Kampenes kamp – avgjør en dødball?

Onsdag 20.45 sparker Barcelona og Manchester United i gang årets mesterligafinale. For første gang siden 1999 er det to seriemestere som braker sammen. Lionel Messi og Cristian Ronaldo er kampens store profiler på forhånd. Verdt å merke seg er det at Messi er uten scoring på ti kamper mot engelsk motstand i mesterligaen. Ronaldo har ikke scoret mot et spansk lag på sine seks forsøk. Han hadde sjansen fra straffemerket i forrige sesongs semifinale mot Barcelona, men sviktet da han stod ansikt til ansikt med Victor Valdes på Camp Nou.

Darren Fletcher mister finalen pga rødt kort i semifinalen, men Alex Ferguson kan velge og vrake mellom stjernespillere fra sin skadefrie tropp. Man U vil kunne stille sitt sterkeste lag på Olympiastadion. Barcelona må stille med en forsvarsfirer som ikke har spilt sammen tidligere denne sesongen. Pep Guardiola må flytte flere spillere ut av sin beste posisjon i sin komponering av laget. Normalt ville Barcas forsvarsfirer sett slik ut fra høyre: Dani Alves – Marquez – Puyol – Abidal.

Marquez er skadet, mens Alves og Abidal begge er suspendert. Det betyr trolig at Puyol flyttes fra stopperplass ut på høyre back, mens Yaya Toure går ned fra sin dype sentrale midtbanerolle til stopperplass sammen med Gerard Pique. Sergio Busquets tar Yaya Toures plass på midten mellom Xavi og Iniesta. Venstreback plassen står mellom to spillere – veteranen Sylvinho og kraftpakken Seydou Keita. Sylvinho er det sikre valget, mens spansk presse spekulerer i at Guardiola vil velge Keita. Han er venstrebeint, men har minimal erfaring i posisjonen. På en annen side vil 1.83 høye Keita gi Barcelona trykk både på offensive og defensive dødballer. Og det trenger Barcelona. Man har sluppet inn mål etter faste situasjoner i seks av de seks siste kampene mot spansk motstand. Valencia 2-2. Real Madrid 6-2, Villarreal 3-3, Athletic Bilbao 4-1 og i de to siste nederlagene 1-2 mot Mallorca og 0-1 mot Osasunsa. Villarreals dødballmål kom på straffe, men det er spesielt på cornere katalanerne sliter. Grunnene er flere. Victor Valdes har sin styrke på streken. Han liker ikke å bevege seg ut i feltet. Guardiolas Barcelona praktiserer ikke mannsmarkering på defensive cornere. Barcelona organiserer seg i soner med samtlige spillere og det har vist seg som en sårbar oppstilling. Mot Valencia førte en innoverskrudd corner fra David Silva til problemer. Valdes gikk ut fra streken og bommet i feltet. Maduro utliknet til 1-1. Mot Real Madrid var det et innoverskrudd frispark fra Arjen Robben som ga Real Madrid håp. En umarkert Sergio Ramos reduserte til 2-3. I cupfinalen mot Athletic Bilbao havnet Barca tidlig under etter at Toquero stanget en innoverskrudd corner fra Francisco Yeste i mål. Denne gangen kom baklengsmålet fra bakerste stolpe. Mot Mallorca var det Juan Arango som serverte Cleber Santana en presis ball på første stolpe, mens Jaroslav Plasil og Walter Pandiani brukte samme oppskrift for Osasuna i forrige serierunde. Verdt å merke seg er det at alle disse baklengsmålene kommer etter at ballen er slått med innoverskru mot mål. Her har helt klart Barcelona en svakhet. Alex Ferguson er nok like klar over det som meg. Og kan Barca stå opp mot luftskyts fra hodespesialister som Vidic og Ronaldo? Jeg tviler sterkt om ikke Guardiola endrer taktikk og kombinerer sonespillet med mannsmarkering på Uniteds beste hodespillere. Men kampen trenger jo ikke bli avgjort på en fast situasjon. Barcelona behersker jo som kjent banespillet brukbart….

De gode nyhetene for Barcelona er at Andres Iniesta er tilbake etter skade. Han har stått over tre seriekamper og en cupfinale siden han utliknet mot Chelsea på Stamford Bridge. Iniesta har en fantastisk statistikk denne sesongen. Faktisk har han ikke tapt en fotballkamp siden serieåpningen mot Numancia. Iniesta har enten vært skadet eller ikke blitt benyttet ved Barcas øvrige nederlag. Tar man med Iniestas landskamper denne sesongen betyr det at han har spilt 44 kamper på rad uten å tape!