Spar oss for apelydene

Spania mot England er onsdagens aller mest prestisjetunge vennskapskamp i fotball Europa. Spørsmålet er bare hvor vennlig det blir? Sist disse to gigantene møttes i Spania i november 2004 ble det en pinlig affære for spansk fotball. Englands mørkhudete spillere Ashley Cole og Shaun Wright Phillips ble hetset på det groveste av rasistiske spanske fans. Begge er med i Fabio Capellos tropp til onsdagens oppgjør. Apelydene fra Bernabeus mektige tribuner var ikke til å ta feil av og minnet oss om holdninger vi trodde var hvisket ut for lenge siden.

Her kan du gjenoppleve den uhyggelige kvelden i Madrid

Onsdag spilles kampen i Sevilla i stedet for Madrid. Da kampen ble planlagt, insisterte det engelske forbundet på at kampen ikke skulle spilles i Madrid etter den ekle opplevelsen i 2004. Så får vi håpe Sevilla-publikummet vet å oppføre seg. Byens to storlag har denne sesongen hatt afrikanske spillere i framtredende roller. Kamerunske Achille Emana har vært Real Betis sin beste spiller, mens Romaric (Elfensbenskysten) og Kanoute (Mali) har vært solide hos Sevilla.

Tribunerasisme har lenge vært et problem i Spania. Barcelonas storscorer Samuel Eto’o har fått føle det på kroppen ved flere anledninger. Spesielt på La Romareda i Zaragoza har den kamerunske spydspissen hatt uhyggelige opplevelser. I 2006 toppet det seg da en gråtkvalt Eto’o ville gå av banen pga rasistiske tilrop fra tribunen, men ble overtalt av trener Frank Rijkaard til å fortsette kampen som Barcelona til slutt vant 2-0. Sesongen etter spilte ikke kameruneren oppgjøret på La Romareda pga skade. Zaragoza rykket ned og Samuel Eto’o slipper dermed å ta turen dit denne sesongen.

Over til det sportslige – det er jo det vi håper skal stå i fokus. Både Spania og England står med full pott etter 4 kamper i sin VM gruppe og mye skal gå galt om ikke begge de to publikumsfavorittene er å finne i Sør Afrika neste sommer. David Beckham vil tangere Bobby Mores 108 landskamper om han kommer på banen. Jeg så Beckham for Milan mot Lazio for en drøy uke siden. Da virket “Becks” i bedre form enn på lenge og avgjorde matchen til Milans fordel med to målgivende pasninger. Spania har nå fantastiske 28 kamper på rad uten tap. 15 av 16 kamper ble vunnet i fjor – 0-0 mot Italia i EMs kvartfinale var den eneste “ripen” i lakken.

Kampen ser du direkte på TV2 SPORT 2 kl 22.00 eller på TV2 SPORT fra kl 23