The Invincible… Pengemaskin?

For kjennere av internasjonal football er FC Porto-angriperen Hulk neppe et nytt bekjentskap. Brasilianeren ble døpt Givanildo Vieira de Souza, men da nakkemusklene og bicepsene utvokste normale formater sent i tenårene ble han på klassisk brasiliansk vis tildelt dette originale kallenavnet. Nå har dette menneskelige kraftverket tatt steget fra en kulthelt til allemannseie. Blir denne krysningen mellom en mann og en tegneseriefigur snart å se i Premier League?

Rent teknisk er 25-åringen en fotballspiller som utmerker seg mer gjennom spisskompetanse og ekstreme ferdigheter enn et allround balansert balltalent. Da han ankom det nordlige Portugal i 2008, var han oftest å finne som en klassisk midtspiss men i den senere tid – under 4-3-3-entusiastene André Villas-Boas og Vitor Pereira – har brasilianeren funnet sin rolle på høyre kant fremme i denne hippeste av alle formasjoner.

Signaturtrekket til Hulk er enkelt: 30-40 meter fra motstanderens mål liker han å plukke opp ballen, for så å gå på skudd med sitt ekstremt tilslagssterke venstrebein (mer krutt en finesse) – gjerne etter å ha passert et par motspillere på veien. Den andre varianten er å spille en stikkpasning – etter samme oppskrift som over – til en bevegelse som kommer fra motsatt kant i rommet (sentralt eller mot venstre) som ofte åpner seg når flere motspillere naturlig graviteres mot aksjonssenteret (Hulk og ballen). Det siste året har brasilianeren scoret mange mål spesielt på den første måten (pluss frispark, kanonen fyres opp så fort ballen plasseres innenfor 40 meters radius fra motstanderkeeperen).

Det er vanskelig å være uenig i kritikerne som mener Hulk har en relativt enkel spillestil. Som ofte med spisskompetente angripere, mangler Porto-spissen fotballintelligensen og ”tålmodigheten” til å gjøre seg optimalt nyttig i varierende matchbilder. Hulk trives best når tempoet skrus opp, og rommene åpner seg. Således synes jeg brasilianeren ville passet bedre i England enn i for eksempel spansk fotball.

Akkurat nå regjerer oppfatningen om at angriperen som scoret 23 mål for de portugisiske mesterne forrige sesong, prises for høyt. FC Porto selger aldri billig – klubben har i praksis etablert seg som en slag ”Boutique”-leverandør av fotballspillere – og forhandler man med klubbens mektige president, Jorge Nuno Pinto da Costa, vet man at sluttsummen blir høy, men at man samtidig sikrer seg en klassespiller. Utkjøpsklausulen for Hulk skal i følge media lyde på svimlende 70 millioner euro, men med 40-45 millioner av samme valuta kan det gjerne være at samtalene ender i suksess.

Det finnes imidlertid et annet aspekt som kan gjøre en slik potensiell storinvestering svært lukrativ for en Premier League-toppklubb. Før brasilianeren med 4 landskamper ankom europeisk jord, la han bak seg tre flotte sesonger i japansk fotball. I løpet av tiden på den bananformede øygruppen, noterte beistet seg for over 70 seriemål og han er ikke glemt – Hulk er fortsatt stjerne i Japan.

I en tid hvor Premier League-klubbene melker det asiatiske markedet for TV-rettigheter, oppvisningskamper og effektsalg – et fenomen som neppe vil minske i omfang etter hvert som Europa synker dypere i krise og mellomklassen fortsatt toger frem i Asia – hvilken bedre mann til å cashe ut latent profitt enn denne supermannen av kjøtt og blod?

Hulk snakker flytende japansk, en hver marketing-ansatt i Manchester United, Liverpool eller Chelsea må ha grønne drømmer om hva man kunne få til av cheesye PR-stunt (japanere elsker sånt) eller drakt/effektsalg med denne mannen på laget. Dyktige Park Ji-Sung genererer fine summer for Manchester United i Sør-Korea, men umiddelbart vil jeg tro Hulk ville kunne sprenge langt større dammer for pengestrømmer i dette fotballgale kontinentet.

 • da jeg så overskriften, var jeg nesten sikker på at det gjaldt Arsenal, men så feil kan man da ta. En morsom og godt skrevet artikkel (som alltid).

 • Anonym

  du er flink til å skrive! gøy å lese, i motsetning til visse dagbladet-journalister.. host..o sæther…host..

  før sesongen sa du derimot til tv2 at hulk var et enormt risikokjøp og at du var meget usikker på om et kjøp ville bære frukter, spesielt mtp premier league.

  du er talentspeider? er ikke en talentspeider’s jobb å finne talentene, spå suksess før andre, og ikke rett etterpå? 

  • njoooo, vel, for 70-80 millioner euro (!) som det var snakk om ville jeg neppe tatt sjansen. Men til redusert pris synes jeg Hulk blir interessant når man tar alt det andre snadderet i betraktning. Takk for hyggelig tilbakemelding,btw.

   • Anonym

    litt enig at 70-80m euro er for mye, uansett spiller.. men 40-50m for fotballspilleren og 20-30m for de utenomsportslige gode er vel tankene til portos hardtslående direktør. draktsalget alene vil jo gi en enorm avkastning kun uker etter at hulk er aktiv i ny klubb?

 • håper for all det manu kjøper han! har gjort det i mange år nå!!!

 • Har ikke anelse om hvor mye tv2 betaler deg for disse fine bloggene, men det kan på ingen måte være nok når man ser hva god betalte “sports-journalister” i noen av Norges største aviser klarer å hoste opp av div saker.

  Hulk er på alle måter en spiller jeg kan elske med hele mitt hjerte, og han er høyt oppe på min “fm-kjøps liste” for stort sett alle klubber.

  Han er som du påpeker en mer eller mindre gående pengesekk for god pr i Japan/Asia. Park er det samme for Sør-Korea, men dessverre i en betydelig mindre skala.

  Vil gjerne at Hulk tar seg turen til den røde delen av Manchester, både for spiller-typen og for å grave enda dypere inn i Asia markedet for Man Utd. 
  Men er stygt redd for at en overgang til England vil føre Hulk til London og en gjenforening med unge mister Villas-Boas.
  Men så lenge ballen er rund lever jeg i håpet om at jeg kan se Hulk i united drakt i fremtiden. 

 • Må bare få rettet på en ting. Han fikk ikke navnet “hulk” pga av muskler, men på grunn av sin likhet med Lou Ferrigno;) Ellers en meget bra artikkel!

  • Vel, om ikke Lou Ferrigno hadde struttet av bolemuskler, ville neppe sammenligningen sett dagens lys  eller den brasilianske fotballspilleren vi snakker om heller blitt oppkalt etter nevnt skuespiller… Om Porto-angriperen hadde hatt kroppsbygningen til en stortingsrepresentant for SV, ville han neppe blitt kalt HULK 😉

 • Spennende perspektiv det med marketing i Japan/Asia. Ingen tvil om at inntekter fra tv-rettigheter/supportere fra Asia har et enromt potensiale. Men akkurat til Hulk er jeg litt skeptisk på to-tre punkter:

  1. Alder
  Hulk er 25 år nå (født sommeren 1986) og vil neppe være tilgjengelig for transfer før sommeren 2012 (tvilsomt om trofee-jagende Porto slipper han midt i sesong i januar). Da har han rukket å bli 26 år. Med tanke på den potensielt store overgangssummen man må betale for Hulk begynner en slik mega-deal å blir drastisk mindre attraktiv for kjøpende klubb etter at en spiller har passert 26 år. Det er en trend at særlig angrepsspillere sjeldnere og sjeldnere holder det absolutte internasjonale toppnivå etter passerte 30 år, ofte begynner prestasjonene å falle litt/mye allerede før nevnte alder. (Videre)salgsverdien reduseres for hver år en spiller nærmer seg 30-tallet og stuper med en gang man har passert dette magiske tallet. En spillertype som Hulk er avhengig av fart, styrke og generelt topp fysisk form for å levere prestasjoner i øverste klasse. Han vil på sine “eldre” dager trolig ikke kunne justere seg inn mot en mer statisk rolle dypere på banen og/eller flyte på en utsøkt fotballhjerne a la andre toppspillere som Xavi/Totti etc. Dette taler imot et (dyrt) kjøp av Hulk synes jeg.

  2. Marketing potensialet i Japan overvurdert?
  Er usikker på dette, men virker rart om Hulk har en så vanvittig stor stjerne hos et samlet Japansk fotballfolk 3-4 år etter at han var der i sine ungdomsår. Jeg ville tro at like unge eller yngre gode Japanske spillere som Kagawa (B.Dortmund), Uchida (Schalke 04) eller Honda (CSKA Moskva) i større grad har et mer samlet og følelsesladet Japansk folk bak seg enn Hulk, og dermed mye større markedspotensial også.

  3. Komplisert eierstruktur
  Ettersom jeg skjønner er fortsatt Hulk del-eid av en Uruguyansk klubb? I tillegg er det, eller har vært, private investorer inne i bildet med %-andel eier-rettigheter til Hulk også. Hvordan situasjonen i detalj er rundt eierskap, agenter og investorer er nå i 2011 vet jeg ikke med sikkerhet. Men samlet sett virker det som en tung og komplisert transferdeal å dra igjennom. Mange skal ha en bit av kaken. Totalpakken kan bli drøy.

  • Anonym

   Korleis orker du å skrive så mye?

   • For min del fortrekker jeg utdypende innlegg fremfor meningsløse kommentarer man gjerne kunne spart seg for.

  • Takk for fine innspill som vanlig fra deg, Christoffer. Deler ikke helt oppfatningen din på alle punktene:

   1.) Attraktiviteten til Hulk ville absolutt vært langt høyere ved lavere alder. Videresalgsprofitt kan man selvsagt utelukke ved salg til Premier League. Men jeg tror summen her blir avgjørende. Som tidligere poengtert, for 60-70 millioner euro vil man ende i et tapsprosjekt uansett hvor mange drakter man selger. Kunne man derimot presset prisen ned til halvparten, synes jeg prosjektet kan virke spennende. Man får tross alt en brasiliansk landslagsspiller (trolig viktig del i VM-kvaliken) med de nevte spisskompetansene.

   2.) Her er jeg litt uenig. Jo, japanere selger trolig bedre til sitt eget folk men ingen av de du nevner har tegneserieapellen som Hulk kan stille med. Kagawa blir sett på som litt “døll” i hjemlandet, forsvarsspilleren Uchida stiller heller ikke med det store sex-apellet. Du må heller ikke glemme at det eksisterer en utrolig sterk forbindelse mellom Japan og Brasil – ikke bare kulturelt  – men også fordi fotballens suksess i landet i stor grad kan kreditteres brasilianere. Pluss japanere – og østasiater i det hele tatt – er jo tegneserienerds. Denne brasilianeren i f.eks en Manchester United-drakt kan fort utløse Beatles-tilstander.

   3.) Dette er ikke et problem. Andelen til Rentistas er kun en videresalgsgreie som kontrolleres av en stor Søramerikansk agent, den samme agent som solgte sine 15% av rettighetene til Porto i sommer. Denne agenten er veldig på nett med Porto-presidenten. Uansett, konseptet til Porto sier at eksterne eierskapsandeler løses ut om et innkommende tilbud møter visse (avtalte) summer. Dermed selges spilleren til ny klubb med 100% av rettighetene (minus mulig videresalgsklausul til FCP).

   • Tror jeg må signe deg som scout på FM 2012 😉 hehe.

   • Takk for at du tok deg tid til utdypende svar!

    1. Selv med en pris ned mot €30-35m er jeg ikke helt solgt inn. De offensive ekstremkvalitetene er ubestridte. Men hva med defensive kvaliteter & defensiv disiplin? Luftstyrke? Lagmoral? Mentalitet? Pasningsspill? Jeg skal ikke ha bastante meninger om dette siden jeg har sett han mest i e-cup via tv-ruta. Men jeg fremdeles er usikker på mange sider av spillet hans. Og faren for (raskt) fallende prestasjoner når monsterfysikken svekkes er etter min mening stor.

    2. Jeg ser poenget. Tegneserie- og kulturlinken er definitivt et fortrinn. Dette + en godt presterende Hulk kan være en eksplosiv kombo. Hadde trodd det fantes et lite knippe gode japanere som ville være minst like kommersielt attraktive, og til en lavere pris enn Hulk. Men kan godt tenkes jeg tar feil her. Noe tryggere/bredere appell kanskje, men ikke med makspotensialet til Hulken når det gjelder klingende mynt. Dette punktet veier jo opp mye av risikoen jeg mener ligger i punkt 1.

    3. Dette virket mye mer rydddig enn det jeg har lest om tidligere ja. Ser ingen problemer på dette området lenger.

 • Hulk til Spurs!! Veldig bra artikkel forresten!!

 • Meget god og interessant lesning! Artig å lese en mann som virkelig vet hva han prater om. Kjenner meg igjen i mye av det du skriver! Gleder meg til neste innlegg!

 • Jeg tenkte litt på dette med sør-asia og PR-potensialet der borte. Tottenham og Man Utd måtte jo sånn sett kanskje vært helt genialt for Hulk, for da kunne jo klubben kjørt en PR-kombo med en Sør-Koreaner og en “Halveis adoptert” Japaner-brasse. Nesten synd United kvittet seg med Dong Fangzhou…

  Et slikt konsept rettet spesikt mot markedene i kanskje de to galest fotball-markedene i regionen, må jo være en gullgruve.

 • Anders Hjort

  Fin lesning! Litt sent ute, men kjører på likevel:

  Vet du, TKK – eller noen andre – hvor mye penger en klubb kan tjene på draktsalg av en enkeltspiller? Man hører “alltid” om viktigheten av draktsalg, men sjelden noen konkrete tall. Her er noen antagelser:
  Har ingen anelse om hvor mange for eksempel Man Utd-drakter som selges årlig, men mener å ha snappet opp en gang at Juventus solgte omtrent 500 000 drakter i sesongen. Kan det stemme? La oss anta at Man Utd vil selge nærmere én million drakter dersom Hulk kommer til klubben, og da har jeg tatt godt i. Videre kan vi anta at hver tiende Man Utd-drakt vil være en Hulk-drakt, altså selger Hulk 100 000 drakter med sitt navn bakpå. Klubben får kanskje halvparten av salgssummen, som er på omkring 700 kr. Altså 350 kr x 100 000 drakter = 35 000 000 kr/sesong. Vi kan altså anslå at Hulk alene vil tjene inn 35 millioner kr i draktsalg. 

  Her er det veldig mye “hvis”, “dersom” og usikre antagelser basert på ikke-eksisterende kilder. Kan det likevel være et realistisk tall, eller hva tror du, TKK? 

  •  Nå har jeg dessverre ingen konkrete tall å vise til, men draktsalg er en gullgruve. Jeg kan også garantere at topplagene i Premier League selger mer enn 500 000, og da spesielt Manchester United, Arsenal og Liverpool med kanskje de største supporterskarene.

   Jeg vet at det var flere aviser, deriblant seriøse The Guardian, som la ut artikler angående Torres’ overgang til Chelsea og hvorfor £50 millioner kunne forsvares. Pdd er det ingen spillere i Premier League som har solgt flere skjorter i tiden etter overgangen.

   La oss ta Ronaldo, for eksempel, da han gikk fra Manchester United til Real Madrid. Det tok seks måneder å nå én million draktsalgt i Madrid – altså byen/området. Hva totalen er for hele verden vet jeg ikke, men det er nok stygge tall.

   La oss gå tilbake til Torres’ prislapp og draktsalg. Hver skjorte koster £55,94. Det betyr at hele £50 millioner er tjent inn på 893,814 draktsalg – et antall jeg vil tro allerede er solgt.

 • Det er jo litt rart at i en alder av 25 bare har spilt 4 landskamper for Brasil!!! Jeg mener han absolutt ville lykkes i Premier League. Men er enig med deg at 60-70 mill euro ville vært litt drøy, mener 40-50 mill euro city absolutt burde punge ut for en sånn spiller

  • Om du ser navnene som har spilt på topp for Brasil de siste 7-8 årene så er det ikke så rart at Hulk er litt bak i køen.

   • I tillegg virker det som det er vanskelig for Brasilianere å etablere seg på landslaget all den tid de spiller i Portugal. En spiller som Mario Jardel – 166 mål på 169 kamper for Porto 1996 – 2000, samt 34 mål på 43 for Galatasaray 00/01-sesongen og 67 mål på 62 kamper (!) for Sporting Lisboa 2001- 2003 – fikk heller ikke mer enn 10 kamper for Brasils A-landslag, tross alt. Og det altså til tross for at han i den perioden han fikk kampene nok var Europas desidert mestscoredne spiss – og dermed også høyst sannsnynlig den mestscorende brasilianeren. Tallene taler tross alt for seg – og det er fortsatt like sinnsvake den dag i dag!