Pakistan etter 9/11

Da det andre flyet traff, hadde jeg kommet meg fram til en TV i Pakistan, der jeg var for å studere. Men selv ikke et gammelt og lite apparat med skurrete signaler, klarte å tåkelegge det dødelige epokeskiftet vi skulle være vitne til.

Det tok ikke mange dager før den pakistanske hovedstaden, Islamabad, ble base for de internasjonale journalistene som strømmet til fra alle verdens hjørner. Den unge nasjonen var havnet midt i det politiske etterspillet, og pakistanere var sikre på at landet var i ferd med å bli bombet. Usikkerheten som hersket, var ikke bunnet i urealistisk frykt. Den pakistanske diktatoren, Pervez Musharraf, hadde blitt stilt et ubehagelig ultimatum.  President George W. Bush var klinkende klar: Pakistan var med på krigen mot terror, hvis ikke ville landet bombes tilbake til steinalderen, slik Musharraf selv beskriver ”valget” han fikk i sine memoarer. Fra å være en forhatt general i et av verdens mest korrupte land, ble Musharraf over natten tatt inn i den vestlige varmen. Utad var han USAs muslimske alibi for å utkjempe en nødvendig krig mot islamistiske krefter. Sannheten var at Pakistan igjen skulle kjempe en krig som de egentlig ikke oppfattet som sin egen.

Pakistan er blitt en samlebetegnelse på verdens mest giftige og farlige ingredienser. På randen av kollaps sliter landet med borgerkrig, økende terrorisme, svak økonomi, store føderale konflikter og ustabile regimer. I tillegg er landet i besittelse av atomvåpen, midt i et svært spent geopolitisk landskap . Hæren, som har utkjempet flere betydelige kriger mot naboland og erkerival India, har blitt symbolet på det eneste stabile som eksisterer i landet. Demokratiske institusjoner er ikke-eksisterende, der hæren har all makt, også i de få perioder som har vært med sivil styringsform.

Pakistan ble foreldreløs ved fødsel. Den ideologiske grunnleggeren og landsfaderen Mohammed Ali Jhinnah, gikk inn i historiebøkene som den beste lederen landet aldri fikk. Han døde året etter at hans kamp for selvstendighet fra India fant sted i form av Pakistan i 1947. Mange peker på hans tidlige bortfall kan forklare fraværet av en nasjonal identitet og struktur fra starten av. En mann alene kan likevel langt fra være den eneste forklaringen på nasjonale tragedier som skulle følge.

Det gjensidige mistillitsforholdet mellom USA og Pakistan har dype røtter, og mye kan spores tilbake til Sovjets invasjon i Afghanistan i 1979. I etterkant ble Pakistan brukt for å trene samt klargjøre en hær av mujahidin, i bytte mot etterlengtet og avgjørende finansiell støtte. Men da Sovjet forlot regionen, gjorde USA det samme og Pakistan sto alene i et uoversiktlig, farlig og komplekst landskap med trusler på alle kanter. Også den gang følte pakistanere at de ble brukt som fotsoldater av amerikanerne for å kjempe en krig de selv ikke hadde noe å tjene på. Og når amerikanerne hadde oppnådd sitt, forlot de Pakistan for å rydde opp.

Pakistan på sin side har ikke tatt oppgjør med interne krefter som fortsatte å støtte islamistiske elementer. Dette ble tydelig da Osama bin Laden ble drept i Abbottabad i Pakistan tidligere i år, og søkelyset ble satt på dobbeltspillet til den pakistanske hæren, og fraksjonene som sympatiserte med radikale stemmer. Det har tidvis vært for enkelt for den pakistanske intellektuelle elite å skylde på eksterne faktorer for problemene de har i dag.

Tilbake til september 2001. En sen kveld denne høsten for ti år siden satt jeg med en venninne under den nakne, svarte himmelen over Lahore i Pakistan, og snakket om det som hadde skjedd. Det var stille, men hun kunne allerede høre lyden av de utallige droneangrepene på Pakistansk jord som skulle komme. Hun gråt. ”Du kan reise tilbake når du vil, men det er vi som blir igjen og kommer til å bli denne krigens ofre”. Dessverre hadde hun rett, men hun tok også feil. Det siste tiåret har Pakistan riktignok betalt en pris de ikke har råd til. Samtidig vet vi at ringvirkningene av 11. september 2001 kjennes av oss alle.

 • Anonym

  Det er meget viktig at man ser begge sider av bilde. Jeg ser nyansen i Mah-Rukh sin beretning av 11. september og Pakistan. Landet har opplevd enormt pågang i ekstremisme og terror handlinger etter 11. september. Både amerikanere og europeere har vist misnøye med måten pakistanske sikkerhets myndigheter har taklet ekstremister på. De på en side ønsker å eliminere dem men på den andre ønsker og holde kontakter slik at de kan bruke dem etter NATO har forlatt Afghanistan. Pakistansk etterretningstjenester og andre høytstående offiserer har lenge betraktet afghansk mujahidin som deres styrke til å utfordre India i deres konflikt om Kashmir og andre områder. Denne politikken har mislykket og nå enkelte ekstreme grupperinger er så sterke at de ikke ville samarbeide med pakistanere. Man forventet forandringer etter at militær diktatur ble byttet ut med et demokratisk styresett i 2008. Så langt sivil regjering av Asif Ali Zardari har ikke levert resultater mot terrorisme. Regjeringen i Pakistan har på den ene side kan ikke beskytte deres eget folk og på den andre kan ikke garantere at dens sikkerhetstiltak kan hindre mulige terrorister fra vest og ble trent og kommandert i Pakistans stammeområder. Det er sterke røster i Pakistan nå som ser virkeligheten i øyene og mener dette er meget farlig. Flere personer dør daglig i et eller annen form av terror handling et eller annet sted i Pakistan. Intet sted – byer eller landsbygd er sikkert for vanlige uskyldige sivile. Det er lite tvil om at krig mot terror er kjempet i Pakistan nå. Men de som kjemper bruker forskjellige metoder og er uenige seg i mellom. Dette er tragisk og farlig for verdens sikkerhet.

  • Jonas Muhammad

   Salaam! Det er ikke ofte jeg skriver på blogger, men i dag gjør jeg det. Dette for å utrykke min kjærlighet til Pakistan. Dette landet ble skapt ut av India for å skape trygghet først og fremst for muslimer og samtidlig respektere andre religioner og ivare ta deres interesser. Jeg mener veldig tidlig i pakistansk historie har religiøse ledere sviktet. De burde fra dag 1 gitt det pakistanske folke et identitet. Demokratisk islamsk stat som er fremtidsrettet med visjoner om å vokse seg stort i samarbeid med verden rundt seg. Det praktiske burde tilrettelegges. Aller mest burde det vært investert i å utdanne det pakistanske folket, helsevesenet og infrastruktur. Dernest burde det rettes stor oppmerksomhet på fremavle poliktikre som ER pakistanere i hjertet, sinn og visjon. Dagens politikre i Pakistan er dessverre importerte “nikkedukker” som i en kortperiode er i maktposisjon – og mens de er det – jafser de til seg rikdommer som gangner deres egne interesser frem for landets interesser. Folk i pakistan har begynt å se dette. Jeg setter min lit til ungdommen i Pakistan. De trenger å ta landet tilbake fra de såkalte korrupte ledre. Dette  gjøres ved revolusjon mot SYSTEMET. Begynne med samme inspirasjon og visjon som Jinnah hadde i 1940-åra samtidig som en tar hensyn til verdensbildet i dag og minst 100 år frem.

   Jeg er opptimism på vegne av Pakistan og vet at pakistan som nasjon kan få det til(InshAllah), Pakistan som et land har nok av ressurser.  

 • Pakistan som en stat er vel en abnormitet siden det er et sammensurium av stammer og klaner som tradisjonellt ser med skepsis på andre? Grenser som hovedsakelig er trukket opp med linjal,  fravær av natur-ressurser, osv. Ikke lett å skape nasjonal identitet og felleskap av slikt. Det eneste de har felles er en religion som styrer livene deres fra fødsel til død. Forstår så godt at Pakistan er et land med en enorm emigrasjon. Jeg hadde også emigrert om jeg hadde bodd i et slikt land selv om jeg hadde vært både forb… og skuffet over at landet mitt ikke kunne gi meg bedre levekår.
  Et land som ikke klarer å sørge for innbyggernes ve og vel, er vel knapt verdig å kalles et land? Dessverre er det altfor vanlig i verdensmålestokk.
  Mah-Rukh; jeg våger å fremsette denne påstanden: et land uten en  middelklasse er dømt til å mislykkes.
  Ellers: velkommen tilbake på TV-skjermen.  mvh

 • Stå på! Masse lykke til, jeg heier på dere 😀 

 • nice hils seb

 • Anonym

  Tangoen tror jeg du vil klare perfekt:)

 • Super

  Jeg synes at artikkelen beskriver Pakistan unødvendig mye i en offerrolle.

  Jeg vil si at det største problemet for Pakistan er at det er i en religiøs hengemyr. Jeg mener islam burde kunne klare å leve med demokrati, anstendig rettssikkerhet, likestilling og ytringsfrihet – men det gjør det ikke i dagens Pakistan – tvert imot er religionen i praksis en effektiv brems for å løse flokene som nevnes. Det er synd for et slikt land med gammel kultur og lange tradisjone;, men av land i verden idag er Pakistan blant de landene jeg ser mest negative utsikter for per idag.

 • Pakistan interne anliggender er påvirket av religiøse fanatikere og feidhet av de intellektuelle i sin tur mangler samfunn bygging med sterke institusjoner.Analphabetismen også tært på utviklingen av demokratiet.Det eneste utvei er å se etter fienden India.Uten tvil at Paskistan ble tvunget i en krig deselv hadde ikke bestemt.

 • Marunkali

 • Weisser Hai

  MILLIONS TO BE ASSASSINATED FOR THE SAKE OF $$$ LIABILITIES(mk-ultra, chip implants, electroshocks etc. performed on them) AND NEW WORLD ORDER(multiculturalism = terrorism) POLITICAL AGENDA(financial liabilities are 2 expensive for the government) !!! IF YOU WERE TREATED WITH ELECTROSHOCKS OR DRUGS USED FOR WIPING OUT MEMORY(numerous Americans are) AFTER ENDURING FORCED CHIP IMPLANTS,  YOU ARE SCHEDULED AT 100% RATE AS GOOD TO GO NEXT !!!

  http://myshortbiography.blogspot.com/

  LEARN TRUTH ABOUT UNITED NATIONS, AMNESTY INTERNATIONAL AS WELL AS NEW WORLD ORDER(MULTICULTURALISM = TERRORISM) GOVERNMENTS(Equal Employment Opportunity Commission) !!! NOT THERE TO PROTECT YOUR RIGHTS, BUT TO DENY YOUR RIGHT TO EXISTENCE !!!

  ABDUCTIONS / BRAIN CHIP IMPLANTS / BLACKLISTING / FORCEFUL UNEMPLOYMENT / MK-ULTRA BRAINWASHING AGAINST WHITE(under “NAZI” lie) CIVILIAN POPULATION TODAY IN 2011/2012 ACROSS THE EUROPE AND NORTHERN AMERICA !!!

  http://myshortbiography.blogspot.com/

  WHY TO ACCEPT LIABILITIES FOR CRIMES COMMITTED WHEN WE CAN SIMPLY ASSASSINATE OUR VICTIMS(YOU) THANKS TO HUMAN RIGHTS ORGANIZATIONS AND FREE PRESS/MEDIA(most severe censorship of genocide ever !!!)!!

  This news is related to WHITES AREN’T WELCOME IN AMERICA ANY LONGER !!! OUT OF AMERICA WITH WHITES NOW !!!

  http://www.youtube.com/user/BostjanAvsec

 • “Alle” de norske deltakerne er vel bare Edvald i år da men…. 😉
   

 • Anonym

  Edvald er ikke nybakt norgesmester på tempo, men i fellesstart. Hold deg til håndball du 😉

 • Bernt Hansen

  Velgerne har 8.års erfaring med RødGrønn.
  Nå er det ingen ting som de kan gjøre som kan rette opp de åtte årene.
  Folkets dom er klar.
  Erna blir ny statsminister i en Blå regjering.

 • Anonym

  Skjønner ikke at folk tror alt blir så mye bedre med høyre. Historien gjentar seg. Jers er ok. Selv om mye kunne vært bedre i Norge bor vi tross alt i et av verdens beste land. Man får ikke i både pose og sekk, prioriteringer må til uansett.

 • ann

  høyre og arb.partiet er ganske lik fordi noen har rappet idene fra høyre . det er ikke bra i et direkte sendt program .Erna er en flott dame hun er bra for norge

 • ann

  programledere behøver och lære folkeskikk og sundt bondevett .

 • Per Olav Olsen

  Sofaen for noe tull, elendig politikk og en løgner som sjef senket AP

 • Privilegiert

  Jeg tror nok det er behagelig å skylde på “sofaen”. Men, faktum er at folk er lei av tomme løfter. I denne familien stemte 3 tidligere trofaste AP velgere i år på noe annet. Politikere som håner velgerne, ved ikke å engang være interessert i å innfri det de ble valgt for, og som i tillegg håner befolkningen ved å si at deres klager, er løgn (tenker på ikke-fungerende offentlige etater i fleng) og som nekter å ta ansvar ovenfor miljø og fremtidige inntekter og energi. Som lukker øynene for alt som er skjevt, kaller det “enkeltsaker” og kan ved det ro seg unna…. Slike politikere kan vi jo ikke ha. De kjører jo landet i grøfta. Viser til vekst og fremgang, med fiktive målinger! Nei, tusen takk, slikt finner vi oss ikke i.

 • Peter Bering

  V og KF vil bevisst og planlagt droppe regjering, ha som eneste mål å plage en kortvarig regjering av H og Fp, innen rimelig kort tid la seg fange inn av Ap og Sp hvor de politisk hører hjemme, for så å danne regjering med disse. Alt vil så fortsette som hittil, bortsett fra at KF får kaste enda flere milliarder til korrupte land og at Venstre får gjøre Norge islamsk enda raskere. Stoltenberg får fortsette sin ekstreme ødeleggelse av organisasjonen og kulturen i offentlig sektor og sikret oljefondet som det enorme korrupsjonsfondet utenfor borgernes kontroll det er.

  H+Fp tapte valget med ca 43 % av stemmene. Hadde de fått ca 46%, f eks H 28% og Fp 18%, tror jeg at de hadde vunnet minst 85 mandater og majoritet på Stortinget. Kondolerer til alle som ville ha en ny retning i et svært vanstyrt Norge hvor Ap-regjeringen tar æren for og dekker over med uforskyldt oljerikdom, noe andre land ikke kan, og ødelegger landet innenifra.

 • Åge Fred Gram

  De Rødgrønne ble senket av sin egen politikk.Olje boring,gasskraft uten Rensing,fler fattige ,fler kriminelle,fler på uføretrygd,avkristing av norge,skatteøking for pensjonister,sykehuskøer,skifergass.

 • Jan Haugen

  Hersketeknikken med å spå dommedag om NOEN ANDRE overtok roret, samt tydelig bevist manglende gjennomføringsevne var nok en sterkt medvirkende faktor til at den R/G “regjeringen” tapte med glans….

 • Tor Arne Larsen

  Det var ikke sofaen som senket AP, det var elendig politikk gjennom 8 år….men hva kan man forvente annet enn skremselskudd og bortforklaringer fra en mann rødere en stalin