Rundens utvalgte, runde 2

Herlighet, så deilig å få unnagjort den første runden i årets Fantasy-sesong!

Å spille Fantasy er en berg-og-dal-bane av følelser, og heldigvis er det en mulighet for at det du bommet på forrige helg kan du få fullklaff på helgen etter.

I en åpningsrunde hvor flere av de store kanonene som Lukaku, Eriksen, Firmino/Salah/Mané og De Gea leverte fra første sekund, var det også mye irritasjon hos dere som stolte på Kane, Cahill, De Bruyne og Jesus.

Men alt dette er historie, nå er det tid for å se fremover og fokusere på hvem som vil plukke poeng i helgen.

Her er mine 11 utvalgte til runde 2:

DAVID DE GEA – I et Manchester United-lag som imponerte alle hjemme mot West Ham i første runde, er spanjolen mellom stengene en garantist for defensive poeng i Fantasy. Borte mot Swansea som ikke hadde et eneste skudd på mål mot Southampton, bør De Gea ta meg seg en ny clean sheet hjem fra Wales.

TRENT ALEXANDER-ARNOLD – Den nye lokale helten i Liverpool har virkelig vist seg frem i skadefraværet av Nathaniel Clyne. Unggutten tar cornere, ser ut til å ta over frisparkarven etter Steven Gerrard, og til den lave prisen 4.5 er Alexander-Arnold en mann som kan gi både offensive og defensive poeng hjemme mot et ekstremt naivt Crystal Palace.

NATHAN AKÉ – Til tross for tap i seriepremieren fikk Nathan Aké ett bonuspoeng, grunnet sine meget høye tall på taklinger og klareringer. I tillegg til å være en trussel på offensiv dødball er mulighetene for at Bournemouth holder nullen tilstede mot Watford som kun scoret 15 mål på bortebane forrige sesong.

RYAN BERTRAND – Fra sin offensive venstrebackposisjon er Ryan Bertrand en av Southamptons viktigste spillere. Med sin gode venstrefot har Bertrand fått deler av dødballansvaret, og den ekstra halve millionen er verdt pengene når Bertrand også er mannen som plukker bonuspoengene når Southampton holder nullen.

CHRISTIAN ERIKSEN – Den danske playmakeren viste i serieåpningen hvor god han er, med flest skudd på mål og to assist. Hjemme mot Chelsea som mangler flere av sine viktigste spillere, har Eriksen god historikk med seks målpoeng på sine siste fire møter mot tittelforsvarerne.

HENRIKH MKHITARYAN – I første runde mot West Ham fikk vi endelig se hva som bor i den lille magikeren, Mkhitaryan hadde to assist og seks attempted assists, ingen hadde flere enn den søte armeneren. Borte mot Swansea vil Mkhitaryan igjen være hovmesteren som skal servere Romelu Lukaku på topp hos de røde djevlene.

DAVID SILVA – En total hipster-makeover har tydeligvis gjort godt for det tekniske vidunderet i Manchester City, som så friskere ut enn sin belgiske kollega Kevin De Bruyne mot nyopprykkede Brighton. Silva ser åpninger i motstanderens forsvar ingen andre ser, og er en av Guardiolas favoritter som fort kan levere både mål og assist.

MOHAMED SALAH – Lynvingen fra Egypt beholder sin plass i rundens utvalgte fra forrige helg, og har allerede steget i pris før møtet mot Crystal Palace. Både Sadio Mané og Roberto Firmino er gode valg fra Liverpool, men Salah kommer til mange muligheter og vil få gode arbeidsvilkår i sin første hjemmekamp foran the Kop.

ROMELU LUKAKU (Kaptein) – Manchester United’s nye nummer ni erobret halvparten av Fantasy-spillernes hjerte fra første sekund. Med to mål i bagasjen drar Lukaku til Wales med stor selvsikkerhet når han møter et Swansea-forsvar som slapp til 16 og flest skudd på mål av alle lag i første runde, og belgieren er også denne rundens kaptein.

JAMIE VARDY (Visekaptein) – Den energiske engelskmannen inviterte til fest på Emirates forrige helg med to mål, og Vardy scorer ofte i flere kamper på rad når han først har åpnet scoringskontoen. Vardy har mål eller assist i seks av syv hjemmekamper under Craig Shakespeare i 2016/17, og hjemmekamp mot Brighton er en perfekt anledning for å pynte på den statistikken.

STEVE MOUNIE – Huddersfield’s nye mann på topp kunne ikke drømt om en bedre debut. Med to mål ser Mounie ut som en perfect match for Premier League, og hjemme mot et nykomponert Newcastle-forsvar som har to av sine foretrukne forsvarsspillere ute med skade, vil Mounie gjøre alt for å imponere fansen på sin nye hjemmebane.

Husk fristen for å endre ditt lag og velge din kaptein som går ut lørdag kl. 12.30! 

Lykke til alle sammen!

Forbannelsen lever i beste velgående

Tidenes serieåpning – og en nydelig åpningsrunde i Fantasy – er historie.

Etterpåklokskapen råder for fullt, usikkerheten og bekymringene fra forrige uke har vi allerede fått noen svar på – noen gode, og noen ganske dårlige.

Alexandre Lacazette (10.5) beviste at han ikke trengte mer enn nitti sekunder på å score i sin Premier League-debut, og Granit Xhaka, som allerede har steget i pris til 5.6, var hovmester på Emirates med to assist. Og da Giroud (8.5) og Ramsey (7.0) reddet fredagskvelden for Wenger, sitter jeg igjen med enda flere spørsmålstegn. Hvem starter neste kamp? Skal Lacazette og Giroud spille sammen? Skal Wenger kun bruke venstrebacker i midtforsvaret?

Det eneste jeg er trygg på, er at Alex Iwobi (5.5) er en mann jeg aldri stoler på igjen!

Fra den røde delen av Merseyside fikk vi også svar på hvem i løperekka til Liverpool som bør være på Fantasy-laget. Rett og slett alle tre. Salah (9.0), Mané (9.5), Firmino (8.5) – hele gjengen tar sin del av kaka, og med hjemmekamp mot Crystal Palace neste er det gode grunner for å doble opp med to Liverpool-spillere offensivt.

Det var vel ingen som hadde forutsett at Chelsea skulle få to mann utvist og slippe inn tre mål mot Burnley på tjue minutter, men i kaoset på Stamford Bridge sto Álvaro Morata (10.0) frem med mål og assist, og til en pris på «bare» 10.0 blir spanjolen veldig spennende å følge fremover.

Men verken Lacazette, Salah eller Morata var blant nyervervelsene som imponerte mest. Steve Mounie (6.0) satt Christian Benteke (8.0) kraftig i skyggen, og ser ut til å være det soleklare beste valget som billig-spiss. Og når Tony Pulis kjøper stoppere, er det ingen grunn til skepsis. Ahmed Hegazi (4.5) passer perfekt til West Bromwich, og egypteren plukket 15 og flest poeng av alle på Fantasy denne åpningsrunden. Til bare 4.5 ser Hegazi ut til å passe perfekt til forsvarsrekka på laget ditt også.

Med ny formasjon og nye backer, ser Manchester City bunnsolide ut. Både Kyle Walker (6.5) og Vincent Kompany (6.0) bør vurderes som dine dyre forsvarsspillere, mens framover sprudler det av de lyseblå. Til tross for at verken Kevin De Bruyne (10.0) og Gabriel Jesus (10.5) tok målpoeng, ser samtlige av Citys offensive spillere ekstremt farlige ut hver gang de angriper. Til og med en skamklipt David Silva (8.0) er et alternativ, hvis du klarer å ignorere hans blanke skalle.

Så var det denne august-forbannelsen.

At Harry Kane (12.5) ikke scoret mot Newcastle er nesten umulig å forklare, troen på at det er høyere makter i spill har aldri vært større. Kane kom til seks skudd – fem innenfor 16-meteren – som var flest av alle spisser denne helgen. Hadde kalenderen vist en hvilken som helst annen måned, hadde fjorårets toppscorer garantert hatt to mål med seg hjem til London.

Dilemmaet mellom Christian Eriksen (9.5) og Dele Alli (9.5) er noe du bare må bli vant til først som sist. Begge produserte målpoeng, og begge ser ut til å fortsette akkurat der de slapp forrige sesong. Akkurat som i Liverpool, er situasjonen nå slik at du kan velge hvilken som helst av de, og sitte igjen med poeng uansett.

På Old Trafford var det ingen forbannelser å få øye på, Romelu Lukaku (11.5) var helgens mest valgte spiller og mest valgte kaptein, og Big Rom skuffet ikke. Sammen med Henrikh Mkhitaryan (8.0) og Marcus Rashford (7.5) så Manchester United skremmende gode ut offensivt. Med kanskje ligaens beste kampprogram fremover, er det bare å finne frem den største puta du har hvis du ikke har en rød djevel på laget ditt.

For mange var det en veldig god åpningshelg på Fantasy, med en veldig høy average score på 58 poeng. Likevel er det nok mange som kjenner panikken krible litt i fingrene. For hva skal vi gjøre med Alonso, Cahill, Fabregas, Gabriel Jesus og Kane?

I tilfellet Cahill og Fabregas ville jeg brukt det gratisbyttet du har, men Alonso, Gabriel Jesus eller Kane mener jeg er galskap å bytte ut. Disse spillerne vil levere poeng, og det kan fort skje allerede neste helg.

For de av dere som føler det brenner flere steder, vil jeg fraråde sterkt å bruke wildcardet så langt det lar seg gjøre. Å dømme spillere på bare en kamp er som oftest en dom som nesten aldri treffer. Å ta -4 for å få gjort to bytter kan forsvares, men prøv å hold deg så rolig i båten som mulig. Det er 37 runder igjen, og Fantasy-sesongen blir ikke avgjort i august.

Så ta en god porsjon med is (gjerne vanilje eller sjokolade) og legg det godt ned i magen, for er det noe jeg lærte av denne spinnville åpningsrunden, så er det at du vet aldri hva som kan skje i Premier League.

Og det er derfor vi elsker Fantasy.

Rundens utvalgte – runde 1

Endelig er dagen her!

Etter uker med grubling, tvil og usikkerhet, er fristen for å velge ditt Fantasy-lag bare noen få timer unna. Forhåpentligvis har du nå bestemt deg for hvilke spillere du skal ha på laget ditt, men hvis du fortsatt sitter i tenkeboksen, skal jeg presentere hvilke 11 utvalgte jeg tror vil plukke flest poeng i den første runden av årets Premier League-sesong.

Les videre

Dette bør du tenke på når du velger ditt Fantasy-lag

Bare så det er sagt: Dagene før 1.runde i Premier League er som himmel og helvete for oss Fantasy-idioter. Euforien av å kunne bytte ubegrenset hver eneste dag blandet med den bunnløse bekymringen om at jeg bommer grovt på hver eneste spiller jeg velger gir søvnløse netter, avbitte negler og store (midlertidige) åpenbaringer. Ingen av oss synes det er lett å velge sitt Fantasy-lag. Men det er det som er poenget, det skal ikke være lett.

Heldigvis er det noen faktorer som kan være til hjelp på veien.

FORMASJON

Når du velger din tropp på 15 spillere, må du velge ut spillere med tanke på hvilken formasjon du vil bruke. Basert på topp 50 i verden i 2016/17, er 3-4-3 den beste formasjonen å bruke, da 60% av verdens 50 beste Fantasy-spillere brukte denne formasjonen i fjorårets sesong. Grunnen til at 3-4-3 er den foretrukne formasjonen å bruke, er fordi du får flest mulig angripende spillere på laget ditt som har størst potensial til å plukke poeng.

Du kan også velge 3-5-2 som din formasjon, da midtbanespillere blir mer og mer verdifulle i Fantasy. I forrige sesong scoret Alexis Sanchez, registrert som midtbanespiller på Fantasy, 24 mål, fire mål mer enn Sergio Agüero og Diego Costa. Når poengsystemet i Fantasy også gir midtbanespillere 5 poeng per mål, og spisser 4 poeng per mål, kan du potensielt sitte igjen med flere poeng ved å satse mer på midtbanespillere enn spisser.

Personlig har jeg alltid brukt 3-4-3, og vil etter all sannsynlighet gå for denne formasjonen også i årets Fantasy-sesong. Grunnen til dette er at jeg mener 3-4-3 gir meg bedre balanse i laget. I en 3-4-3 vil jeg ha en midtbanespiller verdt 4.5 millioner på benken, mens i 3-5-2 vil min tredjespiss være benket. Mulighetene for å finne en midtbanespiller til 4.5 millioner som får spilletid og i tillegg har gode poengmuligheter er mye større enn å finne en spiss til samme verdi og med samme potensial for poeng.

 

FORDELING AV BUDSJETT

Valget av formasjon henger tett sammen med hvordan du skal fordele de 100 millionene du får utdelt i budsjett. 100 millioner kan føles veldig trangt (det er jo bare halve Neymar), så hvordan du fordeler budsjettet er viktig å tenke på når du skal sette opp ditt Fantasy-lag.

 

KEEPERE

Å bruke mellom 8.5 – 9.5 millioner på dine to keeperplasser, er utvilsomt veien å gå. Det viktigste å tenke på når du skal velge dine to keepere, er om du vil rotere keepere etter kampprogram eller bruke samme keeper hver kamp. Dette er en evig diskusjon jeg har med meg selv hvert eneste år, for det er ingenting som er mer irriterende enn å bomme på rotasjon. Men jeg lærer aldri, jeg vil rotere keepere i år også og gå i dekning hver eneste runde.

Alternativet er å velge en keeper du bruker fast i laget, en «premium»-keeper fra et topp 6-lag, som jevnt og trutt gjennom en lang sesong vil gi deg clean sheets og poeng. Disse toppkeeperne koster 5.5 millioner, og sammen med en backup-keeper til 4.0 millioner til å varme benken og blande saft, har du en god keeperduo. Samtidig vil det i løpet av sesongen som oftest dukke opp en keeper til 4.0 millioner som vil få spilletid.

 

FORSVARET

I forsvarsleddet ligger godt over halve nøkkelknippet du trenger for å låse opp døra til suksess i Fantasy. 2016/17-sesongen var forsvarernes år i Fantasy. Topp 5 forsvarsspillere ga mer valuta for pengene basert på poeng per million, enn midtbanespillere og spisser. Å bruke 25-26 millioner av de 100 du får utdelt på forsvarsrekka, mener jeg er en god idé. 12 millioner investerer du i to premium forsvarsspillere i prisklassen 5.5 – 6.5 millioner, mens de resterende 13-14 millionene legger du i potten til to forsvarsspillere i 4.5 – 5.0 millioners klassen, og en forsvarsspiller til 4.0 millioner.

De to dyreste forsvarerne finner du fra topplagene som holder nullen ofte, leverer offensive poeng og spiller hver runde. Enda mer viktig er det å finne dine to billige forsvarsspillere som du kan rotere etter kampprogram. For eksempel Burnley og West Bromwich, kjent som to gjerrige hjemmelag, som har forholdsvis gode hjemmekamper til godt ut i oktober. Sistemann i backrekka fyller du opp med en billigst mulig forsvarer, som ikke nødvendigvis får spilletid, men gjerne et innhopp i ny og ne.

 

MIDTBANEN

På midtbanen handler det om å finne playmakerne, de offensive spillerne som leverer mål og assist, og derfor er midtbanen den lagdelen du bør bruke mest av budsjettet ditt på. Invester i to dyre midtbanespillere til 10-11 millioner, og en til 7.0 millioner som kan levere 20 målpoeng i løpet av sesongen. Til de to siste plassene anbefaler jeg at du går for en midtbanespiller til 5.5-6.0 millioner, og en til 4.5 millioner.

Spillere i prisklassen 5-6 millioner kan bli din store helt, hvis du treffer riktig. I 2015/16 kostet Riyad Mahrez 5.5 millioner i august, og endte som poengkonge i mai. En ny Mahrez er alle Fantasy-spilleres våte drøm. Den siste midtbanespilleren på laget ditt bør være fast på laget, men trenger ikke å være noen stor poengplukker.

 

ANGREPET

I angrepet sitter du nå igjen med 27-28 millioner å fordele på tre plasser. En viktig ting å huske på er at det er lettere å nedgradere enn oppgradere. Derfor anbefaler jeg å gå for to toppspisser som vil kjempe om toppscorertittelen, og en billigere spiss i prisklassen 6.5 – 7.0 millioner.

Det er lett å falle for fristelsen på topp og dunke på med Kane, Agüero og Lukaku, men Fantasy fungerer dessverre ikke slik at du har råd til alle. Derfor er det lurt å følge med på hvilke spisser som er i form og som har lette kamper utover i sesongen, så kan du bytte mellom kanonene på topp mens du krysser fingrene for at ikke alle toppspissene scorer hat-trick i samme runde.

 

BRUK HODET, IKKE HJERTET

Målet med ditt Fantasy-lag bør være å ha 15 spillere som starter sine kamper, som har statistikken og historikken på sin side, og som til og med har gått litt under radaren til alle oss andre, slik at du får poeng når ingen andre av oss får det. Dette er mye enklere sagt enn gjort, for ingen kan treffe på alt.

Mitt beste råd er å tenke med hodet, ikke med hjertet. Spesielt som supporter er det vanskelig å være objektiv, men objektiviteten er gull verdt i Fantasy. Og stol på magefølelsen.

Så er det bare å benke seg ned og følge kampene med alt av følelser som følger med.

Lykke til!