Hjelp, jeg skal debutere i Birken!

I løpet av året skal undertegnede delta i diverse styrkeprøver, til glede for TV 2 Sportys lesere. Første test: Birkebeinerrennet. Du kan lese alt om reporterens blod, svette og tårer i denne bloggen.

PERSONLIG TRENER: Skiinstruktør og tidligere landslagsløper Siri Halle gir reporter Eivind A. Pettersen noen gode råd i Holmenkollen før sistnevnte skal debutere i Birken. Du kan se innslaget i God Morgen Norge fredag 16. mars.

Jeg har ledd av dem i årevis, de desperate gubbene på 40+. Menn i litt for trang lycra som på død og liv skal bevise for seg selv og andre hvor tøffe de er. Enten det er å sykle torturritt på hundrevis av kilometer i regn og vind, løpe maraton på betonghard asfalt eller gå på ski over uendelige, bakglatte fjell.

Elendig grunnlag
Nå har latteren min forstummet – jeg skal bli en av dem. 16. mars debuterer jeg i Birkebeinerrennet – eller rettere sagt i Fredagsbirken. 54 knallharde kilometer på ski fra Rena til Lillehammer. For en som er oppvokst på Hedmark burde dette være easy-piecy. Det er bare én hake: De siste 19 årene har jeg bodd i Bergen der du kan telle antall vinterdager med godt skiføre på en hånd. Skigrunnlaget er elendig.

Hvem er så jeg? En 42-årig journalist som de siste 30 årene har bedrevet volleyball som hovedaktivitet, der man bare trenger kondis som en middels husmor. Nå er det på tide å komme seg ut av komfortsonen og prøve nye ting. Utfordre meg selv og egen kondis. Og se om jeg klarer å komme i mål på respektabelt vis uten å bli forbigått av for mange unge jyplinger og bestemødre.

Treningsstatus: Ifølge min nyttige treningsdagbok på www.tv2sporty.no har jeg gått 191 kilometer langrenn fra juleferien til første uken i mars. Som ifølge forstå-seg-påere er altfor lite. Noen turer på hytta, en økt på Voss, to i Oslo og et par-tre lysløypeøkter i Bergen. That’s it! Til sammenligning gikk Norges mest omtalte skimosjonist, Thomas Alsgaard (40), 1024 kilometer i februar!

Treningsdagbok
Det siste halvåret viser min Sporty-treningsdagbok at jeg har trent 239 timer, eller 39,8 timer per måned. Fortrinnsvis sykkel, ballspill og styrketrening. I samme tidsrom logget Alsgaard 394 timer trening, eller 65,6 timer i snitt per måned. Men jeg slo ham i januar. Da klokket jeg inn 51 timer, mens Alsgaard bare hadde 39. Alsgaard tok bronse i ski-NM, jeg vant ingen ting…

KRAMPETRENING: Det er herlig å komme til skihovedstaden hvor det både er snø og trikkeskinnespor. Her er undertegnede på krampetrening med kong Olav-statuen og Holmenkollbakken i bakgrunnen.

Jeg har ikke gått et skirenn på 20 år, og har verken racingski eller cerapulver. I desperasjon har jeg skaffet meg skitrener: Siri Halle i Learn2Ski. Nylig tilbrakte vi tre timer i Holmenkollen der vi terpet diagonalgang, stavisett, bakkekjøring og dobbelttak. Halles beste tips kan du se på God Morgen Norge neste fredag. De vil også bli lagt ut på www.tv2.no/sporty, så følg med!

Forklaring på 40-årskrisen
Jeg har begynt å forstå logikken bak 40-årskrisen: Man innser at kroppen er i forfall. Skal man realisere noen siste, sportslige drømmer må det skje nå! Man er ikke like spenstig og kvikk som før, så eksplosive øvelser er stadig mindre aktuelle. Det samme gjelder lagspill der man må forplikte seg til å trene fast flere kvelder i uken.

For oss i krisealder gjenstår én suksessarena: De utholdende distansene. Maraton, sykkelritt og langløp. Her henger vi fortsatt med! Det må være grunnen til at Styrkeprøven og Birken domineres av eldre herremenn med hår på brøstet og vett i pannen. Øvelser der man kan kombinere trim med transport til og fra jobb, og trene for seg selv i skog og mark på sen kveldstid. I god, gammel sliterånd.

I år skal jeg delta i følgende konkurranser:

Langrenn: Debutere i et langløp på ski. Konkurranse: Fredagsbirken 16. mars.
Løping: Debutere i et halvmaraton. Konkurranse: Bergen City Marathon 28. april.
Sykkel: Debutere i et sykkelritt. Konkurranse: Bergen-Voss 2. juni.
Triatlon: Debutere i en offisiell Iron Man. Konkurranse: Haugesund Iron Man 9. juli.
Jeg er også påmeldt i Oslo Triathlon 11. august, der jeg skal prøve meg på den olympiske distansen.
Kettlebells: 1. oktober arrangeres NM i kuleløfting for første gang. Sportys reporter skal prøve å kvalifisere seg.

Kan hende slenger jeg meg på noen flere styrkeprøver etter hvert. Det er bare å komme med gode forslag i kommentarfeltet nedenfor.

 • Desverre, så viser United at savnet av en kreativ midtbane er stor.
  Anderson varierer for mye, men på sitt beste så åpner han opp midtbaneleddet og forsvaret til motstanderene. Cleverly håper snart kommer tilbake, når han fikk ballen så var det en vei, og det var fremover.
  Med Carrick og Fletcher er det alt for ofte støttepasninger og til sidene. Sjelden frem over.
  Giggs går fremover, men face it, han er 38 år gammel. Men fortsatt en av de beste vi har.

  Håper Fergie har sett dette selv og handler en verdensklasse kreativ midtbane sentralt.

 • torillknutsen

  Hører du er god venn med Auto-Tune 🙂 Fin sang da

 • Chelsea 2-1 Man United

 • Muligheter for å fyre opp noen kilder og da? Eller er det en skoleoppgave?

 • Godt skrevet. Jeg er enig i det aller meste du skriver. Liverpool trenger virkelig et trofé nå, på samme måte som Arsenal virkelig trengte det i fjor.

 • Anonym

  Det er helt riktig det du skriver der, Jon Martin. Men det er ikke kun spillerne som har problemer, det er også en viss Jose Mourinho som går bak sin venn, AVB, og snakker med de sentrale spillerne, som igjen følger JM sine råd.. Det har helt klart ingenting med taktikken til AVB å gjøre om spillerne faktisk hadde fulgt rådene hans. Han vant cupen, serien OG Europa League med Porto i fjor, som ikke er noe dårlig lag. Det sier vel bare at han er en god manager om spillerne faktisk følger det han sier. 
  Så kommer det til det med spillerkjøp før sesongen og hva/hvem AVB hadde på ønskelista si.. Skal ikke si at det har så mye å si, men når Falcao er hovedmålet og Chelsea lar ham bli solgt til Atletico Madrid, for så å sende speidere på hver Atletico-kamp for å følge ham, så er det noe som ikke stemmer. AVB får penger av Abramovich, men får ikke brukt dem, grunnet at folk går i mot ham. Hadde han fått gjort som han ville, hadde dette vært oppstillinga til Chelsea i starten av neste år. 

  Cech

  Ivanovic – Cahill – Terry – Cole

  Meireles/Lampard – Moutinho – Mata

  Hulk – Falcao – Torres

  Det er vel ingen tvil om at dette laget kunne grust til og med City. Det er litt tvil i de bakre rekker, men når 3 engelskmenn og 1 superserber spiller sammen, så er kommunikasjonen mellom dem god. Luiz tar over for Terry etter hvert, men han må først og fremst lære seg språket for å ta det neste steget. 

  Takk

  • tommyth

   Sjansen for at Chelsea får Moutinho, Hulk og Falcao er vel heller små.. Tror de kan klare å sikre seg Hulk, og kanskje Moutinho! Falcao har nettopp forlatt Porto til fordel for Atletico, så tror ikke han blir å flytte på seg helt enda

  • Anonym

   SuperSerber 😉 den likte jeg

 • Som Chelsea-fan kunne jeg ikke vært mer enig. Det er for mye søppel i Chelsea-stallen. Vi har en spiss som ikke scorer. En av verdens beste keepere som har begynt å lekke som en sil. En forsvarsmur som blir revet ned fort som fy. Og et midtbaneledd som sliter med kreativiteten. Jeg vet ikke hvem som har skylda, spilllerene eller Villas-Boas. 

  Å vinne trofeer en sesong betyr ikke at man alltid kommer til å vinne trofeer. AVB kom nok inn litt for tidlig i Chelsea. At han kommer til å bli solid om 20 år er det ingen tvil om dersom han fremdeles er i live. Men Abramovitsj er neppe så tålmodig! Kjøpet av Fernando Torres og Chelseas managerhistorikk viser det.

  Søppelet må vekk for å få Torres og Villas-Boas til å fungere. Jeg har liten tro på noen av dem, men tror Chelseas situasjon blir langt bedre om spillerene som er både over toppen og over 30 forsvinner. 
  Fra utsiden kan det se greit ut å beholde Lampard og Terry. Det er lojale Chelseagutter som brenner for laget først og fremst. Skulle de forsvinne så blir det til Kina eller til sin egen stue foran TV-skjermen. De som må vekk er derimot, Ashley Cole(langt over toppen, sesongen hans har vært begredelig), Didier Drogba forsvinner dit han for penger, Malouda MÅ ut. Bosingwa og Paolo Ferreira begredelige backer som taper hver eneste hodeduell. Passer fint på Juniorlaget til Haugesund.

  Tv2 skrev om stallrydding i sommer, og jeg ønsket så inderlig at det var sant! For nå skjer det, det som alle skrev i sommer. At AVB ikke klarer å holde the big boys i sjakk. Bli kvitt de spillerene som er nevnt. Få inn unge spillere som presterer og samtidig har en framtid i flere år. Hvorfor vi ikke brukte pengene på Aguero framfor Torres er fremdeles rart for mine øyne. Abramovitsj ser tydeligvis mer på navn enn på prestasjoner.

  Hva vi skal gjøre med spillere som Cech, Essien og ikke minst Luiz er vel mer uvisst men jeg har tro at de fremdeles har mulighet til å komme på et greit nivå.  

 • Siste nå er Rafael Benitez på vei til Chelsea !  Chelsea kommer grusomt tilbake 2012-13:) Voksne spillere med hår på bryste skal ha makt i garderoben . Spillere som John og Frank er trenere i Chelsea om få år.Chelsea vil alltid være et lag som svinger i prestasjonene og vi tar noen nedturer.Vi som holder med Chelsea er vant med opp og ned turer:) Nå er det lit slit men ingen krise. Come on Chelsea:)

  • Eh? Jo, det er krise, vi spiller elendig og ligger altså på en femteplass..uten CL neste år, er det fullstendig krise både sportslig og økonomisk. Chelsea har investert MYE og hvis vi ikke klarer å kvalifisere oss for CL, er det trist, tragisk.

   Rafa er forøvrig ikke på vei. Ikke er han velkommen heller.

 • Når Mancini benket Tevez fikk han skryt, når AVB benker Cole, Lampard og Essien for han straff.
  Galskap

 • Pato – Drogba
  Podolski – Malouda
  Moutinho – Lampard
  Baines – A. Cole

  • InfamousBryn24

   Som Chelsea-supporter er jeg ikke interessert i å bare kjøpe inn stjerner som vi tidligere har gjort, spesielt ikke utenlandske spillere. For at laget skal ha noe sjel og supportere skal kunne kjenne seg igjen i laget, så trenger vi å bruke fler av spillerne fra ungdomsakademiet vårt! Sturridge var et røverkjøp da han ikke fikk spilletid i City, McEachran har et stort talent, Bertrand har vist seg som en fremtidens Ashley Cole. Men problemet er at ingen av disse spillerne vil bli stjerner uten å få spille kamper!

  • FEIL 

   Lukaku – Drogba
    – Malouda
   McEachran – Lampard
   Bertrand – A. Cole
   det er så mye spennende som kommer opp fra reservelaget/u18 nå må de få tillit for det er de som brenner for klubben ikke dyre overprisede primadonnaer

   • amiin ismail

    Kakuta – Malouda

 • Anonym

  Det er ikke “gammeldags” at 34 år og ingen erfaring som toppspiller kan bli problematisk i en klubb som har vært blant topp tre de siste 5 årene minst, når laget ikke leverer.

  Det er riktignok mange av dem som er mett, og over “the top”. Det er også et faktum at laget har fremstått helt uten fasong i store perioder, og hvis disse spillerne vender seg mot treneren er det uansett et merkelig argument at spillerne må gå, selv om det selvsagt er i en annen kontekst.

  Dette er stallen han har fått utlevert, og det er ikke noe som heter at “dersom og hvis” han hadde fått muligheten til å fornye laget, ville det sett annerledes ut. Ingen manager får alle sine ønsker oppfylt, og sjangsen for at dette laget skal bare være en “midlertidig” løsning til Villa Boas har fått fornyet og spilt inn en ny tropp er lik null.

  Han ble hentet for å levere med dette laget, og det makter han ikke.Det er sikkert dønn “urettferdig”, men slik er altså virkeligheten i dette gamet..

 • Feil. Andre Villas-Boas ville hente Moutinho, Pereira og Falcao. Det var hans største ønsker! Han ville bygge et helt nytt lag, med en helt ny filosofi. den kjedelige diamant formede 4-4-2 formasjonen som Chelsea har brukt siden Mourinhos dager skulle erstattes med en angrepsvillig 4-3-3. og jeg tror at han hele tiden har innsett at Terry og Lampard ikke passer inn i det systemet, derfor ville han ha Porto-spillere han kjente godt fra før og som kjente hans filosofi. I stede for Moutinho kom Meireles, Falcao glapp, og i stede blei Lukaku hentet inn. Her mener jeg første del av planen hans sviktet. det faktum at Meireles ble et hastekjøp på overgangsvinduets siste dag mener jeg også styrker min teori. Cahill ble for dyr for Chelsea i sommer, da Bolton priset han til 20 millioner pund, men nå er han på plass og Chelsea har en fantastisk ballsikker og spillende duo i han og Luiz.

  Jeg har sakt at Boas trenger tid, og at ikke all skylden skal legges på han, for Chelsea er faktisk like dårlig og like lite samspilt som forrige sesong. Ryggraden må knekkes opp. Terry, Lampard, Cole, Cech og Drogba har for mye makt, og noen av dem, om ikke alle, burde sendes på dør. På samme måte som Alex Ferguson har kvittet seg med verdensklassespillere som Nistelrooy, Stam, Beckham og Keane fordi han mente de så på seg selv som større en klubben. 

 • Syns du bør dra til med helmaraton Eivind:)

 • Kinga Klivinyi (Ungarn) mangler også , hun er 20, Kristina Liscevic mangler ogsa fra Serbia og Ksenia Makeeva( linje spiller) fra Russland, langt bedre en Khmyrova i dette EM. Kunne anbefale også 19 åringen fra Tyskland, høyre backen, Anne Hubbinger, med sine mål fra 9 meter!:)

 • henrik4123

  Du har mange gode poeng, men stusser over vurderingen av Grøvdal. Hun er rangert dom nummer 17 av de som skal være med og så mener du at hun er sjanseløs på finale? Ingebrigtsen satte norsk rekord i OL-finalen. Han er laget for å vinne medaljer i mesterskap, ikke for å løpe under 3,30.

 • Litt betenkelig at man for ikke lenge siden snakket om en ny norsk “gullalder” i friidrett. Vanskelig å finne gullet blant mye gråstein.

 • Regjeringsskifte

  Tar jeg ikke mye feil er det KRF og V som har hatt møter med SP for å danne en bondevik 3 kopi, uten frp. det er ganske innlysende, så panikk og panikk fru blomm….

 • Peter Bering

  “Skjøtskift”

  eller f eks
  “Selvangiv”

 • Peter Bering

  StoltenbergApe er og var ille. Sp, V og KF er enda verre. Faktisk det verste som kan skje når man ser bort fra SV alene.

  H+Fp er det eneste ALTERNATIVET til dagens regjering. De reelt perifere og latterlig feilaktig betegnede “sentrumspartiene” er verre enn begge alternativene.

 • Johannes Georgsen

  hehe – Siv inside the tent pissing out

 • fornuften22

  Bullshit her og fresh et annet sted, og jeg selv skrev at jeg mislikte pidgin.
  Å skrive pidgin er vel i retning av pidgin det også om jeg skal være streng og ren nok?
  The nissemannj from the julekalender sier to me at bullshitter er fine.

 • Demo_kraten

  Nominert er : Charlotte Finnesand (FrP) ” sette handikappede barn til verden er forkastelig og unødvendig, når det er så mye elendighet rundt om i verden vi kunne brukt midlene og energien vår på”.

 • TV2Kimrhaugen

  Når det gjelder Herman Stengel så er talentet ubestridt. Stengel har svært mange spennende kvaliteter. Men jeg er rett og slett usikker på hvor mye spilletid han får og om han klarer å dominere i tippeligaen på et lag jeg tror kommer til å svinge mye i prestasjonene. Det samme kan jeg si om hans tidligere lagkamerat Trondsen i Stabæk. Han får spille ennå mer, men antagelig på et lag som kommer til å slite. Trondsen er vel så spennende. Zymer Bytyqi er en fin fin spiller. Debuterte jo som 15 åring og er fortsatt ung, bare 17 år gammel. Han har mange spennende kvaliteter, men han burde med fordel være involvert i flere mål. Videre må han spille kamp etter kamp etter kamp etter kamp, så kan det bli riktig så bra.

  • JonasSt

   Er enig i det aller meste her, men jeg tror Stengel har bedre sjanser for fast spilletid enn gjerne du mener. Ihvertfall hvis han klarer å få ut deler av potensialet.

   Bytyqi har nok slitt litt som følge av den lett vinglete personligheten sin. Vil være i Sandnes, vil til Salzburg, vil hjem, vil vekk, vil være.. Satser på at han nå har blitt moden nok til å ta rette valgene og så stå for de i etterkant. Rett og slett bedre impulskontroll.

   • TV2Kimrhaugen

    Helt riktig. Det beste nå er om han tar det helt “med ro” og konsentrerer seg om å spille regelmessig og levere gode prestasjoner over tid. Så vil det andre komme naturlig – HVIS han presterer. Det er ingen tvil om talentet.

    • JonasSt

     Da kan vi stryke det håpet.
     VG: Zymer Bytyqi ønsker seg vekk fra Sandnes Ulf, og kritiseres for holdningene av Sandnes Ulf-trener Asle Andersen.

     • TV2Kimrhaugen

      Det kan vi stryke, det er helt sikkert! Jeg avstår fra å spekulere videre 🙂

 • Kjartan

  petter strand for songdal da?

  • TV2Kimrhaugen

   Vanvittig spennene Hansson og gledelig at han har valgt å spille aldersbestemt landslagsfotball for Norge og ikke Sverige 🙂 Det er å håpe at han tar stegene og etterhvert etablerer seg i Brann. Men jeg mener at det ikke skjer i år og derfor ville jeg ikke ha han med på en “se opp for liste”. Men han har alle muligheter til å komme med på en slik liste i årene fremover. Strand gjorde sine saker bra på La Manga, rett og slett imponerende. Dette var en spiller jeg ikke kjente til før dette. Fortsetter han på samme måte og utvikling blir han kjempegod. Men denne sesongen kommer for fort i forhold til at han skal inn på listen, mener jeg 🙂

 • Rasmus Frette Berge

  Fredrik Gulbrandsen?

  • TV2Kimrhaugen

   Tja…Tja…Tja….Er jammen ikke sikker. Han har endel spennende kvaliteter, men jeg er svært usikker på om han kommer til å levere jevnt over så gode prestasjoner at han blir et stort OBS!