Midfield Maestro de Bruyne

Vi må snakke om Kevin de Bruyne.

Manchester City fremstår for tiden som tett opp mot et komplett lag.

FANTASTISK FOT: Stoke-forsvaret fikk virkelig gjennomgå mot Kevin de Bruyne i helgen. Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Pep Guardiola har adressert usikkerhetsmomentene fra forrige sesong: Keeperplassen er vesentlig forsterket med Ederson. Høyrebacken er inntatt av Kyle Walker, en spiller som tilfører løpskraft, fart og fysikk. På venstrebacken fikk Guardiola en dårlig nyhet da twitterkongen Benjamin Mendy ble langtidsskadet, men Fabian Delph har så langt vikariert med stort hell.

Det kollektive gjenvinningspresset og balanserollen til Fernandinho har gjort jobben enklere for stopperne Stones og Otamendi. Fremover på banen har de offensive stjerneskuddene Sterling, Sanè, Aguero og Jesus blomstret samtidig.

Etter åtte kamper i Premier League er fasiten 22 poeng og 29 scorede mål. Om City fortsetter målorgien vil de ende på tett opp mot 140 scorede mål denne sesongen, og de vil smadre PL-rekorden til Chelsea fra 09/10 på 103 mål…

City ser altså sterkere ut enn noensinne. Likevel er det Kevin de Bruyne vi må snakke om. Belgieren spiller nå fotball på et nivå som Premier League ikke har sett tidligere. I sin offensive midtbanerolle er han dirigenten i Manchester Citys spill, og arkitekten bak det  ene praktangrepet etter det andre.

Stoke-manager Mark Hughes, som hjelpeløst måtte se sin keeper plukke ballen ut av eget nett syv ganger på Etihad lørdag ettermiddag, sa det ganske godt i sin oppsummering etter kampen:

They have De Bruyne who is head and shoulders above any player in the Premier League in my view because of the way he can dictate and effect the game.

De Bruyne sto bak ikke mindre enn fire mål på Etihad lørdag, og måten han serverer lagkameratene på er verdig en grundig gjennomgang og en tilhørende hyllest.

Fra ung alder innprentes det i fotballspillere at den ultimate pasningen er en pasning som åpner et forsvar, og som samtidig gjør det enklest mulig for medspiller å ta imot ballen.

Vi kan egentlig slutte å snakke om dette teoretisk, og heller lage en Kevin de Bruyne eksempelvideo fra lørdag:

«Gabriel Jesus sender City i føringen»:
De Bruyne skaffer seg rom bredt i banen på en City-kontring. Legg merke til at han har så god kontroll over ballen at han kan se opp flere ganger for å lese lagkameratenes bevegelser. Hans glitrende fotballhode vurderer alternativer for og imot, og idet han ser Kyle Walker i full spurt har han bestemt seg. De Bruyne har så god kontroll at han kan tillate seg å kun se på Kyle Walker. Han vurderer fart og løpsretning, og slår en pasning som er perfekt på alle måter. Walker trenger ikke å ta et touch eller å justere fart eller løpsretning. De Bruyne har instruert Walker med pasningen sin.

«Sterling pirker inn 2-0 til City»:
De Bruyne mottar ballen fra Leroy Sanè, og åpner opp for skudd med høyrefoten. SAMTLIGE Stoke-spillere forventer at de Bruyne skal forsøke et skudd i lengste hjørne med høyrefoten. Men Manchester Citys spillere har fordelen av å se genialiteten til de Bruyne på trening hver dag, og vet at noe annet kan komme. Derfor fortsetter Sanè løpet sitt. Engelskmennene kaller dette “reverse pass”, og denne fra de Bruyne er rett og slett på et helt eget nivå. Legg merke til at han etter mottaket ikke engang ser Sanè! Kunstneren de Bruyne ser ting andre ikke ser, og er i stand til å forutse bevegelser både hos mot- og medspillere. Dermed spilles Stoke fullstendig sjakkmatt med en pasning, og hele forsvaret er satt ut av spill.

«Gabriel Jesus med sin andre scoring for dagen»:
Manchester Citys grunnspill er designet for å slite ut og frustrere motstanderen. Likevel er det eksplosjonen som er iøynefallende, øyeblikket der en spiller åpner døren og får publikum opp av setene. Kevin de Bruyne er mannen som gjør det oftere enn noen andre. Fra tribunen eller TV-stolen ser vi pasningen han bør slå, men vær klar over at bare det å se pasningen er langt vanskeligere på banen. De Bruyne ikke bare ser pasningen, han venter også til det riktige øyeblikket, og slår pasningen med en teknisk kvalitet som er så gjennomført høy at Jesus ikke engang behøver å justere steglengden i løpet sitt. Verdensklasse.

«Sané setter inn 6-2!»:
Dette er en pasning fra en annen planet. Jeg var inne på at vi som tilskuere ofte kan se pasningen, og vi sitter bare på kanten av stolen og spør oss selv om spilleren
a) ser den
og
b) kan slå den
Og så finnes det også pasninger som man ikke engang som tilskuer kan se, pasninger som er så gjennomført fotballintelligente at kun ytterst få spillere kan hente de frem. Denne pasningen fra Kevin de Bruyne er en slik pasning. Idet han setter fart skal han altså ikke bare se Leroy Sanè, han skal også rette pasningen forbi flere hindringer. Forbi en midtbanescreen (Fletcher), mellom to stoppere og inn bak backen (Cameron). Igjen, pasningen er vektet og rettet så perfekt at Sanè ikke behøver å justere løpet sitt. Han kan bare sette venstrefoten til.

Som bare for å understreke poenget, de Bruyne vartet opp med nok en målgivende pasning i gårsdagens Champions League-seier mot Napoli. On fire.

Les mer om seieren her – og se scoringene i Sportsnyhetene inne i saken!

Manchester City er per nå «the team to catch» i Premier League. Hvis det skal være mulig, er det flere utfordringer som må løses av motstanderne. Den første og viktigste utfordringen er å stoppe Kevin de Bruyne, som med kirurgisk presisjon og kvalitet kan åpne ethvert forsvar.

Hvordan stoppe Premier Leagues beste spiller?

Det kan ikke være lenge til vi ser mannsmarkering av de Bruyne. Minst en mann har nok allerede tenkt tanken. Josè Mourinho har garantert en plan!