Våren er kommet – det er løpetid

Mange har holdt løpingen ved like gjennom vinteren, men nå er det på tide å starte den spesifikke treningen. Slik går du frem for å få optimal effekt.
 
Hvor mye du har løpt i vinter avhenger av hvor du bor i landet, og om skiene har hatt første prioritet. For å ta den siste kategorien først, så har du gjennom skisesongen lagt et godt grunnlag for vårens løpeaktivitet. Dog må du huske på at beina trenger en tilvenningsperiode før du kan gjennomføre et fullt løpsprogram. “Motoren” er vesentlig bedre trent enn beina, for å si det enkelt. Nå må den spesifikke løpsmuskulaturen trenes opp så den kommer på høyde med motoren.
 
Noen tips:
* La ikke hver treningsdag de første tre ukene være løping, kombiner gjerne med sykling en av ukas treningsdager.
* Løp rolig, og vær konservativ med hensyn til lengde på turene.
* Løp på mykt underlag der det er mulig, og bruk joggesko med god støtdempende såle.
* Avslutt løpeturene med lette stigningsløp. 4-5 stykker a 70-90 meter, der du løper distansen i gradvis økende fart. Gå/jogg tilbake til utgangspunktet.
* Tøy leggmuskulaturen godt etter trening. Og utfør gjerne litt egenmassasje av leggene.
* Hvis du har gått mange langrenn/turrenn i vinter, anbefaler jeg at du tar en periode med aktiv hvile i tre uker før du kjører i gang løpingen for fullt.
 
For å være bedre forberedt til løpssesongen neste år, bør du passe på å holde leggmuskulaturen i “shape” ved regelmessig styrketrening gjennom skisesongen. Da i form av for eksempel tåhev, som kan gjøres hvor du enn befinner deg. Det er også lurt å løpe en gang i uka i skisesongen. Skibeina har godt av variasjon.
 
For deg som har løpt gjennom vinteren, kan du utnytte det tørre og fine underlaget – fjernt fra snø og is – til å intensivere treningen.

Trener du f.eks. fire ganger pr. uke, kan følgende være et fornuftig ukeprogram:
DAG 1:    Rolig løpetur, intensitet 1-2, i 45 min–1 time. Underveis legger du inn to raskere partier a 5 min i sone 3, for så å gå tilbake til den vanlige farten. Legg dragene inn når det passer midtveis i turen. Avslutt gjerne med 4-5 stigningsløp.
DAG 2:    En mer intens økt: a) Du varmer opp i 15 min, så b) 3–4 stigningsløp, så c) 5 min rolig jogg, d) Fartslek, der du løper f.eks. en “pyramide” = 1, 2, 3, 4, 4, 3, 2 og minutt i sone 3 høy/lav sone 4. Pausene kan være halvparten av løpstiden på dragene. Løper du 1 min raskt, etterfølges det av 30 sekunder gange/jogg osv. d) 15 min rolig nedjogging.
Det er “uendelig” med variasjonsmuligheter for den mer intense delen av økten. Du har kanskje ambisjoner om deltagelse i enkelte løp utøver våren/sommeren. Bruk den tiden du er inne i nå til å bygge en best mulig base. Da kan det være lurt å legge inn lengre intervaller i fase d). Som; 4 x 6min med 2 min pause, alt.: 3 x 10 min med 3 min pause, alt.: 1-5-1-5-1-5-1min med pause = 30 sek–2 min-30 sek osv.
DAG 3:    Du løper rolig i 15 min, så 15 min i raskere fart (midt i sone 3), 15 min rolig, så 10 min i raskere fart. Avslutt med 10 min rolig.
DAG 4:    En litt lengre tur, opp mot 1 1/2 time. Gjerne på stier i skogen. Er det kupert, så kan et alternativ være å gå skigange i motbakkene. Det gir fin trening. Alternativt tar du fram sykkelen og kjører en tur på 2-3 timer. Da trener du fettforbrenning og sparer beina.
 
Lykke til!
Hilsen Johan
 • Stå på vidre kjære, Atle 🙂 Heier på deg til du vinner hele greia!!!!

 • Stå på kjære, Atle:) 

 • Lykke til, Atle! 😀

 • Anonym

  Stemmer på deg Anna. Det gikk jo bra i går også.  Lykke til videre! :o)

 • Anonym

  Stemmer på deg Anna. Du gjorde en bra figur i går også. Lykke til videre! 🙂

 • Tore Berg

  Er så utrolig lei av Stoltenberg og hans tomme floskler. Hva med alle løftebruddene? Norge trenger en ny regjering enn denne tafatte gjengen!

 • Helgi Johannsson

  Tenk om det var en form for lov at hva politikere lover må utføres. Mislykkes de innenfor en tidsramme blir partiet straffet! Kanskje det hadde stoppet de fra å nedprioritere løfter etter valgseier! 🙂

 • Anonym

  Håper vi blir kvitt de rødgrønne ved neste valg. Sosialisme er ikke bra. Sv som Ap jobber med er jo et av de mest ødeleggende partiene som eksisterer i norsk politikk sammen med Sp.

 • Anonym

  TV2: Hvorfor så det ut som de satt i et romskip med flombelysning? Kaldt og upersonlig, og for min del distraherende.

 • Bernt Hansen

  Velgerne har 8.års erfaring med RødGrønn.
  Nå er det ingen ting som de kan gjøre som kan rette opp de åtte årene.
  Folkets dom er klar.
  Erna blir ny statsminister i en Blå regjering.

 • fornuften22

  Ap forsyner seg av SV.
  MDG forsyner seg av SV.
  Rødt kan muligens klare å hente noen fra SV.
  Misnøye kan føre til at SV taper mange velgere til den gruppen som ikke vil stemme.
  Når det gjelder såkalte miljøsaker er det nå tydelig at de grønne velgerne samler seg om MDG.
  Hvor langt det vil gå kan vi ikke vite ennå.
  Jeg tviler ennå på at MDG kommer over sperregrensen, men det er mulig hvis de kjemper hardt nok.
  SV kjempet hardt lenge, og vi ser resultatet nå.
  Det rødgrønne prosjektet går mot slutten.
  Og jeg regner med at Ap vil forsøke å ta velgere fra partnerene helt på slutten av valgkampen når det blir for seint for partnerene å reagere på det.
  Kanskje ved hjelp av folk i LO?

 • B. J. Røberg-Larsen

  Analysen deles langt på vei, men ikke fullt ut.

  Jeg er sikker på at det er riktig å bryte gjennom frontlinjen på et lovende sted. Men jeg er ikke sikker på at miljø/klima er det rette stedet.

  For å holde seg til militærstrategi: I boka “Kunsten å krige” gir Sun Tzu et råd som kan være nyttig også i politikken:

  Forsvar deg der du er svak, angrip der du er sterk.

  Miljø og klima er ikke noe hett tema i valgkampen, annet enn for en “engere krets”. Dvs at på overordnet nivå er ikke miljø og klima egnet til å flytte de store velgermassene.

  Men heller ikke innenfor den engere kretsen av velgere som foretar partivalg utfra miljø, er dette et sterkt felt for SV. SVs miljøpolitikk er jo kjent for disse velgerne. Og SVs miljøpolitikk er realitetsorientert. De av denne velgergruppen som opplever seg å stå på venstresida og i tillegg har en relaitetsorientert tilnærming til politikkområdet – de stemmer allerede SV.

  Altså er vekstpotensialet lite.

  Å konkurrere med Venstre om borgerlige realitetsorienterte miljøvelgere virker lite farbart – det er uhyre vanskelig å flytte velgere over blokkene i en hektisk valgkampinnspurt. Og å konkurrere med MDG om miljøvelgere som misliker realitetsorientert miljøpolitkk er heller ikke farbart.

  Blant de miljøvelgerne som ikke allerede stemmer SV er altså ikke SV noe sterkt alternativ.

  Da bør de heller ikke angripe der, utfra “Angrip der du er sterk”-tenkingen.

  Hva er så SVs styrke? Jo – styrken er de feltene som har fått ligge mer eller mindre brakk mens partiledelsen har kapprodd med Venstre og MDG i Lofoten:

  SVs styrke er jo at de IKKE er et en-saks miljøparti, men et parti med bredt engasjement innenfor en rekke politiske områder. Blant annet innenfor områder med betydelig sterkere mobiliseringspotensiale for SV enn det jeg som nevnt mener miljø og klima har akkurat nå.

  Privatisering av offentlige kjerneoppgaver, internasjonale spørsmål, arbeidsliv, sosialpolitikk og fordeling – alle disse områdene skriker jo nærmest etter at SV skal ha en tydelig røst.

  Men i stedet har SV i altfor lang tid valgt å rope i kor med Venstre og miljøorganisasjonene – så lenge at de er i ferd med å bli hese og helt glemmer at det bakrommet de har bidratt til å åpne for MDG i miljø- og klimapolitikken ikke er det eneste politikkområdet der SVs løsninger har appell hos en stor nok del av velgerne til å sikre SVs fortsatte eksistens i rikspolitikken.

  Det er min analyse.

 • venstresiden

  AP tapt stemmer til det sinnsyke partiet MDG? hahaha!

 • johnjohans1

  Kannibalisme på venstrefløyen.
  Rødt, SV og MDG kjemper om de samme velgerne.
  For landet er det ett fett…

  • fornuften22

   Jeg regner med at Ap vil forsøke å glefse til seg stemmer uansett hvor de skal hentes helt på slutten av valgkampen.
   Jeg utelukker likevel ikke at opposisjonen feiler mye i innspurten.
   Selvfølgelig er det skummelt for SV hvis de blir spist av Ap og hvis meningsmålingene er feil eller hvis Ap glefser til med full styrke noen dager før valget.
   Ap er fortsatt stort nok til å ha en stor organisasjon og hjelp fra folk i LO.
   Mitt tips er at Ap satser på et større Ap og et mindre SV og at det kjøret kommer snart.
   Og SV vil tape velgere til Rødt og til Ap og til MDG og kanskje til og med til Venstre og til hjemmesitterpartiet.
   Jeg tror at Ap vil satse på å bli størst mulig samme hvor de skal hente velgere, men at de må være forsiktige med sine utspill nå.

 • Peter Bering

  Har-Lem er et skademenneske i alt hun har foretatt seg.

 • Peter Bering

  Alt med Venstre og/eller Ap ville være en katastrofe for landet, et endelig farvel til Norge, og en endelig muslimsk seier i det som da raskt ville bli Noristan.

  I 8 år har en jevn strøm av oppegående nordmenn emigrert og en enda større strøm av fiendtlige zombier fra Muslimia både invadert og formert seg lokalt. Ap jager alt verdifullt og samler berme. Dette liker Norges perverst kommunistiske samfunnsakademikere.