Bremser oljeaktiviteten ned? Ingen quick fix.

Norge er i en unik posisjon med oljeeventyret og klyngen rundt som skaper arbeidsplasser i mange regioner.

Vi er mer oljeavhengige enn vi tror slår professor Hilde Bjørnland fast i Dagens Næringsliv 5.september.

I de regionene som tjener på oljen flytter det stadig flere høyt utdannede mennesker, de tjener godt og boligprisene stiger til nye høyder. Vestlandet, Vest-Agder, Kongsberg-regionen og etter hvert deler av Nord-Norge får positive ringer i vannet.

Nye tall fra SSB viste at oljeinvesteringene blir rekordhøye i 2014, rundt 215 mrd kroner! Det er enda høyere enn i år, hvis prognosen slår til. Se tall her http://www.ssb.no/energi-og-industri/statistikker/oljeinv/kvartal/2013-09-05

Hva nå med utbyggingen av Lofoten og Vesterålen? Går konsekvensutredningen sin gang? Det er mulig, men jeg tror det blir en pause i utbyggingstakten, uansett hvem som vinner valget. Venstre er veldig sterk motstander, og Høyrefolk er delt på midten i dette spørsmålet i følge en ny undersøkelse. Frp er for åpning, mens Krf er  imot.

Dyrere arbeidere…

Vi glemmer ofte at lønninger på oljeplattform og tilknyttet leverandørbransje ligger skyhøyt over industrien på land. Samtidig smitter lønninger fra bransje til bransje. Det blir mer og mer krevende å overleve som vanlig eksportnæring. Enten det er hoteller og reiseliv, eller annen arbeidsintensiv eksport. Videre blir offentlige tjenester dyrere og dyrere gjennom lønnsveksten som følger frontfaget.

Det er altså et stort dilemma for politikerne at høy oljepris og ekstrem lønnsomhet skaper mange jobber og høye skatteinntekter ett sted, men bidrar til nedleggelse av normal industri i flere innlandsfylker. I hovedstaden er markedet stort og innovasjonen sterk, men for mange tilhører stab for “styring og kontroll”.

Jeg tror på fortsatt god økonomisk vekst i AS Norge, men frykter at de regionale forskjellene vil bli enda tydeligere.

Verktøy i distriktspolitikken

Fylkene på Innlandet; Hedmark og Oppland samt Østfold og Telemark sliter med færre private jobbskapere. Det er ikke enkelt å konkurrere uten drahjelp fra olje- og gass eller teknologimiljøer. Og ungdom flytter, og for få kommer tilbake!

Det er mulig å se på rammevilkår, skattesystemet og formuesskatt, lønnsdannelsen og verktøy for region- og næringsutvikling. Alle partier er på gang med samferdsel for neste stortingsperiode som vil bidra til større arbeidsmarkedsregioner. Vi vet at det blir vanskelig å prioritere fremover. Viktige velgergrupper vil ha mer til helse og omsorg. Ingen vil betale mer for tjenestene enn i dag.

Det store oljedilemma er at konkurranseevnen settes under hardt press i enkeltnæringer og noen regioner. Høyere lønninger vil i tillegg kreve høy effektivitet (produktivitet) fra ansatte. Da faller dessverre flere utenfor arbeidslivet som er tragisk for den det gjelder og sløsing av ressurser.

Ingen quick fix

Det er ingen enkel løsning på alt dette. I valgkamp er alt mulig. Etter 9.september vil hverdagen innhente selv den mest geniale retoriker.

Med min bakgrunn som finansrådgiver for Høyre tror jeg mest på de blå kreftene for å bygge nye løsninger for landet.

 • Dina Godø

  Å eg digge deg!! 🙂
  hahahah du e sykt morsom! <3
  Sitte å ser igjønnom videoan dine her på bloggen din å eg elske de haha 😀
  Men ja eg digge deg! 🙂 🙂 Måtte bare få sagt det 😀

 • Bra Tsahwe det dær klarer du jo godt 🙂

 • Kristian Frøysadal

  desverre vinner milan

 • Anonym

  Absolutt ikke, og synes de viste frem litt for mange av akkurat de svakhetene jeg skrev om i den kampen. Var en veldig frustrerende kamp å se – selv om det jo alltid er litt morro å se The Flying Donkeys ta poeng! 😀

 • Anonym

  Veldig enig i stort sett alt du skriver, men synes de fortsatt har en del å hente når de skal styre spillet (dette har vel også Mazzarri selv sagt). Så nesten hele Chievo-kampen forrige uke og deler av Fiorentina-kampen i helgen, og selv om det var prestasjoner langt under par under par sånn generelt så er det nokså tydelig at Napoli ikke alltid trives like godt med å måtte spille ut et etablert forsvar.

  Tror kanskje de kunne hatt godt av å ha en eller to offensive spillere med litt mer x-faktor (som f.eks. Milan jo har i Cassano og Ibra), for å vippe tighte oppgjør i din favør. Føler Napoli taper litt for mange av “drittkampene”, for å si det litt klønete. Men så langt i år har jo absolutt alle avgitt poeng i øst og vest, så det trenger kanskje ikke bety så mye..

 • Juventus vinner i år; den beste troppen i år: Buffon; Liech-Chiellini,Barzagli, De Ceglie; Krasic, Marchisio,Pirlo,Vidal,Elia; Matri…..Benk: Bonucci, Quag,Delpa, Pazienza, Estebagi, Pepe, Giaccherini, Iaquinta, Toni, osv 😀

 • Ja, sånn går det når Napoli roterer på mange spillere. De har vel litt for dårlig bredde slik Lars hevder i artikkelen over!

 • Marius Hjelseth

  Holder ikke med tap i Verona da gitt. 

 • Bra artikkel, men jeg lurer på om du tar litt feil i forhold til deres evne til å styre kamper. Jeg er riktig nok enig i at de er best til å kontre, men jeg synes også at Napoli er svært gode til å veksle på høy og lavt tempo. Gjennom samtlige kamper jeg så med Napoli i fjor vekslet de svært ofte på presshøyde og lange eller korte pasninger. Dette som et overasskende elelment som hele tiden tvinger motstander til å stadig moderer seg, og muligns føle seg underlegne da man ikke føler at man selv har kontroll. I mine øyne opptrer Mazzarris mannskap som et velsmurt kollektiv hvor spillerene hele hele tiden ser etter mulgiheter til å lure/lokke motstander opp i bannen for så å sette inn et høyt press med knallharde passninger direkt på fot, eller i bakrommet som måtte oppstå. Noen vil kanskje kalle dette kontringsfotball, men jeg mener det er et eksempel på en den type fotball som Arsenal spilte tidlig på 2000-tallet. Jeg tenker da på deres enve til å veksle tempo, selv med ballen i laget. Ja selv på hjemmebane fikk man se Henry utnytte bakrom fordi man klarte å trekke forsvarspillere ut av posisjon. Dette gjennom et svært klokt passingspill samtidig som det hele tiden gjøres en rekke helhjertede løp uten ball. Med andre ord kvalitet på ballbesittelsen, selv om man ikke nødvendigvis har ballen mest under hver kamp.

 • Veldig spennende med Napoli. Håper både Milan og Inter får en svak sesong. Det er et eller annet med Milano-klubbene jeg ikke liker…. Du skriver sykt bra !

 • herlig skrevet! viktig at også serie a får sin del av kaka i media:)