Fra null til hundre i oljepengebruk

Oljepenger flyr gjennom luften i årets valgkamp! Noen milliarder her og noen flere til andre gode formål.

Ingen veit hva de snakker om, men de er like skråsikre likevel.

La meg forsøke å oppklare litt.

Fra null til hundre i oljepengebruk…

Oljefondet som i dag heter Pensjonsfondet har steget i rekordfart siden 2002. Det er lov å bruke 4% av fondet, som er ansvarlig. Mer i dårlige tider, mindre i gode tider. Vi har sagt at det skal fases inn over tid.

Når det er valgkamp skjer det litt raskere. Finansdepartementet er sjefen over alle sjefer.

Figur: Revidert budsjett

H-regel 2001-

Dermed bruker sittende regjering mer enn dobbelt så mye penger enn Bondevik 2 gjorde i 2002. Se på hvor mye mer som benyttes i figuren (som er reelle 2013- mrd!).

Det er fornuftig med en krittstrek, men ingen kan med overlegg påstå at ett enkelt år er nødt til å være eksakt på nivå med fremlegget til rødgrønn regjering.

Økonomisk styring – høye lederlønninger 

Det er varslet ca 3 % bruk av fondet i 2014-budsjettet som underskudd. På mange måter er det farten på norsk økonomi, skatteinntekter og arbeidsinnvandring som bestemmer hvor mye det er fornuftig å benytte fremover. Samfunnsøkonomien er ingen eksakt vitenskap- og derfor er dette vanskelig.

Gjennom årene 2009-2010 har økt pengebruk med formål om å holde arbeidsledigheten lav gjennom en finanskrise fungert. Samtidig ser vi at offentlig pengebruk ikke har kommet ned igjen, og at lønninger i offentlig sektor har vokst betydelig. Ja, lederlønn i det offentlige har ligget foran privat næringsliv. Ledere i kommune-Norge har dratt seg opp 25% til 830.000 kr årlig.

På mange måter er hele offentlig tjenesteproduksjon blitt dyrere for innbyggerne, og vi har ikke endret på antallet kommuner, måten vi planlegger veier osv.

15 mrd kroner i skattekutt = enkelt

SSB har beregnet at med veksten i norsk økonomi, skatteinntekter og et høyere pensjonsfond vil det være handlingsrom for 15 milliarder i redusert skatt i fireårsperioden. Da ligger man godt innenfor handlingsregelen og fortsetter utgiftsveksten slik som statsbudsjettet i 2013. De har også lagt inn mer bruk av private leverandører i norsk økonomi, som kan sikre mer effektive løsninger.

Da kutter man ikke i byråkratiet, man kutter ikke i landbruksstøtten, Innovasjon Norge eller særordninger til “folket”. Sykelønn består, men det kommer sikkert tøffere krav til aktivitet tilknyttet unge på arbeidsavklaringspenger (midl. uføre).

Å Nave vil bli noe vanskeligere med en blåere regjering!

Ansvarligheten består?

Det er enkelt å slå fast at “handlingsregelen ligger fast” i disse tider. Utfordringen er at den er mer svevende og påvirkelig enn partilederne sier.

Jeg tviler ikke et sekund på Høyres standhaftighet når det gjelder orden i økonomien. Jeg tipper også at lysten til å styre landet fra regjeringskontorene er prioritert i Frp-ledelsen.

Vi skal heller ikke glemme at det første statsbudsjettet for 2014 er 90% rødgrønt uansett.

Det betyr at statsbudsjettet for 2015 blir den virkelige testen på borgerlig ansvarlighet.

Men først skal valgkampens siste fase med politiske visjoner og tekniske diskusjoner – på repeat – gjennomføres.

Blir det fortsatt full fart på AS Norge?

 • AP og Høyre later som om handlingsregelen for oljepengebruk er fasiten på ansvarlig økonomisk politikk, og at brudd på handlingsregelen er å gamble med norsk økonomi. Da slipper de å diskutere hvordan pengene er brukt, og skaper et inntrykk av at FrP er uansvarlig og bruker 100talls milliarder kroner ekstra i budsjettet. Tid for en virkelighetssjekk.

  Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2013 var innenfor handlingsregelen. Det er ikke derfor vi ønsker et nytt økonomisk ankerfeste. Problemet er at dagens handlingsregel har en rekke logiske brister. I følge handlingsregelen blir det inflasjon når vi bygger flere motorveier, men ikke dersom vi bygger oljeplattformer. Ifølge handlingsregelen blir det angivelig norsk inflasjon hvis Norad bygger vindmøller i Afrika, men ikke om de bygges av Statkraft i Norge fordi førstnevnte er budsjettpost mens sistnevnte er statlig selskap. Med handlingsregelens velsignelse låner Norge ut oljepenger til Danmark til 1% rente, mens norske veier lånefinansieres fra utlandet til 3,51 % rente. Stoltenberg ber norske kommuner låne 20 milliarder til oppussing av skolebygg (lånt via kommunalbanken fra utlandet), uten at det angivelig har press på norsk økonomi. Hadde vi bevilget ekstra penger til formålet via statsbudsjettet så ville det ifølge handlingsregelen vært inflasjonsdrivende.

  Bompenger er utenfor handlingsregelen, og bompenger er ikke med i skattedefinisjonen regjeringen brukte da de lovet at skattenivået fra 2004 skulle ligge fast. Pengene til bygging av bomveier lånes ofte fra Kommunalbanken som låner 96 % i utlandet. I virkelighetens verden får man det samme presset i norsk økonomi under byggefasen uavhengig av om man bruker bompenger eller egne oljepenger, fordi begge deler er kapital som hentes fra utlandet.

  Det er ikke akkurat små pengesummer som holdes utenfor handlingsregelen. Bare Petoros investeringer alene er på 25-30 milliarder kroner årlig. I revidert nasjonalbudsjett 2013 ble statlige og statseide foretak tilført egenkapital på nesten 20 mrd. kroner utenfor handlingsregelen. Samtidig skrøt finansminister Sigbjørn Johnsen av at regjeringen strammet inn.

  Målet med handlingsregelen var opprinnelig at oljepengene skulle brukes til å styrke vekstevnen i norsk økonomi gjennom investeringer i infrastruktur, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser. Stoltenberg-regjeringen har forlatt dette prinsippet. Vi ønsker en ny regel som definerer samfunnsøkonomiske lønnsomme investeringer i blant annet infrastruktur som formuesomplassering. Dette handler om trygg økonomisk styring av folks skattepenger.

 • Dere er så søte å se på! Lykke til!

 • <dere er så søte å se på!

 • dere danset fantastik i dag <3 Lykke til Videre <3

 • Dere danset fantastisk begge to <3 Lykke til videre <3

 • Anonym

  Overbevisende og flott gjennomført dans forrige lørdag. Gleder meg STORT til i morgen, Anders! Du og Elena er mitt favorittpar! Lykke til, stå på !

 • Anonym

  Flott og overbevisende gjennomføring forrige lørdag – gleder meg STORT til å se dere to i aksjon igjen. Heia Anders, du er min favoritt ! 

 • Sjokkerende at dette kom fra nettopp en Juventino. Italia har dessverre ingenting nytt å ta opp av hatten; De er like tomt som for 10 år siden. Utviklingen på det fotballmessige er like tørr som på den økonomiske siden. Dette har de fleste innsett, med unntak av noen få forutinntatte, revolusjonære Juventini.

  Det Italienske fotballforbundet (FIGC) har aldri tenkt langsiktig og utifra Abate’s siste uttalelser så høres det ikke ut som at det er noe nytt en ønsker å tilføre. Italiensk fotball er på vei ned i en bølgedal, men det er ingen som trives bedre i akkurat den posisjonen enn Italia – Vi svarer som i 2006…

 • jeg skjønner ikke hva du prøver å oppnå? Serie A er utrolig morsomt å se på, og alle lag har faktisk en sjanse der. Jeg ser ikke på La liga pga .. ja bare se på de som har vunnet siste 10 årene.

  bryr meg bare om morroa å se på fotball.
  sist men ikke minst.. Italia er i generasjonskifte etter 2004. Det siste gode året! Om ikke alt for mange år. 2-3 år? vil Italia pøse på med ferskt blod både i Italia og Europa!
  Forza

 • Anonym

  Krast å kalle han ubrukelig, han er jo kapabel til ganske geniale ting, men etter mitt syn er gutten fortsatt litt for ustabil (og ikke minst skadeutsatt) til å være en seriøs utfordrer til å bli capocannoniere.

 • Anonym

  Nei. Norge ligger uforholdsmessig høyt på FIFA-rankingen. På UEFA-koeffisient ligger vi på 25. plass, mellom Sverige og Slovakia, og under land som Kypros og Hviterussland. FIFA-rankingen kalkuleres basert på landslagets resultater i senere tid, UEFA-koeffisient på grunnlag av klubblags prestasjoner i Europacup-sammenheng – som jo kanskje er mer relevant akkurat her. Nuff said?

 • Anonym

  Hva har Norges ranking med saken å gjøre?

 • Anonym

  Pato er en opphauset ubrukelighet. Kan ikke skjønne at han står foran en spiller som Alberto Paloschi, hvorpå sistnevnte ble sendt på utlån! Nei, Pato er elendig. Rett og slett.

 • Så er det også sånn at Norge ligger høyere på rankingen enn både Frankrike, Russland, Ghana, Usa, Danmark etc. Nuff said

 • Anonym

  Rent subjektivt er jeg enig i at Serie A holder bedre sportslig nivå enn de tre du nevner der, men Bundesliga har høyere UEFA-koeffisient og med et par sesonger til med svake resultater i Europa kan både Ligue 1 og portugisisk eliteserie også gå forbi. Dette er fakta, uavhengig av hva du måtte føle om saken. 🙂

 • Erik Engløk

  det er fordi du er en inkompetent noob.

 • Erik Engløk

  What you know about Serie A hater? Bedre enn Bundesliga, bedre enn Ligue 1, bedre enn portogisisk, og sånn vil det alltid være!

 • haha, du er så sykt morsom…

 • Pato blir toppscorer i Serie A hvis han holder seg skadefri!

 • Fantastisk!

 • Anonym

  Serie A, ka d e da ? har bare hørt om La Liga å Premier League e 🙂