Slik varmer de beste opp

Lørdag hadde jeg gleden av å se Barcelona-Espanyol (1-2) live på Camp Nou. En forrykende forestilling med tretten gule og et rødt kort. Bortelaget tok tre livsviktige poeng og Barcelona tapte på hjemmebane for første gang denne sesongen. Etter at alt har gått på skinner for Barcelona har nå Real Madrid hentet inn 5 poeng på sin erkerival på de to siste serierundene. Avstanden mellom Barcelona og Real Madrid er nå bare 7 poeng og sesongens siste møte mellom de to spilles i Madrid. Men nok om kampen. Den er historie. Det jeg har lyst til å fortelle om er hvordan Barcelona varmer opp før kamp. Det er andre gang jeg ser det denne sesongen, og jeg lar meg forbløffe. Å følge et lag og enkelspilleres oppvarming er noe som fascinerer meg. Skal jeg på kamp, enten på jobb eller for underholdningens skyld, får jeg alltid med meg lagenes oppvarming.

Man kan snappe opp øvelser osv man kan bruke i sitt eget treningsarbeide, og ofte får man et bedre bilde på hvor gode de beste spillerne egentlig er.

Jeg husker Fernando Torres på Ullevaal før treningskampen mellom Vålerenga og Liverpool i fjor sommer. Han og et par andre av Liverpools offensive spillere rundet av med avslutninger på trillende ball fra ca 18 meter. Fra Torres opp på assistenttrener Sammy Lee – og så bang. Torres la tre kontant i nettet bak Pepe Reina. Den fjerde traff tverrliggeren. Der ligger lista om man er en avslutter i verdensklasse.

Men en oppvarming kan selvfølgelig avvikles på mange ulike måter. Det er individuelle behov i alle lag. Noen sykler i garderoben før de går ut osv. Hva som foregår innenfor veggene på Camp Nou før laget kommer ut på banen har jeg ikke oversikt over. Men Barcelonas siste forberedelser til kamp under Pep Guardiola og hans fysiske trenere skiller seg fra alt annet jeg har sett. Både i Norge og ellers i den store verden.

Den er kort og foregår med en langt lavere intensitet enn det vi er vant til fra vår hjemlige tippeliga. Og det er ikke på grunn av at det er varmt. For det er det ikke i Spania om vinteren. Under den 17 minutter lange oppvarmingen ser man ingen spillsekvens og ingen avslutninger. Lite kamplikt med andre ord. Slik så det ut mot Espanyol i helgen med kampstart 20.00.

Kl 19.32 – Barcelona kommer joggende ut av spillergangen. Espanyol har vært på banen i 7 minutter. Xavi først med strømpene opp, Messi til slutt med strømpene nede. Keeper Valdes kjører sitt eget opplegg. Han har vært i gang i drøyt ti minutter. Spillerne småjogger, alene, ikke på rekke. Seansen varer i 3 minutter.

Kl 19.35. Fysisk trener samler de elleve som skal starte i en ring meg seg selv i midten. I seks minutter kjører de ulike øvelser. Kneløft, spark med strake bein, hoftesving, lyskeøvelser, Små spurter inn mot midten med ulike vendinger. Alt er egentlig veldig enkelt, men foregår med konsentrasjon og i et fast mønster. Pulsen er ikke høy etter dette.

Kl 19.41 – ballene fram. Spillerne deler seg på halvdelen. 2 og 2 og 3 og 3. Marquez går sammen med Yaya Toure. Pique skal leke med Dani Alves. Xavi, Keita og Abidal danner en trekant, mens løperrekka Messi, Etoo og Henry starter samarbeidet allerede her. Enkle pasninger, innside, utside, vrist. Noen vendinger, retningsforandringer med ball. Alt veldig individuelt.

Kl 19.47 – drikke vann i 20 sek. Kjapp samling. Tre to meters spurter på hver spiller. Full pupp. Den første starter med en vending, den andre med et hopp skulder mot skulder, den siste rett frem.

Kl 19.48 – samling i ring. Spillerne holder rundt hverandre. Fra tribunen er det vanskelig å se hvem som har ordet. Seansen varer i 30 sekunder og spillerne møtes av publikums brøl i det sirkelen sprekker opp og spillerne jogger rolig i garderoben.

19.49 – banen tom..

Det som slår meg er at dette er veldig ulikt det vi ser i vår hjemlige tippeliga med oppvarminger på oppimot 40 minutter. Her er ingen beinflying over lange strekninger, ingen five a side med høy intensitet, ingen avslutninger på mål. Kun 6 minutter med enkle pasninger. En vanlig mosjonist i 50 årene ville hengt med . Jeg sier ikke at det ene aller det andre er riktig, men jeg konstaterer at det mange regner som verdens beste fotballag varmer opp på en helt annen måte enn det som er vanlig i norsk fotball. Og det er utvilsomt et tankekors for alle oss som trener fotball-lag. Enten det er på bredde, aldersbestemt eller toppnivå.

 • Bolek Aleksandersson

  Spennende lesing. Har alltid sverget til lang oppvarming, og fulgt det norske trenerkurset mitt. Impulser utenifra er viktig! Takk, Morten, for den gode observasjonen din.

 • Lars Johansen

  Allan Cash – hvor er du et år etter?! Håper du ser deg selv i speilet hver dag og ser hvor idiotiske dine utsagn var. Folk med lite eller ingen peiling på fotball melder ting som du sa da, måtte du bite i deg de ordene i mai 2009??? Kontakt meg gjerne på mail lars_e_johansen@hotmail.com for en seriøs fotball diskusjon, jeg kan knapt vente.

 • Fredrik Greve Monsen

  Jeg var også tilstede på denne kampen, og ble virkelig overrasket over denne tamme oppvarmingen.

 • nils johan semb

  nå må du gi deg! selv om du morten og frode olsen er betatt av den temposvake fotballen til Barca og premiera division så er det ingen grunn til å skrive 99% av alle blogg-bidragene om det. Uansett jeg syntest det er nødvendig å nevne at gutte-laget til fauske varmer opp på nøyaktig samme måte.

 • skeid spiller

  en ting er hvertfall sikkert, Morten Langli dreit seg ut som trener for skeids g92 lag, laget hans kom på nedre halvdel, gaaanske langt ned, noe som er helt uvanlig til å være skeid. For å holde meg inne i saken, så må jeg si at måten langli tok oppvarmingen på var elendig. det var mer kondisjonstrening, og gutta var slitne før kampen. Må også si at jeg er utrolig glad for at langli fikk sparken i skeid, og flere av guttas utvikling som fotballspillere har blitt mye bedre! du er en flink kommentator, men du kan ikke trene et lag!

 • Barca supporter

  Då Alanzinho var i tippeligaen lekte han bare me ball i oppvarming. Han hadde ikke 5v5 eller noe han bare triksa og lekte

 • Lars

  Grunnen til at Manchester United har så mange “fjortisfans” er vel det at de vinner, akkurat som “fjortisfansene” før i tiden heiet på Nottingham Forrest og Liverpool(de er gamle nå, derfor er det ikke noen som kommentere de), alle har vært ung en gang. En ting til, “fjortisfans” er ikke det samme som medgangssupporter! Bare se i synonymordboka.

 • Alexander I.Høgset

  Vi bruker same teknikk i vårt lag.Dessverre er ikkee dei der får å trene men får å forbedre kroppen på 90min hardøkt.Alle lag er forskjellige og bruker andre teknikker. Det som vi må huske på at alle lag er forskjellige og har andre trenerer.

 • Marius

  hvis jeg ikke kjønte helt feil så sier han at Torres starter med å klite til på mål?

 • Jarle

  Nå skjønner jeg. Jeg skriver faktisk med avsnitt, men det blir ikke avsnitt når innlegget blir lagt inn. Så vet vi det og!

 • Jarle

  Jo, jeg er helt enig i at avsnitt av og til ikke er dumt. Sånn er det når man blir litt ivrig og merker det er en stund siden jeg skrev stil på skolen! Allan Cash: Jeg vet Ronaldo blei kåret til verdens beste spiller i 2008, den avgjørelsen er tatt med tanke på hva som skjedde i sesongen 2007/2008 og da er jeg helt enig i at Ronaldo var verdens beste spiller. Skal vi imidlertidig snakke om denne sesongen så tviler jeg på at folk som følger med på PL, Serie A og Primera vil stemme på at Ronaldo er verdens beste nå. Sånn du skriver tviler jeg vel på om du er særlig eldre enn 15 år. Og til slutt ser jeg det er mange som kritiserer Langli og andre bloggere og ekspertkommentatorer og kaller de “såkalte eksperter”. Og ja, jeg synes vel noe av det de sier til tider er rimelig dumt, men er veldig mye fornuftig og. Og spørsmålet er vel om en av disse som jobber med fotball på heltid, har høye trener utdannelser, ser fotball fra flere ligaer og har fulgt med på fotball i flere tiår er eksperter. Eller om dere tenåringene som heier på Man u eller city og ser kamper med disse lagene og ett par andre pl kamper i løpet av en sesong er eksperter, jeg bare spør…

 • Mathias

  Jarle, hva med et avsnitt av og til?

 • Marush

  Er fulstendig klar ove hvordan dette er. Så Supercopa mellom Sevilla og Real MAdrid på SB for 2 år siden(?) og filmet oppvarmingen. Det er ikke rare greierne spillerne gjør. Trikser i en trekanter – tøyer – jogger 2 ganger over banen – tøyer – spurter 5 meter med tøyning etter hver spurt – tøyning etter spurter før de avslutter med å tasse fornøyde i garderoben.

 • singh

  Jeg er real fan, men er helt enig med Jarle der han oppsumerer forskjellen mellom spans og engelsk fotball. i spania hjelper det ikke engang om du vinner serien (minner om capello) man må underholde.

 • Trequartista

  Sett barca med ronaldinho 2 ganger på camp nou! I begge tilfeller var han knapt i bevegelse før kamp start… gikk rundt å lekte seg med ballen i 15-20 min før en fysio kom å tøyde litt på han! vet ikke om han da sykler eller kjører annen form for oppvarming i garderoben, men virker ikke slik! Etter min mening er det viktig å finne en mellom ting… Løpe, hoppe og sprette så man får varmet opp musklene for å unngå skader, men lek med ball er også viktig! norske lag har en tendens til å løpe mye, så spille litt firkant eller 5vs5, noe som fører til alt for lite ballkontakt og ballfølelse før kampstart!!

 • Kris10an

  Jeg synes det er viktig å være åpne, og ikke tro at alt man selv mener er fasiten. Som Morten skrev tror jeg at måten Barca varmer opp på også kan brukes her i Norge. Rule Brittania og City supporter har sine egne meninger, er greit nok, men å gå ut og kritisere folk som har annerledes mening synes jeg bare er dumt og umodent og da virker det egentlig som om dem (Rule Brittania og City supporter) ikke har peiling!!!

 • Allan Cash

  Ketchuplaget taper igjen, med årets ketchupspiller dvergen Messi. . Som vanlig nærmest blir Barca snart tatt igjen av Los Blancos aka Madridistas. Men Morten og Jarle har sikkert noen saklige og bra grunner til at de tapte og Messi var sikkert “banens beste” Til opplysning ble Verdens beste spiller 2008 Ronaldo enda en tittel rikere.

 • Anonym

  Skulle bare si at oppvarmingen var helt den samme som mot Valencia som jeg var å så på i december. Akkurat den samme strukturen som Langli forteller her.

 • BarcaFan

  Må bare rose Jarle for sin saklighet angående Barca. Det han skriver har 100 % mening. Må også rose Morten Langli for en fantastisk artikkel om hvordan Barca varmer opp. Fantastisk gøy å vite. Hilsen stor Barcelona-supporter

 • Giesselbach

  Hei, Jeg har holdt på med fotball i tre forskjellige nasjoner og fikk allerede som tenåring sjokk med f.eks. første trening etter kamp i Holland. I Norge spilte jeg i 2.divisjon og hadde trenere med høyeste utdannelse. Jeg trodde det de sa og mente var korrekt, men fikk så oppleve det helt motsatte i Holland og det og med topp trenere. Mitt poeng er bare at vi må være åpne for å prøve noe nytt og se hva andre gjør. Etter å ha tatt trenerutdannelse i både Norge og Danmark så har jeg merket at noe av opplegget fremstilles som rene fasiten. I utgangspunktet er jo 20 minuter oppvarming nok for å være klar til kamp -så hvorfor bruke 40?

 • Tormod M

  Tusen takk til Morten Langli som kommer med interessante opplysninger om måten Barca varmer opp på før kamper. Greit å vite hva de beste gjør for å være best… Ellers må jeg også benytte anledningen til å rose Morten for måten han kommenterer fotballkamper på. Han har kjempepeiling og er norges beste kommentator. Takk også til Jarle i innlegget lenger opp for en saklig framstilling. Helt enig med han!!! Personangrep og usakligheter hører ikke hjemme her.

 • Allan Cash

  Du skriver masse Jarle… Veldig masse. Jeg spørr meg selv om du er på samme planet som meg….Det tror jeg ikke.. Men du er dyktig for så mange ord uten innhold har jeg aldri lest før. Barcelona har ikke siden Hendrik Johannes Cruijff var manager på slutten av 80 og begynnelsen av 90 tallet. Vært det man kan kalle et komplett lag… De hadde da også syke enkeltspillere… Gheorghe Hagi, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romário og Hristo Stoichkov. Hvor de da også tok 4 strake titler i La Liga. Jarle og Morten kan snakke om Barca hvor mye de vil men det er et enkeltmannslag.. Og da vinner man ikke titler.. Man U tar CL i år også… i en hel engelsk finale. Og Real tar serien… Er enig i at spansk fotball er topp. Men du Jarle er jo den som er tullete…. Morten Langli får sikkert 500.000 i året for å prate romantisk om batca og dvergen Messi… Det behøver jo ikke ety at det er sant… Og både du og jeg vet at PL er den den desidert største ligaen i verden når det gjelder alt….

 • Jarle

  Måtte jo komme noen supportere av engelsk fotball som skulle kommentere her ja. Nå er det jo sånn at poenget til herr Langli var å fortelle hvordan Barcelona, som kanskje verdens beste lag for tiden -varmer opp. Men så kommer det jo selvfølgelig noen usaklige kommentarer av noen engelske fotball fans. “Barcelona er ikke verdens beste lag, de er ett form lag. Starter som oftest sesongen bra eller avslutter bra. Dette har de vist med formen deres etter nyttår i forhold til før nyttår og dette er ikke bare tilfelle denne sesongen det gjelder så og si hver eneste sesong”. Dette er jo helt feil, ingen lag er på topp gjennom en hel sesong, verken de LAGA som du skriver med store bokstaver i england eller noen annen plass. Selv Ferguson sier at Barcelona er verdens beste lag om dagen. At du sier barcelona er ett form lag som bare er gode i starten eller på slutten av sesongen sier jo hvor liten innsikt du har og hvor lite du vet. Barcelona er det eneste laget som har deltatt i Europacupen alle år europacupene har vært arrangert. Og må jo bare le når du sier barcelona ikke fungerer som ett lag men er satt sammen av mange individualister. Anbefaler at du ser mer enn 1-3 kamper eller hva du har gjort før du uttaler deg. Barcelona fungerer jo MEGET bra som ett lag også mot andre gode lag. At det svinger litt har ofte med store skadeproblemer å gjøre, slik som Barcelona blei hardt rammet i fjor og Real har blitt i år. Har du fungt med på Serie og CL de siste åra kan du se barcelona har vært med hele veien. Selv helt ute av form i fjor vår kom de til Semifinalen og tapte knepent 1-0 over to kamper mot Vinneren av turneringen og vant selv for 3 år siden. Når det gjelder hvem liga som er best så spørs det hvordan man definerer det. For meg er det angreps fotball og teknisk fotball som gjelder, da er jo spansk fotball flere tusen mil foran engelsk. I Spania handler det om å score flere mål enn motstanderen, ikke å slippe inn færre enn motstanderen som i england og andre plasser. Som Benitez sier: ” hvis vi holder nullen og kanskje klarer å produsere en sjanse eller to kan vi vinne” Ikke en eneste trener i spania som ville tenkt slik. Der er det alle mann i angrep gjennom hele kampen. Underholdningen for publikum er prioritert mye mer enn andre plasser. Ett godt eksempel er jo bare fra CL denne uken, Liverpool var på vei fremover, mistet ballen og fikk overgang i mot. Da lå hele forsvarsfireren og en sentral midtbane spiller tilbake og ventet, altså 5 spillere (50% av utespillerne). Det samme skjedde med Barcelona mot Lyon, da lå bare de to midtstopperne tilbake (altså 20% av utespillerne) Alle andre var på vei fremover. Det sier det meste om innstillingen til kampen og hva som betyr noe for det enkelt laget. I Spania er det spillegleden og det å score mest mulig mål som gjelder (Altså grunnen til at man begynte å spille fotball i det hele tatt som barn) I England og Italia er det å vinne det viktigste, samme hvordan. Gjerne med 1-0 og 1 sjanse i kampen. Alle supportere er kjempefornøyde med 3 poeng. I Spania hadde de blitt buet av banen av sine egne supportere. Der skal det vinnes med STIL!!! 20 i stil! Engelsk fotball er ganske lik norsk. Kjedelig og lite underholdende. Hauset opp gjennom mange år pga at det har vært vist på norsk tv i mange tiår. Spansk fotball er fortsatt i startfasen her i Norge og får stadig flere supportere her i landet for hvordan de spiller. Ikke for hvordan de er organisert. Jeg vil si at Morten Langli i høyeste grad er en ekspertkommentator som snakker fra levra og hva han ser. Ikke for hvilken klubb han har holdt med og heiet på siden han var barn. Ser han noe bra en dag, men noe bedre en annen dag kan han skifte mening, noe som gjør deg til ekspert. Holder du på din samme mening pga du heier på man city eller noe annet lag er du jo ikke ekspert i det hele tatt, bare en som er blendet av sine egne følelser. Så jeg sier heia Morten og dere andre i tv2 som gir oss spansk fotball og denne flott fotballen hver helg, så kan dere andre anglofile holde dere i england. Og ikke kommentere mer om denne spanske fotballen. Og en ting til, hvis dere synes det er rart Tv2 er mer fokusert på spania enn england så er det jo ene og alene fordi di har rettigheten til spansk fotball. Det er spansk fotball som er jobben deres og det de skal kunne noe om. Nå skal jeg aldri mer lese kommentar feltene i disse bloggene da det rett og slett er for mange uvitende som uttaler seg, er jo så frustrerende å lese. Håper ikke Langli og de andre som skriver her bruker tid på å lese alt det tullete som blir skrevet. Over og ut!

 • City-Supporter

  Barcelona er ikke verdens beste lag, de er ett form lag. Starter som oftest sesongen bra eller avslutter bra. Dette har de vist med formen deres etter nyttår i forhold til før nyttår og dette er ikke bare tilfelle denne sesongen det gjelder så og si hver eneste sesong. Jeg fatter ikke hvorfor Morten Langli utaler seg om fotball i det heletatt, uansett hva som skjer vil han påstå at Barca er verdens bestelag. Se hvordan de ble overkjørt av Real Betis men klarte så vidt å redde ett poeng, eller hvordan Espanyol slo dem, sist men ikke minst hvordan de slet mot Lyon i champions league som ikke er i nærheten av de beste lagene i turneringen. Jeg hadde ikke blitt skjokkert om Real tok serien i år også, rett og slett fordi Barca ikke er stabile nok over tid. Det med at meste parten av barcelonas oppvarming foregår individuelt ser man også på spillet og resultatene deres. Laget er satt sammen av mange idividuelt gode spillere som ikke fungerer sammen mot sterke lag. De kan slå bunnlag 8-0 (med unntak Espanyol, haha) pga dette men det vil vel ikke si at de er verdens beste. Eller hva Morten? Se på Man Utd de har mange gode LAGspillere som jobber hardt og er eksepsjonelt gode til å sammarbeide(selvom jeg ikke liker å innrømme det).

 • Shawn

  Når de sorthvite fra Trondheim varmer opp før kamp inngår hurtig spill på småmål og skuddtrening med trillende ball. Akkurat hva Langli savner i norsk fotball. Dette er ikke enkelttilfeller heller. Rosenborg varmer opp slik før hver eneste kamp.

 • Rule Brittania

  Tror ikke morten langli bryr seg om så mye annet enn spansk fotball og spesielt barca. Kan ikke kalle seg noen fotball ekspert han der. Spansk fotball er ikke noenting i forhold til engelsk. United, chelsea, liverpool og arsenal hadde også holdt lekestue i spania mot lag som er elendig defensift.

 • Jarle

  Og det er at Barcelona alltid trener både dagen før kamp og på kampdagen ca kl 11.00… Da spilles det alltid fotball og treningene foregår med ball (som nesten all trening i barcelona gjøres). I Norge har vel ingen treninger på kampdagen, og de har ofte fri dagen før kamp i tillegg, (feks Odd, ihvertfall under Sandstø) I og med at de har hatt en vanlig treningsøkt på formiddagen er vel ikke behovet for å få ballfølelsen i beina like stort. Og kroppen har allerede våknet, så det gjelder jo bare å få kroppen litt varm igjen. Har også registrert en annen ting jeg en gang leste Gudjohnsen uttale tror jeg, og det var at Barcelona bruker nesten 1 time hver eneste dag med passningsøvelser. Her foregår alt med 100% konsentrasjon, og ingen ting blir regnet som en oppvarmings øvelse. I Norge defineres jo ting gjerne som en oppvarmingsøvelse o.l. og spillerne tuller og fjaser og konsentrasjonen er sjeldent 100%, ihvertfall ikke på disse såkalte “oppvarmingsøvelsene”. Jeg vet hva jeg snakker om fordi jeg har spilt fotball selv på et ok nivå. Og kjenner ett par landslagsspillere. Men ingen tvil om at det Barcelona og andre storklubber driver med er interressant. Fulgt hver eneste trening med Barcelona ett helt år måtte være meget spennende spør du meg! Og det er helt riktig som “lars” sier, dette gjorde deg også under Rijkaard. Men spørs om det å brenne så mye krutt under oppvarming som mange andre lag gjør er så veldig smart. mvh En stor Barcelona fan!

 • Lars

  Det høres ut som den samme oppvarmingen jeg så når jeg så kamper på Camp Nou under Rijkaard. Dette tror jeg de har holdt på med lenge.

 • BarcaFan

  Barca er desidert verdens beste fotballag for øyeblikket (unntak av kampen mot Espanyol). Guardiola tar aldri ut laget før en time før kamp. Dette er vedlgi smart fordi da vet ikke motstanderen hva de skal passe seg for og ikke passe seg for – fordi de ikke vet hvem som skal spille. Barca har som også Langli sier, sine egne treningsøkter før kamp, noe som gir sukksess. Fantastisk lag. Visca el Barca!

 • Per

  Virker relativt likt som det Man Utd gjorde de to gangene jeg har vært her denne sesongen …

 • KimH

  Det er ikke for å trene på og passere noen at man varmer opp, men for å forberede kroppen på en hardøkt. I så måte høres det som Barcelona driver med nytt ut, for man burde gjør noe før man entrer matta om dette var alt. I så fall er det noe helt nytt (bortsett fra lag i lave divisjoner som kort og godt er late), som “Barca” kanskje tester ut? Det er ihvertfall merkelig at dem har en oppvarming som knapt nok faller under den kategorien, mens andre lag i verden fortsatt setter igang blodpumpa på “vanlig” måte!

 • cule

  Jeg har reahgert på det samme når jeg har sett barca live. De varmer opp veldig rolig. Merkelig at de ikke spiller i det hele tatt, men Messi trenger nok ikke five a side for å trene på å passere folk. Det ligger naturlig for han.