Trenger du sprettrumpe?

Fredag ble vi lovet sprettrumpe på 12 uker. Gid det var mulig.

Jeg leste bare forsiden på tabloidavisen, så jeg kan egentlig ikke uttale meg om innholdet. Men forsiden var mer enn nok. Det sto 12 uker.

Erfaringsbasert kunnskap er viktig. Men i bunnen av all veiledning må det ligge realisme og forskningsbasert kunnskap. Vi må ikke love urealistiske eller tilnærmet uoppnåelige resultater, det er demotiverende på sikt. Hvem gir ikke opp når rumpa fortsatt oppleves flat etter 12 uker med tabloidavisenes rumpeøvelser? Kun den mest motiverte vil hive seg på 12 nye uker. Jeg betviler også det smale fokuset; “sprettrumpe”. Jeg tillater meg likevel å dvele ved det.

Et løfte om sprettrumpe på 12 uker er dristig. Har du flat rumpe, bred, smal, asymmetrisk, nedoverrumpe, bortoverrumpe, hvilken-som-helst-rumpe, så er nok dette en rumpeform du har arvet samt formet gjennom livet ditt, og som du må leve med, hvis du ikke er forberedt på å legge ned et betydelig stykke arbeid. En liten rumpe kan bli en fyldig rumpe og en fyldig rumpe kan bli en liten rumpe ved at man enten øker eller reduserer muskelmasse og/eller fettmasse. Det kan man nok love over tid. Men at formen på rumpa di blir vesentlig forandret av et 12 ukers treningsprogram, det er tull for de fleste.

(Nå kommer det helt an på hva en definerer som sprettrumpe, selvfølgelig. Jeg definerer sprettrumpe som en synlig muskuløs oppover-rumpe.)

Å øke muskelmasse kan gi mer “sprett” i enden. Men muskelmasseøkningen hos en mosjonist med begrenset tid til trening, er ikke så stor at man kan garantere folk flest å vandre ned Karl Johan med splitter ny sprettrumpe om 12 uker.

”The butt-naked truth” er altså: Kun et mindretall vil evne å få sprettrumpe på 12 uker. Skal man opparbeide en form for sprettrumpe må de fleste, som begynner med et relativt flatt utgangspunkt, trene sessen i måneder og år for å få en tverrsnittsøkning i muskulaturen som bidrar til en estetisk endring i form av sprettrumpe.

Dessuten må sprettrumper vedlikeholdes. Trening er ferskvare.

Den utrente har stort potensiale for å oppleve endring som følge av trening raskt, så ikke gi opp hvis dette er noe du ønsker deg! Jeg vil ikke ta fra deg motet. Jeg vil bare ikke at du skal miste motet etter 12 uker, hvis du ikke skulle se noen endring. Med hardt arbeid over tid  kan en trimmet bakside opparbeides.

Selv om det ble mye snakk om bakender her, så hadde jeg ikke tenk at hovedbudskapet mitt skulle være at det krever arbeid å forme en sprettrumpe. Det som i utgangspunktet engasjerte meg, i tillegg til at vi stadig blir bomardert med hårete løfter, var det smale treningsfokuset. Hvorfor har vi behov for sprettrumper? Blir vi lykkeligere av slike?

Jeg ønsker meg sårt en ”fornøyd-med-meg-selv-trend” snart! En trend større enn den vi har i dag. Daglig tar mange direkte eller indirekte stilling til egen kropps utseende. Omgivelsene foreslår stadig at vi kan forbedre oss ved å modellere kroppene våre til å passe inn i en idealform. Daglig spilles det på vår selvfølelse og mange kjemper med tanker om at kroppen aldri blir bra nok. Og de som kjemper mest, sier det så godt: “Det er slitsomt”.

Jeg har døtre. De kan lese. Jeg vil de skal være fornøyde med kroppen sin, som den er.

La oss derfor bruke de neste 12 ukene på å trene på å bli glad i den rumpa vi har!

 Og la oss trene rumpa fordi vi har lyst til å bevege den sammen med resten av kroppen, fordi vi vil ta vare på helsa over tid og fordi bevegelse gjør oss godt fysisk og psykisk!

 

 • Kåre Skollerud

  Å få rumpa til å gå oppover er vel strengt tatt bare mulig på en måte: Å stå på hue med en rimelig slapp rompe. Rompa detter riktig nok nedover da også, men da er jo alt opp-ned, så det blir oppover like vel. Ikke en gang Ådne Sødnerål hadde rumpe som gikk oppover, men på den andre siden så var det kanskje ikke en sprettrumpe heller?

  Jeg har sønner, og de er ikke fornøyd med sin fars kropp, og jeg kan forstå dem 🙂 Vi må ikke gjøre det så farlig å ikke være helt fornøyde med kroppene våre. De er jo rare, alle sammen – i fryd og gammen (for å sitere Jan Erik Vold)

 • Ikke glem at Ancelotti skapte et meget bra, offensivt lag da han ankom Chelsea med stort sett samme spillere som under Mourinho. Første året vant vi Premier League og FA-cupen hvor vi scorte 103 mål i en og samme sesong i Premier League (rekord) og en målforskjell på +71. Roman fikk nok god underholdning i 09/10-sesongen.

 • Anonym

  a) Jeg hadde ikke kommentert hvis ikke bloggen din var å finne på tv2.no. Kanskje jeg bør rise TV 2.

  b) Jeg tror jeg vil høres utrolig sur og prompete ut nå, og jeg tar det kanskje litt langt og dypt, men jeg er bare en smule bekymret. Ikke ta dette personlig, du er sikkert ikke av den naive, Hollywood-oppslukte typen jeg dessverre kjenner svært godt til. Dette er jo jobben din, og det er en drømmejobb selv om den finner sted på et litt “trist” sted. Det er vel mer en skjennepreken til holdningene om Hollywood som nå blomstrer opp blant unge her til lands.

  Personlig liker jeg ikke uhøytidelig “glorifisering” av Hollywood. Vi har nok av hjernedøde tenåringer som gråter seg i søvn bare fordi de vil se Hollywood-skiltet med egne øyne og leve i overfladisk rus. Hollywood, dog både fristende og “perfekt”, er en ondartet svulst som spiser kun en type mennesker og driter på resten. At disse skjønnhetskonkurransene for barn for det meste holdes i sørstatene betyr ingenting. De, som mye annet i USA, er et direkte resultat av Hollywood-mentaliteten.

  Men jeg forstår uansett godt at du storkoser deg der borte, Ine, du er av den typen menneske Hollywood elsker. Det er ikke lett, heller ikke ønskelig for mange, å innse at noe eller noen som liker deg valgte å ta sjansen på å gjøre det på grunn av ditt ytre passer inni en viss ramme. Når noen liker deg vil man gjerne ta det svært personlig! (Snakker mest om bekjentskaper her. Naturligvis vil man på en eller annen måte prøve å gå etter de som er pene når man ser etter kjæreste).

  Jeg har selv vært der ofte og har bodd i California i litt over ett år til sammen de siste 6 årene. Det er både fascinerende og interessant å gå på gatene i LA, og det kribler i magen når jeg tenker på flere ulike steder i LA-området, men om jeg skulle få en lidenskap for byen og menneskene som bor der fast, ville jeg ha synes synd på meg selv. Jeg synes det er et sirkus med rikelig av underholdning, og det er greit nok å kose seg og skjemme seg ut iblant, men englenes by er også en verkebyll for alle i verden som ikke er gode nok for den. Men hvem gidder å bry seg om dem når man koser seg?

  Uansett, snart kommer vel både Toddlers and Tiaras og Honey Boo Boo på norsk TV. Som Mama kunne ha funnet på å si: Thats’s not beautimous.

  Helt greit hvis du ikke bryr deg om det jeg sier, alle skal få ha de interesser og lidenskaper de selv vil, jeg vil bare ikke at Hollywood skal bety alt for påvirkelige norske ungdommer, noe jeg selv har sett at det gjør, både i og utenfor familien, og da ble jeg bare trist.

  d) Jeg hadde foretrukket “Ine in New York”. Der har du i det minste hele verden på ett sted, selv om USA er USA.

  e) Dra til Little Saigon i Westminister, kjøp deg en milk tea boba, finn deg en søt hund og se på solnedgangen fra Huntington Dog Beach. Så tar du highway 1 langs stranda tilbake til LA.

  Dette ble nesten flaut langt. 

  Ha en fin dag, og gratulerer med drømmejobben!

  Jesssss.

 • Anonym

  Dette vil vi se i Norge. I say, LOVELY!! Hun er da skjønn da.

 • Herre min hatt!!! :-O For en uspiselig unge!!! Rett og slett motbydelig!! Veldig bra å ha god selvtillit og buuu til janteloven, meeen altså…..!?! Virker jo som at hun ikke har fått noe som helst oppdragelse.

 • Mulig det er populært – dog er det populært fordi folk elsker å hate programmet som vel er et after market produkt av disse missekåring seriene toddler and tiaras eller noe i den duren hvor Booboo først deltok.

  Det har 2.5 av 10 i karakter på den største filmrating siden hvor folket bestemmer. De eneste som ser slikt er fuXXed up husmødre, pedofile (midt i blinken for dem) og folk som lar seg underholde av galninger som burde vært sperret inne for all fremtid slik som de fleste av disse mødrene i denne type konsepter.

  Har sett noen episoder men jeg kan ikke se slikt merket jeg – ble bare sint på de voksne og syntes synd på barna som stort sett gråter og er lei seg når den store dagen er der.

  Makabert.

 • Iselin Åker

  Den luen som lå på bordet under sendingen i dag, hvor er den fra?

 • Anonym

  Ronaldinho MÅ komme seg inn på landslaget til VM. En grunn alene til å følge med,

 • Hassan

  Og da har Brasil allerede blitt vraket som vinnere av VM 2014.

 • Faktisk blant de mer udugelige kommentarene undertegnede har lest. Jo visst er Ronaldinho og Kaka dyktige fotballspillere som ihvertfall ville vært uvrakelige i Norge og Norden forøvrig (med tre topp 30 land på Fifa-rankingen), men begge har levert svakt de siste årene. Ronaldinho kan så smått forsvare en plass i troppen med sine prestasjoner i Brasil, mens Kaka knapt har spilt fotball de siste to årene og de gangene han har spilt har det blitt levert labert i brasiliansk standard. Verre med denne kommentaren er det at den ene spilleren som ble utelatt og har levert på et høyt nivå i to år sammenhengende, Ramires, blir nevnt kun i kommentarens første setning. Greit Halvorsen, mulig, du har sett mye fotball i Sør-Amerika, men det har tydeligvis skadet din evne til å se objektivt. Enkeltindivider alene har ikke vunnet VM siden 1998, og vil ikke gjøre det på en stund. Greit at du moderer deg på slutten, men det skinner igjennom at du helst vil ha de gamle traverne med. Er det riktig?

 • Hva med Coutinho?

 • Anonym

  At Hernanes nevnes i samme åndedrag som ordene ‘ung, rask og markeringsterk’ blir intet annet enn dumt.

  • hernanes er hverken ung(27år), rask el markeringssterk da han er en xavi type playmaker…men langt fra xavi kaliber..kommer nok til å sitte mye på benken

 • skjønner scolari greit da hverken ronaldinho(33år) el kaka(31år) er på det nivået man bør være i vm, neste år er de 34 og 32…kaka har vel ikke spilt fotball siden han dro fra milan og ronaldinho leker fotball i brasiliansk liga..i lucas har brasil en ny ronaldinho med sin ekstreme fart og dribleferdigheter og han spiller fast på psg, i oscar har de en ny kaka som spiller fast på chelsea…ronaldinho og kaka har vel heller ikke spilt mye på landslaget de siste 2 årene, så hvorfor skal de få sjansen i vm ?

 • Anonym

  Herlig! Generasjonsskifte i Brasil! Greit nok at Ronaldinho og Kaka har gledet mangt et fotballhjerte før, men med FM brillene på er det mange spennende spillere som kommer opp gjennom systemet i hjemlig liga! Bra at de får sjansen i prøve VM!

 • gozo

  Coutinho fortjener en plass på landslaget, no doubt

  • Anonym

   Istedet for hvem ?

   • Anonym

    Oscar eller Jadson. Har ikke sett så mye til Jadson, men når Coutinho har imponert såpass mye i Liverpool kan jeg ikke tenke meg at Jadson som spiller i den brasilianske ligaen er noe bedre.

 • InfamousBryn24

  Ramires trengs hvis de skal vinne midtbanekrigen! Europeiske spillere er blitt for tekniske til at brassene vinner på teknikken alene!