Mørketiden er starten på den nye løpssesongen

Hva er sentralt i en oppbygningsperiode? Jo, å bygge grunnlag.

New York City Marathon er avslutningene på årets løpssesong, for de virkelig aktive og alle mosjonistene. En sesong ferdig, da begynner en ny. Men, unn deg en pause etter en lang periode med trening. Forutsatt at du har vært aktiv. For deg som ønsker å komme i gang er den gryende mørketiden en fin periode å starte opp, slik at du er i god form når småfuglene kvitrer igjen.

En av de mest kjente trenerne på kloden sa det klokt for en tid siden – spissing av form kan du glemme hvis du ikke har bygget en solid base. Uansett om du er nybegynner eller skal perse i en av de kommende konkurransene er det de samme mekanismene som virker. Da jeg, i mange år, trente pasienter ved Modum Bad Nervesanatorium, brukte jeg eksakt samme filosofi som når jeg trente verdensstjerner som Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Det var snakk om en parallellforskyvning. Sentralt nå bør være:

 • Fornuftig progresjon. Sett deg et mål om at du skal kunne øke treningen noe fra oppstart i høst. Sentralt er å bevare en kontinuitet. Derfor er det bedre ”å ha litt å gå på”.
 • Fornuftig periodisering. Etter å ha holdt et godt nivå i 2-3 uker, bør du ta en uke med noe mindre belastning.
 • Forståelse for effekten av trening, som er summen av aktivitet og hvile. Trener du mer enn du kan fordøye, vil framgangen stoppe opp. Husk at du skal fungere på flere arenaer.
 • Rolig trening som base. Løp/gå med en intensitet på ”pratefart”. Det vil si at du ikke trener hardere enn at du kan prate rimelig normalt med en eventuell treningspartner.
 • Fordelingen av rolig og mer intens trening. En gang pr. uke bør du øke intensiteten noe. I denne fasen anbefaler jeg noe lengre ”drag” med kortere pause. Som for eksempel en pyramide 1-2-3-4-3-2-1min med hardere intensitet. Pause er rolig gange/jogg med en varighet lik halvparten av den mer intense perioden. 1 min hardere, følges av 30 sekund rolig, 2 min hardere, så 1min gange/jogg osv. Dragene skal gjennomføres slik at farten er minst like god på det siste som det første.
 • Variasjon. Du blir ikke nødvendigvis bedre til å løpe ved bare å løpe. Jeg har stor tro på variasjon, av flere grunner. Mentalt, det er godt å renske hodet ved å endre aktivitet. Du bruker flere muskelgrupper. Redusert skaderisiko. Du kan sykle terrengsykkel, spinning, og når snøen kommer er skiene å anbefale. Mange av våre beste løpere gjennom historien har brukt skiene flittig om vinteren.
 • Styrketrening. Styrk legger (tå – hev), buk, hofteleddsbøyere, rygg og overkropp.

Mange trener etter prinsippet ”no pain, no gain”. Det er ikke om å gjøre å trene hardest mulig hver dag, du skal ofte oppleve det slik når du fullfører økten at du kunne gjort litt mer.

Lykke til!

Hilsen Johan

 • lykke til 😛 blir sikkert drit kult! 😀

 • Gratulerer med flott blogg, og lykke til med treningen fremover 🙂
  Gleder meg til å se resultatet!

 • Anonym

  You already do great, Anders! Feet in “third position”  –  well done!  Elena should be proud of you 😉 Oh and you are so lucky to have her as a trainer and partner, she’s amazing! I’ll support your couple! Greetings and all the best wishes from Moscow! LYKKE TIL & УДАЧИ! 🙂
  =Maria, a dancer from Russia (Junior, C class)=

 • Lykke til med dansen jeg venter spent på å få se resultatet. Kos deg!

 • Hei!
  Håper dere vinner og dere må gå skikkelig banas!

 • Anonym

  Heia Stella! Gå bananas så dere imponerer dommerene, spessielt Thor Fløysvik…

 • Anonym

  dere vinner:)
  Klem Anette 112år fra gjøvik

 • Dere vinner! Dere er jo de beste! 🙂 <3.
  Klem fra Vendela 11år (til lørdag 12år).
  PS: Gå skikkerlig bananas så dere imponerer dommerne, spesielt Thor Fløysvik.

 • Anonym

  hei hva er din største hemmelighet?

 • Anonym

  Hei Stella! =)
  synes du at du er en bedre danser enn din partner???
  mvh Elin Emilie og Nora Elise
  ps STOOR FAN!!! <3

 • Anna Brandal

  heiiiia Stella!!! 🙂

 • Anonym

  Hei Stella!
  jeg lurer på om at det er vanskelig å lære seg en dans på en uke?
  hilsen Nora Elise 11 år

 • hei jeg elsker å danse men hvordan blir jeg så flink som deg?

 • hei jeg elsker å danse men hvordan blir jeg så flink som deg?

 • Hei Stella!
  Jeg elsker å danse men hvordan blir jeg så flink som deg?
  Hilsen Karoline 11år fra Bergen.

 • Anonym

  til stella
  hva er favoritt dyret ditt? mitt er katt
  hei stella!!!     MVH  stor fan Christine 10år
  fre mandal/holum

 • Anonym

  Jeg har alltid stemt på deg !

 • Anonym

  Til Stella . Jeg er 10 år og har alltid likt deg !
  Og er fra oslo.
  Men jeg har et spørsmål jeg vil du skal svare på:
  Hva liker du best å ha på deg ?
  Jeg liker best tunica.
  Jeg stemmer på deg alltid .
  Klem 🙂

 • Anonym

  Jeg elsker Haba Haba jeg synger den hjemme å når jeg kjeder meg!!

 • Anonym

  hei stella.
  hva er din favorittfarge?
   MVH christine 10 år fra mandal

 • Anonym

  Du er IKKE favoritt og heller ingen vinner. Du burder røket ut som første par. Håper du ryker ut snart.

 • Anonym

  Asmund er flik, men du Stella er ikke noe å skryte av. Håper du ryker ut på Lørdag.

 • hva liker du best med asmund?

 • hva er det pinligste du noen gang har gjort?
  martine 15 år

 • Anonym

  hvem og hvorfor er dit idol?Gjertrud 11 år

 • Anonym

  hva var det så fikk deg til å bygene å synge?Rebekka 6 år

 • Anonym

  hvorfor sa du ja til å bli med på skal vi danse? Johannes 7 år

 • Anonym

  kan du danse HipHop og kan du vise ? -Maren Margot 58 år

 • hva er det beste dansetrinnet ditt, og kan du vise det?

 • Anonym

  Habari?
  Hvis jeg hadde vært dommer så hadde jeg tatt opp 10erne for de andre dommerne!!!!!!
  Mamma lurer på om du får kjolene som du danser med.

 • Vegard Ritland

  det så godt ut 🙂 til neste gang burde du vurdere å synge sangen “cut” av plumb. utrolig fin sang, og den passer deg perfekt.

 • Anonym

  Kjempebra innlegg 🙂
  Kakemonster er lett å bli hehe 🙂
  Du er flink til å blogge 🙂
  Lykke til Neste fredag! Heier sikkelig på deg!

 • Anonym

  PS:Har laget meg Brownis skal jeg sende nedover hehe ? 🙂 =)

 • Anonym

  martin andresen river hele klubben i fillebiter,han står og prater om en 4 plass i TPL så er plassen hans lixom redda.han har ikke oppnådd n dritt uten om cupgull 2008.det eneste han tenker på er å redde seg skjøl ikke klubben,for den er snart totalvrak.Mannen er jo helt inkompetent i trenerfaget,INGEN av de talentene som er i klubben nå er hans fortjeneste,Fellah,Singh,mos,strandberg,moa.osv,disse spillerne har hele tida hatt det lille ekstra,de ville blitt akuratt like gode vis ikke bedre med en annen trener. Hvor peker pila NÅ,hjelper ikke prøve å lære gutta å spille ballbesittende når han aldri som spller greide det skjøl han er vel den i TPL historien med flest gule og røde kort. han var ikke akuratt noen solskjær el rekdal.HOLD DEG TIL SKEIDAR DU MARTIN….ENGA LEKER IKKE BUTIKK

  • Ziggy

   Det ligger et dybdeintervju med Martin Andresen på vif-fotball.no. Før du uttaler deg om noe du ikke har greie på, så anbefaler jeg deg å se på dette intervjuet.

 • Anonym

  så halve intervjuet og det holdt mer en nok,fikk ikke vite en dritt jeg ikke visste fra før,du som ikke har greie på en dritt.vis man sitter og ser på 1times langt intervju med den fyren så er du bare fjern, få`n vekk

 • Etter Pique sin elendige sesong vil jeg påstå at det hadde vært mer riktig å skrive om Sergio Ramos istedenfor, som har vært utmerket. 

  • Spesielt i straffekonken mot Bayern var Ramos “Utmerket”! 🙂

  • Hei Marius,

   Enig i dine betraktninger rundt sesongen til Pique, og at for Ramos kan bli meget dominerende. Jeg legger dog til grunn toppnivået jeg vet Pique har inne, og at det fort er på plass igjen i landslagsdrakten.

  • Helt enig, Ramos er en av verdens mest komplette forsvarspillere, ettersom han kan bekle flere posisjoner, er en god bidragsyter offensivt og en fantastisk godt forsvarspiller (til tross for at han har en vane med å få mange kort)

 •  Papadopoulos er på plass i mitt lag! Billig var’n og! 😀

  • Anonym

   Hellas kommer til å slippe inn en del mål. Ikke rart han er billig, du får ikke mye igjen for han

  • Tok du den riktige av de? 😉

 • Lol

 • Anonym

  Hehe, trodde Tv2 hadde begynt sin egen komispalte når jeg så overskriften.
  Når man liksom skal bedømme de beste midtstopperne i EM, da er Carew INGEN målestokk… 

  • Hei,

   Jeg er helt enig, Carew er ikke “standarden” man skal måle etter. Eksempelet er mer en illustrasjon / spark til det norske folk / media, som har lett for å hause opp egne spillere, og ikke evner / vil se at andre spillere kan være meget gode. I tilfelle Mathijsen er det en typisk god internasjonal stopper man aldri hører noe særlig om i Norge. Men mannen har spilt 80 landskamper, fast i bundesliga en årrekke. En slik stopper, og det finnes flere som er bedre, klare enkelt å “kle av” en spiller som man har lett for å hause opp.

 • Gøy å lese betraktninger om “mindre” kjente spillere. Også stor fan av Papadopoulos og Mathijsen. Følger deg på Pique. Ramos har kommet seg mer til sin rett når han spilles mer riktig som nå, men Pique sitt toppnivå er det få som matcher. 

 • Etter en kamp savner eg Hummels her, Imponerte til de grader mot Portugal og har spilt godt i to år for regjerende og årets seriemester av Bundesliga. Følte veldig at eg satt å så Pique spille, men med mer rå kraft i duellene. Tror han vil ta steget opp å vise seg som en ny spiller av ypperste klasse i bakre led for Tyskland, ettersom han bare er rundt 22 år.

  • Hei,

   Hummels var formidabel, og det kommer noen ord om han. Ja, han har også spilt meget godt for klubblag, men for ikke lenge siden så det ut som han skulle stå bak Mertesacker i køen til plass i 11`eren. Heldigvis startet han, og viste seg frem på en fatntastisk måte. Jeg føler Hummels er på vei til å ta opp arven etter de virkelig store som Jurgen Kohler, Thomas Berthold, Guido Buchwald m.fl. Men det gjenstår selvfølgelig mange landskamper og endel trofeer før han er helt der 🙂

 • you can make it, Ben!

 • you can make it, Ben!

 • Aah, elsker deg, Linni!! 

  Hvor redigerte du videon? <3
  Love <3

 • hvor er TAKK FOR AT DERE STEMTE PÅ OSS-videoen dere lovte oss da?

 • TVS

  Takk gijen Jensen.Er det ikke en lokal liga du kunne spilt i da,for å holde formen vedlike og spille for Stjernen når du lander i Norge for godt igjen?

 • Anonym

  Håndball er hands

 • Anonym

  uff…. passer best at du holder deg på kjøkkenet før du gjør mer ugang

 • Dessverre må dette være noe av det dummeste jeg har hørt, seriøst, noe av det dummeste. “håndball har den tøffeste fysikken fordi alle må løpe i angrep og forsvar, og de blir taklet når de er i angrep” altså, først burde vi gå over ordet “takling”. Det dere kaller taklinger er det fotball kaller “duell i boksen” dere holder og drar i hverandre. Oi, kjempeslitsomt. i fotball er en takling når man spurter og hopper ned, knottene først og treffer vanligsvis ballen så spilleren, selv om det finnes bedre og dårligere taklinger enn det. ja vi har leggbeskyttere, men herregud, hvor ofte brekker noen beinet etter en takling i håndball??? skader for dere får fotball også, eneste stedet dere er mer belastet er knærne. Fotball har det like tøft for blant annet anklene.Det at håndball er sporten som trengs best fysikk for å bli god i er også latterlig, ja dere løper opp og ned i 5 minutter, deretter sitter på benken i 5 minutter. Kampen varer 2×30, ikke 2×45, fotball har maks 3 bytter, som betyr at minst 8 av de 11 spillerene som starter, må spille i disse 90 minuttene. kan ærlig si at jeg ikke leste hele artikelen, for da hadde jeg mensa. Takk for meg.

 • brt67

  1. Sammenlikningen er meningsløs. Å basere hva som er “verdens tøffeste ballidrett” på hvor mye kroppskontakt sporten innebærer og hvor mye “svette, blod og klister” som flyter på banen, blir en vurdering på helt feil premisser. Vurderingskriteriet må åpenbart være hvor tøft det er å nå opp på toppnivå i sporten, og på dette punktet faller håndball tvers igjennom, på den simple bakgrunn av at det er en ørliten sport som majoriteten av verdens befolkning knapt har hørt om. Om du spør en tilfeldig person i verden hva håndball er, er sannsynligheten stor for at vedkommende tror du snakker om “hands” i fotball. Det er latterlig innlysende at en sport som bedrives av hele verden, som har enorm popularitet i media og som det er en hver unggutts drøm om å bli proff i, har et høyere toppnivå og dermed må anses som tøffere enn en bitteliten idrett som praktiseres i enkelte områder i Europa. Og dersom rugby avfeies som følge av at idretten er relativt lite utbredt i Norge, var det kanskje ingen strålende idé å kalle blogginnlegget “VERDENS tøffeste ballidrett”.

  2. Utstyr og beskyttelse er ingen hindring for at idretten er tøff. Amerikansk fotball medfører ekstreme sammenstøt, kollisjoner og påfølgende skader. Det kan faktisk hevdes at utsyret gir en “falsk beskyttelse” som gjør at utøverne tar enda større risiko og at sjansen for skader dermed ikke reduseres i alt for stor grad. Se dessuten pkt 1: prestisje, berømmelse og økonomisk gevinst i amerikansk fotball på toppnivå er av kollosal dimensjoner sammenliknet med håndball, hvilket innebærer at utøverne må trene hardere, ta større risiko og ofre mer for å nå toppnivå. Det er ingen tvil om at håndball er en tøff, fysisk krevende og spennende idrett, men tittelen “Verdens tøffeste ballidrett” faller på sin egen urimelighet også på dette punktet.

  3. Håndball er helt klart en fysisk tøff idrett, og håndballspillere på toppnivå er utvilsomt i god fysisk form (de er jo tross alt toppidrettsutøvere) Sammenliknet med andre idretter, når de imidlertid etter min mening ikke opp på dette punktet heller. For det første er også denne diskusjonen av mindre praktisk betydning, da fysikken gjenspeiler idrettens krav og det er vanskelig å vekte fysiske egenskaper opp mot hverandre. En sentral midtbanespiller i fotball har feks bedre utholdenhet enn en håndballspiller, mens de fleste håndballspillere trolig scorer høyere på overkroppsstyrke. ESPN prøvde å gjøre dette i en undersøkelse fra 2012, basert nesten utelukkende på fysiske egenskaper: http://sports.espn.go.com/espn/page2/sportSkills
  Av ballidrettene finner vi amerikansk fotball på tredje plass, basket på fjerde og fotball/soccer på 10. Håndball? 26. plass, rett bak freestyleski og fekting.

  4. Hvor godt trent er egentlig en håndballspiller? Ja, mange av dem er raske, men sammenlikner du 60- eller 100-metertidene til en håndballspiller med en fotballving eller en running back i NFL, er resultatet nedslående.

  De er også relativt sterke, men også her skuffer den gjennomsnittlige håndballspiller sett opp mot amerikanske fotballspillere, rugbykjemper eller til og med basketspillere. (som nevnt gir det liten mening å sammenlikne konkrete resultater, men som illustrasjon: Kristian Kjelling tar (visstnok) 135 kg i benkpress, mens de fleste NFL-backer ligger opp mot 200-tallet)

  Håndball stiller ikke ekstreme krav til utholdenhet, pga banens korte lengde, moderat intensitet og mange bytter. På dette punktet må nok håndballspillere se seg slått av fotballspillere (kanskje også innebandy, mens de sannsynligvis har overtaket på NFL og NBA-proffer.

  Høyde og vekt er heller ingen god indikator på fysisk form. Riktig nok er de fleste håndballproffer relativt muskuløse og mange veier 90 kg eller mer. Det er derimot ingen tvil om at fettprosenten blant håndballspillere er relativt høy sammenliknet med andre atleter. Svært “rippede” utøvere (lav fett%, markerte muskler) er sjeldent i håndball, i motsetning til i rugby og basket. Her vil utøverne ofte (i likhet med sprintere og de raske NFL-utøverne) ha stor muskulatur ifht fett og dermed en bedre relativstyrke.

  Som eksempel, kan vi se et bilde av Kristian Kjelling (som langt i fra er den håndballspilleren med høyest fettprosent):
  _FEK2404s.jpg
  http://www.freewebs.com/kjellingsiden/_FEK2404s.jpg

  , opp mot eksempelvis wide receiver Michael Garvin på Cardinals:
  http://media-cache-ec6.pinterest.com/upload/45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg
  45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg

  Eller hva med rugby?

  http://images.watoday.com.au/2009/03/26/434434/article-cousins-420×0.jpgarticle-cousins-420×0.jpg

  Kom gjerne med liknende fysikker fra håndballverden. Husk at dette ikke automatisk betyr at håndball er mindre tøff sport enn andre, men det illustrerer de fysiske kravene. Som nevnt innledningsvis er håndball klart en tøff og krevende sport, men “verdens tøffeste” er i beste fall svært naivt å hevde.

  • Anonym

   undersøkelsen til espn viser jo at de ikke har satt seg inn i noe i det hele tatt…de gir håndball 3, 40 på styrke?

   • Anonym

    kan nevne at håndballspillere har flere bestetider enn fotballspiller på 40 metertesten på olympiatoppen….

    • brt67

     Olympiatoppen reflekterer ikke VERDENS beste utøvere. Verdens beste håndballspillere er ikke raskere enn verdens beste fotballspillere. Mikkel Hansen slår neppe Cristiano Ronaldo eller Theo Walcott i en sprint. Angående ESPN-undersøkelsen, så er den kanskje ikke 100 % nøyaktig, men den gir nok en god pekepinn. Hånball er ikke blant de sportene der det kreves mest styrke, noe som sikkert kommer overraskende på mange nordmenn som ikke har innsikt i kravene til utøvere i idretter med mer prestisje og konkurransenivå, som feks amerikansk fotball og basket.

 • Anonym

  Latterlig analyse. Skulle likt og sett en håndballspiller bli taklet med to strake bein og knottene først. De største idrettstalentene går aldri til håndball, men til fotball, tennis, basket (altså skikkelige idretter for ekte menn). Det er noe udefinerbart feminint med håndball for menn, som er med på å avgrense populariteten internasjonalt.

  • latterlig svar! Hvor ofte blir noen taklet med to strake bein???? Enig i at håndball har en viss feminin side ved seg, men da kommer du ikke med sosse pappagutte idretten tennis som eksempel….

  • Anonym

   gå på en håndballtrening og si du vil spille strek en time..hvis du overlever all julingen du får der..skal jeg spandere en øl på deg..for du aner ikke hva du snakker om

 • Dette var tynn suppe, Randi. Utrolig mye usakeligheter tatt med i vurderingen din, og viktige elementer utelatt.

 • Flott, Randi. Stå på!

 • Anonym

  Og rugby er ikke voldelig?

 • Bli med på bedriftsfotball… Det er den hardeste idretten… Folk med dårlig kondis med like dårlige taklingsferdigheter.. Definisjons sak… ‘
  Hvorfor skal håndball hevdes hele tiden? Er dere dårlig utrustet`? Mannehåndball er uansett mer interesant enn pikeball…

 • Anonym

  Det går ikke ann å sammenligne disse idrettene. Alle har sine egne styrker og taktiske spilleregler. Hadde et lag fra hver idrett møtt hverandre, hadde de som hadde hjemmebane feid banen med den andre motstanderen. Når det er sagt, snakker vi om proffeliten i NFL er nok disse de beste atletene. De har rå styrke, fart, teknikk og et killer innstink du ikke finner i noen andre idretter, dog også de verste skadene innen idrett. Bare fordi de bruker beskyttelse så skal de ikke telles med, blir for dumt. Sporten er jo så rask at uten hadde de sittet i rullestol alle mann.

 • Anonym

  Spill 90 minutter mot en motstander som Jaap Stam, så skal vi se hvilken sport som er tøffest

  • Anonym

   la oss sette deg på strek i håndball,hvor du får juling i 6o min konstant..så vil du se at enn 8-10 dueller iløpet at 90 min med jaap stam blir barnemat

 • Anonym

  Da RBK var på topp,spilte cham.league osv.Ble de med i ett prosjekt på olympia toppen.Med både håndball,fotball og basket..Etter å ha tatt oksygentest,løpetest osv.Sier de på olympiatoppen at RBK er de som er dårligst trent,Nils Arne Eggen blir forbannet og tar med seg gutta og går.For han trenger ikke høre på sånt…

 • Anonym

  Randi Gustad er den mest pr-kåte personen jeg vet om! Etter hun sluttet på landslaget har hun kommet med den ene utspillet etter det andre for å komme på tv eller i avisen! Linselus…

 • noleftwing

  Det som hvertfall er sikkert er at Fotball er den minst ærlige av alle ballidretter. I hvilken annen idrett drives det med systematisk forsøk på filming på en slik skala, som supporterne på toppen av alt applauderer?
  Noe slikt ville vært helt tabu på håndball banen, og du ville kjapt bli stempla som ei pingle.

 • Anonym

  Skal dette være en spøk?

 • Anonym

  Hvorfor drar dere inn fotball i denne diskusjonen? Fotball er jo ikke akkurat en veldig fysisk idrett? Er det et mindreverdighetskompleks jeg aner? Håndball ER en tøff sport. Har du ikke fysikken, har du ingenting på banen å gjøre. Til dere som roper “amerikansk fotball er tøffestetøffestfordijegikkelikerhåndball”… Selvfølgelig er det en fysisk sport, men å sammenligne det med håndball er.. hm, søtt!

  • Tidenes mest provoserende innlegg, ærlig talt: er du dum eller lever du virkelig i den fantasi at håndball er verdens tøffeste idrett?

   Amerikansk fotball er i en egen liga for tøffhet. Med en gang en spiller har ballen følger det med en risiko for å ende opp som en grønnsak pga. de enorme påkjenningene man kan få av en takling. Du er ikke supermann med en gang du får på deg beskyttelsen.

   Forresten, uten fysikk er det ikke vits å prøve seg på ballidrett i det hele tatt.

 • Var nok litt tullete å utelukke rugby her, til tross for at du sa at det var unntaket. Ser at mange her vil ha Amerikansk fotball som ett alternativ, jeg har selv spilt amerikansk fotball i canada (ja jeg ser ironien) og det var ett helsikes adrenalinrush hver gang. Allikevel føler jeg at amerikansk fotball har for forskjellige krav til hver spiller til å kunne hevde seg her. Fotball er ikke en fysisk idrett og det må noen bare innse så det er helt utelukka, volleyball fyller jo ingen andre krav enn at det brukes en ball, men da kan jo baseball også vurderes. Så da står vi igjen med håndball og basketball, også blir det for dumt å ikke ta med rugby helt inn. Du ser fler tøffe taklinger i håndball enn basket, men de blir jo ofte også avblåst, type 9 meterkast, noe som gjør at det er ulovlig og da er vi inne på taktiske vurderinger, så jeg føler at håndball og basket er ganske likt stilt, med en liten fordel håndball, men det er fortsatt ett stykke opp til rugby, som nok går ganske klart ut av din kåring her!

 • Anonym

  Velgerne kan ikke miste troen på at det er velgerne som avgjør valget.
  En ny regjering skal dannes etter valget på grunnlag av valgresultatet.
  Dette kan det ikke være noen tvil om.
  Usikkerhet om valgutfallet er ikke rot, for det er en normal situasjon i et demokrati.
  En ny regjering bør ikke dannes før etter valget, og valgresultatet må ligge klart på bordet før noen bestemmer hvem som skal delta i en ny regjering.
  Politikerne i Høyre bør ha dette klart for seg .
  Det er greit å ha ønsker, men det bør likevel bli tydelig at velgerne skal bestemme.
  Hvis velgerne bestemmer at Høyre og FrP får flertall på Stortinget, skal det være utgangspunkt for hvem som blir med i en ny regjering etter valget.
  Hvis de rødgrønne får flertall til sammen, skal det være utgangspunkt for dannelsen av en ny regjering.
  Etter min mening har norsk presse plikt til å bidra til å styrke norsk demokrati og ytringsfriheten og menneskerettighetene i Norge.
  Plikt.

 • Jan Haugen

  Jens har klart det kunststykket å skremme vekk tusener av sine velgere med sin “politikk”… La nå Jens få hvile til han trekker seg ut av politikken, sett inn Huidtfelt eller Hajik – så er vi kvitt AP for godt sammen med SV

 • Jan Haugen

  Kan alle som “liker Gro” flytte utenlands og alikevel benytte det Norske helsevesenet til dyre operasjoner ?
  Kan de ustraffet heve pensjon de ikke har rett på ?

  Alle er vi like – men APene vil være litt likere enn alle andre

  GODT VALG

 • bjornen1965

  Kommer aldri i livet til og stemme Rødgrønt. Sosialismen er utdatert, passer ikke inn i den moderne verden. Få opp øynene folkens 🙂 Men mye av stemmekveget til de rødgrønne stemmer Ap på gammel vane. 0 kompetanse hva det egentlig går ut på.

 • fornuften22

  Jeg tror at tiden for skravlesalg av Ap er over.
  Jeg tror at tiden for knebleteknikker og tåkelegging og propagandateknikker er over for Ap.
  Kamuflasjeteknikker og markedsføringstriks og propagandateknikker holder ikke i hele åtte år.
  Velgerne vil ha resultater.
  Nå vil et flertall av velgerne ha en ny regjering, og det flertallet av velgere vil handle og skaffe resultatet de ønsker.
  Et flertall er nå overbevist om at de ønsker en ny regjering.
  SV drar ned dette rødgrønne prosjektet så det er umulig nå.
  Den rødgrønne regjeringen kan ikke lenger overleve på primitive teknikker som dette å stemple alle kritikere som sure og som sytere og sutrere og som folk som gnåler.
  Ren og tydelig og frekk arroganse gir nå et større og større nederlag for Ap hvis Ap fortsetter på den veien.
  Et industrifiendtlig Ap vil ikke ha muligheter til å vokse.
  Folk vil oppdage en fallende norsk oljeproduksjon.
  Folk vil oppdage at SV er mot oljeinntekter til Norge.

 • MrDissent

  Aldri i verden om jeg skal gifte meg med Gro! De rødgrønne har gått ut på dato for lengst og står nå og lukter ille i full offentlighet! Få dem i søpla der kasserte varer hører hjemme! Jeg lukter forøvrig tidenes valgnederlag for maktarrogansens høyborg: Ap. Et valgresultat rundt 20 % tenker jeg er rimelig å forvente. Godt valg!

 • Sverre Molandsveen

  God analyse, Torbjørn. Ut fra denne tenkningen bør vel Arne Olavene strengt tatt stemme Venstre eller KrF, ikke Ap. Det er nå klart mest sannsynlig at det blir borgerlig flertall, og det handler da om hva slags borgerlig regjering vi vil få.
  For Arne Olav vil en regjering av Høyre-KrF-Venstre ligge ham langt nærmere enn en regjering av Høyre og FrP. Altså vil ikke moderate Arne Olav ønske at Høyre og FrP får flertall, men derimot at sentrumspartiene skal styrke seg og trekke en borgerlig regjering i retning sentrum. Det oppnår han ved å stemme Venstre eller KrF.

 • tini59

  Arne Olav bør kanskje ikke lete så hysterisk etter alternative måter for å få krøpet opp i den utslitte sengen til Arbeiderpartiet. For hvis han titter seg litt rundt i rommet vil han fort se at det ikke bare trenger en vask, – det er faktisk ikke vedlikeholdt og er i ferd med å rase sammen!

  Arne Olav bør istedenfor gå inn i storstuen og ønske Høyre og regjeringsalternativets nye innvandrere – Fremskrittspartiet, velkommen. Han burde ha lært av Arbeiderpartiet at han ikke skal ha fremmedfrykt, og at alle som kommer er en ressurs for landet. Så han burde ta dem i hånden, og bruke av tiden og sparepengene sine på å bygge en ny seng til dem så de kan føle seg ikke bare ønsket – men HJEMME.
  Jeg er sikker på at Arne Olav etter en slik handling vil sove mye bedre når han kryper under dynen, for man sover jo tross alt bedre i egen seng 🙂

 • drusus

  Nå tror jeg man skal huske at en stor del av Høyres velgere er helt enige med FrP når det gjelder innvandring, og det gjelder nok også flere AP-velgere enn ledelsen liker å tro. Det er jo når det gjelder økonomi man har problemer med Siv & co. Løsningen er enkel: innfør de beste delene av FrPs innvandringspolitikk, slik at FrP (og mange av velgerne) får et kjøttbein, og la Høyre ta seg av økonomien. Alle blir fornøyde. Kanskje bortsett fra profesjonelle snillister fra SV og V, da, men de får jo i hvert fall rikelig med anledninger til å fremstå som gråtekoner, demonstrere sin egen godhet og sutre over en “inhuman asylpolitikk” etc etc.

 • smokewater

  Eriksen: Du har misforstått fullstendig rollen som ekspert. Du skal opplyse det som skjer. Denne kommentaren er i virkeligheten en propagandaskrift for en part.

  Det Eriksen burde ha gjort er f.eks å forklare hvordan Stoltenbergs utenriksminister har i en uttalelse gitt klar indirekte støtte til overfallsvoldtektsforbrytere. Og endog kalt deres forkvakla handlinger for verdige og anstendige.

  Det er noe som kunne vært både belyst og utdypet om hvorfor Barth Eide i praksis hyller overfallsvoldtekter av norske jenter og voldtektsforbryterne.

 • larudi

  Vi er mange Arne Olaver her ute. Vi som gjerne kan stemme Høyre, men som får en meget vond smak i munnen ved tanken om et Frp i fri dressur. Vi kunne også gjerne tenke oss å stemme på en moderat Stoltenberg, men uten et Sp og for all del uten et Sv.
  Men hva ender vi opp med, tro? Hjemmesitting. Det blir som å velge mellom pest og kolera.

  • tini59

   Personlig lurer jeg på hva som er så vanvittig skremmende med FrP? Er ikke programmet lest – eller har rødgrønn indoktrinering og evige løgner virkelig fungert så til de grader?

 • Leif Olsen

  Jeg tror løpet er kjørt for AP og de rødgrønne. AP bør fortsette sin nåværende strategi og kjempe for å bli størst mulig. Stemningen i det norske folk er ikke til å ta feil av: Det går mot et skifte.

  Selv stemmer jeg AP, men det er ikke så viktig i denne sammenhengen.

  Etter 9. september er det så duket for tidenes voksenopplæring:
  – Frp får tidenes opplæring i politikk. Det er sunt, og fallhøyden er til å ta og føle på.
  – Høyre får tidenes utfordring i å forene totalt forskjellige synspunkter.
  – Det norske folk finner ut at politikk er noe mer komplekst enn de tilsynelatende tror i dag.
  – Og det blir noen nødvendige justeringer på en del politiske områder.

  I tillegg vil vi få flere positive bivirkninger:
  – AP kan få en etterlengtet modernisering, noe som er nødvendig for å møte fremtidens utfordringer, ikke minst nye løsninger innen skatt, helse, arbeid, klima osv.
  – SV og SP kan finne tilbake til sine egne røtter.

  Totalt sett kan dette være svært så positivt for Norges fremtid. Et skifte kan utløse nye innfallsvinkler for hvordan vi skal skape et bedre samfunn i fremtiden.

  Så ved dette valget så tror jeg vi driter i “Arne Olav”.

 • linea elefsen

  Ja, TV2, en god begynnelse
  men det var ikke så vellykket som dette
  http://mildred.no/2016/top-5-murders-in-casino/