Ungdom

”Såret av nasjonen,” stod det på Aftenpostens forside denne morgenen på midten av 90-tallet. På bildet var en norsk jente som smilte skjevt fra skolegården på Ris ungdomsskole, på Oslos vestkant. Fra en gammel datamaskin på pikerommet hadde sinnet og frustrasjonen over å føle seg norsk, men ikke bli akseptert som det av storsamfunnet, funnet veien til en av landets største aviser. Dette var bare en av mange innlegg jeg skrev som ung, men et av de første som kom på trykk, og det eneste som noen gang skulle havne på en avisforside.

Jeg skrev om vond kjærlighet. Om min sterke tilknytning til Norge, landet jeg var født og oppvokst i, og hvor smertefullt det var å lese om undersøkelser som viste at mange var kritiske til innvandrere. Jeg-innvandrer? Det var slik det var. Jeg ble oppfattet som innvandrer, selv om det ikke var jeg, men mine foreldre som hadde vandret inn til landet, og det også mange år før jeg kom til verden.

Det tok ikke mange dagene før reaksjonene strømmet på. Folk som synes jeg var tøff, som synes det var modig å skrive i avisen, og jeg var selvsagt stolt. Men det var også de andre brevene. Der det stod at jeg burde tie, hvis ikke ville de sørge for det.

En helg våknet jeg til nytt hat. Klart og brutalt, ikke til å misforstå. På familiens hus var det tagget hakekors. Stort, tydelig hakekors. Og på postkassen. Og det sto ”Hold Norge rent. Send svartingene hjem. Hvit makt. Go home pakkis.” Jeg var 12 år gammel. Anders Behring Breivik var 15 år. Inntil 22/7 var det et helt ukjent navn for meg, selv om vi gikk på samme skole. Jeg fant aldri ut hvem som hadde tagget på husveggen, men jeg skrev mye mer etter det i årene som fulgte.

For en måned siden bodde vi i et annet Norge. I dag verken kan eller vil vi se tilbake igjen. Avisene vi leser til morgenkaffen er historiske. TV-debattene og nyhetssendingene på kvelden likeså. Hver dag er de med på å forme det Norge som kommer. Spørsmålene vi stiller, baner vei for svarene som blir en del av vår virkelighet. Vi lever i prosessen. Sårene vil ta lang tid å lege. Mange av overlevende etter Utøya-terroren er fremdeles innlagt på sykehus. Andre har returnert til en form for hverdag, men vil i altfor lang tid være sterkt preget og for alltid merket. Norge mistet en del av sin fremtid 22/7. I dag kan det være lett å si at vi ikke skal endre adferd, at vi skal være et åpent samfunn, at landets unge skal være like engasjerte, uavhengig av partitilhørighet og synspunkt, og at fremtidens stemmer skal prege det offentlige rom. De skal ikke bringes til taushet. Det er vår oppgave å sørge for at det aldri skjer.

 • Anonym

  helt enig!

 • Anonym

  Er dette en ny måte å si “Neste år” på..?

  • Anonym

   Nha, det er en måte si: I år! På, siden sesongen starter om 2 uker 😛

 • Per Fekt

  For Liverpool gjør det ingenting at to av Mesterliga-konkurrentene ikke har hatt en minneverdig sommer. Selv om Kenny Dalglish ikke rår over en komplett spillerstall, har de likevel tatt flere steg i løpet av ferien. Manageren har i hovedsak fått tak i de britiske spillerne han ville ha – i hvert fall i midtbaneleddet. Charlie Adam, Stewart Downing og Jordan Henderson er kanskje ikke de hotteste i Europa, men de gir Liverpool sårt tiltrengte kvaliteter og bredde.
  Vilke kamper i sommer er egentlig minneverdig for Liverpool?

  • Ville vært mer skremmende for Liverpools del om dem vant alle pre seasson kampene med mye. Lover godt for resten av sesongen at dem er tunge i beina i oppkjøringen, betyr at dem har trent hardt, lagt et solid grunnlag.

 • Liverpool kommer aldri foran Arsenal på tabellen, Fabregas eller ei. Framover ser Arsenal minst like bra ut som i fjor, med Van Persie i storslag, og Gervinho som har startet bra i Pre-season. Fabregas var skadet i store deler av fjorårssesongen, så det trenger ikke ha mye å si. Når man i tillegg har fått inn igjen Vermaelen i forsvaret, ser laget bedre ut enn det gjorde på samme tid i fjor. Trenger bare en solid makker til Vermaelen.

  • liverpool har ett godt nok lag til og ta 3-4 fjerde plassen 😀

  • Så lenge Arsenal ikke begynner å bruke penger så ser det Dårlig ut for Dem.

  • Ingen tvil om at dere blir skumle også i år, men jeg mener det er avhengig av at Nasri og Fabregas blir, eller i det minste en av dem, drar begge to vil Arsenal slite. Men dere er også avhengige av å kjøpe en venstreback og kanskje også en stopper av klasse? Keeperen har jeg ikke sett mye av, men hører han skal være svært lovende, så det er ikke mye som skal til før det kan gå hele veien.

   Når det er sagt, jeg tror dere har det største forbedringspotensialet deres i å spille litt mer direkte, komme rundt på kant og få slått innlegg til spissene. Jeg mener å ha sett at det er svært få som fyller opp i boks når dere kommer rundt på kantene, de fleste legger seg rett utenfor 16-meteren, da blir det for trangt… varier spillet mer og dere kommer ikke til å gå på blemmer mot lagene som skjønner hvordan de skal forsvare seg mot spillet deres!

 • Anonym

  Bra lesning 😀

 • Anonym

  Et desperat forsøk fra en Manchester United-supporter til å fremstå som nøytral. Latterlig. 

  • Anonym

   Man kan heie på et lag, og fremdeles være nøytral i den store helheten.

 • Arsenal blir undervurdert år etter år. Denne sesongen har vi forhåpentligvis van Persie, Vermaelen og Ramsey skadefri i tillegg. Beholder vi Cesc og Nasri er Arsenal en klar gullkandidat! Men for all del, tipp Arsenal utenfor topp 4… Jeg ler!

  • Nok en Arsenal-supporter med null selvinnsikt?

   • Null selvinnsikt? Med en skadefri tropp er Arsenal det beste laget i ligaen. Desverre er flere av spillerene våre laget av kjeks. Og som sagt, beholder vi Cesc og Nasri er vi en gullkandidat. Men bare fortsett undervurder oss. Igjen; jeg ler!

    • Håper virkelig ikke du mener det du skriver her. Dere har ikke den sterkeste troppen i serien, men er en kandidat til medaljer, og med litt flaks, gull. Men hvis man ser på troppene har både Chelsea, Man. United og Man. City en sterkere tropp. For all del, en meget sterk tropp hos Arsenal, spesielt med Cesc og Nasri, men Spurs om de beholder Modric er en omtrent like sterk tropp, selv om de kanskje mangler en målgarantist. Liverpool trenger større styrke i forsvar for å komme opp på de andre fems nivå, men er likevel en sterk kandidat til topp 4, av grunnene som nevnes over.

     YNWA

    • Undervurdere dere igjen ? dere har ikke vunnet noe på 7 år … det nærmeste dere har kommet et trofe på de årene er i Ligacupen men der tapte dere mot Birmingham ….

 • 19champions

  Med de kampene dehadde i summeren, lukter faktisk bæsj av liverpool. De venter at andre lag skal miste sine spillere og ikke at de selv skal bli bedre. 1- Man United. 2-Chelsea 3- Arsenal.4-Tottenham……..19/20city/liverpool

  • Anonym

   Lukter jeg United fan?

  • Anonym

   helt enig i at city og liverpool komme på 19-ende og 20-ende plass! naaaat

  • Anonym

   jeg hadde heller sett Chelsea på 1. de 2 neste plassene av liverpool og arsenal, samma hvem av de som får 2 eller 3, og tottenham og city kan krangle om 4 plassen. Og man u på 20 plass.. det er drømmen. men jeg tror at i år så er det 4 lag som alle kan ta 1 plass. det står mellom chelsea,man u,city og arsenal. det kommer til og bli lite rom for tap i år. men både tottenham og liverpool kan lure seg inn blandt topp 4 hvis ting går på skinner for dem og noen av de andre lagene gjør det dårligere enn forventet.

 • 19champions

  Takk å pris at Alsaker går(?). Premier league studio driver med snikliverpoolisering og anti Man United. Hele veien blir enten Owe eller Phill Thompsom invitert til studio.

  • Anonym

   Alsaker er sammen med Kenneth Fredheim Norges beste kommentator. Han er nøytral, og har et bra engasjemang, samtidig som han ikke er usikker når han kommenterer. (Tro meg, det at han er Liverpool fan betyr ikke at han ikke er nøytral, og er umulig å høre noe galt om Man United generelt. Han er objektiv!!) 
   Jeg har også respekt for Jon Martin, ettersom det virker som om han gjør god research, men du har det bare fordi han er Man United fan… Samtidig som du vil bli kvitt alsaker fordi han er Liverpool fan. Serriøst, skaff deg noe bedre å finne på!

 • 19champions

  Jeg har stor respekt for Jon Martin, det skulle bare mangle.

 • Liverpool kan nok raskt komme til å ta fjerdeplassen i år ja, men de er avhengige av at de får hentet inn en solid venstreback, og kanskje også en stopper om de skal klare dette. Det er for tynt der bak med spillere som er på hell og/eller sliter mye med skader. Skal man hevde seg i serien er man avhengige av bredde på alle plasser, og det mangler dessverre Liverpool… Vi burde også vurdere å investere i en spiss/kant som kan spille på høyresiden av midtbanen. Når det er sagt kan jo både Gerrard og Henderson fylle den rollen, så om man får tak i et par forsvarsspillere ser stallen temmelig komplett ut! Tror dog at Aquilani kan være en mann som kan være avgjørende for om vi klarer å ta oss inn blant topp 4, om han får bli da vel og merke…

 • Det er godkjent at du snakker fint om scouserne Jon Martin siden det er så objektivt og også siden det nå er jobben din, men ikke glem at blodet er djevelsk rødt!

 • Anonym

  Du lukter vertfall ikke mesterliga av preseason, tapte 3-0 mot hull og galatasaray og spilte 3-3 mot vålerenga.

  • Anonym

   Du forstår ikke at manageren tester ut systemer og spiller i ulike posisjoner i TRENINGSKAMPER du? 😉
   YNWA

   • Anonym

    You’ll never win again! Sorry laget deres er ikke godt nok..

    • Anonym

     Ikke tull med YNWA mottoet. Vis litt respekt!

 • Liverpool FC er vanskelig å spå på i sesongen 2011-2012. Laget kan like godt vinne Pl som at laget havner på en femte eller sjette plass. Men det som taler for Liverpool, er at laget er definert som underdogs og har mindre belastende kampprogram enn de øvrige i 4-klanen. Det kan fort ende med suksess. Jeg tror det. Man C ramler og snubler ofte og vinner nok ikke PL. Favoritt? Umulig å tippe. Spennende blir det.

 • Anonym

  Det er vanvittig mange spekulasjoner om Liverpool for tiden. I forhold til spillere inn og ut, i forhold til ligaplassering kommende sesong og ikke minst i forhold til en sårt tiltrengt ny stadion.
  Veldig spennende for oss som er Liverpool supportere, men det slår meg at optimismen kanskje er i overkant stor.

  Siden Januar har vi hentet 5 gode spillere. ( Carroll, Suarez, Adam, Downing, Henderson) Av disse er det vel Henderson og Carroll som har mest å bevise av den grunn at de fortsatt er unge samtidig som prestasjonene til Carroll fra januar og Henderson i fjor, ikke var toppklasse.
  Dersom vi selger Cole, Aquliani, Meireles, Insua bør vi, etter min mening, forsterke med noen “squad players”
  Poulsen kan vi gjerne gi bort eller betale for å bli kvitt slik som med Jovanovic.

  Vi skal også huske på at det i en potensiell start oppstilling vil være 5-6 spillere som ikke har spilt sammen i mer enn maks 6 måneder. Er det nok tid til å skape et lag som jobber for hverandre og går i krigen for LFC? Kanskje er Kenny Daglish og Steve Clarke de som har kapasiteten ti lå klare dette?

  Inntoget til Kenny Daglish i Januar er det mest positive som har skjedd i LFC på lang tid og resultatene han og Steve Clarke fikk med det laget LFC hadde i fjor var enestående.
  Dersom man klarer å opprettholde den optimismen Kenny genererte og samtidig få en fornyet tro på det man driver med i fotballklubben, kan dette føre til CL plass, men det er ikke noe automatikk i dette. Det er mange lag som er aktuelle for den viktige 4. plassen og forhåpentligvis er Liverpool der oppe når vi skriver Mai 2012.

  Forsiktig optimist er vel en bra betegnelse på undertegnede og med marginer og flyt kan vi være helt der oppe.

 • Anonym

  1. Manchester United
  2. Chelsea
  3. Manchester City
  4. Tottenham
  5. Liverpool
  6. Arsenal

 • United, Chelsea, City, Arsenal og Tottenham har alle i skrivende stund bedre spillerstaller enn Liverpool. Så nei, det lukter ikke CL av Liverpool. Var på UIlevåll og så Enga – LFC. Skremmende at en midtbane til ca £50 millioner ikke klarer å herje med Vålerenga 2/Follo.

 • Husk at dato IKKE skrives med skråstrek i norsk. 

  http://www.korrekturavdelingen.no/K4datoaar.htm

 • Marianne Billing

  Hei Mah-Rukh. Veldig fint innlegg. Rart å høre denne historien igjen, for den gjorde veldig sterkt inntrykk på meg den gangen det skjedde. Leste om det i avisen, og vanvittig imponert over at et så ungt menneske kunne si ifra med så sterk stemme. Det var rett og slett inspirerende. Husker du ba Carl I Hagen komme på besøk. Han var sitt vanlige oljeglatte selv. Jeg syntes du var veldig tøff og modig. Da fikk sommerjobb, og ble kollegaen min i Aftenposten, visste jeg derfor hvem du var. Har fulgt med på deg siden, både i Dagbladet og i TV2. Ble veldig glad på dine vegne da du fikk jobben som nyhetsanker. For du er en dyktig dame. Hyggelig om du vil følge meg tilbake på twitter @miramar68

 • Anonym

  Strålende skrevet, sterk personlighet!

 • Det heter ikke “i norsk”, men på norsk Mathias 🙂

 • Anonym

  Nice post.

    Young people, positive attitudes are the key to our future.

 • Anonym

  Jeg husker også dette oppslaget! Når jeg nå leser hva du skriver,så husker jeg hvor sterkt inntrykk det gjorde den gang. Sett i lys av det som skjedde 22.juli blir historien din om mulig enda sterkere. Vi har hatt så mye vondt den siste måneden. Min eldste datter spurte meg en dag om livet noen gang ville bli det samme. Jeg svarte at livet nok aldri ville bli det samme,men det vi kan håpe er at noe godt kommer ut av det. Når jeg skjønner at du er den samme deg som sitter som nyhetsanker  hos TV 2 nå,så øyner jeg virkelig håp!! Lykke til videre:-)

 • Anonym

  Du e jette cool:)

 • iselin-remmen

  🙂

 • Anonym

  Jag röstade på er. 🙂 Jeg skal være ærlig å si at du danset jette bra, Selv om du ser fantastisk bra ut og er knall trent så hadde jeg kansje trodd at du var lite mer “stiv” på rytme. Men nei. Du overasket denne norsk/svenske latinoen:) Du er en favorit!! 🙂  

  Mucho se gusto

 • Lukter det fortsatt CL av Liverpool?
  Og burde det ikke heller være viktigere for lag som f.eks Tottenham å beholde nøkkelspillere? Nettopp fordi de har noe å bygge videre på. Det er neppe en fordel for Liverpool.
  Er det ikke heller Liverpool som er desperate og i villredet? Med kjøp av Carroll og Henderson til en “ublu” pris. Og hvor begge har sine klare begrensninger. En Adam som også i forrige sesong viste at han har solide problemer med tempoet mot de gode lagene i PL.
  Utover det viser Mr. Dalglish svakhet i valg av spillere.

 • Hehe, hottere stuff enn gutter fra bondelandet i Nordre Vestfold finnes neppe !!! 🙂

 • Always hot 😉

 • magnarStoroy

  Tre parti? Då vil eg ha Venstre, Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti på Stortinget, og med Trine Skei Grande som statsminister.

 • Jens lovet jo Sponheim Fylkesmannsjobben i Hordaland..

  • Johannes Georgsen

   Hehe, original teori. Og George Bush sprengte tvillingtårnene.

  • S. Eide

   Og han fikk den og der sitter han fremdeles.

  • Chris Jensen

   Det er velkjent at fylkesmannembetene eksisterer for at toppolitikerne skal ha en bekvem måte å kvitte seg med konkurenter på, både i og utenfor eget parti.

   Nobelkommiteen er en annen klassisk plaster-på-såret-jobb.

 • Johannes Georgsen

  Ap kan spare seg det blåblå fugleskremselet: Norske folk vil
  på valgdagen få kalde føtter og vippe forhåpningsfulle H+FrP ut av flertall.

  Det blir borgerlig flertall, og ren H-regjering. V/Krf går som sagt
  ikke i regjering med Frp. Frp vil ikke avsette Jens for å innsette en
  V/Krf/H-regjering. Og hvis Frp mot formodning skulle la seg innsette med H av V/Krf, så vil det være vel vitende om at V/Krf i løpet av fire år vil gruse og slite en slik regjering ut.

 • Jan Rune Traa

  Det blir regjeringsskifte.
  Så valget står mellom en mørkeblå regjering, eller en blågrønn regjering. Jeg vil gjøre mitt for at den nye regjeringen kommer til å føre en så grønn polityikk som mulig, at den har et god sosial profil og en god næringspolitikk. Derfor stemmer jeg Venstre ved valget!
  Og om du fremdeles er i tvil så vil jeg bare minne om at Venstre er det ENESTE partiet før dette valget som har fått topp karakterer både fra næringslivet for sin næringspolitikk, og fra miljøbevegelsen for sin miljøpolitikk!

  • Jan Rune Traa

   Har visst vært litt hard med tastaturet, beklager norsken, men innholdet står jeg for fremdeles… 😉

 • Geir Ødegård

  Dette er en tapt kamp for Ap da de fører en valgkamp totalt blottet for egen politikk og egne ideer. Alt dreier seg om drittkasting mot høyresiden, og det bør normalt ikke være nok for å vinne et valg.

 • John Atle Vestvik

  Nå ser det ut som det er din egen strategi du forteller om her da Stein KK. Ville helst bedt deg ta ansvar for egen strategi heller enn å prosjisere tankene dine over på Jens S. Men det er som kjent vanskelig for en som projiserer å skille mellom egne og andres tanker. For ikke å snakke om det å ta ansvar.

 • NorskArbeider

  Venstre har 6,9% mens SV er på 4% er det noen som forsvinner er det de rødgrønne.
  De borgerlige partiene har 100 mandater….Frp og høyre har 80 alene
  Det er bare å si Morna Jens….

 • Anders Solheim

  “Du veit ikkje ka du snakka om”…
  De som huske resultat av meningsmålinger fra tidligere valg, vet at det er store avvik fra målinger til de faktiske valgresultatene.
  Til og med valgdagsmålingene har veldig store avvik fra faktiske resultater.
  Hvem som regjerer etter valget er det ingen som vet, ingen som kan spå.

  De som ønsker regjeringsskifte må ikke ta noen seier på forskudd, men mobilisere for fullt. Siden de Rød-Grønne tydeligvis har som eneste stratetegi å angripe de borgerlige, hadde det vært på sin plass med motangrep.

  De borgerlige kan tape valget i år på snillisme.
  Siden Jens har sagt at de ikke må snakke stygt om landet vårt, er det ingen som gjør det…

 • NorskArbeider

  Dagens….SV 3,5% 🙂
  Mandater: De rødgrønne 60 De borgerlige 100, dette er en ren utklassing!!

 • Peter Bering

  Ap burde samarbeide med V og KF samt Sp.

  • Psilly

   Oi oi oi, da snakker vi, en rød-grønn-gul Arbeiderpartiregjering, tror du vi hade fått tilbake statskirken?

   • Peter Bering

    Nei, men det hadde blitt en katastrofe av uforminsket muslimsk invasjon og grenseløst hykleri. Det er mulig at alle disse fire partiene allerede tenker på samarbeid. Velkommen Noristan.

 • ann

  statsministerens store velgerskare er de utlendinger som ikke snakker norsk .och der mullane gir gode råd .hvordan norsk samfund fungerer må ikke debatteres for bra