Nytt håp for Jens

Joda, det er fortsatt fullt mulig for Jens Stoltenberg og de rødgrønne å vinne valget neste måned. Det er hovedkonklusjonen i dagens nokså oppsiktsvekkende meningsmåling her på TV2.  Tallene tenner nytt rødgrønt håp, og vil definitivt skape ny spenning og ny dynamikk i valgkampinnspurten.  I alle fall frem til neste måling.

Hedigvis. For det så ut til å bli kjedelig.

Uansett hvor ofte de rødgrønne lederne har gjentatt og gjentatt for seg selv og sine de siste månedene,  at det fortsatt er mulig å vinne valget, har jeg sittet med et bestemt inntrykk av at de egentlig hadde gitt opp.  At de for lengst hadde mistet troen på fire nye år. Og snittet på alle meningsmålinger fra årsskiftet og frem til nå, har da også gitt liten grunn til rødgrønn optimisme. Det borgerlige forspranget har vært stabilt og formidabelt.

Enkeltmålinger har rett nok tidvis vist en krympende avstand mellom blokkene også det siste halvåret.  Men snittallene har altså vært deprimerende stabile, sett med rødgrønne øyne. De har entydig pekt mot et formidabelt tap valgnatten 9. september.

Tallene fra TNS-Gallup i dag, er  klare: De rødgrønne tar innpå det borgerlige forspranget i en stort  jafs. De viser at Jens&Co faktisk ikke er så langt unna en tredje regjeringsperiode som både jeg, og kanskje innerst inne også statsministeren selv, trodde så sent som i går.

Spørsmålet er selvfølgelig om tallene fanger opp og viser en reell, ny bevegelse blant velgerne, og som eventuelt da også etterhvert bekreftes av andre meningsmålere?

Det kan godt være.  Men jeg er langt fra sikker.

Det jeg sliter mest med, er tallene for småpartiene. Nå er avstandenen mellom våre tall og de stabile snittallene gjennom året innenfor feilmarginene for samtlige partier, små og store. Men: Snittet for SV før dagens måling har stabilt og lenge ligget litt over og litt under sperregrensen. Vårt tall for SV i dag er 5.5.  Jeg ser ingen ting i valgkampen den siste måneden som skulle gi SV noe hopp godt over sperregrensen, selv om Audun Lysbakken har vært mer synlig enn andre partiledere gjennom sommeren.

Jeg har derfor vanskelig for å tro at SV plutselig, gjennom noen høyst uspennende og lite dramatiske sommeruker, plutselig har kommet i form igjen,  og gjort et hopp bort fra sperregrensen. Bakgrunnstallene viser nemlig også at SV’s lojalitet har gjort et byks opp til nærmere 60 prosent, et nivå de ikke har ligget på på måneder eller år.  Da er det lettere å tro på at sannheten fortsatt ligger nærmest de stabile snittallene.

KrF har i det til nå svært så stabilie snittet av målinger vært det største av småpartiene, ligget lengst unna sperregrensen, på over 5 pst i oppslutning. Jeg ser ingen grunn i det politiske ordskiftet gjennom sommeren til at KrF-velgerne i hopetall plutselig skal svikte Knut Arild Hareide nå.

Fortsatt tror jeg at SV og Venstre er de to småpartiene som mest sansynlig faller under sperregrensen, og at Sp og KrF er de to småpartiene som har størst mulighet til å komme seg over. Blir det utfallet, kan den borgerlige seieren bli langt større enn dagens tall gir bud om. 

Dagens tall viser at Høyre fortsatt holder godt stand. Erna Solberg s parti går tilbake, men ligger fortsatt over TNS-Gallups tall fra juni. Og på denne målingen er også Høyre fortsatt størst, selv om Ap haler innpå. Men tallene og bakgrunnstallene gir ingen indikasjoner pådårlig form eller sprekk for Erna og Høyre. Men de strever noe mer, og Ap tar noe innpå. Det  er langt fra dramatikk, hverken i Høyres nedgang, eller Aps fremgang.

Men det dagens tall fra Gallup viser, er at det avgjørende for hvem som styrer landet etter valget neste måned,  kanskje ikke først og fremst blir avgjort i kampen mellom Ap og Høyre, mellom Erna og Jens. Det avgjørende slaget er det kanskje heller småpartiene som utkjemper, i den  høydramatiske kampen  påliv og død de alle fire fortsatt fører mot sperregrensen.  Hverken Venstre, KrF, Senterpartiet eller SV kan føle seg trygge ennå. Hvilke parti som klarer å karre seg over,  og hvem som til slutt faller under, vil kanskje ikke bli klart før langt ut på valgnatten.

FrP er det vanskelig å mene så mye om. De ulike byråene har svært så ulike tall og nivåer på Siv Jensens parti. Men 14 pst på denne  målingen ligger sværtr så nær det stabile snittallet. Det er ingen tegn til at råtallene til Frp ser penere ut enn det de har gjort det siste året.