Ny Valencia-skalp til RBK?

Rosenborg slo Valencia to ganger 2-0 forrige sesong i mesterligaen. Torsdag kommer spanjolene igjen til Lerkendal. Denne gang i UEFA-cup sammenheng. Men er det en bedre utgave av Valencia vi kommer til å se på TV2 Zebra kl 20.30? Mye tyder på det, men til tross for en flott fjerdeplass i Primera Division er det et spansk lag med svakheter som kommer til Trondheim.

Fjorårssesongen ble et mareritt for “Los Che”. Riktignok sikret de seg Copa del Rey-tittelen etter 3-1 seier mot Getafe. Det var noe av det siste Ronald Koeman gjorde som Valencia-trener. Fire dager etter cup-triumfen tapte Valencia 1-5 for Athletic i Bilbao. Da var “Tin-Tin” ferdig. Valencia vant kun 4 av 22 seriekamper med Koeman som trener. Sesongen startet med Quique Flores som trener. Tap for RBK på Lerkendal og 0-3 borte for Sevilla var det som sendte Flores ut døren etter den 9. serierunden. Reserveløsningen Oscar Fernandez ledet laget i 2 kamper og laget lå fortsatt på 4. plass da Koeman-elendigheten startet. Med 12 serietap på 22 kamper var Valencia innblandet i nedrykkstriden da nederlenderen fikk fyken. Koeman hadde under sin periode i klubben sparket rutinerte David Albelda ut av 1. lagstroppen sammen med keeperlegende Santiago Canizares. Begge måtte trene med reservelaget og Albelda mistet sin landslagsplass. Etter at Koeman fikk sparken tok reservetrener Salvador Gonzales de to veteranene tilbake i varmen. Valencia vant fire av de fem siste kampene og man kunne sette punktum for en turbulente sesong med en 10.plass.

Før årets sesong tok ferske Unai Emery over trenerjobben. Valencia hadde suksess med å ansette umeriterte Rafa Benitez i 2001: Han førte laget til seriegull både i 01/02 og 03/04 sesongen. Den ferske klubbpresidenten Vicente Soriano satser på at Unai Emery kan være et nytt trenerblinkskudd. Sammen med Barcalonas Pep Guardiola er Unai Emery La Ligas yngste trener. Begge er 1971-modeller. Unai Emery ble aktuell for Valencia etter at han førte nyopprykkede Almeria til en sensasjonell 8.plass forrige sesong.

Valencia har den siste tiden vist at de har store problemer med å styre fotballkamper. I seriens to siste hjemmekamper har de blitt kontret i senk av antatt svakere motstand. 2-4 kampen mot Racing Santander ble fulgt opp av 2-3 mot nyopprykkede Sporting Gijon. De to kampene var veldig like. Valencia hadde ballen mest, kom til en del halvsjanser men ble grusomt straffet på kontringer. Både Racing og Sporting var tydelig opptatt av å hindre David Villa bakrom å løpe i. Det klarte de. David Villa scoret på straffespark i begge oppgjørene, men er uten spillemål på de fire siste seriekampene. Det blir spennende å se hvordan RBK-forsvaret håndterer EMs toppscorer. David Villa spilte ikke fjorårets oppgjør på Lerkendal.

Valencia startet sesongen glimrende. Etter åtte serierunder var de uten tap og toppet serien ett poeng foran Barcelona. Før hjemmekampen mot Racing Santander i 9. runde viste hjemmefansen sin store begeistring med en vakker TIFO som markerte tidenes sesongstart av Valencia. Det skulle de kanskje ikke ha gjort. For etterpå har det kladdet. Lørdagens bortekamp mot Sevilla (0-0) var godt utført defensivt, men svært lite ble skapt framover.

Sesongens første UEFA-cup kamp endte 1-1 hjemme mot Ståle Solbakkens FC København. Til den kampen byttet Unai Emery mye på laget og lot flere av stjernespillerne hvile. Spørsmålet er om han tør å gjøre det samme på Lerkendal?

Unai Emery har denne sesongen oftest spilt Rafa Benitez sin gamle 4-2-3-1 formasjon, men også vært innom en mer rendyrket 4-4-2 og nå sist mot Sevilla 4-5-1.

Ideal oppstilling for Valencia denne sesongen i 4-2-3-1 denne sesongen har sett slik ut:

Renan

Miguel, Albiol, Alexis, Moretti

Albelda, Manuel Fernandes

Joaquin, Juan Mata, Vicente

David Villa

Moretti og Vicente er usikre mot RBK pga av skader, men det finnes klassespillere å ta av. EM-heltene Carlos Marchena og David Silva er begge på gang etter skader. Marchena har spilt tre kamper på rad i Primera og kan benyttes både som stopper og sentralt på midten. I bakhånd har Unai Emery meriterte spillere som Asier del Horno, Ruben Baraja, Hugo Viana, Edu (eks Arsenal), Fernando Morientes, Nikola Zigic og Miguel Angulo. Midtbanemotoren David Albelda stod over mot Sevilla sist lørdag pga 5 gule kort. Dermed starter han etter all sannsynlighet på torsdag.

Keeper Renan hadde en rolig kveld på lørdag i det tamme oppgjøret mot Sevilla, men har opptrådt variabelt i sesonginnledningen. Spesielt i feltet virker Brasils OL-keeper usikker. Legg merke til at han sjelden prøver å holde ballen når han går ut i feltet, men bokser for det meste. Det gjør han ikke alltid etter boka og jeg blir ikke overrasket om RBK skaper farlige situasjoner på gode dødballer/svake Renan utboksninger.

God kamp!