Europas beste bykamper

Det er ikke bare Roy Keane som mener at fotballen har blitt mer gemyttlig og vennlig de siste årene. Håndhilsing og klemmer før kamp er vel og bra det – men det er noe deilig med kamper hvor følelsene slår fornuften og hvert spark på ballen teller ekstra mye. I Europa er mange hatkamper også toppkamper, med lag fra samme by som parallelt kjemper om de største trofeene.

Her er min rangering av de fem fotballmessig beste by-derbyene i Europa. Dette er altså ikke de med mest historie eller best stemning. Den listen kommer senere.

5. Roma-Lazio
Blant de mest berømte lokaloppgjørene på kontinentet er det få som vekker like sterke følelser blant de involverte som Roma mot Lazio. Vi snakker ekte 100 år gammelt hat, og det blir bestandig høy temperatur på banen og tribunen. I 1979 døde en Lazio-supporter av skadene da bluss ble kastet fra Roma-svingen. Ulikt de andre store italienske klubbene har hovedstadslagene få fans utenfor egen by – derfor blir disse kampene ekstra eksplosive. I tillegg har lagene en tendens til å følge hverandre tett når det gjelder kvalitet og tabellposisjoner, og klubbene har merkelig nok tatt like mange trofeer.

Nå for tiden er hverken Roma eller Lazio mye å skryte av. Hverken Romas Conference League-triumf i 2022 eller Lazios sterke 2. plass forrige sesong var katalysator for nye oppturer. I skrivende stund følger de hverandre som skygger på plass seks og syv i Serie A. Det positive er at de er videre til sluttspillet i henholdsvis Champions League og Europa League. Hva med den siste tidens innbyrdes oppgjør? Drepende kjedelige (til Roma-derby å være) oppgjør, to ganger 1-0 og én 0-0 på de tre siste.

4. Manchester City- Manchester United
Dette er det eneste oppgjøret på denne listen som daterer tilbake til 1800-tallet. De første årene ble dette beskrevet som et vennlig derby, og det sies blant annet at mange i Manchester var på City-kamp den ene uken og United-kamp den neste. Etter 2. verdenskrig tok det seg opp i temperatur, med mange heftige kamper hvor stygge taklinger ble bensin på følelsesbålet. Historisk var lenge United klar storebror i byen, men siden Citys eierskifte i 2008 har de vært mer enn bare «noisy neighbours», som Sir Alex Feguson kalte dem. Ti av de 15 siste Premier League-titlene har gått til Manchester, tre til United og syv til City.

Aldri før har styrkeforskjellen mellom disse to vært større i Citys favør enn det siste året. De lyseblå var utvilsomt Europas beste lag i 2023/24, selv om United slo byrivalene på hjemmebane. Deres forrige møte ble derimot pinlig for United, da Erling Braut Haaland & co tok en veldig komfortbale 3-0-seier på Old Trafford. Først når de røde spiller fotball og oppnår resultater som matcher klubbens ambisjoner, og kommer tilbake i den absolutte toppen, kan Manchester-derbyet bli det beste byoppgjøret i Europa.

3. Milan-Inter
I 1908 ble Inter stiftet som en slags utbryter av Milan, og dermed var Milano-derbyet skapt. De to klubbene hadde varierende suksess frem til 1960-tallet, da Milano ble maktsenteret i europeisk fotball ettersom Inter og Milan vant europacupen to ganger hver. Deretter har det alltid vært mye prestisje og temperatur forbundet med kampene dem imellom. Det beste bildet (se under) på det ble tatt i april 2005, da derbyet ble stoppet på grunn av et inferno av røyk og bluss forårsaket av Inter-fansen. Likevel er det mer riktig å si at de blåsvarte og rødsvarte naboene misliker hverandre enn at de hater hverandre.

Etter en nitrist epoke med et elendig Milan-lag fikk derbyet et etterlengtet oppsving for et par sesonger siden. Med Milan som seriemester og Inter to poeng bak var kampene mellom de to igjen relevant for det store publikum. I fjor var Milan-Inter semifinale i Champions League for første gang på 20 år. Akkurat nå leder Inter serien etter tolv seire og tre uavgjorte på deres siste 15 kamper. Milan er et stykke bak på 3. plass og Inter vant høst-derbyet 5-1, men det er uansett ingen tvil om at «Il Derby della Madonnina» er tilbake der det skal være.

Foto: Stafano Rellandini / Reuters

2. Arsenal-Tottenham
Det alltid brennhete ”North London derby” så dagens lys da Arsenal i 1913 flyttet fra Woolwich i sør til Highbury oppe i Tottenhams territorium. Siden har rivaliseringen vedvart og tiltatt i styrke med oppgjør i den øverste divisjonen hvert år siden 1950. London har mange byderbies, men dette er det klart største og viktigste. Når det gjelder innbyrdes oppgjør og trofeer har Arsenal et solid overtak på deres naboer. De sikret blant annet ligamesterskapet på Tottenhams White Hart Lane i 1971 og 2004. Det mest kjente sviket i Nord-London stod Sol Campbell for, da han i 2001 gikk gratis fra Spurs til fienden Arsenal.

Derbyet i Nord-London er nå en kamp mellom to av Englands seks beste lag. Etter noen svake sesonger slo Arsenal kraftig tilbake i 2022/23, og var i en skikkelig tittel-fight med Manchester City. Denne høsten var Tottenham til tider forbausende gode under deres nye manager Ange Postecoglu. Siden har de mange skadene og fraværene vært tunge å bære, men de er fortsatt i nærheten av Champions League-plassene. Dermed kan Tottenham-Arsenal i slutten av april ha mye å si for lagenes sluttposisjon.

1. Real Madrid-Atletico Madrid

Kampene mellom de to største lagene i Madrid vil nok aldri få samme status som Real Madrid-Barcelona. Likevel har ”El Derbi Madrileño” rikelig med historie, prestisje og dramatikk. Det gamle narrativet bygger på Real Madrid som elitens klubb, mens arbeiderklassen holdt med Atletico. I dag er denne oppfatningen mer utvannet, spesielt etter at Atletico flyttet fra Vicente Calderón i bykjernen til moderne Metropolitano langs motorveien mot flyplassen. I årene 2014 og 2016 nådde dette oppgjøret sitt klimaks da Real Madrid og Atletico Madrid møttes i Champions League-finaler, som begge på svært dramatisk vis ble vunnet av de helhvite.

Disse to har gjort Madrid til Europas fotballhovedstad de siste ti årene. Diego Simeones arbeid med å etablere underdogen Atletico som topplag er enestående. Derbyet er ofte velspilt og jevnt. Etter noen år med lavt målsnitt har også underholdningsverdien tatt seg kraftig opp. De to cupkampene etter nyttår gikk til ekstraomganger og endte 4-2 til Atletico og 5-3 til Real. Lagenes beste spillere for øyeblikket er angrepsspillere, med fabelaktige Jude Bellingham og Vincius Jr. for Real Madrid og garantisten Antoine Griezmann for Atletico Madrid. Dette er Europas beste derby! 

Power-ranking Europa

15. Tottenham
14. Girona
13. Borussia Dortmund
12. Real Sociedad
11. Aston Villa

10. Atletico Madrid
Forrige høst var begredelig for Madrids nest største klubb. De under-presterte i ligaen, og gruppespillet i Champions League ble et gedigent mageplask. Så kom 2023. I år har Atletico Madrid spilt seg stort opp, tatt flest poeng av alle i Spania og dermed skrev deres ikoniske manager Diego Simeone under på ny kontrakt. Med forsterket lag og tro, Antoine Griezmann i sitt livs form og en giftig(!) Alváro Morata er man på skuddhold i toppen av La Liga og blir vanskelige å slå når utslagskampene i Champions league venter på nyåret.

9. Bayer Leverkusen
Denne høsten har flere små og mellomstore klubber vist at det er mulig å hamle opp med de største og sterkeste. Det aller beste eksempelet er Xabi Alonsos Bayer Leverkusen. Med 2,5 mål i snitt per kamp har de tatt Bundesliga og fotball-Europa med storm. Det nykomponerte laget ser ut som de har spilt sammen i evigheter og kjenner hverandre ut og inn. Dermed har de før siste hjemmekamp mot Molde full pott i det som ble en enkel gruppe i Europa League. Og viktigst; de er ubeseiret og leder Bundesliga når vi nærmer oss halvspilt sesong.

8. Paris St. Germain
De rotet en del i august og september, men nå har PSG åtte strake oppskriftsmessige seiere i Ligue 1. Kylian Mbappé er den soleklart viktigste spilleren – bare Haaland og Kane har flere mål i alle turneringer denne sesongen. I Champions League er ikke jobben gjort i sterke gruppe F. Paris St. Germain har skjebnen i egne hender, men kan være avhengig av seier borte mot Borussia Dortmund for å avansere.

7. Barcelona
Etter en veldig fin sesonginnledning har Barca variert i prestasjonene den siste tiden. Det smertefulle hjemmetapet i El Clasico ble etterfulgt av gode og svake kamper om hverandre. Seiere over Real Sociedad og Atletico Madrid er sterkt, men smeller mot Shakhtar og Girona gjør at det for første gang siden han ble ansatt rettes negativt fokus mot Xavi. Mannskapet er meget godt, og det er ingen grunn til å trykke på krise-knappen. Når de nye spillerne får bedre samspill og kjemi med de etablerte kan det bli en ny suksess-sesong.

6. Bayern München
Den tyske giganten har etablert seg som et av Europas beste lag. Med Manuel Neuer tilbake i mål etter langtidsskade begynner laget å se mer og mer komplett ut. Harry Kane har (ikke overraskende) sklidd veldig fint inn i sitt nye lag og scorer mål i rekordfart. Likevel er ikke alt rosenrødt i München. Mønsteret ser ut til å være at de vinner 4-5 kamper på rad før de går på en smell eller to. Nå i helgen ble det voldsomme 1-5 mot Eintracht Frankfürt. Både i denne kampen og i tafatte 0-0 mot FC København manglet fabelaktig Jamal Musiala. Selv om den kommende kampen mot Manchester United er av liten betydning poengmessig for Bayern, er det nå både stolthet og prestisje på spill.

5. Inter
Forrige sesongs Champions League-finalister viser igjen at de hører hjemme i den absolutte Europa-toppen. Forsvaret er blant de tetteste denne høsten, og på topp herjer Lautaro Martinez. Milan ble smadret 5-1, men like oppsiktsvekkende var den nylige 3-0-seieren borte mot Napoli. I 3-3-kampen mot Benfica stilte Inter med hele reserverekken fra start. Dette er den beste Inter-utgaven siden de vant trippelen under José Mourinho i 2010. Og da er det greit å huske på at de måtte erstatte Onana, Brozovic, Dzeko og Lukaku, som alle var viktige forrige sesong.

4. Arsenal
Den sultne gjengen til Mikel Arteta viser nok en gang at de mener alvor. Etter en trøblete måned frem til litt uti november har de fått sving på sakene igjen. Riktignok ble det tap i helgen mot hjemmesterke Aston Villa, men i den kampen var Arsenal gode. Declan Rice har gitt laget enda mer pondus, og plutselig har Kai Havertz virkelig begynt å røre på seg. Radarparet Ødegaard-Saka har levert godt, men har fortsatt et hakk å gå på før de er oppe i det virkelig jevne toppnivået fra forrige sesong. Keepersituasjonen er det eneste som gir skikkelig hodebry, for nyervervelsen David Raya har til gode å overbevise 100%.

3. Liverpool
De er tilbake. Etter en krevende oppussing av stallen er Jürgen Klopp på god vei til å skape sin komplette Liverpool versjon 2.0. Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold spiller igjen sin absolutt beste fotball, noe som gir både større trygghet bakover og målpoeng fremover. Mohamed Salah produserer som vanlig ting i hver eneste kamp, og dermed leder Liverpool Premier League når de går et heftig jule- og nyttårsprogram i møte. Det store spørsmålstegnet finnes på midtbanen, hvor de mangler en skikkelig sjef, limet i laget som Fabinho var i flere sesonger.

2. Real Madrid
Til tross for flere tunge fravær og langtidsskader på viktige brikker har Real Madrid en veldig fin høstsesong. Det er snart tre måneder siden de gikk på sitt eneste tap hittil. I helgen ble det 1-1 borte mot et Real Betis-lag som ikke har tapt på deres hjemmebane denne sesongen. Jude Bellingham har med sine 16 mål vært Europas gigant. I tillegg må Rodrygo trekkes fram. I fravær av kompis Vinicius Jr. har brasilianeren stått frem med storspill og mange nydelige scoringer. Real Madrid er sterke, og har i kjent stil enda mer å gå på når vi nærmer oss nyttår.  

1. Manchester City
Trippelmesterne er fortsatt best i Europa, men nå er det jevnt i toppen. De er langt fra uslåelige for øyeblikket – noe Aston Villa demonstrerte forrige uke. Manchester City er spesielt sårbare når midtbanesjef Rodri mangler. Laget er inne i en liten bølgedal, slik de opplever hver eneste sesong. Likevel må det sies at City i de aller fleste kampene hvor poeng har blitt tapt har skapt nok til å vinne. Jeremy Doku har vært et knallkjøp, og selv om Erling Braut Haaland ikke er like ustoppelig denne sesongen, kan både han og City se lyst på tilværelsen og er favoritter til å vinne både Premier League og Champions League.

Fem store spørsmål før El Clasicó

Nå er det alvor. Her i Barcelona er folk i høyspenn før sesongens første El Clásico. Mye er som bestandig; vinrødt og blått mot helhvitt, Katalonia mot hovedstaden, to av verdens beste lag mot hverandre med tre poeng og voldsom prestisje i potten.

Utover dette er mye annerledes og uvant. Begge klubbene er midt i generasjonsskifter, økonomiske problemer lurer i bakgrunnen og med oppussing av slitne Camp Nou spilles kampen for første gang på Olympiastadion i Barcelona.

Hva er status for de to klubbene?
Til tross for gode resultater fra begge lag preger usikkerhet og kontroverser opptakten til storoppgjøret. De siste ukene har nemlig halve Barcelonas førsteellever vært skadet, noe som gjør Barca-fans ekstra nervøse. Selv om Jules Koundé, Frenkie de Jong, Pedri, Raphinha og Robert Lewandowksi var tilbake på trening fredag har bare de to sistnevnte god mulighet til å rekke hatkampen. Derfor ønsker, eller skal vi si , manager Xavi holde kortene tett til brystet og gi spillerne selv og oss andre informasjon om tropp- og laguttak tettere opp mot kampstart enn normalt. Alle fraværene svinger favorittstempelet i retning Real Madrid, som selv har viktige Thibaut Courtois og Eder Militao langtidskadet, men kommer med et knallsterkt mannskap.

Utenfor banen har nok en gang gamle menn tatt fokuset. I våres startet bråket med Negreira-saken, der FC Barcelona og tidligere presidenter ble siktet for ulovlige betalinger til vise-presidenten i den spanske dommerkomiteen. Det endte med skittkastning fra begge parter om hvem som hadde fått mest hjelp av dommere. Etter måneder med bråk og påfølgende forsøk på forsoning så det ut til å bli en fredeligere inngang til lørdagens kamp.

Så endret alt seg. I forrige helgs møte med Sevilla ble Vinicius Jr. nok en gang utsatt for grov rasistisk hets. Etter kampen la Barcelonas styremedlem Mikel Camps ut en melding på Twitter. ”Dette er ikke rasisme – han fortjener en smell for å være klovn”.  Torsdag kveld kom bekreftelsen på at Real Madrid-president Florentino Perez ikke reiser til Barcelona.

Skal La Masía redde Barcelona igjen?
Diskusjonen om hvem som har det beste akademiet varer evig. Selv om Real Madrid for øyeblikket faktisk har flest spillere (44) med fortid i deres ungdomslag enn Bacelona(40) i de største europeiske ligaene er La Masía mest berømt og regnet som verdens beste. Noe av årsaken er generasjonen som skinte sterkest da Barca-produktene Xavi, Iniesta og Messi tapetserte pallen i kåringen av Gullballen. Etter noen magre år er en ny gjeng på vei opp og fram, kanskje mot verdenstoppen. Fra før av har Alejandro Balde og Gavi hatt kometkarrierer og blitt seriemestere og VM-spillere. Så dukket det største Barca-talentet siden Messi opp og tok alt og alle med storm.

Lamine Yamal var maskot mot Real Madrid for syv år siden, ser fortsatt ut som en ballgutt, men spiller som en voksen stjerne. Allerede nå kan 16-åringen (fyller 17 neste sommer) bli helt avgjørende i sitt første El Clásico. Med skadeproblemene til Barcelona vil det også være duket for Femín Lopez, et ukjent navn for de aller fleste før han denne uka herjet i Champions League og var banens beste mot Shakhtar. Tre dager hadde Marc Guiu blitt matchvinner mot Athletic Club. Det var ikke planen at alle disse skulle slippes løs samtidig, men de ser klare ut alle sammen.   

Hvem overtar?
”Han er den eneste som har forstått at tronen er ledig”.

Disse kampene var i en årrekke vel så mye Messi mot Ronaldo som Barcelona mot Real Madrid. Ordene ovenfor tilhører Real Madrid-legenden Guti og han er Jude Bellingham.

Med Messi og Ronaldo borte fra europeisk fotball er deres æra etter alt å dømme over. Bellinghams start i Madrid overgår det meste vi noensinne har sett. Engelskmannen har satt seg selv i pole position for Gullballen 2023/24. For å bli regnet som verdens beste fotballspiller må man også stå fram i de viktigste kampene. Selv om Bellingham allerede har vært med på store ting blir dette hans største klubbkamp hittil.

Lagkompis Vinicius Jr. er også trygt innenfor kategorien verdensklasse. I en måned eller to av forrige sesong var han verdens beste spiller. Denne høsten har vært mer hakkete, men brasilianeren vil gjerne være med i kampen om tronen. Hos Barcelona vil både Pedri og Gavi være pallkandidater i framtiden og Lamine Yamal kan med riktig utvikling bli verdens beste fotballspiller.   

Hva blir de heftigste duellene?  
Noen steder på banen er vi garanterte tøffe tak og høy temperatur. Jo større kampene blir jo større er sjansen for at Real Madrids midtstopper Antonio Rüdiger havner i begivenhetens sentrum. Likt hans forgjenger Pepe har han et tenningsnivå og en væremåte som kan hisse på seg de aller fleste. Han vil få mye nærkontakt med Robert Lewandowski, som sannsynligvis blir kampklar. Den polske spissen har ved flere tilfeller hatt problemer med å styre temperamentet sitt. Dette blir en spennende duell både sportslig og psykologisk.

I tillegg har Ronald Araujo hatt oppsiktsvekkende god kontroll på Vinicius Jr. i de siste sesongers oppgjør. Ved å flytte midtstopperen ut på høyrebacken har Xavi i stort grad nøytralisert Real Madrids største trussel. Nå er det derimot usikkert om Araujo eller Joao Cancelo får den posisjonen. Cancelo har på kort tid blitt en viktig brikke i Barcelonas offensive spill, men har ikke den samme fysikken og defensive tryggheten som Araujo. Kampen om den siden av banen blir interessant og viktig.

Hvor kan kampen vinnes?
Det kjedelige faktum er at det viktigste for Barcelona er å ikke tape denne kampen. For å lykkes med det er det viktig å vinne kampen om midtbanen. Der har fighteren Oriol Romeu kommet inn som erstatter for strategen Sergio Busquets. Romeu vil antakelig få oppgaven med å hindre Bellingham i å dominere slik han har gjort i de fleste av kampene denne sesongen. Romeu har riktignok store begrensninger med ballen, og kan bli mannen det legges mest press på for å tvinge frem feil i Barcas oppbyggende spill. Den mer dristige løsningen til Xavi kan bli å legge rutinerte Ilkay Gündogan i den dype midtbanerollen, og stole på at løperne Gavi og Fermín Lopez hjelper til med å opprettholde balansen i laget.

Real Madrid har for øyeblikket den beste midtbanedekningen i verden. Luksusproblem er bare fornavnet når Carlo Ancelotti skal velge tre av Kroos, Tchouameni, Camavinga, Valverde og Modric. Tradisjonelt ønsker Ancelotti både muskler, løpskraft og finesse. Derfor blir det mest naturlige å velge kraften til Tchouameni, lungene til Valverde og nøye seg med enten Kroos eller Modric fra start.

Til slutt må keeperkampen nevnes. Dette er den eneste posisjonen hvor Barcelona åpenbart er sterkest. Marc-André ter Stegen var Europas beste keeper forrige sesong og oser trygghet. Kepa Arrizabalaga er en ok nødløsning på Courtois skade, men gjør oftere feil. Jevne kamper som El Clasicó avgjøres gjerne foran målene – så keeperne har ende opp i hovedrollene.

Topp 10 sommerkjøp i europeisk fotball

10. Rasmus Højlund – 75 millioner euro fra Atalanta til Manchester United
Det er ikke risikofritt når Manchester United blar opp såpass for en spiller som har lite å vise til på seniornivå. Likevel skilte Højlund seg såpass ut i enkeltkamper for Atalanta og Danmark at United tok sjansen. Hittil har vi sett all hans vilje og tilstedeværelse, pluss glimt av klasse. Han er likevel i stor grad prisgitt kvaliteten og formen på sine medspillere, og det er først når laget viser seg fra en bedre side man kan begynne å felle endelig dom på signeringen av Højlund.

9. Min-jae Kim – 50 millioner euro fra Napoli til Bayern München
En veldig fin pris for en såpass god spiller. Midtstoppere av dette kaliberet går for nærmere milliarden i dagens marked. Heldigvis for Bayern hadde Napoli denne forholdsvis lave utkjøpsklausulen i kontrakten til Kim. Sør-koreaneren var fremragende i Napolis mestersesong, og har etterlatt seg et stort tomrom i deres forsvar. Han har en flott blanding av fysikk, disiplin og ballferdigheter, noe som passer utfordringene i Bundesliga og Bayern ypperlig. Her har de fått en klassespiller i mange år fremover.

8. Marcus Thuram – free transfer fra B. Mönchengladbach til Inter
Italienske klubber har havnet langt bak England i pengekøen, og må være kreative i jakten på spillere. Derfor er de dyktige til å kartlegge bosman-mulighetene i de andre ligaene. I Marcus Thuram har de truffet blink. Her har de fått en fransk landslagsspiller i sin beste alder, som fortsatt har sult til å oppnå ting og attpåtil passer deres spillestil godt. Foreløpig har det blitt fire mål, deriblant en perle i derbyet mot Milan. Sammen med Lautaro Martinez utgjør han et av de beste spissparene i Europa for øyeblikket.

7. Serhou Guirassy – 9 millioner euro fra Rennes til Stuttgart
Hvem? Jo, toppscoreren i Bundesliga og mannen med flest mål i de europeiske topp fem-ligaene. Etter en tilværelse som nomade i franske og tyske klubber viste Guirassy fine saker på lån i Stuttgart forrige sesong. Dermed bladde de i sommer opp tilsvarende rundt 100 millioner norske kroner for å gjøre overgangen permanent. Resten er et utrolig eventyr. 13 scoringer på de første syv seriekampene var ny Bundesliga-rekord (tidligere 11 fra Lewandowski). Målene har vært både mange og flotte, og har sendt Stuttgart opp på 2. plass i skrivende stund, foran både Bayern og Dortmund.

6. Jeremy Doku – 60 millioner euro fra Rennes til Manchester City
Et velkjent navn for mange, som etter å ha sett rykket og eksplosiviteten hans lurte på hvilken storklubb som ville ta en sjanse på kraftpakken fra Belgia. At Manchester City valgte Jeremy Doku er langt fra tilfeldig. Etter den perfekte 22/23-sesongen er 21-åringen en super tilvekst da han tilfører ungdommelig pågangsmot og en ekstra dimensjon i Citys angrepsspill. Mange lag vil hindre mesterne i å spille seg igjennom sentralt i banen, noe som gir kantspillerne spillerom. Doku har ekstremkvaliteter én mot én, hvilket skaper trøbbel for motstanderbackene og allerede mange sjanser for Doku selv og hans medspillere, deriblant Erling Braut Haaland.

5. Dominik Szoboszlai – 70 millioner euro fra Leipzig til Liverpool
Etter å ha vært særdeles treffsikre på overgangsmarkedet i Klopps tidlige sesonger har det vært litt mer hit and miss de siste par årene. I hvert fall har de færreste vært umiddelbare hits. Det kan derimot utvilsomt sies om Szoboszlai, skreddersydd som katalysator for den nye Liverpool-midtbanen. Han har en veldig fin pakke med teknikk, tilslag, fart, fysikk og blikk for spillet. Starten har vært strålende, og dette kommer bare til å bli bedre og bedre.

4. Declan Rice – 116 millioner euro fra West Ham til Arsenal
Alle storlagene i England ønsket seg Rice, og Arsenal fikk napp. Det sier mye om posisjonen de har opparbeidet seg det siste året. Han kostet mye penger, men dekket et behov mange av kanonene hadde i sommer. En ung sentral midtbanespiller med stor erfaring og pondus. Han har sklidd fint inn i laget med den største selvfølgelighet. West Ham og England er lag som ofte spiller lavere risiko enn Arsenal, men denne høsten har Rice bevist at han mestrer det aller meste. Rett og slett en super tilvekst.

3. James Maddison – 46 millioner euro fra Leicester til Tottenham
Det krever sin spiller og mann å overta både draktnummeret og det kreative ansvaret som Harry Kane etterlot i Tottenham. James Maddison bærer både 10-eren og ansvaret på best mulige måte. Hans blikk for spillet og ønske og evne til å slå smarte pasninger fremover gjør ham meget verdifull. Tre mål og fem målgivende er den fine fasiten etter de ni første kampene. Prisen Spurs betalte fremstår lav. Et perfekt kjøp!

2. Harry Kane – 95 millioner euro fra Tottenham til Bayern München
Også Kane var en av verdens mest ettertraktede spillere. Han er ferdig vare – en spiss som har utviklet seg fra å være ren måljeger til å bli en av de mest sjanseskapende, uten å miste målteften. Ti mål og fire målgivende på de elleve første er helt som forventet. Scoringene har i kjent Kane-stil kommet med begge føttene og hodet. I Bayern har han vært mer rendyrket spiss, mens han for Tottenham oftere droppet lenger ned i banen og slo de forløsende pasningene. Fortsatt er samarbeidet med Sané, Gnabry, Coman og Musiala ferskt, og potensialet i Bayerns løperekke er voldsomt.

1. Jude Bellingham – 103 millioner euro fra B. Dortmund til Real Madrid
I moderne tid kan bare Cristiano Ronaldos inntog matche Bellinghams start i Real Madrid. Som det eneste storkjøpet var det knyttet store krav og forventninger til den unge engelskmannen, men han har overgått alt de kunne drømme om. Manager Carlo Ancelotti har gitt Bellingham en fri rolle, og fra sin fremskutte midtbaneposisjon har han vært blant de mest målfarlige spillerne i Europa. Både i ligaen og Champions League har han flere scoringer enn kamper – ingen av dem på straffespark. Dersom han fortsetter i noenlunde samme spor blir dette en historisk sesong av en midtbanespiller. For første gang kan vi si at 103 millioner euro er billig, for Bellingham er verdt mer enn det dobbelte.

(Alle priser fra transfermarkt.com)
(Alle foto fra NTB Scanpix)

Topp 8 unge nykommere i Champions League

Ny Champions League-sesong betyr nye bekjentskaper. Etter å ha sett den første runden var det såpass mange som utmerket seg at jeg ville lage en liste. Definisjonen på denne listen blir «unge nykommere» i Champions League. Utgangspunktet er at spilleren ikke er over 20 år og ikke har særlig erfaring fra den største europeiske turneringen. Derfor droppes stjerner som Jude Bellingham, Pedri, Gavi og Jamal Musiala i denne sammenhengen. Her er de mest spennende nye ungguttene i Champions League:

8. Karim Konaté (19 år – Red Bull Salzburg)

Aldri en talentliste uten innslag fra Red Bull-lagene. Karim Konaté er den mest spennende tenåringen fra Elfenbenkysten, landet som har produsert mange dominerende spillere de siste 20 årene. Sammenligningen med tidligere Salzburg-spiss Erling Braut Haaland er ikke nødvendigvis søkt. De har mange av de samme kvalitetene; voldsom energi og bevegelighet, høy fart og nese for mål. I tillegg er Konaté en god dribler. I hans første Champions League-kamp, borteseieren over Benfica, var ivorianeren et uromoment, men bommet på straffespark.

7. Alejandro Garnacho (19 år – Manchester United)

Forrige sesongs komet i United har alle forutsetninger for å bli en klassespiller. Garnacho har x-faktor med rå fart og herlige ferdigheter én mot én. Sesongstarten har ikke vært enkel for Uniteds kantspiller. Han var i startelleveren i de to første seriekampene, men leverte ikke varene. Det er uansett ingen tvil om kapasiteten og potensialet i argentineren, noe vi fikk se i det friske innhoppet mot Bayern München, da han bidro til å skape spenning på slutten.

6. Antonio Silva (19 år – Benfica)

Et wildcard på denne lista, ettersom han fikk rikelig erfaring i forrige sesongs Champions League. Får likevel plass fordi han er ukjent for de aller fleste. Det stilles store krav til dagens midtstoppere. I tillegg til å være god i duellene, smart taktisk og sterk rundt eget mål må du også beherske den offensive delen av spillet. Alle disse ferdighetene har portugiseren. Likevel må det understrekes at han først og fremst er en strålende forsvarsspiller, som i likhet med sin eldre landsmann Ruben Dias elsker å takle og blokkere. Silva fikk en grusom start på denne Champions League-sesongen med rødt kort mot Salzburg, men er en mann for fremtiden.

5. Oscar Bobb (20 år – Manchester City)

Det glemte supertalentet er i ferd med å slå ut i full blomst – under ledelse av verdens beste manager. Oscar Bobb er et navn det har blitt snakket om i Norge i årevis, uten at særlig mange har visst hvordan han har utviklet seg. I Manchester City har man vært klar på at han ville få mulighetene sine – og at man bare måtte vente på riktig tidspunkt. Kanskje ser vi nå starten på en stor seniorkarriere for Oslo-gutten. De gangene han har fått tillit av Pep Guardiola har han absolutt ikke gjort seg bort. Med ballen klistret til foten har han vært en skapende kraft for verdens beste lag. Han er i ferd med å bli en fullverdig erstatter til Riyad Mahrez, og det sier mye om hva som bor i ham. Snart er han også norsk a-landslagsspiller.

4. Rasmus Højlund (20 år – Manchester United)

Danske Højlund har fått den største og vanskeligste oppgaven for en ung spiss i europeisk fotball. Han ble øremerket til å bli Manchester Uniteds nye målmaskin. Forrige sesong kom hans store gjennombrudd i Serie A og på det danske landslaget. Han tar stor plass med sin fysikk og tilstedeværelse. I tillegg har han gode bevegelser inne i feltet og instinkt for mål. Mye har til gode å falle på plass med nye lagkamerater, men foreløpig har han absolutt vist glimt av hvorfor United bladde opp rundt 70 millioner pund.

3. Mathys Tel (18 år – Bayern München)

Få angrep er vanskeligere å spille seg inn i for tiden enn Bayern München sitt. Det må kanskje et talent som Mathys Tel til. Forrige sesong fikk han spilletid i Champions League, men ingen kamper fra start. Tel er en ekte angrepsspiller, som elsker å stikke inn bak forsvaret og finne rom til å avslutte, noe vi så da han måkte ballen i mål mot Manchester United. Han er også en god dribler, og har et vanvittig steg når han tar med seg ballen. At han i tillegg beskrives som en arbeidsom og profesjonell type trekker også opp.

2. Warren Zaïre-Emery (17 år – Paris St. Germain)

Dette er et helt spesielt talent. Den unge franskmannen entret den store scenen forrige sesong, men nå har han også spilt seg inn i startelleveren til det nye PSG. I den første Champions League-kampen mot Borussia Dortmund fikk vi se hvilket repertoar han besitter. Zaïre-Emery er veldig trygg med ballen, god i kort- og langpasningsspill og har allerede gode defensive ferdigheter. Det spektakulære med 17-åringen er hvor langt han er kommet allerede. Han ser ut som ferdig vare, og derfor blir det spennende å se hvor mange ytterligere steg han kan ta på veien mot verdenstoppen.

1 Lamine Yamal (16 år – Barcelona)

Det råeste talentet fra Barcelona-akademiet siden Lionel Messi. Med sin unike blanding av nærteknikk, rykk, blikk for spillet og evne til å ta riktige avgjørelser har han en helt spesiell pakke. Yamal har tatt nivået i La Liga lekende lett. Merkelig nok har han likevel scoret mål for det spanske landslaget (tidenes yngste målscorer) før han har gjort det for Barca. 16-åringen kommer til å være en viktig bidragsyter i Barcelonas jakt på nye trofeer denne sesongen, og blir sannsynligvis en nøkkelspiller for klubb- og landslag i årene som kommer.

Power-ranking Europa

Med åpning av europacupene kommer sesongens første power-ranking. Her er min rangering av de 15 sterkeste lagene i Europa før øyeblikket, med utfyllende forklaring av topp ti.

Det er sikkert mange Manchester United-fans som lurer på hvor de blir av. De har tapt tre kamper, og de har vært ganske svake i de to de har vunnet. Derfor er de akkurat utenfor topp 15. Lagene foran synes jeg har sett mye bedre ut. Jeg synes de har lang vei til toppen. Seriestarten har vært et klart steg tilbake for Manchester United.

15. Bayer Leverkusen
14. Milan
13. Tottenham
12. Borussia Dortmund
11. Brighton


10. Napoli

Blant spillerne er forrige sesongs italienske mestere nesten inntakt. Stoppersjefen Kim forsvant, men hverken Kvicha Kvaratskhelia eller Victor Osimhen ble solgt. Manager Luciano Spalletti forsto nok at utladningen og forventningene som fulgte med den store triumfen ble vanskelig å være med seg, så han takket for seg. Inn har Rudi Garcia kommet, og starten har vært humpete for den omreisende franskmannen. At Napoli ikke har hentet inn en erstatter for Kim er flott for Leo Østigård, som startet helgens 2-2-kamp mot Genoa. Selv om de er litt tynne bakover har Napoli absolutt mannskap til å kjempe om trofeer også denne sesongen.

9. Atletico Madrid
Diego Simeone tar fatt på sin tolvte og kanskje siste hele sesong som Atleti-boss. I fjor høst var laget begredelige, da de røk ut av en meget overkommelig gruppe i Champions League og havnet langt bakpå i hjemlig serie. I siste halvdel av La Liga-sesongen var de derimot klart best av alle lag. Årets sesongstart har sett bra ut, men 7-0-seieren over Rayo Vallecano ble i helgen fulgt opp med 3-0-tap for Valencia. Simeone har altså fortsatt litt å jobbe med. Men ettersom de beholdt alle de viktigste spillerne i sommer, og i tillegg forsterket med et par mann forsvaret, er de topp ti Europa akkurat nå.

8. Liverpool
Etter en kaotisk sommer med store overganger ut og sene kjøp har Liverpool snudd skepsis til optimisme. Selv om de fortsatt er et stykke unna deres tidligere toppnivå, er den nye utgaven av Klopps Liverpool på riktig vei. Flere av ligakampene til nå har vært tette og dramatiske, så poengfangsten etter to hjemme- og tre ganske tøffe bortekamper er super. Fortsatt er de, selv med en av verdens beste keepere i mål, sårbare bakover. Av de nye signeringene ser spesielt Dominik Szoboszlai knallbra ut. Ellers er det viktig for å ha Luis Diaz tilbake fra skade. Liverpool er i skrivende stund oddsfavoritter til å vinne Europa League og nestfavoritt (sammen med Arsenal) til å bli Premier League-mestere.

7. Paris Saint-Germain
Nye PSG er her, uten Messi og Neymar, men heldigvis for den franske hovedstadsklubben med Kylian Mbappé. Superstjernen ble til tross for sterke rykter og spekulasjoner nok en gang værende i Paris. Inn har også manager Luis Enrique kommet – en mann som har utrettet flotte ting tidligere. I tillegg har de spedd på med de franske landslagsspillerne Lucas Hernandez, Randal Kolo Muani og Ousmane Dembélé. På papiret ser dette laget veldig spennende ut. PSG har åpnet varierende i ligaen, og vi får vente med å felle en dom før alt det nye har begynt å sette seg.

6. Inter
Finalisten fra juni har brukt sommeren på å forsterke seg, og dundrer inn i en ny sesong i bedre forfatning enn på mange år. De har kommet ut av keeperbyttet Onana-Sommer med lik kvalitet og enorm pluss økonomisk. Gratis-signeringen av Marcus Thuram ser allerede genial ut. I helgen scoret den franske landslagsspissen et drømmemål i 5-1-seieren i derbyet mot Milan. Og aller viktigst har Inter beholdt klassespillerne Nicolo Barella og Lautaro Martinez. På de siste ti seriekampene har Inter ni seiere, noe som er best i de store europeiske ligaene.

5. Bayern München
Mye er likt, men mye er også nytt i Bayern München. Thomas Tuchel, som har hatt sin første sesongstart i Bayern, fikk omsider sin drømmesignering i Harry Kane. Dermed har klubben endelig erstattet Robert Lewandowski, som garanterte 40 mål per sesong. Kane er med fire scoringer på fire kamper godt i gang. Den meget solide stopperen Kim min-Jae er kjøpt fra Napoli, og dermed har tyskerne fin dekning i midtforsvaret. Som vanlig har de startet godt, selv om 2-2 i fredagens hjemmekamp mot friske Bayer Leverkusen var en liten skuffelse. Bayern bør både vinne Bundesliga og gruppe A i Champions League (Manchester United, Galatasaray og FC København) – og deretter ha som mål å forbedre kvartfinale-exiten fra forrige sesong.

4. Arsenal
Endelig er Arsenal i toppen igjen. Endelig forventes Arsenal å kjempe om de store trofeene. Resultatene hittil har ikke vært fantastiske, men prestasjonene er gode. Mikel Artetas lag er satt opp for å dominere, og de styrer de aller fleste kampene med stor selvfølgelighet. At de går seirende ut av en fysisk tøff batalje på Goodison, et sted de har slitt de siste årene, er en klar styrkebeskjed. Declan Rice har gjort laget mer solid, uten at det går på bekostning av det offensive. Kaptein Martin Ødegaard fortsetter sitt storspill i kamp etter kamp. Dersom de også for alvor får i gang en av spissene, ligner Arsenal et komplett lag. Etter mange tunge år har Arsenal nå blitt en klar outsider til å vinne Champions League.

3. Real Madrid
2022/23 ble en skuffende sesong for Real Madrid. En klubb av deres størrelse skal alltid være med å kjempe hele veien inn i liga og europacup. De ble et nummer for små i kamp med henholdsvis Barcelona og Manchester City. I sommer tok de farvel med deres mangeårige stabile stjernespiss Karim Benzema. Han ble erstattet med underdogen Joselu, som har vært strålende for dårlige La Liga-lag de siste årene. Den virkelig store signeringen ble Jude Bellingham, som har hatt en fabelaktig start på sin tid i Spania. Real Madrid mistet nøkkelspillerne Thibaut Courtois og Eder Militao med langtidsskader, og står derfor svekket igjen, både når det gjelder startellever og bredde. Dette er uansett ett av verdens beste lag.

2. Barcelona
Krisen uteble. Dommedagen kom aldri. Barcelona vant La Liga overbevisende, men også utypisk. Med bare 20 baklengsmål og 26 holdte nuller var de nemlig det tetteste laget i Europa forrige sesong. Nå er fokuset å revansjere exiten fra Champions League-gruppespillet. Til det har de hentet rutinerte vinnere i Ilkay Gündogan og Joao Cancelo, samt det fortapte vidunderbarnet Joao Felix. Det store utropstegnet er likevel 16-åringen Lamine Yamal, det største talentet fra akademiet siden Lionel Messi. I den siste kampen før Champions League lekte Barca seg med normalt gode Real Betis og vant 5-0. Robert Lewandowski scoret ett og hadde tre målgivende. Hvis Xavi nå har gjort Barca tette bakover og sprudlende fremover kan de være med og slåss om både det ene og det andre.

1. Manchester City
Hvordan skal de følge opp den historiske trippel-triumfen? Manchester City har i forkant av en Champions League-sesong aldri vært klarere favoritter til å vinne turneringer enn de er nå. Et par av hovedkonkurrentene, Bayern München og Real Madrid, ble ettertrykkelig satt på plass i forrige sesongs sluttspill. Ja, de har mistet et par gode bidragsytere i Ilkay Gündogan og Riyad Mahrez, men på deres posisjoner er spennende Jeremy Doku og Matheus Nunes hentet inn. Åpningen av ligasesongen har gitt full pott, Erling Braut Haaland scorer i samme tempo som tidligere og Pep Guardiola er tilbake fra sin ryggoperasjon. Manchester City er uten tvil verdens beste lag akkurat nå.

Hvem blir toppscorer i Champions League?

Høsten er her, og med den kommer Europas gjeveste klubbturnering. Det første spørsmålet før denne sesongens Champions League er om noen er i stand til å stoppe Manchester City. Det neste blir om noen kan hindre Erling Braut Haaland i å bli toppscorer for tredje gang på fem forsøk.

Den siste Champions League med dagens format blir også den første på 20 år uten hverken Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi. Dermed starter vi en ny æra i den europeiske fotballhistorien med en nordmann i en av hovedrollene.

Her kommer min vurdering av de fem beste kandidatene til å bli Champions League-toppscorer, med antatt prosentvis sjanse for å lykkes.

Alle foto: NTB

5. Vinicius Junior
Kanskje er lagkamerat Jude Bellingham et vel så bra tips etter engelskmannens fabelaktige start i den hvite drakta. Vinicius har uansett både utviklet seg til å bli en verdensklassespiller og -målscorer. Enda mer ansvar ligger på den lynraske brasilianerens skuldre etter at Karim Benzema dro i sommer. I sesongens første kamper har han operert mer som en slags bred spiss enn hans tidligere posisjon helt ute på vingen. Det kjedelige for Vinicius er at han er skadet til det som på papiret ser ut som gruppespillets nest enkleste kamp, hjemme mot Union Berlin. Likevel vet vi at Real Madrid ofte er å regne med når det drar seg til i Europa over nyttår, da ofte med en angriper som står frem som målmaskin.

Sjanse for å bli toppscorer: 3%

4. Kylian Mbappé
Kylian Mbappé er en av verdens aller beste fotballspillere. Han har med syv mål på fire kamper den beste sesongstarten av angrepsspillerne i Europa. Så hvorfor skal ikke den fortsatt unge franskmannen for første gang i karrieren kunne score flest mål i Champions League? Den største skepsisen ligger rundt laget hans. Paris Saint-Germain har forsøkt mange forskjellige strategier, både på spiller- og trenerfronten. Opplegget med tre superstjerner på topp funket delvis, men ikke helt. Nå er to av dem borte og Luis Enrique har tatt over som manager. I sesongåpningen hjemme i Frankrike har PSG vært veldig opp og ned. Champions League-gruppa byr utelukkende på tøff motstand i Newcastle, Dortmund og Milan. Dette er den jevneste gruppa på papiret, og faren for Mbappés scoringsambisjoner er at de ryker ut allerede før sluttspillet.

Sjanse for å bli toppscorer: 15%

3. Harry Kane
Han er mestscorende for det engelske landslaget, har blitt toppscorer i VM og tre sesonger satt inn flest mål i Premier League. Med Harry Kane i Bayern München er det langt fra utenkelig at det for første gang på over 40 år blir en engelsk målkonge i Champions League. Fire scoringer på fire Bundesliga-kamper er en forventet og solid start. Bayern har ikke sett perfekte ut i sesonginnledningen, men Kane har glidd fint inn i laget. Han er en spiss som historisk sett har høy uttelling på sjansene sine – som da han forrige sesong scoret 30 Premier League-mål fra 20 i expected goals. I gruppen er den tøffeste motstanderen Manchester United, som har sett ruskete ut bakover i det siste. I hver og en av kampene mot Galatasaray og FC København er det større sjanse for at Kane scorer enn at han ikke gjør det. Bayern har helt klart kvalitet til å komme seg minst til en semifinale, så dette bør bli Kanes mest målrike sesong i Europa.
Sjanse for å bli toppscorer: 17%

2. Robert Lewandowski
Det stinker fortsatt mål av den polske veteranen. Lewandowski viste med ett mål og tre målgivende i 5-0-smadringen av Real Betis at han er i rute. I forrige sesong, hans første i Barcelona, startet Lewandowski formidabelt og hadde Messi-snitt på målproduksjonen før VM. I andre halvdel stoppet det litt opp, uten at det ga grunn til å frykte at han er på vei nedover av den grunn. Barcelona har også styrket seg i sommer, og de unge juvelene som skal servere spissen har blitt ett år eldre. Gruppe H med Porto, Shakhtar og Antwerpen bør gi nok av målsjanser for Lewandowski, som med sine 91 Champions League-mål har 100 i sikte innen finalen i juni neste år.
Sjanse for å bli toppscorer: 20%

1.Erling Braut Haaland
Nordmannen har aldri før vært større favoritt til å bli toppscorer i turneringen han elsker. I løpet av Braut Haalands internasjonale kometkarriere ligger han på omtrent ett mål per kamp. Fotball er ikke matematikk, men når vi snakker om det notoriske målmonsteret fra Bryne handler det først og fremst om at Manchester City skal komme lengst mulig for at spissen skal score flest mål i Champions League. City, og spesielt Haaland, har fått en drømmetrekning. Røde Stjerne og Young Boys bør bli enkle bytter. Fra seeding-pott 2 fikk de attpåtil Leipzig, laget Haaland scoret fem på tidligere i år. Hvis man tenker seg at City går hele veien også denne gangen, og vi tillater oss å være grådige, er Cristiano Ronaldos sesongrekord på 17 et ambisiøst og fint mål for Haaland.
Sjanse for å bli toppscorer: 40%

Fremtiden er her

Tenk at Norge-Jordan en høstkveld i september skulle bli noe å huske i lang tid fremover. Ikke fordi vi vant 6-0. Heller ikke fordi seks forskjellige spillere scoret sitt første landslagsmål – selv om nettopp dét kan være greit å ha i bakhodet til en fremtidig quiz.

Dette var kvelden da en stjerne ble født.

Det skal lite til å begeistre et sultefôret Ullevaal, men førsteomgangen til Antonio Nusa var noe helt spesielt. Da fem minutter var spilt hadde han allerede vært på tre dribleturer. Etter ti minutter satte han fart igjen, spilte en vegg, kranglet med seg ballen, banket til og ble Norges yngste målscorer på 63 år. Den neste halvtimen tenkte ingen på kaptein Ødegaard på midten eller Haaland på benken. Alles øyne var på Nusa, og hver gang han fikk ballen på kanten steg forventningene.

Med lavt tyngdepunkt og god ballkontroll driblet han seg innover på høyrefoten og utover på venstre. Han rykket forbi den ene etter den andre. Da han for en gangs skyld ikke driblet slo han en målgivende stikker til Jørgen Strand Larsen. Alt var ikke perfekt, men det var nok til at samtlige som hadde vært tilstede snakket om Antonio Nusa på vei hjem.

Etter å ha sett 18-åringen i aksjon for første gang tenkte jeg at dette kan være tidenes mest talentfulle norske kantspiller. Mine eldre kollegaer og familiemedlemmer som så Kniksen og Tom Lund er kanskje ikke med på det.

Nusa er uansett akkurat det vi trenger. Det vil si, det ultimate akkurat nå hadde vært en norsk midtstopper som Chelsea ville kjøpe for 400 millioner kroner. Nummer to på ønskelisten er en livsfarlig kantspiller. En som kan lage liv og røre og gjerne ta motstandernes oppmerksomhet unna våre andre stjerner. Verdens beste lag de siste årene har hatt slike; Manchester City, Liverpool, Real Madrid, Argentina, Frankrike.

Men hvilken side skal han spille på?

Nusa er en naturlig innoverkant, noe som i den moderne fotballen har blitt mer regelen enn unntaket. Han dribler helst og best med godfoten inn mot mål. Som idolet Neymar. Og som da han torsdag kveld rundlurte Jordans høyreback og burde ha satt 2-0. Den stakkars backen var nok happy da Ståle Solbakken byttet side på kantene til 2. omgang. Fra høyresiden skapte Nusa av flere mulige årsaker langt mindre. Den største spenningen før Georgia-kampen er om Solbakken går med Nusa til venstre eller flytter ham over til høyre, og da setter defensivt tryggere Aursnes til venstre.

Ja, det var bare Jordan. Og i kveld er det bare Georgia. Vi får starte med å slå, og gjerne herje med, lagene som er dårligere enn oss dersom vi skal komme oss til mesterskap. Med Nusa på laget har vi et nytt våpen i jakten på målet.

Alle foto: NTB

Power ranking: verdens beste spillere

I noen sesonger har jeg med jevne mellomrom rangert de beste europeiske klubbene i en såkalt power ranking. Det er en slags blanding av kvalitet og form – hvor gode de egentlig er, mens også hvor godt de gjør det for tiden. Nå var det må tide å gjøre det samme med spillerne i europeisk fotball. Jeg har utelatt skadede spillere, noe som diskvalifisere åpenbart aktuelle kandidater som Marcus Rashford og Pedri.

Her er mitt forsøk:

15. Casemiro
14. Harry Kane
13. Mohamed Salah
12. Bukayo Saka
11. Kvicha Kvaratskhelia

NUMMER TI: Manchester Citys Rodri. Foto: Adam Davy /PA Photos.

10. Rodri
I det stille har Manchester City-spilleren inntatt tronen som den beste holdende/sittende/defensive (kall det hva du vil!) midtbanespilleren. Han har et perfekt register for å mestre de offensive og defensive delene av spillet, og er dermed limet i verdens beste lag. Han har flest pasninger og flest gjenvinninger av midtbanespillerne i Premier League. Når han en gang i blant også moser ballen i krysset fra distanse er det bare å ta av seg hatten.

NUMMER NI: Luca Modric er snart 38 år, men leverer fortsatt ypperste toppklasse uke etter uke. Foto: Manu Fernandez / AP.

9. Luka Modric
Han fyller 38 år i september. Likevel er det vanskelig å se forskjell på Modric fra sesong til sesong. Han har fortsatt nok fart i beina og løpskapasitet. Kvaliteten med ball går utenpå de aller fleste i verden. Hadde et flott VM og trengte litt tid for å komme tilbake opp mot sitt beste nivå, hvor han er for øyeblikket.

NUMMER ÅTTE: Marc-André ter-Stegen har hatt en enorm sesong. Foto: Mark Pain / PA Photos.

8. Marc-André ter-Stegen
Vi må ha med en keeper på listen, og nå er det Barcelonas bakerste mann som skiller seg ut. Tidligere har andre Barcelona-spillere fått mesterparten av oppmerskomheten, men tallene til ter Stegen gjør ham til sesongens spiller i et Barca som cruiser mot ligatittelen. Når vi nærmer oss mai har tyskeren fortsatt bare sluppet inn ni mål i La Liga. Ja, han har et bedre forsvar foran seg enn på lenge, men mengden og kvaliteten på redningene hans har vært oppsiktsvekkende.

NUMMER SJIU: Victor Osimhen herjer for Napoli. Foto: Filippo Monteforte / AFP.

7. Victor Osimhen
Etter mange lange og vonde år har Napoli endelig tatt Serie A med storm. Lengst fremme på banen har nigerianske Osimhen vært i en egen klasse. Uansett motstander og anledning tar han stor plass og er nådeløs foran mål. Savnet av ham har vært åpenbart i de få kampene han har stått over på grunn av skade. Det vil antakelig koste runde en milliard kroner å kjøpe ham fra Napoli, men det er han verdt.

NUMMER SEKS: Kevin De Bruyne er Manchester Citys assistkonge. Foto: Lee Smith / Reuters.

6. Kevin De Bruyne
Etter et skuffende VM har De Bruyne funnet tilbake til sin beste form. Belgieren har vunnet veldig mye med Manchester City, men kanskje er det mangelen på Champions League-triumf som gjør at han ser mer sulten ut enn noen gang. Linken mellom De Bruyne og Haaland blir bare sterkere og sterkere, noe som får det beste ut av begge to.

NUMMER FEM: Karim Benzema lever genialitet og finesse. Foto: Juan Medina / Reuters.

5. Karim Benzema
Forrige sesongs beste spiller har hatt det litt mer trøblete nå. Han har lagt skuffelsen over å miste VM med skade bak seg og har den siste tiden gjort brilliante ting i cuper og ligaspill. Det som slår meg mest med Benzema er at så godt som aldri har et dårlig touch på ballen, enten det er med høyre, venstre eller hodet. Det samme gjelder for valgene han tar på banen. Det er genialitet og finesse i perfekt forening.

NUMMER FIRE: Lionel Messi skuffet i CL, men har leverte i VM og leverer i Ligue 1. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP.

4. Lionel Messi
Trenger selvsagt ingen introduksjon. Brukte vinterens VM på å befeste sin posisjon som tidenes beste spiller. Det var nok ikke enkelt å skru på motivasjonsbryteren umiddelbart da han kom tilbake til Paris. Likevel har han levert jevnt og godt i Ligue 1. Det store minuset er at han skuffet stort i Champions League-kampene da PSG røk ut mot Bayern.

NUMMER TRE: Kylian Mbappé er brennhet. Foto: Franck Fife / AFP

3. Kylian Mbappé
Den franske superstjernen herjet i VM og gjør som han vil i fransk liga, litt på godt og vondt. Nylig rundet han 200 mål i løpet av sine snaue seks sesonger i PSG. Ettersom klubben tydeligvis aldri kommer til å vinne Champions League må Mbappé antakelig komme seg vekk for å få den internasjonale berømmelsen og suksessen han ønsker seg.

NUMMER TO: Erling Braut Haaland bøtter inn, men har faktisk en mann foran seg på listen. Foto: Lee Smith / Reuters

2. Erling Braut Haaland
Uten VM-gull til Lionel Messi hadde Erling Braut Haaland i skrivende stund vært klar favoritt til å vinne Ballon d’Or 2023. Han er den fremste eksperten på det viktigste i fotball; å få ballen i mål. 47 mål på 40 kamper er tall Messi og Ronaldo i sine aller beste år hadde vært stolte av. Dersom Haaland holder seg skadefri og City spiller maksimalt antall kamper denne sesongen kommer han antakelig opp i 60 mål på én sesong. Mot Bayern fikk vi både bekreftet at han står fram i de aller viktigste kampene og at han kan slå fabelaktige målgivende pasninger.

NUMMER EN: Vinicius Jr. herjer for Real Madrid og leverer konstant. Foto: Alberto Gardini / PA Photos.

1. Vinicius Jr.
Den nye generasjonen har tatt over, og akkurat nå er Vinicius den beste spilleren i verden. På denne tiden i fjor var Benzema den soleklare eneren og bar Real Madrid til triumfer i La Liga og Champions League. Nå har hans brasilianske partner stått fram og vist sin enorme klasse. Når sant skal sies har han vært god i omtrent alle kamper i snart to sesonger. Med teknikk, et enormt rykk, frekkhet og avslutteregenskaper har han hele pakken.

Power ranking Europa

15. Real Sociedad
14. Inter
13. Dortmund
12. Tottenham
11. Benfica

10. Chelsea
Den historisk store pengebruken har gjort forventningene til Chelsea enorme. Nå har ikke lenger manager Graham Potter noen unnskyldninger dersom resultatene fortsetter å utebli. Med så mye nytt kan det ta en stund før det funker skikkelig, men tid har man ikke mye av når man skal ta igjen poeng i Premier League og Borussia Dortmund venter i Champions League. Storkjøpene Mykhailo Mudryk og Enzo Fernandez har allerede vist seg fram, men den som har imponert mest er innleide Joao Felix.  

9. Liverpool
Kanskje krisen er avblåst. Kanskje det snur for Liverpool, tidsnok til å redde sesongen. De liknet i hvert fall seg selv mer enn på lenge i seieren over Everton. Og når viktige spillere, spesielt Virgil van Dijk, kommer tilbake fra skade, kan Jürgen Klopp mønstre et knallgodt lag. Det er naturstridig at et lag som var to seiere unna kvadrupelen for åtte måneder siden skal klappe sammen for godt.

Foto: Reuters

8. Manchester United
Det går riktig vei for Manchester United. Byggverket er ikke ferdig, men stein for stein faller ting på plass, og dermed vokser omsider optimismen på Old Trafford. Skulle de treffe flytsonen skikkelig, samtidig som de to lagene foran dem avgir poeng, er de for alvor med i tittelkampen i Premier League. Marcus Rashfords ”comeback” har vært meget kjærkomment, og vist at man ikke skal avskrive spillere som tidligere har levert store prestasjoner. Kanskje Jadon Sancho kan la seg inspirere. Den viktigste spilleren deres er uansett Casemiro, som etter å ha byttet lag og liga har sementert statusen som Europas beste i sin posisjon.

7. Real Madrid
Som vanlig skal Real Madrid ned i en liten bølgedal, en slags vinterdvale. Det pleier å gå bra, men nå har Barcelona benyttet anledningen til å stikke av i ligaen. I tillegg er et nytt møte med Liverpool rett rundt hjørnet. Den siste uken har Real Madrid brukt til å bli verdensmestere for klubblag – og det viktigste derfra var at nøkkelspillerne Karim Benzema og Eder Militao var tilbake på henholdsvis banen og trening. Vanligvis hever de regjerende Champions League-mesterne seg på denne tiden av sesongen, i takt med størrelsen på anledningene.

6. PSG
Dette er i utgangspunktet det beste PSG-laget noensinne. Keeper, midtstoppere, backer, sentrale midtbanespiller og angrep; de har skyhøy klasse overalt. Likevel sniker det seg som vanlig inn tvil når vi nærmer oss utslagkampene i Champions League. En liten skade på Mbappé, krangling i spillergruppa og munnhuggeri mellom spillere og ledelsen er noen av ingrediensene de siste ukene. Samtidig har avstanden til konkurrentene krympet i toppen av Ligue 1 – og i cupen ble det exit mot Marseille. PSG har lag til å vinne alt, men er ikke til å stole på.

Foto: Reuters

5. Barcelona
Nå er Barcelona for alvor tilbake! Med 56 av 63 mulige poeng har de elleve poeng ned til Real Madrid(én kamp mindre spilt) i toppen av La Liga. Etter en høstsesong med mange jevne kamper, hvor Robert Lewandowski scoret mål og Marc-André Ter Stegen sto som en levende vegg, har hele laget kommet seg opp på et høyt nivå. Spesielt forsvarsspillet har vært oppsiktsvekkende bra i det siste, med fabelaktige Ronald Araujo som den vikigste brikken. På 21 ligakamper har de sluppet inn syv mål. Barcelona har vært dårlige i to kamper denne sesongen; typisk nok de to viktige hjemmekampene mot Inter og Bayern München. Siden 0-3-tapet for Bayern har Barca 15 seiere og en uavgjort på 16 kamper.

4. Manchester City
Hvordan går det egentlig med Manchester City for tiden? Prestasjonene har vært voldsomt varierende fra uke til uke. I den ene kampen spiller de glimrende fotball, i den neste er de ikke til å kjenne igjen. Det vil antakelig vise seg viktig å ha Ruben Dias, en av verdens beste forsvarsspillere, tilbake. Noen av profilene som normalt dominerer, Kevin De Bruyne og Bernardo Silva, har også til gode å prikke toppformen etter VM. Dersom City fremover spiller som de gjorde i 1. omgangen mot Aston Villa i helgen, kan det bli mange seiere på rad og enda hyppigere hat-tricks på Erling Braut Haaland.

Foto: AP

3. Arsenal
Endelig er Arsenal tilbake i toppen. At det skulle gå såpass bra allerede denne sesongen hadde nok ingen sett for seg. Dette unge laget har vært best i så å si alle kampene de har spilt. Etter å ha seilet på en medgangsbølge i et halvt år møter de nå en smule motgang, men uflaks har vært mer avgjørende enn udyktighet i de to siste kampene. Denne ukens tidlige seriefinale kan lære oss hva som bor i denne Arsenal-utgaven når det virkelig gjelder.

2. Bayern
Som med de andre kanonene har det gått litt opp og ned for Bayern. Nå virker det som at det tyske seiersmaskineriet sveives i gang i tide til Champions League-sluttspillet. Manuel Neuer skadet seg på skitur, men Yann Sommer er en god erstatter. Den overraskende signeringen av Joao Cancelo gjør også Bayern enda bedre ute på banen. Fra før av har de klassespillere på alle posisjoner, og det går unna når Alphonso Davies, Leroy Sané, Kingsley Coman, Jamal Musiala & co angriper. PSG er selvsagt en tøff trekning, men Bayern er små favoritter.  

Foto: Pa Photos

1. Napoli
De er i ferd med å gjennomføre en eventyrlig sesong ned i Sør-Italia. Faktisk er de i rute til å matche poengrekorden i Serie A. I skrivende stund har de 15 poeng ned til 2. plassen på tabellen. Napoli er det eneste laget i Europa som hverken har hatt en svak periode eller møtt motgang i form av skader eller liknende. Trener Luciano Spalletti har satt sammen et lag som spiller feiende flott offensiv fotball, med en angrepsrekke som ingen klarer å stå i mot. For første gang i manns minne er Napoli verdens beste klubblag.

Antall visninger