Barna våre er inaktive – vi må starte folkeaksjon

Dagens barn og unge er mindre aktive enn besteforeldrene og oldeforelderne sine, og risikerer å dø av inaktivitet, skriver professor Ulrik Wisløff ved NTNU.

Jeg synes det er veldig bra at Wisløff bidrar til å sette dette på dagsorden! (http://www.adressa.no/sport/Sprek/article1796196.ece)

Jeg ble så engasjert når jeg leste dette at jeg bare måtte skrive denne bloggen!

Det må en folkeaksjon til!  Initiert fra sentralt hold, ja. Men det hjelper nok ikke med folkeaksjon hvis ikke vi foreldre står samlet og setter grenser for bruk av data, TV, TV spill mv. Det vil nok ei heller hjelpe hvis ikke vi foreldre setter i gang tiltak som bidrar til å gi våre barn erfaring med egeninitiert bevegelse og glede! For selvfølgelig skal bevegelse være lystbetont: Men først må barna få erfaring med at bevegelse er gøy – det betyr litt press a la tannpuss (ref. Wisløffs innlegg). De må få erfare den bevegelsesgleden vi voksne hadde som barn når vi klatret i trær, eller flørtet med lommelykt og “sura” på varme høstkvelder…

Det var under ville snøballkriger og timer med sykling i bygda du og jeg, vi som er voksne i dag, la til rette for vår helse.

Jeg er skremt. Jeg kan ikke få sagt det nok. Jeg er mamma selv og over gjennomsnittet opptatt av fysisk aktivitet. Men det er utfordrende å få til «det optimale» likevel. Fordi «alle andre» får lov. Da må også mine få lov? Det hjelper ikke hvis barna mine har god fysisk helse hvis deres sosiale liv er ute å kjøre pga. en streng mamma, som ikke lar dem henge med på det «alle andre» gjør på skjermen?

Men jeg greier likevel ikke å komme fra dette faktum:  Hvis vi lar våre barn fortsette med den inaktive hverdagen (Det hjelper ikke at de trener en time i ny og ne, det er hverdagsaktiviteten som her belyses), så lar vi barna forringe sin helse som voksne! “Vi lar barna våre forringe sin fremtidige helse?” Det høres helt forferdelig ut.

Hvordan vil det bli for barna våre sin helse om 20-50 år når vi kjenner de utfordringer vår generasjon og generasjonene før oss har i dag med tanke på muskel- og skjelettplager, overvekt- og diabetes type 2,  hjerte- og karsykdom?

Jeg grubler og tenker så det knaker. Hva kan jeg  gjøre? For det må skje nå. I dag. Jeg kan ikke vente på helsemyndighetene. Det har ikke mine barn tid til.

Her er mine forslag:

  • Unngå mer enn to timer til sammen foran skjermer i løpet av en dag .
  • Ut å lek!
  • Finne andre sosiale aktiviteter enn å sitte/ligge!
  • Spørre på hvert foreldremøte hva skolen gjør for at barna skal få mer aktivitet.

Ha en riktig fin påske :-)!

Siri Marte