Derfor er bergensere ikke født med ski på beina

Varmegrader, snømangel, endeløse bilkøer og tekniske problemer. Slike småting må overvinnes om du ønsker å være skiløper på Vestlandet.

Etter en herlig juleuke på hyttefjellet på Bjorli i Oppland, med en halvmeter snø og ypperlige skiforhold rett utenfor stuedøren, var gnisten tent.

Vel tilbake i byen og hverdagen meldte abstinensene seg. Jeg måtte ut på ski og gjenta romjulssuksessen!

 

FINT PÅ TOPPEN: Utsikten fra toppen av Voss Ski Resort i Bavallen er upåklagelig når vintersolen skinner på blinkende pudder. Men det kan være et slit å komme seg dit, skriver Eivind A. Pettersen.

For en stakket stund glemte jeg at jeg bor mellom De syv fjell, i en hanseatisk by der de fleste skarrer på r-en. Der ingen er født med ski på beina og knapt har noe slektskap til Sondre Norheim – skipioneren fra Morgedal, skisportens vugge.

Fem grader og regn gjør sykkel mer egnet til jobbtransport i Bergen enn langrennsplanker. Da jeg var ung gutt på Hedmark gikk jeg på ski til skolen nesten hver dag – hele vinteren!

Forventning
Men så var det denne sirkushesten som kjenner lukten av sagmugg – eller i dette tilfellet skiløperen som hører knirkingen av sko i kram snø. Årets første frihelg nærmet seg, værmelderne i Storm varslet to minus og nysnø på Voss, bare ti mil unna. Her var det bare en ting å gjøre: Stille vekkerklokken på 07.15 søndag morgen, smøre seg et par ekstra brødskiver, kaste ski og staver i bilen og sette av gårde mot det forgjettede fjell.

Problemet var at et par tusen bergensere hadde fått samme idé. Kanskje skulle de prøve de nye skiene de hadde gitt barna til jul? Eller kanskje vestlendinger feilaktig tror de er født med ski på beina? Uansett, bilkøen var lang, tiden gikk.

Uforutsett heisstans
En halvtime etter skjema skrenset jeg meg opp den smale nullføre-snøsørpebakken til taubanen i Hanguren med de velklingende gondolnavnene Dinglo og Danglo. Endelig litt flaks, jeg var først i køen! Jeg hadde akkurat løst billett, fått på meg telemarkskoene, pakket de ekstra langrennsskiene inn i overtrekkspølsen og var på vei opp i himmelens snørike da mannen i luken sa tørt på artig dialekt: “Me har tekniske problem på bana, det kan ta nokre tima.”

Jeg kastet meg og skiene tilbake i bilen og satte kursen mot Bavallen, hovedsetet til Voss Ski Resort på nordsiden av skibygda. Ikke før hadde jeg tatt av fra hovedveien og rundet andre sving sto køen bom fast. I en tilsynelatende endeløs rekke. En luring uten pigger hadde kjørt seg fast.

Kork 1 og 2
Uvitende av hva som snart skulle møte meg reagerte jeg igjen lynraskt, snudde bilen på en femøring og tok en sidevei opp mot skianlegget. Med et stort smil passerte jeg stedet der kork 1 fortsatt sto korket fast. Før jeg snart møtte kork 2, nemlig 20 nye biler uten pigger som sto og spant. Jeg skal ikke trøtte deg med hva som så skjedde, annet enn at to timer av den herlige skisøndagen snart var forløpt i venting.

Men så, så var jeg endelig på plass. Snirklet meg inn på en av de siste ledige parkeringsplassene øverst ved skitrekket, festet bindingene og suste ned mot ekspressheisen. Bare for å oppdage at jeg aldri før hadde sett så mange mennesker i heiskø på Voss. Og at ordet ekspress nok var en overdrivelse.

Fra idyll til tull
Vel oppe på toppen, klar for dagens første tur, speidet jeg ut over hvite fjelltopper badet i nydelig januarsollys. Satte utfor sort løype som noe overraskende var nesten folketom. Jeg dro noen telemarksvinger ned henget som Aksel Lund Svindal ville vært kry av – om han hadde kjørt telemark og ikke slalåmski – men så dukket tåken opp. I tykke lag. Brillene dugget samtidig som kunstsnøsålen plutselig virket speilglatt og pudderføret på toppen var som sunket i isen.

VELFORTJENT PAUSE: Ingen ting er som appelsinpause på fjellet, synes artikkelforfatteren.

Etter noen beduggete turer i en overfylt heis var det bare en ting å gjøre: La dagskortet til 300 kroner være dagskort og hente joggepinnene. Av med fleecejakke og ekstra vindbukse, på med turstøvler og langrennshabitt. Og opp igjen i trekket. Har du prøvd å ta skiheis med langrennsski, mens alle andre står alpint? Mange rare blikk. Men det bryr man seg ikke om når man har alvorlige skiabstinenser.

Endelig skitur
“Det er nytråkket trasé på toppen av Hanguren”, lovet heismannen. Men han lovet for mye, for tråkkemannskapet hadde kun laget scooterspor, ikke klassiskspor. Etter nå å ha brukt halve søndagen i bil, kø og heis lot jeg meg ikke stoppe, men brukte de neste to og en halv time på å overvinne hardtråkket underlag og sanke 23 hardtarbeidende langrennskilometer.

En minnerik skitur ble det til slutt.

Så moralen er: Selv en bergenser kan finne skigleden, det koster bare litt ekstra blod, svette og tårer.

med sporty hilsen
Eivind P.

 • Helene Alseth Haaland

  Herregud. Eg ler like godt ennå! Helst få rastafletter igjen, du kler det så veldig!

 • Anonym

  Synes ikke du skal ta deg nær av hva som eventuelt blir påstått om deg ifm. kontrakter.

  Synes det er ganske feigt å gjemme seg bak anonyme kommentarer, og ikke si det direkte (face-to-face). Har liten respekt for mennesker som velger en slik løsning for å få sagt “ting”.

  Håper de står frem.

  Lykke til på lørdag – skal gi deg en stemme:)

 • Anonym

  http://www.vargas12.com/2011/10/maria-mohn-jeg-lever-ut-drommen-i-idol/

  Fredag 28. oktober kl 2030 står Norge stille, ikke en bil å se på veiene, ikke et menneske å se i gatene. Det er ikke ewt menneske å se. 

  Alle sitter å ser på IDOL, og Maria Mohn som trollbinder sitt publikum igjen.

  Ikke glem å stemme på Norges neste IDOL.

 • Liv Johanne Huglen

  Masse lykke til videre, vet hvordan det er å bli syk midt i en slik prosess. Jeg driver med det samme som deg og blogger om det. Jeg har totalt gått ned 19kg og holder på videre. Du er super heldig som har Jan Thomas og mange støttespillere med deg på laget. Masse lykke til videre. Står på dette klarer du!!
  Mvh Liv Johanne
  http://www.dgoalivet.blogspot.com

 • Anonym

  Edvald er ikke nybakt norgesmester på tempo, men i fellesstart. Hold deg til håndball du 😉

 • Anonym

  Du er tøff, du er god og du tenker fremover på en positiv måte. Jeg er sikker på å få se deg på håndballbanen igjen. Det har vært en fornøyelse å se deg i aksjon. Lykke til fra en gammel håndballknark som trente deg og Thea sammen med din mor da dere var små og ennå ikke hadde noen skader som bekymret !

  Svein-Ivar (pappa til Lene-Marie)

 • Bærum kommune skal hedre Eirik og Karo… 

  https://www.baerum.kommune.no/Forsidenyheter/Kommunal-gullfeiring/   🙂

 • Anonym

  De fortjener mer heder og større mottakelse enn andre Medaljevinnere? På tide å stikke fingern i jorda, og innse at en idrett for mer spesielt interesserte enn dame håndball finnes knapt. 

  • Det er faktisk en verdensidrett! Håndball er en av de store lagidrettene.

   •  hhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahaha

   • Anonym

    Tror jeg kan nevne minst 10 lagidretter som er større en håndball..

 • Anonym

  Helt enig. Bare synd du ikke var med selv, Nora.

 • Pfft. Trur ikke det hadde vært så stor suksess. Håndballjentene er bare populære fordi dem vinner og en stor andel ser på for å ha noe å se på TVen. Hvor er “håndballfansen” og støtter opp sin lokale klubb? Ikke på tribunen ihvertfall..

  • Anonym

   Men du er der eller? Siden du vet det meste om tilskuertallene lokalt?

   • Er på kamp engang i blandt ja, men så er jeg heller ingen stor håndballfan. Er mest av lokaltilhørighet og bekjentskap til noen av spillerne. Mener bare det er rart at ikke flere skulle intressere seg for den hjemlige ligaen når landslaget er så oppblåst og populært under mesterskap. I tillegg har vi Champions League lag ved navn Larvik, som også burde smitte på klubb håndballen generelt. Og det har nok mye med at vi er gode i en sport, der bunnivået er relativt lavt, med få “toppnasjoner”. 

    Jeg tror ikke folk hadde møtt opp uansett om det hadde vært noe arrangement på grunn av at landslaget er en “TV sport” som kanskje ikke så mange bryr seg “hardcore” om ellers. Norge har fått gullet sitt, “som bestilt”. Og folk er fornøyde med det. Svenskenes sølv var derimot større på den måten at dem ikke hadde “budsjettert” med medalje. 

    Jeg ønsker ikke håndballen noe som helst vondt om noen skulle forstå det slik 😉

 • Utrolig enig! 

 • Akkurat som jeg skulle sagt det selv. Alt for dårlig mottakelse av jentene. De stod til forventningene, tross en litt tvilsom start, – da burde de prioriteres og belønnes for det. De gjorde en helt utrolig bra jobb!  

  God bedring, Nora! 

 • Willy René Larsen

  Utidig furting av Nora Mørk.
  Håndballjentene er hele landets kjæledegger og det burde Nora Mørk vite også.
  At hun furter for at mottagelsen ikke står i stil til hennes ønsker får være hennes egen sak.
  Over en million seere sier du. Ja da ser du vel at folket hyller disse jentene.

 • Anonym

  Bør ikke de få medaljevinnere vi har i OL, Få oppmerksomhet,helt enig Nora,vi bør skjerpe oss og gi mere penger på idrettstoppene vi har

 • Anonym

  Her burde an stelt i stand noe – helt enig, men det er kanskje ikke så lett når noen må rett til København, andre flyr til Torp, Stavanger, Trondhem, Oslo osv osv…

  Men at det hadde blitt bra oppmøte, garantert! Håndballjentene er norges nasjonalhelter, sier litt når kun en kamp (mot Frankrike) av alle i OL hadde under en mill seere, men den kampen hadde til gjengjeld nesten 900 000 seere.

 • håndball er en minisport, bare å innse… ikke en gigantisk prestasjon… kan sammenlignes med kvinnefotball for 15 år siden, ja norge hevdet seg… kom litt penger inn og Norge daler… nivået er rett og slett ALFOR lavt til at de fortjener noensomhelst mottakelse… 

  • Anonym

   Dummeste jeg har hørt så langt idag, og på en dag jeg har hørt mye dumt – forteller det alt.

 • Anonym

  Makan så mye dere skal kreve da! Det er da en rekke andre som også fortjener hyllest! Hva med Eirik Verås Larsen? Bartosz sitt sjensasjonelle sølv? Hockeyguttas innsats i Ishockey-VM på tross av hvor liten idretten er i Norge, sammenlignet med utlandet. Dere har fått akkurat det dere fortjener. Synes dere har fått mer enn nok oppmerksomhet.

 • Hva mener du om mottagelsen av Eirik Verås Larsen, da? Han vant også et OL-GULL. Hva om vi hadde tatt flere gullmedaljer? Skal hver enkelt OL-vinner feires på rådhusplassen?

  Noen (Husker ikke hvem) på NRK nevnte underveis i mesterskapet at kvinnehåndballandslaget har blitt dullet med og overbeskyttet av media. Dette er et godt eksempel på det. Jeg ser ingen grunn til at de skal behandles bedre enn andre gullvinnere.

 • Anonym

  Da foreslår jeg at vi omdøper Karl Johans gate til Bartosz Piaseckis gate, eller lar han holde nyttårstalen. 

  Nei, å vinne gull på kvinnesiden i en b-sport hvor man har vært overlegen i mange år er ikke lengre fantastisk. 

  Den medieoppmerksomheten og hyllesten dere mottar er mer enn nok – kanskje litt i overkant. Jeg er ihvertfall lei av at det kvinnelige håndballandslaget gjør rent bord på idrettsgallaen, hvor Nordmenn som gjør det stort i verdens største idretter må sitte å se på gang etter gang.

  Gratulerer med gull.

  • Anonym

   B sport? Fotball burde vært en B sport i dette landet her, for det er overbetalte spillere som IKKE representerer landet vårt en gang for de er ikke gode nok til noen ting. De norske håndballjentene vinner alt, men de blir glemt fortere enn jeg skriver dette innlegget. De burde hatt lønningene til fotball landslaget vårt, for de klarer i hvertfall å prestere på banen og representere landet vårt. Fotball i dette landet spesielt er så sykt overvurdert at det er irriterende. De norske håndballjentene fortjener all heder og ære, og etter å ha VUNNET OL-GULL for andre gang på rad må jeg si meg enig med Nora Mørk her om at en skikkelig fest er bare rett og rimelig!

 • Må desverre si meg uenig i at håndball jentene ikke får nok hyllest. Når de vinner så mye som de gjør så blir ikke hver eneste seier så stor lenger. Og er det ikke meningen å være litt ydmyk og ikke kreve så mye rundt ting som dette? Og hva med de andre medaljevinnerene? Fektern Bartosz burde som sagt fått en gate oppkalt etter seg, og hva med Verås Larsen? som jeg synes burde få en slags æresmedalje. Hva med Kristoff? Skal håndball jentene ha mer rett til en større feiring? 

  Og jeg tror nesten hele Norges befolkning er nokså lei av at håndballjentene gjør rent bord hver eneste gang på idrettsgallaen. Hvor mange år på rad har de blitt årets lag? Noen som har hørt om Lag Ulsrud i curling? De er i verdenstoppen i en liten idrett i Norge. De har to strake EM-gull, VM sølv og OL sølv de siste sesongene, og har aldri kommet lengre enn å bli nominert til årets lag på idrettsgallaen…. På tide at andre skal få en bit av kaka? 

  Jeg personlig kommer til å spy hvis håndballjentene får prisen for årets lag på idrettsgallaen. 

  • Anonym

   Har du ikke skjønt det endnu, at for Norge er det kun hvad håndballjenterne og sykkelguterne som er gjeldende her. Alt annet er jo uinterresant for Norge og TV.2

 • Du snakker om OL-gull som om det er noe hellig. Det finnes tusenvis av tullesporter i OL som det deles ut medaljer for. Hadde Norge tatt gull i basketball for herrer, tennis for herrer eller noen av de store friidrettsøvelsene hadde det vært verdt å feire men ikke noen vits i å møte opp på rådhusplassen fordi en ”norsk” fekter har tatt OL-gull i en sport han selv innrømmer at han ikke kan leve av (og faktisk taper penger på å drive med)  

 • Anonym

  Fest kan jeg være enig i!! Men at sølvheltrn i fekting skal få gate oppkalt etter seg syntes jeg at blir for dumt. Ok, medalje-vinnere gjør en fantastisk innsats(spesielt bartoczeski eller hva han heter), men det er dette de trener for. Og ingen andre av befolkningen untatt fektere og familien hans tjene på dt. Verden blir ikke akkurat et bedre sted pga noen idrettsprestasjoner. Det er som å si at henrik ingerbrigtsen(løperen) fortjener en gate pga hans EM-gull og 5.plass i OL. Jeg mener at det er to idrettsprestasjoner som er like store som Bartoczeski sin. I tillegg hvis alle idrettshelter skulle få gater opplalt etter seg så hadde nok Karl Johan hett Ole Eibar Bjørndalens gate eller noe sånt. Det finnes sikkert heller ikke nok gater til det i Norge.

  Men du mener at håndballjentene osv fortjener flere ting. Men de har jo fått kjendisstatus og OL-medaljer. Jeg hadde vært fornøyd med det.

  Men hva er bedre med håndballjentened gull enn f.eks alle gullene til Petter Northug, Marit Bjørgen osv? Fortjener f.eks Ole Gunnar Solskjær en gate pga hans fotballkarriere? Like stor bedrift det som håndballjentenes gull f.eks mener jeg. Han avgjorde tross alt en CL-finale:)

 • Eg veit ikkje med dokke andre. Men dersom det hadde blitt lagt tilrette for en fest der eeeeeeeeg kan få feste med håndballjentene, så sier ikkje eg nei til det. Sjøl om det er MINE skattepenga som går til å betale for det. Stå på jenter!

 • Anonym

  Jeg er helt enig at blir gjort for lita stas i Norge på gode idrettsutøvre når de kommer hjem med gull.Det er jo ikke ofte det skjer iallefall under sommer OL.
  Men jeg er helt sikker på at hvis Norge noen gang skulle komme hjem med et EM gull eller VM gull i fotball,ja da hadde det blitt stor motakelse.
  Hvorfor?
  Jo,det er så mye penger i omløp i fotball.
  Frank 

 • Hei!
  Helt enig, gnagsår og vannblemmer er noe herk 😉 Så god bedring med føttene, og lykke til med treningene frem mot premieren. Er kjempespent på å se resultatet på lørdag!

 • Vi skal heie, Marit! Vær du sikker!!!

 • Vi skal både stemme og heie,! Marit 🙂 Dette kommer til å gå så bra! Lykke til 🙂

 • Haha, love your humour! Good luck tonight, Ben! I’ll be wathcing and voting! 😀

 • Är ingen Dansexpert Men Paso doblen som calle och Linny dansade var paso för var det enligt klädseln och musiken Jag menade jiven dom dansade jive ok men musiken var  mera likt chalesstone.

 • Hvor faen er Korcsmar? Han er ikke engang på ”grovuttaket” ditt. LATTERLIG

  • Kim Robin Haugen

   Det eneste som er latterlig er at du ikke kan lese ordentlig. Jeg limer inn setningen som du burde fått med deg. Det var til og med understreket. Korcsmar er fra UNGARN og ikke Norge.

   Sesongen er ennå ikke over i Norge, men her kommer en kåring av de 10 beste norske midtstopperne i norsk klubbfotball

  • Ivar Hoff bør få seg nye øyer tror jeg 😀

 • Anonym

  korcsmar burde vært på top 10 listen !! Store tyske lag som vil ha han

  • Kim Robin Haugen

   Samme til deg, les innledningen bedre:

   Sesongen er ennå ikke over i Norge, men her kommer en kåring av de 10 beste norske midtstopperne i norsk klubbfotball

 • Jeg syns med Fredrikstad hjerte at Vidar Martinsen har vært mye bedre enn Jørgen Horn eller andre Norske midstoppere på lista 😀

 • Hahahahaha, for noe tull Kim Robin Haugen! Det er nå din mening! Men sannheten er at Hangeland med tiden er blitt kaptein på Fulham og de spiller faktisk i Premier League og for å spille der og i tillegg være kaptein, tja det krever jo sitt. Fotballspillere gjør av og til feil, ingen er feilfrie. Nei, Hangeland er mer enn god nok. spørsmålet er heller om de har råd til en spiller av Hangelands kaliber. Latterlig innlegg altså!

  • Så alle Premier League-kapteiner er gode nok for spill i alle klubber i egen serie? Kun i egenskap av å være Premier League-kaptein? 

  • Anonym

   Man kan vell være en god ledertype selv om man ikke er på samme nivå som stopperne til Manu?

  • Anonym

    Penger er ihvertfall ikke noe problem. Man Utd, Man City, Chelsea osv. er langt over Fulham i fotballhierarki og henter spillerne deres når som helst. Hvis spilleren er god nok er det skjelden prisen står i veien for disse lagene. Hanglestad er rett og slett ikke god nok for en storklubb. Bare se på alle tabbene han gjør i løpet av en sesong.

 • Anonym

  Hangeland er ikke god nok, han hadde ikke fått plass i forsvarsrekke forje kamp mot newcastle en gang, hadde han kommet til klubben så hadde han hvert bak både evans, jones og smalling, vidic og ferdinand er mye bedre. godt eksempel på hangelands svakheter er privatlandskampen mot England, ingen av stopperne i United ville latt seg bli dratt av så lett som han ble av A. Young den kampen

 • Riktig ved alle punkter, god artikkel. Holder langt i fra europeisk toppnivå, og innehar ikke lenger sitt eget toppnivå heller.

 • Anonym

  United er heller ikke så gode lenger, så kanskje Bohinen har rett.

   

 • Stakkar Kim Robin Haugen,han hadde gått rett inn i på laget,

 • Anonym

  Brede Hangeland er på langt nær god nok for Manchester United, enig i alt du skriver her. Personlig ser jeg gjerne at Hangeland også byttes ut av landslaget til fordel for duo bestående av Forren/Demidov. Han holder enkelt og greit ikke samme nivået som tidligere, og et skifte er helt riktig.

  • Anonym

   Jeg har problemer med å se at han er selvskreven på landslaget, men Demidov  må nok ha adskillig kamptrening før han er aktuell.

 • Anonym

  vil ikkje sei ferdinand e so mykje beire enn hangeland, fomla en del han og!

  • Anonym

   Forsåvidt enig. Men det er jo Ferdinand vi trenger en erstatter for, og da nytter det ikke å hente inn en som “kanskje er like god”. Skal vi hente en erstatter, så skal han være mye bedre enn Rio, ja, kanskje bedre enn Vidic også. 

 • hangeland er jo so dorleg at fulem snart rykk ned på grunn av han, han er jo den einaste grunnen at norge er so dorlege allle er bedre enn han

 • Anonym

  Hangeland er da ikke noe dårligere enn Henning Berg eller Ronny Johnsen var, tvert imot er han på sitt beste langt bedre. Så at han ikke er god nok for Manchester United stemmer ikke. Du må også huske på at United er et såpass bra lag at det er mye letter å spille stopper der. Hverken Stam, Ferdinand eller Vidic var i nærheten av å være verdens beste før de kom til United, og hadde sannsynligvis ikke hatt i nærheten av samme status i en dårligere klubb. Bare se på Cahill i Chelsea, han gikk fra å være en god stopper i Bolton til å være den beste engelske stopperen i PL for Chelsea.

  • Anonym

   du kan ikke sammenligne dagens manchester united med det laget som spilte for 10 aar siden da berg og johnsen spilte i forsvaret. Dagens fotball er mye raskere og dermed blir ikke sammenligningen riktig. I dag maa man vaere mye mer tekninsk, hurtig og ha bedre ballkontroll enn man hadde for 10 aar siden.
   Og lettere aa vaere stopper i united? United spiller mye langs bakken og spillet er hurtigere enn fulhams, noe som er litt av grunnen til at de ligger der de ligger. I tillegg moeter de bedre motstand i europa i form av cl. Saa hvor mye enklere det er kan diskuteres.
   Og cahill beste stopper i PL? Vel, det er din mening.. Setter nok baade vidic, kompany, og vermaelen hoyere gitt 😉

   • Anonym

    Fotballen har ikke forandret seg så mye på 10 år, det er bare tull. Det blir selvfølgelig lettere å spille stopper for et lag som for det første har ballen mye mer, men som også er flinkere til å forsvare seg. Og jeg skrev at Cahill var den beste engelske stopperen, Vidic, Kompany og Vermaelen er selvfølgelig bedre.

 • Anonym

  Trenger vell ikke å jobbe som fotballekspert for å vite at Hangeland ikke er god nok for United! 

 • Mener han er bedre enn Evans, Smalling, Ferdinand, og muligens Jones. Syns han er god nok, men at han heller burde fortsette i Fulham, muligens få seg en testimonial kamp når han legger opp.

 • Fantastisk inspirerende program! Sønnene mine på 6 og 8 år satt som “fjetret” sammen med meg! En hjertevarm serie med mye visdom

 • Anonym

  Skjønner ikke at folk tror alt blir så mye bedre med høyre. Historien gjentar seg. Jers er ok. Selv om mye kunne vært bedre i Norge bor vi tross alt i et av verdens beste land. Man får ikke i både pose og sekk, prioriteringer må til uansett.

 • ann

  høyre og arb.partiet er ganske lik fordi noen har rappet idene fra høyre . det er ikke bra i et direkte sendt program .Erna er en flott dame hun er bra for norge

 • ann

  programledere behøver och lære folkeskikk og sundt bondevett .

 • Urbeka

  Hei. Hvorfor diskuterer du ikke muligheten for at Senterpartiet kan komme til å skifte side etter det rødgrønne regjeringsprosjektet er dødt? Vi kan fort få en ren Høyre-Sentrum flertallsregjering med H, V, KrF og Sp. På dagens VG-måling er denne konstellasjonen kun 2 mandater fra rent flertall. Jeg regner dette utfallet som mer sannsynlig enn at Venstre som eneste sentrumsparti kommer til å gå i regjering med Høyre og FrP. Det skjer ikke. Og hva skjer dersom V+KrF holder sammen og ikke vil gå i regjering med FrP samtidig som evt SP ikke går tilbake til sentrum? Kan en mindretallsregjering som må finne flertall fra sak til sak dannes ut fra en en blå-blå fløy eller blir det innholdsmessig umulig å gjennomføre?

 • Peter Bering

  Har-Lem er et skademenneske i alt hun har foretatt seg.

 • Peter Bering

  Det skisserte resultatet ville være en katastrofe for landet, et endelig farvel til Norge, og en endelig muslimsk seier i det som da raskt ville bli Noristan.

  I 8 år har en jevn strøm av oppegående nordmenn emigrert og en enda større strøm av fiendtlige zombier fra Muslimia både invadert og formert seg lokalt. Ap jager alt verdifiullt og samler berme. Dette liker Norges perverst kommunistiske samfunnsakademikere.

 • twin peak

  “Thon er et levende bevis på at aldersgrenser og pensjonsalder må praktiseres fleksibelt!”

  Thon er et levende bevis på at det fremdeles er mulig å bli rik av hardt arbeid i Norge.

 • fornuften22

  Det viktigste er å få til fornyelser og handling og å slippe mer handlingslammelse.

 • Larsarus50

  Hvis Jan-Erik Larsen mener det er sofaen som er vinner, bør jo Arbeiderpartiet virkelig gå i seg selv å se hva de har gjort feil.

  Fram til det er kommunevalg om to år og nytt stortingsvalg om fire år, bør en av fanesakene til AP være å få byttet ut alle sofaene i de norske hjem.
  Kun en hard, smal, lav og ukomfortabel sofa bør tillattes slik at sofavelgerne ikke har lyst til å sitte/ligge hjemme. Få dem ut av heimen!
  Sikkert flere partier som vil støtte en så viktig sak.

 • Peter Bering

  Det er bare å kondolere alle som ville ha en ny og bedre kurs i Norge. Med KF og/eller V “på vippen” blir det nå bare impotent stolvarming på vegne av Ap for H og Fp.

 • Per Olav Olsen

  Sofaen for noe tull, elendig politikk og en løgner som sjef senket AP

 • Privilegiert

  Jeg tror nok det er behagelig å skylde på “sofaen”. Men, faktum er at folk er lei av tomme løfter. I denne familien stemte 3 tidligere trofaste AP velgere i år på noe annet. Politikere som håner velgerne, ved ikke å engang være interessert i å innfri det de ble valgt for, og som i tillegg håner befolkningen ved å si at deres klager, er løgn (tenker på ikke-fungerende offentlige etater i fleng) og som nekter å ta ansvar ovenfor miljø og fremtidige inntekter og energi. Som lukker øynene for alt som er skjevt, kaller det “enkeltsaker” og kan ved det ro seg unna…. Slike politikere kan vi jo ikke ha. De kjører jo landet i grøfta. Viser til vekst og fremgang, med fiktive målinger! Nei, tusen takk, slikt finner vi oss ikke i.

 • Åge Fred Gram

  De Rødgrønne ble senket av sin egen politikk.Olje boring,gasskraft uten Rensing,fler fattige ,fler kriminelle,fler på uføretrygd,avkristing av norge,skatteøking for pensjonister,sykehuskøer,skifergass.

 • Regjeringsskifte

  Jeg er dritt lei å lese denne “EKSPERT” kommentaren Jan-Erik Larsen sine kommentarer som bare er ren AP propaganda, mannen er inngift i AP familien, han er medlem i AP og taler AP sin sak, er det så vanskelig for TV2 ¨finne folk som er litt nyansert? Dette er elendig håpløst å måtte lese.

 • Regjeringsskifte

  Når TV2 nå skriker ut at FRP skal følge handlingsregelen, får de ikke utrettet stort av kjernesakene sine….? hva er begunnelsen for dette? FRP kan spare inn hundre milliarder på ødslingen til denne regjeringen og bruke dem mye bedre i Norge enn å sende dem til Kongo, det er en måte å finne penger til kjernesakene, en annen ting er å fjerne en IDIOTISK pressestøtte…..å heller bruke den på de fattige.

 • Peter Bering

  H bør be Ap om å danne regjering. Realiteten er at H+Fp har 77 mandater og at Ap og sfæren rundt dem har 92. Da blir regjering for H bare frustrasjon.