Halvspilt, velspilt og et skjema til 100 poeng

Den spanske serien er halvspilt. Barcelona har scoret fantastiske 59 mål og oppnådd 50 poeng på de 19 første kampene. Begge deler er rekord. Ingen har klart tilsvarende poengsum etter 19 runder siden 3 poeng for seier ble innført før 1995/96-sesongen. Real Madrid hadde også 16 seirer, 2 uavgjorte og 1 tap etter 19 kamper i 1960/61 sesongen, men mye var annerledes på 1960-tallet. Det var kun 16 lag i serien og det ble kun gitt to poeng for seier. Real Madrid vant forøvrig 60/61-sesongen 12 poeng foran Atletico Madrid. Hvordan står Barcelonas glimrende sesongstart seg mot Real Madrids forrige, der de til slutt var 18 poeng for katalanerne? Den er kun et lite hakk bedre. Real Madrid hadde 47 poeng etter 19 kamper sist sesong, men vant kamp nr 20 2-0 mot Atletico Madrid og hadde 50 poeng etter 20 kamper. Real Madrid endte til slutt på 85 poeng. Barcelona er a jour med et skjema som tilsier 100 poeng etter 38 kamper. Det har ingen tidligere klart. Real Madrids 85 poeng fra forrige sesong er rekord slik vi kjenner serien i dag med 20 lag og 3 poeng for seier. I 1995/96 og 96/97 var det 22 lag i serien. Atletico Madrid vant i 1995/96 (lagets 9. og foreløpig siste seriegull) med sine 87 poeng. Sesongen etter noterte Real Madrid seriegull med 92 poeng. De to store var i en særklasse den sesongen. Barcelona var kun 2 poeng bak.

Den store sensasjonen er at alle de tre nyopprykkede lagene ligger på trygg grunn med Malaga som beste elev i klassen på en 7. plass – a poeng med Atletico Madrid. Det kan bli E-cup spill på La Rosaleda neste sesong – til glede for de mange nordmennene som bor og ferierer i området. Forrige sesong var Murcia og Levante tidlig klare for nedrykk, mens et kobbel av lag kjempet for å unngå den siste nedrykksplassen. Den gikk i siste serierunde til Real Zaragoza. I år vil nok mange lag ha kniven på strupen til langt ut i mai måned.

Kampen om toppscorertittelen blir også interessant. Samuel Etoo topper etter halvspilt serie med 18 scoringer. David Villa har 15, mens Lionel Messi, Diego Forlan og Gonzalo Higuain alle har 12 fulltreffere. Av disse fem har Diego Forlan (04/05) og Samuel Etoo (05/06) blitt toppscorer tidligere. Forlan snappet tittelen fra Samuel Etoo på målstreken etter et hatrick mot Barcelona i neste siste runde og en sen scoring mot Levante i siste runde. Forlan endte dermed på 25 mål – Samuel Etoo på 24. Sesongen etter var det Etoo og David Villa som gjorde opp om tittelen. Etoo ledet med en pinne før siste serierunde – begge scoret og spissen fra Kamerun vant til slutt med sine 26 mål mot Villas 25. Også forrige sesong ble avgjort i de avsluttende rundene. Daniel Güiza leverte tidenes målvår i Spania med scoring i syv kamper på rad – inkludert et hatrick borte mot Murcia. Dermed ble Luis Fabiano passert på tampen av sesongen. Hans 24 mål ble tre for lite mot Güizas 27.

Spanias ledende sportsavis – Marca – har tatt ut sesongens lag etter halvspilt serie. Det ser slik ut i 4-4-2 formasjon fra høyre mot venstre:

Valdes (Barcelona)

Dani Alves (Barcelona), Puyol (Barcelona), Pepe (Real Madrid), Capdevila (Villarreal)

Messi (Barcelona), Xavi (Barcelona), Renato (Sevilla), Robben (Real Madrid)

Etoo (Barcelona), Higuain (Real Madrid)

Ikke så verst dette av Marca, men jeg ville byttet ut Valdes med Palop (Sevilla) og Renato med Yaya Toure (Barcelona). Hva mener du?