Skjerp deg, Jan Thomas!

Nei til Motepolitiet, ja til Motekapteiner? Jeg og JT er i hvert fall enige i at uniformer er skikkelig fint.

Har det klikka for Jan Thomas? Nå er det på tide at motepolitiet melder seg “sinnssyk i gjerningsøyeblikket” og leverer inn skiltet med umiddelbar virkning.

 Er det lov å kalle jenter for hore? Er det lov å mobbe fordi du kaller deg stylist?

Misforstå meg rett. Terningkast på antrekk i Se og Hør er ikke det ypperste av motejournalistikk. Jeg forventer ingen lange essays og utredninger om hvorvidt Jenny Skavlands hjemmesydde Fretex-kreasjon er en krass kommentar til forbrukersamfunnet. Å kaste terninger på sko og kjoler er noe helt annet enn å skrive dyptgående analyser om siste sesongs kolleksjoner. Å mene noe smart og morsomt om klær i to setninger har ingen motejournalist vunnet Pulitzere eller Scoop-priser for. Men det er underholdningsjournalistikk, som skal være morsomt, frekt og opplysende.

Noen eksperter kan være frekkere enn andre, og komme unna med det. Den amerikanske tv-kanalen E!s plastiske superkvinne Joan Rivers har de siste årene blitt moteindustriens ubestridte sjefsøgle gjennom sitt program “Fashion Police”, der ingen lyter, skampletter eller kameltåer på den røde løperen slipper unna Rivers’ sylkvasse tunge. Men hun er en komiker. En særdeles genial en således. Og hun spøker vel så mye med seg selv som hun gjør med sine celebre ofre. Derfor kommer hun unna med det. Hun får kjendisene til selv å le med av hennes knallharde betraktninger. Det gjør ikke Jan Thomas. I USA slåss kjendisene om å få være med på Fashion Police, og de stiller seg i kø på den røde løperen for å bli filmet fra topp til tå, i håp om å få komme med i programmet. I Norge sniker kjendiskoner, politikere og eks-glamourmodeller seg inn kjøkkeninngangen på premierefester for å unngå å havne i motepolitiets klør.

Å bli kalt feit, gammel eller horete var ikke ok i skolegården. Og det er ikke ok nå.

Terningkast er en skummel ting. Å kaste terning på alt fra bøker til antrekk er i all hovedsak et norsk fenomen. Vi er yatzynasjonen som vil plassere verden på en skala fra en til seks (med unntak av Homsepatruljens PT Tore Vik, som friskt nok opererer med terningkast fra en til ti, men det er en annen historie). Og selvsagt er det like populært å hate terninger som det er å kaste dem. Man kan synes hva man vil om skalaen en til seks, men det å anmelde alt fra kultur til matopplevelser, og deretter gi dem poeng for å tydeliggjøre budskapet, er noe som gjøres verden over. Det er både interessant og relevant å vite hva eksperter synes om noe som opptar oss, slik at vi kan bli klokere og samtidig unngå både dårlige restaurantopplevelser og kalkunfilmer. Slik er det også for mote.

For det finnes mange regler å forholde seg til når man skal kle seg korrekt til ulike tilstelninger. Er man interessert i mote, er det dessuten spennende å få vite hvordan antrekk vurderes av fagpersoner. Hvorfor får tresko på den røde løperen oss besserwissere til å brekke oss i avsky en sesong, mens vi klapper febrilsk i hendene to sesonger etter, når Tone Damli Aaberge tramper langs fotoveggen i “klåggar” (strynsk for det engelske ordet for tresko). Trender er en rar og flyktig ting, og noen mestrer det bedre enn andre. Å vurdere dette, og skrive om det, kan være både underholdende og interessant for moteinteresserte nordmenn.

Terningkast på kjendisklær har også en annen side: Det har økt fokuset på norsk mote i media. Og her skal Jan Thomas ha mye av æren. Han har gitt talentfulle designere som TSH, Ingunn Birkeland og Batlak & Selvig verdifull spalteplass i Norges største sladreblad, og han har gitt unge og vågalt kledde kjendiser som Alexandra Joner er mer kredibel måte å få oppmerksomhet på enn å vifte med hummere på kjøkkenet sitt. Det er pr som de smarteste i bransjen vet å sette pris på. Men der stopper også konfettikanonen over Mister Happy Day for mitt vedkommende.

Er det bare meg, eller har Jan Thomas blitt mindre happy og mer slem med årene? Han har i hvert fall blitt plumpere (og da mener jeg i denne sammenheng ikke plump som i engelsk og “oppblåst”, men som i norsk og “endimensjonal”).

Å kalle en jente for en hore er bakstreversk, anti-feministisk og barnslig. 

Etter en lang rekke prikker på rullebladet synes jeg nå det er på høy tid at motepolitiet starter en interngransking.