Bolle eller ikke bolle?

I dag kjøpte jeg meg, som vanlig, en kaffe i kiosken på vei til jobb. Jeg arbeider på Akutten, Hjerte-Lungesenteret ved St. Olavs Hospital. Det er der forskningsgruppen min holder til. Og der, midt i alt helse-, hjerte- og karsykdomsforebyggende arbeid, møter jeg hver eneste dag et valg: Bolle, eller ikke bolle?

Det har lenge vært opplest og vedtatt at Norge står overfor en fedmeepedemi. Ta en titt på tallene (Helsedirektoratet.no). De er mildt sagt sjokkerende og skremmende.

Helsedirektoratet lanserte i februar i år nye retningslinjer for å forebygge og behandle overvekt hos barn, unge og voksne. Den assisterende helsedirektøren Bjørn Guldvog konstaterte ved lanseringen at vi ikke er fysisk aktive nok i forhold til hva vi spiser. Uansett alle forståsegpåere, så taler det meste for at det er så enkelt: Vi tar inn mer energi enn vi bruker.

Overvektsepidemien fører til økt sykdom i befolkningen. Overvekt er en dominerende risikofaktor for et utall sykdommer hos barn så vel som voksne. Spesielt tenker jeg på type 2 diabetes, debutantene blir stadig yngre og flere. I tillegg kommer hjerte- og karsykdom. Jeg blir daglig overrasket over hvor mye usunn mat og inaktivitet har å si – til og med  akutt – på hjerte- og karsystemet vårt. Sammen med overvekt kommer muskel- og skjelettlidelser, for ikke å snakke om noen krefttyper.  Fysisk aktivitet, sammen med et sunt kosthold som består av grovt, grønt og magert, forebygger overvekt. Med fysisk aktivitet og et sunt kosthold kan du redusere overvekt.

Når du først har blitt overvektig er det krevende å gå ned i vekt.  Hvis du har vært overvektig er det i utfordrende å holde vekten nede etter vektreduksjon. Kroppen “husker” og ønsker seg tilbake til den gang da fettcellene var større. Derfor er forebygging og tidlig intervensjon foreslått som det viktigste av det viktige i kampen mot fedmeepedemien.

Og så til denne uskyldige  bollen…

Idet jeg skal betale for kaffen, spør den smilende jenta bak disken: “Vil du ha en hvetebolle til fem kroner på kjøpet”? Jeg kjenner at jeg trekker ned gardinen. Mitt gode morgenhumør tar en helomvending. Jeg greier så vidt å si “takk” bak mitt “NEI”!  

Jeg visste spørsmålet ville komme. Forebygging, sa du? Jeg knepper igjen. Det er ikke jentas feil. Hun er instruert til å spørre for å øke mersalget. Jeg klandrer kioskkjeden hun arbeider for. Kjedens mersalg kan for meg være en potensiell helserisiko. Hvis jeg svarer “ja” på det spørsmålet flere ganger i uken risikerer jeg å sakte, men sikkert gå opp i vekt. Finnes det ingen annen måte å tjene penger på, enn å bidra til folks uhelse? Det er godt med ei avis til kaffen også.

Er det bare en bolle? Ja, i utgangspunktet så er det det. Men det er ikke stor ubalanse mellom energiinntak og energiforbruk som skal til for at du går opp i vekt. Det skal ikke mye til for at en inaktiv person skal komme i energioverskudd. Helsedirektoratet viser at hvis energiinntaket overstiger det daglige energiforbruket med 20 kcal, vil dette kunne føre til at kroppsvekten øker med ett kilo i løpet av ett år. Det vil si, hvis du kjøper deg en bolle hver tiende dag og du egentlig ikke behøver energien som er i den, ja, så vil du gå opp ett kilo i løpet av et år. Minst. Spiser du en hvetebolle hver dag så vil du kunne legge på deg 15 kilo på ett år!

“Forebygging og tidlig intervensjon” pekes ut av Helsedirektoratet som den beste løsningen på overvekts- og fedmeproblematikken. Mange tar dette på alvor. Men store aktører i markedet gir rett og slett blaffen. La oss reise en bauta for den første kioskkjeden som er sitt ansvar bevisst.

 • Hels til min helt cesar!!!;-)) Fantastisk mann med hundene;-)) ser prøgrammene om igjen å om igjen;.)

 • Anonym

  Gleder meg til I morgen og showet I Bergen ! Cesar er bare helt topp

  http://bergenlive.no/konsertkalender/cesar-millan/

 • Elin Christin Bakke

  Truls <3

 • post

  Jeg styrer unna ikveld, siden jeg ikke liker å se redde hunder.  Selv foretrekker jeg å legge opp til at hunden skal lykkes i treningen i stedenfor å korrigere. Mestring, trygghet og selvtillit er utrolig viktig for hunder også. Det finnes andre metoder som gjør “rehabilitering” av “rødsonehunder” til en positiv opplevelse for hunden også.

  • Modesty Blaise

   Tror ikke du kan ha fulgt så godt med på Cesar’s show akkurat. Redde hunder er jo akkurat det han behandler.

  •  suns ikje de ser så redde ut eg 😛 d e jo ein uvante setting for de sikkert, men redde? nei 😛

  • Det var min berner som var i studio på fredag. Må bare få poengtere at INGEN av hundene hadde det vondt eller var redde. Fokuset var hele tiden hundene først og vi kunne avbryte når vi ville om vi så at hundene hadde det ubehagelig eller ble redde. Dette var en god opplevelse for både hund og eier.

 • Modesty Blaise

  Cesar Millan <3

 • Cesar Millan er ikke hundetrener, han driver ikke med hverdagslydighet, blir helt feil å sammenligne han med klikker trenere i Norge, han rehabiliterer hunder, som sliter med diverse plager, dette er hunder som andre trenere har gitt opp i mange tilfeller, og der de anbefaler avlivning,  Synes det er supert at det finnes folk som Cesar Millan som hjelper disse til ett langt og lykkelig liv.  

 • Hva slags rase er hunden Truls hadde i fanget?

 • Linnea Olsen

  http://www.youtube.com/watch?v=zHvPhFelym4 Les det som står under videoen. En som er flink med hunder ville ikke funnet på å gjøre noe slikt? Det finnes positive måter å få oppmerksomheten til en hund på, og ikke sparke dem. Les litt om f.eks klikkertrening. Det kan brukes til å komme over frykt, adferdsproblemer på en mye bedre måte enn straff. Hvor ofte roser CM hunder når de gjør det riktige? 

 • Fredrik

  Supert Lars!

 • Bra artikkel.

 • Neymar er og forblir oppskrytt, En god talent. Men så god blir han aldri, dessverre.

 • Anonym

  trur heller han hadde e dårlig dag og va kanskje litt vel makrell i magen, presentasjons angst

 • Brasilfan12

  Hva med, Kaka, Hernanes, Diego? playmaker på midtbanen?