Alt

Rettigheter 101

Mange av dere har spørsmål omkring serier på Sumo og lurer på hvorfor det mangler sesonger eller episoder av akkurat den serien du hadde tenkt å se.

soa

Hvorfor har vi kun fem episoder av gangen? Hvorfor har vi for eksempel «Sons of Anarchy» sesong 6, men ikke sesong 5? Og hvorfor har vi hele sesong 1 av «Homeland», og kun noen episoder av sesong 2 og 3 (som jeg var inne på i dette blogginnlegget)? Det høres ulogisk ut, jeg vet. Vi liker heller ikke at episode 1 er borte når man nettopp har oppdaget en ny serie. Men dette er rettighetsrelatert, og noe vi må forholde oss til for å få lov til å vise innholdet vårt.

Velkommen til første (og kanskje også eneste) forelesning i serieinnkjøp og rettigheter.

Tidspunkt for når en distributør, som TV 2 Sumo, får rettigheter til serier og film deles inn i tre såkalte “vinduer”, Preview og TV-visning catch-up, DVD og TVOD og Streaming SVOD).

svod

Preview og TV-visning catch-up:
Opptil for ganske kort tid siden har tradisjonell TV vært det eneste, bortsett fra video og senere DVD, stedet for å se serier. Ja, om man ikke tar med ulovlig nedlastning i betraktningen. Dette har endret seg drastisk de siste 10 årene. Nå kan man streame, ta opp, se i senga, på bussen og på do. Ja, dette vet dere jo alt om. Poenget er at rettighetsstrukturene (hva som er tilgjengelig når) har endret seg sammen med hvordan man ser innhold. For å ta et eksempel, «Sons of Anarchy» som mange av dere har spurt etter i det siste. På Sumo kan vi vise episodene (fra sesong 6) en uke før de går på TV, deretter kan vi ha hver episode liggende i 5 uker (men dette er forskjellig avhengig av hvem vi har kjøpt serien fra), men kun 8 episoder tilgjengelig til enhver tid. Denne “liggetiden” til en serie kaller vi for catch-up.

DVD og TVOD:
Fordi TV-selskapene vil selge DVD’er av innholdet sitt har de et eget «vindu» for dette, da Sumo ikke får lov til å legge innholdet under vanlig abonnement, da rettighetsinnehaverne kun tillater betaling per serie/film i denne perioden som DVD og TVOD (transactional video on demand).

SVOD:
Det neste «vinduet» som Sumo har rettigheter til heter SVOD (Subscription video on demand, som betyr at det er en abonnementstjeneste. Sumo og Netflix er eksempler på slike tjenester). Det åpnes som regel en stund etter første TV visning, ofte cirka et år. Og i dette vinduet kan vi gjøre tilgjengelig sesong 5 av «Sons of Anarchy». Denne modellen er dog stadig i endring, og vi jobber hele tiden med å utvide catch up, slik at dere ikke trenger å tenke på at episoder forsvinner. Samt at vi stadig jobber med å få nyere innhold.

Lurer du på noe? Skriv gjerne spørsmålet ditt i kommentarfeltet.

kine_sign