass dypt at det tok mange dager før han i det hele tatt kunne trene igjen på grunn av at det var en risiko for at det kunne rives opp bare ved å løpe. Oi, shit.. Kan ikke du utdype litt mer hvorfor ikke legen lar deg spille mer? veldig interessert i hvorfor ikke du får spille fotball ser du.

 • 99Ole

  Håndball er hands

 • NikkoLazy

  En som klager på LFC, United og Chelsea? Hvilket lag holder du med?

 • Heia Eldar. Hadde syntes det var veldig gøyt og kult hvis du og din samboer kom på stjerneløpet i mercedes klubben en gang, siden dere nå er medlemmer. Hadde vært kult å se bilen deres :-)) Hilsen annet medlem i klubben

 • hvor er TAKK FOR AT DERE STEMTE PÅ OSS-videoen dere lovte oss da?

 • Da krysser jeg fingrene for at dere flyter gjennom premierevalsen på lørdag!! Gleder meg til å se resultatet!! Vi ses!
  Bloggklem tilbake 🙂

 • Dette høres jo fantastisk ut! Gleder meg stort til lørdagen 🙂 Lykke til med siste innspurt!

 • stina84

  Och Atle kan inte hålla sig borta från Skal vi danse och dej ser jag…

 • Else M Ludvigsen

  Stå på Marianne og Steinjo – vi gleder oss til premieren! Trekk pusten dypt Steinjo – danseferdighetene ligger i luften på Dansecenteret, så her kan du nesten få det “intravenøst”. Og Marianne – jeg tror vi har deg på en VHS fra tiden hos Tor, når du var sånn ca 4 år… Vi har hatt mye moro som danseforeldre. Hils Broder’n -vi er vel nesten programforpliktet til å heie på dere begge…. Hilsen Else & Pål (+ Jeanette)

 • Blue_Eyes42

  Hei, Maria!  Kan du fortelle meg hvorfor det er enkelte av deltakerne som du totalt overser når du skal intervjue de backstage etter livesendingene?  Er det du som velger ut intervjuobjektene eller er det tv2 som er ansvarlig?  Vet at det er begrenset med tid til intervjuer, men det smaker ikke helt godt når enkelte blir oversett gang på gang.  

 • Ronny Dæili

  Du er en av de fineste håndballspillerne jeg vet om..

 • Mathilde8

  Hater du Runa på ekte:) svar snart:)

 • RealMadrid88

  så halve intervjuet og det holdt mer en nok,fikk ikke vite en dritt jeg ikke visste fra før,du som ikke har greie på en dritt.vis man sitter og ser på 1times langt intervju med den fyren så er du bare fjern, få`n vekk

 • Anonym

  Kult, jeg gleder meg! Hvordan er det å være en mentor?? 

 • Anonym

  PS:Har laget meg Brownis skal jeg sende nedover hehe ? 🙂 =)

 • Anonym

  Kjempebra innlegg 🙂
  Kakemonster er lett å bli hehe 🙂
  Du er flink til å blogge 🙂
  Lykke til Neste fredag! Heier sikkelig på deg!

 • Anonym

  Habari?
  Hvis jeg hadde vært dommer så hadde jeg tatt opp 10erne for de andre dommerne!!!!!!
  Mamma lurer på om du får kjolene som du danser med.

 • hva er det beste dansetrinnet ditt, og kan du vise det?

 • Anonym

  kan du danse HipHop og kan du vise ? -Maren Margot 58 år

 • Anonym

  hvorfor sa du ja til å bli med på skal vi danse? Johannes 7 år

 • Anonym

  hva var det så fikk deg til å bygene å synge?Rebekka 6 år

 • Anonym

  hvem og hvorfor er dit idol?Gjertrud 11 år

 • hva er det pinligste du noen gang har gjort?
  martine 15 år

 • hva liker du best med asmund?

 • Anonym

  Asmund er flik, men du Stella er ikke noe å skryte av. Håper du ryker ut på Lørdag.

 • Anonym

  Du er IKKE favoritt og heller ingen vinner. Du burder røket ut som første par. Håper du ryker ut snart.

 • Tone Beddari Blackstad

  Lykke til Maria 😀

 • Anonym

  http://www.vargas12.com/2011/10/maria-mohn-idol-er-min-sjanse/

  TVI- TVI Maria- klin til og se deg ikke tilbake, vi vet du vil imponere!!!:)

  Kos deg masse!

  Vargas

 • Guest

  Lykke til! Heiar på deg og Jenny.:)

  Blitt lite søvn i det siste eller? Klokka 05.57 er vel litt tidlig/seint?;)

 • hei cess hils sebastian brynstad fra meg

 • Jeg døøør! HAHA!

 • Truls er ein god gutt og et fint eksempel på ein dagens norsk viking, redaksjonen ser ut som de har det kjekt på jobb

 • Gudd løkk 😉