Normalprogram -Den eldste øvelsen

Tidenes første VM i skiskyting gikk av stabelen i Saalfelden i Østerrike i 1958. Et VM bestående av en eneste øvelse, 20 kilometer for menn. Mulig de hadde bankett også, men selve VM var fort gjort. Og saktens ikke spesielt publikumsvennlig heller, for dagens selvanvisere var fortsatt langt unna. Det var skyting på pappskiver, resultatet kom utpå kvelden, i beste fall. Skivene skulle tolkes, og la noen inn en protest, tok det ofte ytterligere en halv dag til resultatet ble banket i stein. Minner om at avstanden til disse pappskivene også var 150 meter helt frem til 1978. Da kom overgangen fra grov- til finkaliber og tredeling ble stikkordet. Både avstand til skivene og størrelsen på blinkene ble delt på tre. Skyteavstand 50 meter og  4,5 cm og 11,5 cm i diameter i liggende/stående gjelder den dag i dag. Enkelte renn i skiskytingens spede barndom ble også arrangert i en stor runde ute i skogen av 20 kilometer, mens man var innom fire forskjellige standplasser. Det tok tid å gjøre sporten publikumsvennlig. Å innføre stafett (1966), sprint (1974) og finkaliber (1978) var noen gode grep. Og på slutten av -90 tallet kom både jaktstart og fellesstart. Da begynte det virkelig å ta av.

Allikevel lever normaldistansen i beste velgående. Det sies man ikke er ekte skiskytter før man har vunnet den. De som har gull på distansen er naturlig nok veldig enig i akkurat det. Det arrangeres få normaldistanser i løpet av sesongen, rett og slett fordi den er vanskelig å følge med på både via TV og inne på stadion.

Men denne eldste distansen har alltid vært med i VM. Skytternes distanse, da man får ett minutt i tillegg for hver bom. Og både på kvinne- og herresiden er det her de største overraskelsene kan komme. Favorittene er de vanlige, men svikter disse kan det bli en skrell eller to i kampen om medaljene.

Norge har på 41 forsøk i VM-historien for menn tatt gull åtte ganger på 20 kilometeren:

Olav Jordet (1965)

Jon Istad (1966)

Odd Lirhus (1978)

Eirik Kvalfoss (1989)

Halvard Hanevold (2003)

Emil Hegle Svendsen (2008)

Ole Einar Bjørndalen (2009)

Tarjei Bø (2011)

De tre sistnevnte er alle på start i Nove Mesto på torsdag. Og de kan alle tre ta gull igjen. Emil Hegle Svendsen er naturlig nok vårt store gullhåp. Jeg er spent på hvordan tre hviledager for herrene påvirker konsentrasjonen for vår triple gullvinner. Jeg er i alle fall sikker på at alle de andre er skjerpet og vil ha revansje. Dermed må Super-Svendsen være på hugget igjen skal han ta et nytt gull. Men øvelsen er åpen, gode skyttere belønnes ekstra, så mange kan blande seg inn i gull- og medaljekampen. Det er sjarmen med denne øvelsen.

Norge har på 23 forsøk tatt gull fire ganger på kvinnenes normalprogram:

Sanna Grønlid (1987)

Anne Elvebakk (1988)

Linda Grubben (2007)

Tora Berger (2012)

Etter at kvinnene først i 1984 fikk sloss om VM-medaljer i skiskyting, ble de fem første normalprogrammene arrangert over 10 kilometer. Fra 1989 ble VM for kvinner og menn arrangert sammen, og lengden på normalprogrammet ble gjort om til 15 kilometer, noe som fremdeles er gjeldende.

Tora Berger er tittelforsvarer og den store gullkandidaten. Ann Kristin Flatland er medaljehåp for Norge. Og for de øvrige gjelder resonnementet: Alt er mulig, bare det skytes godt.

 • Frank Øien

  Jens står hele veien

 • fornuften22

  Statsministeren er utenfor hoppkanten og svever nedover nå.
  Nå er det bare å vente på lengden og stilkarakterene.
  Et forsøk på å snu nå vil ødelegge stilkarakteren i alle fall.
  Nå må statsminister Jens Stoltenberg stå løpet ut eller fortsette svevet nedover.
  Lengden vil neppe bli ny rekord for Ap, men han kan klare å hoppe med stil og lande uten et stygt fall.
  For statsminister Jens Stoltenberg blir åtte år med makten som statsminister en stor seier for Stoltenberg uansett.
  Det rødgrønne prosjektet går mot slutten.
  Og SV og Sp drar ned lengden eller resultatet selv om statsministeren holder på stilen og står løpet ut.

 • Venstre har i alle fall effektivt utelukka seg sjøl for vurdering av min stemme. For all framtid.

 • Danserna som Linni och Calle Sterner har inte hållit samma klass son svenska Lets dance vet inte varför kanske för att man inte ser hela programmet. Det går ju inte se även med sumo.

 • Det var “They” av Jem 🙂

 • Anonym

  Hei flinke Hanne..

  Jeg syns du var superbra, men det jeg lurer på er hvilken sang dere danset til..

  Stå på videre.

  Hilsen Hanne..

 • Vinner dom finalen, har dom blit EM -MESTER , ET AV LAGA SOM GÅR VIDRE VINNER ,

 • Frank Tobiassen

  Jeg synes det er like fascinerende med disse TV2 reporterne som klasker til med et skikkelig tips (etter at Tyskland som eneste lag allerede har vunnet de 2 første kampene).

  Få litt baller og ta disse tipsene FØR fundamentet er lagt.  Det er jo dette dere “ekspertkommentatorer” er til for.  Ikke fortelle oss noe vi allerede ser.

  I tillegg liker vi jo også Claus Lundekvam som 10 runder før slutt i Premier League, klasker til med et tips om at han tror det er 4 lag som kan stikke av med gullet.  City, United, Arsenal eller kanskje til og med jokeren Tottenham.

 • Guest

  Tyskland er gode helt til Xavi og Iniesta står på motsatt banehavldel, da er det natta.

 • Anonym

  Hei,

  Jeg er helt enig i at Nederland ikke henger med etter at de slipper inn 1-0, og har heller ikke skrevet annet. Jeg har dog skrevet at de før baklengs så absolutt er med, og det står jeg 100% inne for.

  Tyskland var BRA, uten tvil. Så kan man selvfølgelig si at Nederland lar de være bra også. Men det er en veldig fin egenskap å unne andre suksess, faktisk se at andre var bedre. Noen ganger er det greit å løfte hånda i været og si: Vi tapte mot et bedre lag! De var bedre!

  Når det gjelder å overbevise. I første kampen synes jeg ikke de gjør det,selv om de defensivt er sterke. I kampen mot Nederland synes jeg de overbeviser. Så kan det være en kombinasjon av at Nederland er svake, og at Tyskland er gode. Er vi uenige om det, ja så klarer jeg fint det 🙂

  Burde tatt…Tja, jeg vurderte den frem og tilbake. Jeg vet ikke om han burde, men han kunne tatt den ja. Han går tidlig ned og blir lurt litt. Men samtidig er jeg ganske sikker på at hvis du har en favorittspiller som scorer et slikt mål, ja så vil du fort kunne si: Det var en fin scoring!

 • Thomas Emil Fallet

  Nederland spilte en forferdelig kamp! Etter 0-1 falt viljen bort og lagmoralen i bånn! Kroppspråket til 10 hollendere var ikke til å ta feil av, og det er klart at det er noe som lugger utenfor banen. Sneijder var den eneste ned vilje av de oransje, og som han kjeftet på sine egne, han var tidvis forbannet på mangelen på vilje hos lagkameratene sine. Poenget mitt er uansett at, ja tyskland er bra, men de har ikke overbevist like mye som alle skal ha det til. Nederland spilte elendig!
  Og forresten kim robin, stekelburg burde tatt gomez sin andre scoring, ikke bli for revet med – enda!

 • InfamousBryn24

  Boateng har lært hvordan man skal blokkere skudd av John Terry! Har man baller av stål og et stort hjertet for laget lukker man aldri øyne og kaster seg all-in foran skuddet! Herlig artikkel 🙂

 • Bra skrevet!

  Opparbeidet til Bastian, som tvinger fram et tilbakespill til Stekelenburg, som klose lukter og nesten klarer å dytte i mål. Fantastisk innsats! 
  Jeg tror på Tysk seier i EM!

 • Bra skrevet, Kim! Hva er det med deg og midtstoppere?;-)

  Tyskland har skjønt det mange lag ikke har..Istedenfor å legge seg bakpå å “vente” på Nederland (som stort sett alle lag gjør når de leder) skal trykke på de siste 10, velger de å heller holde kula i laget. Dette klarer de samtidig som det går fremover i lengderetning! Imponerende. På den andre siden er vel ikke mange lag i verden som har kvalitet heller til å spille slik. Som Solheim sier, veldig sterkt!

 • Gode og objektive ord om en kamp som fort kan stå igjen som en av de bedre etter mesterskapet.

  Vi må heller ikke glemme måten Tyskland “rir i land” seieren på. Etter Nederlands mål makter nederlenderne nesten ikke å vinne tilbake ballen, og de gangene de gjør det, er Tyskland i total balanse med én gang. Det tyskerne drev med de siste 10-15 minuttene vitnet om et sterkt kollektiv, og de utviste rutine fra ypperste nivå.